פגרת הנבחרת בליגת ווינר סל נגמרה בטעם חמוץ-מתוק אחרי שהנבחרת הלאומית צברה ניצחון מרשים על סרביה, אך גם הפסד מרגיז בגאורגיה. כעת, כשיש עוד זמן רב עד הפגרה הבאה (חודשיים וחצי אם נרצה לדייק), זה הזמן לחזור לליגה בכל הכח. לשם כך, החלטנו ב-ONE לשים זרקור על כמה מהנתונים המעניינים ביותר שנרשמו בליגה עד עתה. כל הסטטיסטיקות נאספו באמצעות חברת InStat Sport ואנחנו נתמקד רק בחלק קטן מהן, אבל מעניין במיוחד.
1. גלגול, נשמות: אחד ממהלכי ההתקפה הנפוצים על הפרקט הוא הפיק אנד רול על שלל צורותיו ("חסום והתגלגל" אם ממש בא לכם תרגום חופשי לעברית). ובכן, לפי שמונת המחזורים (כמעט) הראשונים, מי שבאופן די צפוי מוליך את הליגה כמוביל הכדור במהלך זה הוא תמיר בלאט. הפועל ירושלים של עודד קטש מאוד אוהבת לשחק פיק אנד רול ובלאט הפך את זה למומחיות. 5.2 פעמים במשחק הוא מבצע את המהלך, כשב-2.7 מהן זה מסתיים בסל (52 אחוז). במקום השני בסטטיסטיקה זו ניצב איאן מילר מגלבוע/גליל, עם 4.7 ניסיונות, מהם 2.3 מוצלחים ואחריהם, בהפרש די ניכר, סמאג' כריסטון מב"ש (1.9 מ-5) וג'יימס פלדין, מירושלים גם כן (1.7 מ-3).
2. כדי להשלים את תמונת הפיק אנד רול, יש לבדוק גם מי הם ה"מתגלגלים" הטובים ביותר. ובכן, ירושלים היא הקבוצה היחידה עם שני נציגים בטופ 10 של נתון זה אשר מנצלים את ההובלה של בלאט - ג'וש אוונס, שמדורג רביעי עם 1.4 הצלחות במשחק, וטיישון תומאס עם 1 למשחק, אשר מדורג תשיעי. ראשון בנתון זה הוא דווקא רוברט רות'בארט מב"ש, עם לא פחות משלושה מהלכי פיק אנד רול מוצלחים במשחק (אם כי הוא עשה זאת בשני משחקים בלבד, מה שמעוות מעט את הסטטיסטיקה). אלאדה אמינו מהפועל ת"א וג'יימס קלי מדורגים כאן במקומות 2-3 עם 1.5 הצלחות.
3. העלו פוסט: נעבור למהלך נוסף ששגור בפי אוהדי הכדורסל על פי רוב - הפוסט אפ, אותו מצב בו שחקן, בדרך כלל מעמדות הפנים, מקבל את הכדור עם הגב לסל ומכדרר כשהשומר על גבו כדי להתקרב ולהגיע לזריקה נוחה. ובכן, מי שעושה זאת הכי טוב בליגה מבחינה מספרית הוא שחקן שדווקא זכה ללא מעט ביקורת, ג'וני אובראיינט ממכבי ת"א. הסנטר מבצע זאת 3 פעמים במשחק, מתוכן 1.4 מסתיימות בסל (47 אחוז). אחריו ברשימה דווקא אין ביג מן, דקוואן קוק מנס ציונה תופס את המקום השני, עם 1.3 הצלחות מ-2.5 ניסיונות למשחק. גרג וויטינגטון מגלבוע/גליל (1.2 מ-1.8) ודריון אטקינס (1.1 מ-2.8) מדורגים 3 ו-4 בהתאמה.
4. תיקון עולם: מהלך נוסף שמזוהה עם השחקנים בצבע הוא ה"פוט בק", סל קל ישירות בריבאונד התקפה. במהלך זה מי שמוליכים את הטבלה הם טיישון תומאס מירושלים (3 משחקים העונה) ורות'בארט מב"ש (שני משחקים), שצוברים כך ארבע נקודות בממוצע במשחק, גם גייב לוין מהרצליה מסתמן כמי שיכול לפרוח בנתון זה עם ארבע נקודות משלו, אולם רק במשחק אחד. מבין אלו שמשחקים באופן קבוע לאורך כל העונה, תומר גינת מהפועל ת"א ודשון סטיבנס מראשל"צ הם המוליכים האמיתיים של הטבלה, עם 2.4 נק' למשחק בצורה זו.
5. תפוס אותי וזרוק אותי: וממהלכים שאהובים על כל ביג-מן, נעבור למהלך שמזוהה יותר עם הגארדים והפורוורדים - הקאץ' אנד שוט, תפוס וזרוק. מי שהפכה את המהלך לאמנות היא הפועל באר שבע, לה לא פחות משלושה שחקנים בטופ 5 של נתון זה בליגה כולה. טראוויס ווריק מדורג ראשון עם 1.7 קאץ' אנד שוטים מוצלחים במשחק (מתוך 3.3 ניסיונות), סמאג' כריסטון וטיילור ברון מספקים 1.3 הצלחות, כמו גם נמרוד לוי ממכבי ת"א וגולן גוט מנס ציונה.
6. היעילות משתלמת: קל לראות כי מלך הסלים עד כה בליגה הוא מייק הנרי מנהריה, אשר קולע 22.5 נקודות למשחק. אולם מדד נוסף ששווה לבדוק, הוא מי הוא מלך ה"סלים למהלך", כלומר, כמה נקודות עושה כל שחקן בממוצע לכל 100 מהלכים (סוג של מר נקודה לדקה, רק יותר מר נקודה למהלך). ובכן, כאן מוליכים שני גארדים: דקוואן קוק מנס ציונה, אשר מספק 31.5 נקודות על כל 100 מהלכים שהוא על המגרש, וג'יימס פלדין שמספק 30.6 בממוצע.
7. הגש ורוץ לרשת: נעזוב לרגע את הנתונים האישיים ונעבור לפן הקבוצתי. מאמנים רבים מדברים על ״משחק הריצה״ אולם מי שמיישמת זאת הכי טוב העונה היא הפועל גלבוע/גליל. הקבוצה של אריאל בית הלחמי מייצרת לא פחות מ-16 נקודות בממוצע למשחק ישירות מאיבודים של היריבה, אחת הסיבות שהיא הקבוצה הקולעת הכי הרבה בליגה (92.4 נק׳ למשחק). שנייה בנתון זה היא אשדוד עם 12.7 נק׳ מאיבודים למשחק ושלישית הפועל ירושלים (11.8). עמוק בתחתית ניתן למצוא את מכבי ראשל״צ, אשר מייצרת רק 5 נק׳ בממוצע למשחק מאיבודים של יריבותיה.
8. תנו עוד צ׳אנס: בניגוד מוחלט לנתון שלעיל, גלבוע היא הגרועה ביותר בליגה בנקודות מהזדמנות שנייה. רק 5.8 נק׳ בממוצע היא מייצרת כך במשחק. בצמרת נתון זה נמצא את הפועל ירושלים, לה 12.83 נק׳ בממוצע למשחק מהזדמנות שנייה. באופן מפתיע, ראשל״צ ניצבת שנייה אחרי הירושלמים עם 11.5 נק׳ בצורה זו. ב״ש (10.6 נק׳) והפועל ת״א (10.3 נק׳) לא רחוקות ממנה.
9. עומק מכריע: בסופו של דבר,הליגה שלנו די ארוכה והצורך בספסל איכותי הוא ברור. באופן די צפוי. הקבוצות הבכירות שמשחקות במסגרת אירופית הן אלו שמספקות את מירב הנקודות מהספסל. מכבי ת״א שולטת בנתון זה ביד רמה עם 40.7 נק׳, ירושלים אחריה עם 35.7 וחולון שלישית עם 32.5. הנציגה האירופית האחרונה, עירוני נס ציונה, דווקא סובלת מקשיים בנתון זה ומדורגת אחרונה עם 14.9 נק׳ ספסל בלבד.
10. שליטה צהובה: בסופו של דבר, למרות העונה האירופית הנוראית של מכבי ת״א, בליגה הצהובים עדיין שולטים בלא מעט סטטיסטיקות: הם מוסרים הכי הרבה אסיסטים במשחק (21.8), קולטים הכי הרבה כדורים חוזרים (37.5), חוסמים הכי הרבה (4.3), קולעים הכי טוב משתי נקודות (56.8 אחוז) ומהעונשין (77.8 אחוז). גם הגנתית הם סופגים הכי מעט נקודות (69), עוצרים את היריבות על אחוזי השדה הנמוכים ביותר (36.7 אחוז), וסופגים הכי מעט נקודות בצבע (27.3), מאיבודים (6.7) ומהזדמנות שנייה (5.1). בקיצור, בליגה, הדומיננטיות של הצהובים נשמרת, כיאה לקבוצה עם התקציב הגבוה ביותר.