עו"ד ליזה חדש, שמונתה ע"י בית המשפט כנאמנה ללוות את עמותת הפועל חולון בעקבות דו"ח חמור של רשם העמותות על התנהלות ההנהלה בשנים האחרונות, תצטרך לבדוק גם לעומק מה הוביל לכך, והאם נושאי משרה בקבוצה יצטרכו ללכת הביתה.

עו"ד חדש מונתה מצד אחד כדי ללוות את הקבוצה ולהבטיח את המשך פעילותה והבראתה, אך יש לה גם תפקיד לחקור את ההתנהלות וכל מה שקשור אליה שהובילה את רשם העמותות להוציא בזמנו דו”ח חסר תקדים כפי שחשפנו ב-ONE .

בחולון מאוד לא אהבו את העובדה שחשפנו  בזמנו את הדו"ח הלא מחמיא על התנהלות הנהלת הקבוצה. מבחינת המועדון עדיף להחביא, להתעלם מהאמת. הדו"ח האשים את חולון בין השאר ב"חלוקת רווחים אסורה לנשאי משרה. מתן קבלות פיקטיביות על ידי עמותת הפועל חולון".

בנוסף נמצא כי היה "שימוש בחשבונות העמותה לשם העברות כספים ‘צינוריות’, חתימה על הסכמים בניגודי עניינים, והנהלת חשבונות שאינה מאפשרת נתיבי בקרה ראויים על השימוש בכספי העמותה".

הדוח של רשם העמותות לעמותת סלעים איתנים, שמנהלת את חולון, עוד העלה כי: "נפלו פגמים חמורים בהתנהלות העמותה, לרבות: חלוקת רווחים אסורה, שימוש פרטי בנכסי העמותה, התקשרויות עם חבר ועד בניגוד עניינים, העברות כספים ‘צינוריות’ באמצעות חשבונות העמותה, הנפקת קבלת כוזבות לצורכי חבר הועד, ועוד”.

אוהדי הפועל חולון (חגי מיכאלי)אוהדי הפועל חולון (חגי מיכאלי)

עוד עלה במסגרת הליך הפיקוח, וביתר שאת במהלך הפגישה שהתקיימה  ביום 21.12.21, כי נושאי משרה בעמותה שהיו מעורבים בליקויים החמורים שנמצאו ואף גרמו לחלקם, בפועל או במחדל, עודם מעורבים בפעילות העמותה, באופן המונע את הבראת העמותה, ומאפשר את  המשך הליקויים החמורים.

עוד נכתב: “עמדתנו היא כי התנהלות לקויה וחריגה בחומרתה זו, מהווה הפרה של  חוק העמותות והנחיות להתנהלות תקינה של עמותות, ומבססת עילות פירוק בעניינה של העמותה וכן אי מתן אישור ניהול תקין. 

לעמותה מערכת קשרים מסועפת עם הצדדים הקשורים, אשר בבעלות נושאי משרה (בהווה או בעבר) של העמותה. בחינה מדוקדקת  של התנהלות העמותה וספריה, מראה  חלוקת רווחים אסורה לנשאי משרה. מתן קבלות פיקטיביות על ידי העמותה, לצרכי  נושאי משרה בה, שימוש בחשבונות העמותה לשם העברת כספים "צינוריות", חתימה  על הסכמים בניגודי עניינים, והנהלת חשבונות שאינה מאפשרת נתיבי בקרה ראויים על השימוש בכספי העמותה".

עוד עולה מהדו”ח כי: "חלק ניכר מהממצאים עוסקים בהתנהלות חבר הוועד לשעבר, שלמה אייזיק. העמותה בתגובה לטיוטת הדו”ח (הראשונה והשנייה) טענה כי  נותק הקשר בין מר אייזיק לבין העמותה, וכי יש בכך להוות אינדיקציה לתיקון הליקויים  בעמותה. טענה זו לא ניתן לקבל.  בטיוטת הדו”ח הראשונה הובהר כי הרשם אינו בהפסקת כהונתו של מר אייזיק כחבר ועד העמותה, ניתוק הקשר הקיים בינו לבין העמותה, בין השאר, עקב מינויו  של אחיינו, עו"ד אייזיק, אשר פעל כידו הארוכה, כפי שניתן לראות בסוגיית רישום סימן המסחר”.

“בתגובה מיום 21.7.21, השיבה העמותה כי עו"ד אייזיק הוא אוהד של קבוצת הפועל חולון. מזה שנים הוא מעניק שירותים משפטיים  בהתנדבות להפועל חולון וכי עו"ד אייזיק אינו משמש כידו הארוכה של מר אייזיק. עוד ציינה העמותה כי מיניו לחבר ויו"ר הוועד של העמותה נעשה משום קרבתו לקבוצה והסכמתו להירתם לניהולה והצלחתה. עם זאת, ציינה העמותה כי עו"ד  אייזיק עובד כעו"ד עצמאי וגם נותן שירותים לחברות העסקיות של מר אייזיק. לפיכך תגובת העמותה עצמה מעידה כי בנוסף לקרבת המשפחה הקיימת  בין השניים,  קיימים בין חבר הוועד לשעבר שלמה אייזיק, לבין אחיינו, עו"ד חגי אייזיק, גם קשרים עסקיים, וגם סמיכות זמנים בין התפטרות חבר הוועד אייזיק לבין מינוי עו"ד אייזיק לחבר ועד ואף ליו"ר הוועד, כך שעלה ספק לגבי ניתוק הקשר בין מר אייזיק לבין העמותה, אף לאחר שהודיע על  פרישתו מהעמותה".

שלמה אייזיק (איציק בלניצקי)שלמה אייזיק (איציק בלניצקי)

ברשם העמותות גם ביקרו בחריפות את התנהלותם של מנכ"ל הקבוצה רועי דבורה והאיש החזק בחולון איתן לנציאנו.

"יתרה מכך, אף אם יתקבלו הצהרות אלה לגבי ניתוק הקשר בין העמותה לבין מר אייזיק, הרי  שנושאי משרה מרכזיים אחרים, חבר הוועד מר לנציאנו (איתן, ג.ל.) ומנכ"ל העמותה מר רועי דבורה, היו ערים לפגמים שנפלו בהתנהלות העמותה, כמו גם לחומרתם, אך לא פעלו להפסקת  התנהלות זו. משכך, הרי שלנציאנו ודבורה, נושאי משרה בכירים בעמותה, היו שותפים  אף הם לליקויים שנמצאו בהתנהלות העמותה, ולו במחדל, ועל כן אין בהפסקת הקשר בין  העמותה לבין מר אייזיק , כדי לתקן את הליקויים שנמצאו בעמותה".

הבנות  שמכרו את מוצרי המועדון

עוד עלה כי מוצרי שיווק עליהם מוטבע הסמל של הפועל חולון נמכרים על ידי בנותיו של אייזיק. "מנכ"ל העמותה(רועי דבורה, ג.ל.) מסר כי מכירת מוצרי השיווק, מתבצעת טלפונית או במהלך משחקי  הבית של הקבוצה, בלובי של אולם הבית, על ידי בנותיו של מר אייזיק. עוד מסר כי הן אלה  המזמנות את המוצרים, מוכרות אותן ומקבלות את ההכנסות  מאת המכירות, כאשר לעמותה  אין כל הכנסות והוצאות בגין מכירת המוצרים. יודגש כי מנכ"ל העמותה מסר כי העמותה אינה צד למכירת מוצרי השיווק, ואין אצלה כל תיעוד לשווי המוצרים הנמכרים, מחירי המכירה וממחיר עלות הייצור, ואף לא לגבי היקף הפריטים הנמכרים.

“בנותיו של חבר ועד העמותה מכרו לציבור מוצרי שיווק של העמותה, המציגים את  פעילותה ומתבססים על סימן המסחר השייך לעמותה, ללא כל מעורבות של העמותה וללא כל העברת רווחים שהתקבלו אל העמותה, ומבלי שהעמותה מפקחת על השימוש בנכסיה, וכל זאת תוך הברחת נכסיה לידיים פרטיות, כאשר הגורמים הרלוונטיים בעמותה נמנעו מלפעול בנושא. בתגובה לטיוטת הדו”ח השנייה השיבה העמותה כי נוכח עמדת הרשם במהלך ההתדיינות בין  הצדדים, הורתה העמותה לחדול מפעילות זו ופעלה על מנת להתקשר בהסכם עם נותן חסות אשר יהיה הגורם הבלעדי המוסמך לייצר את מוצרי המועדון. העמותה הדגישה כי גם אם הושגו בשלב כלשהו רווחים מסוימים מפעילות זו על ידי בנותיו של מר אייזיק, מדובר בסכומים בטלים בשישים וההתנהלות נבעה מחוסר הבנה ומתוך רצון לסייע לקבוצה ולאוהדיה". 

אוהדי הפועל חולון (למצולמים אין קשר לכתבה) (חגי מיכאלי)אוהדי הפועל חולון (למצולמים אין קשר לכתבה) (חגי מיכאלי)

קבלת הלוואות מאת צדדים קשורים

עוד עולה מהדו”ח כי העמותה מקיימת ממשקים מסוגים שונים עם צדדים קשורים:
קבלת הלוואות מאת הצדדים הקשורים.

מתן שירותי פרסום לצדדים הקשורים.

הכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים.

תשלומים שבוצעו ע"י הצד הקשור ישירות לספקים.

חלוקת רווחים אסורה – תשלומים לנושאי משרה וקרוביהם עבור החזרי הוצאות, טיסות, לינה ושהייה.

העברות כספיות לצד קשור או מאת צד קשור באמצעות צד קשור אחר.

העברות כספים שמהותן אינה ברורה.

מהדו”ח עולה כי יונט פיננסים והשקעות בע"מ נתנה לקבוצה שלושה הסכמי הלוואות:

ב-17.3.16 על סך 650 אלף שקל, הסכם מיום 2.3.17 על הלוואה עד 500 אלף שקל והסכם מיום 11.4.18 על הסכם לנטילת הלוואה לסכום של עד 1.3 מיליון שקל. ההסכמים חתומים על ידי העמותה  מצד איתן לנציאנו, כאשר מצד החברה חתם שלמה אייזיק.

"מעיון בכרטסות העמותה, לא מופיעה בפירוש נטילת הלוואה של העמותה מהחברה אלא קיימים רישומים של כניסה ויציאה של כספים ללא פירוט  מהות התנועות, אשר מהותן אינה ברורה. יחד  עם זאת, בשנת 2016, נרשמה הוצאת ריבית בסך 1,500 שקל ובשנת 2017 – 16 אלף שקל". 

איתן לנציאנו (חגי מיכאלי)איתן לנציאנו (חגי מיכאלי)

יונט קרדיט בע"מ העבירה לעמותה שתי הלוואות, בשנת 2017 על סך 400 אלף שקל,  ובסך 450 אלף שקל.  "שולמה ריבית 13 אלף שקל ו-16.8 אלף שקל". בשנת 2018 התקבלו שלוש הלוואות על סך 500 אלף שקל, עוד אחת נוספת באותו הסכום, 400 אלף שקל ושולמה ריבית בסך כולל של 93 אלף שקל.

העמותה ערכה הסכמים בגין נטילת ההלוואות, אך לא התקבלו פרוטוקולים של ישיבות ועד או ועדת ביקורת לאישור נטילת ההלוואות.

יונט סוכנות לביטוח
בשנת 2018 נתנה החברה שתי הלוואות לעמותה בסך 90 אלף שקל ובסך 50 אלף שקל. העמותה לא ערכה הסכמים בגין נטילת ההלוואות וכן לא התקבלו פרוטוקולים של ישיבות ועד או ועדת ביקורת לאישור נטילת ההלוואות.

הליקויים שנמצאו בנטילת הלוואות מצדדים קשורים
תשלום ריבית המהווה חלוקת רווחים אסורה - העמותה שילמה ריבית בגין הלוואות שנטלה  מחברות שבבעלות ישירה או עקיפה של חבר ועד.

תגובת העמותה בדו”ח לעניין ליקוי זה: "יונט פיננסים - הוצאות הריבית נרשמו בהנהלת החשבונות של העמותה כהוצאות ריבית לצד  קשור. משום שמדובר בפעולה כספית שמחייבת תיעוד. בפועל, סכומים אלו לא נגבו מהעמותה ובעקבות טיוטת הדו”ח חיובי הריבית בוטלו".

הרשם לא מקבל את התגובה ומציין: "תגובה זו של העמותה לא ניתן לקבל. ראשית, ספרי העמותה כללו חוב לטובת יונט פיננסים, ועל כן התקיימה זכות ליונט אל מול העמותה. שנית, היות וכרטסת הנהלת החשבונות של העמותה אינה מפורטת דיה ואינה מאפשרת נתיב ביקורת מספק, לא ניתן לשלול את העובדה, כי חלק מהתשלומים של העמותה אשר מקטינים את יתרת החוב של העמותה כלפי יונט  פיננסים, הנם תשלומים בגין חיובי ריבית. לפיכך, קיים קושי לקבל את תגובת העמותה, לפיה  תשלומי הריבית לא שולמו בפועל".

הרשם מציין בתגובה כי: "העובדה שהכספים הועברו באמצעות חברה, בה לחבר הוועד אחזקה בשליש ממניות החברה, וכן העובדה כי חברה זו עיסוקה ברגיל הנו מתן אשראי, אין בה כדי להפחית את חומרת הליקוי. טענת העמותה כי הריבית חויבה רק בעבור 3 מחודשי ההלוואה, ולא בעבור התקופה כולה, אינה נתמכת באסמכתאות או בחישובים המבססים את תגובת העמותה". 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה