העונה החולפת, 2023/24, הייתה מהמטורללות שידעה מחלקת הנוער של הפועל בקעת הירדן. בתקופה די ארוכה, אף אחד פשוט לא רצה לבוא למושב תומר, שם נמצא המגרש הביתי של הפועל בקעת הירדן וקבוצותיה השונות במחלקת הנוער. "מאכזב", הדגיש ערן גולן, מאמן קבוצת טרום ילדים א' בדף הפייסבוק האישי שלו לפני חמישה חודשים.
מאז, בהתאחדות לכדורגל החמירו במעט עם הקבוצות הלא מופיעות ומקנס בגובה של 500 שקלים, הגדילה ההתאחדות הענשיה לסכום של 2,000 שקלים. האם זה עזר? לא בטוח בכלל. בתשעה במאי פורסם ב-ONE כי על שולחן בית הדין המשמעתי עלו לא פחות מ-37 אישומים כנגד קבוצות ממחלקות נוער שלא הופיעו למשחקיהן מול יריבות מרוחקות.
בהתאחדות לכדורגל בהחלט בוחנים את נושא הענישה, ולא רק לגבי הפועל בקעת הירדן, ציינו בפנינו. "המטרה היא להחמיר עם מי שאינם מתייצבים למשחקים ולוודא שהספורטיביות נשמרת", הדגישו. השאלה היא האם ענישה של 2,000 שקלים אכן תרתיע את המועדונים בעונת 2024/25 ואם לא די בזאת, הרי שתקנון ההתאחדות לכדורגל מאפשר, חוקית, היעדרות מצמד משחקים.
"אי הופעה" שלישית – דינה, בדרך כלל, הפסקת פעילות לצמיתות עד תום עונת המשחקים בה זה קרה. הנושא עולה כמעט תמיד בעניינה של הפועל בקעת הירדן, מ.כ עירוני אריאל, קבוצות מהמגזר ועוד, ובוודאי לאחר ימים מתוחים באיזורים אלו. עוד נפגעת מ"אי הופעה" זו בני אילת, הקבוצה המרוחקת שבסיום העונה, כמעט על בסיס קבוע, קבוצות משתמשות ב"חוק" לטובתן האישית.
נכון להיום (ראשון) הפועל בקעת הירדן רשמה את קבוצת נערים א' שלה בלבד. טרם נרשמו יתר קבוצות מחלקת הנוער לעונת 2024/25. מדובר בקבוצה שזו שנה שלישית שלה בסך הכל במסגרת של ההתאחדות לכדורגל. בבקעת הירדן לא פותחים השנתון הזה בדרך כלל. בעבר, פעלה הקבוצה בעונת 2017/18 ובעונת המשחקים 2021/22.
"בכל פעם שיש פיגוע בבקעת הירדן, זה צובט אותנו עוד יותר", מציין שרון עובדיה, מנהל הפועל בקעת הירדן בפני ONE. "זה רק עושה לנו יותר בלגן. אנחנו יודעים שיהיה לנו קשה לתפעל את מחלקת הנוער בסיטואציה כזו. קבוצות לא ירצו להגיע למושב תומר בגלל הדברים האלה וזה פוגע בנו אנושות. אנחנו עושים מאמצים בכדי שהכל יתנהל כשורה. תומר הוא חלק ממדינת ישראל".
"אין מה לעשות, לצערי. אנחנו חיים במציאות הזו ולצערנו זה מה שקורה. אנשים צריכים להבין. למרות שבכל פעם רושמים 'בקעת הירדן' בתקשורת, בקעת הירדן זה כל כביש 90. זה משהו ארוך. לא כל דבר שמתרחש הוא באיזור שלנו ולא ליד המגרש שלנו בוודאי. אנחנו מאחלים לימים טובים יותר ולעונת כדורגל ספורטיבית מצד כל הקבוצות שיתמודדו מולנו", סיכם עובדיה.
שי ברנטל, יו"ר מ.כ עירוני אריאל, הוסיף ל-ONE: "ליבי ליבי עם בקעת הירדן. אני מחזיק להם אצבעות מחשש ל'אפקט דומינו'. מולנו, אגב, התופעה מוזערה עד מאוד וגם מתברר, בדיעבד, שמי שמתכנן לא להגיע מצוי בקושי בסגל שלו בלי קשר ליעד ההגעה. אגב, גם עלינו, הקבוצות המארחות, מוטל להיות נחושים ובלתי מתפשרים וגם פרו אקטיביים. הדרך שלי להתמודד עם חשש לאי הופעה היא פשוט להתעקש".
"יש להדוף הצעות לא הוגנות כמו העברת ביתיות ולא הגיוניות כמו החלפות ביתיות וגם לא להסכים הדדית על ביטול משחק. באופן פוזיטיבי אני מציע לארח בקיץ משחקי ידידות לקבוצות וכך להפיג בהן חשש קמאי, שלא נאמר מדומיין של הורים. רק השבוע הגיעו אלינו שלוש קבוצות למשחקי ידידות כאלו בקבוצות שונות. 'הניצחון המוחלט' הוא מבחינתי חזרה לשגרה כי החלופה זה שיתוק", סיכם ברנטל.
תאמר נופי, אחראי מחלקת הנוער בבני אילת, מסר ל-ONE: "לאורך השנים אנחנו מתנהלים מול אנשי ההתאחדות לכדורגל וכותבים לא מעט מכתבים לבית הדין המשמעתי ולנשיאות בית הדין, ומרגיש לנו שיש קבוצות שמראש מנסות להתחמק ממשחקים מולנו. תחילה, הם דוחים המשחקים מולנו, פעם אחר פעם, והסיבות? מגוונות. פעם לא יכולים, פעם חסרים שחקנים ופעם יש בר מצווה, פעם חום וכיוצא בזה".
"בכל שנה זה חוזר על עצמו. לפחות שניים-שלושה שנתונים שעושים להם בלגן ומרגיש כי לא מעוניינים לבוא לשחק כנגדנו בעיר אילת, כי זו עיר מרוחקת ועלות הסעה או טיסה או כל דבר אחר מעלה את השאלה, באותם מועדונים, האם זה שווה את זה בכלל. מרגיש לי לפעמים כי אותם מועדונים חושבים שלהגיע לאילת זה עונש. לא ייתכן שאנחנו עושים מאמצים להגיע למרכז הארץ, אבל אחרים עושים לנו את המוות בשביל להגיע להנה", סיכם בדבריו נופי.