את אותו משחק בכפר בלום, רבים לא ישכחו. מלחמת יום כיפור רקמה סביבה מספר לא מבוטל של סיפורים שהפכו במרוצת השנים למורשת קרב עשירה בהיסטוריה של מדינת ישראל, מעטים מהם קשורים בספורט. המלחמה, שפרצה ב-6 באוקטובר 1973 אמנם נמשכה רשמית עד ל-24 באוקטובר (יום כניסת הפסקת האש לתוקף), אך בחזית הסורית ברמת הגולן חילופי האש נמשכו עד 1974.

מרבית אזרחי ישראל גויסו למילואים ופתיחת הליגה הלאומית (הבכירה באותן שנים) לעונת 1973/74 נדחתה ל-24.11.1973. מספר לא מבוטל של שחקנים פעילים גויסו אף הם למלחמה, ומרביתם החמיצו את כל האימונים סביב מחזורי הפתיחה.

האווירה במדינה הייתה קשה מנשוא, המילואימניקים טרם חזרו משדה הקרב, ורמת הגולן הייתה רחוקה מלשקוט. הייתה זו גם אחת העונות הקשות בתולדות מכבי חיפה, בסופה אף ירדה הקבוצה לליגת המשנה. השוער בנימין ויינברג נפצע קשה מפגיעה בטנק שלו בחצי האי סיני ומרבית שחקני ההרכב הראשון נעדרו מרוב אימוני הקבוצה בשל גיוסם למילואים.

עוד לפני פתיחת העונה, ספגה חיפה עונש רדיוס בשל התפרעות הקהל בתום משחק הגביע מול מכבי פתח תקווה, עונש אותו היה עליה לרצות במחזור הפתיחה.

באותו משחק פתיחת עונת 1973/74, אירחו הירוקים את הפועל כפר סבא, אז שיחק בשורותיה יצחק שום שלימים אימן את חיפה. בצעד יוצא דופן, ביקשה הנהלת מכבי חיפה לארח את משחק הרדיוס בקיבוץ כפר בלום, לא הרחק מרמת הגולן, כדי שאלפי החיילים ברמה יוכלו לקחת הפסקה קטנה מהמראות הקשים והאווירה המתוחה, ולהנות מצפייה בכדורגל.

בנימין ויינברג (ONE)
בנימין ויינברג ובתו (באדיבות היסטוריון הכדורגל החיפאי יצחק הברמן)
 

"הייתה זו הזדמנות פז לשבור את המתח של המלחמה", הסביר גד שטרן, אז חלוץ צעיר בשורות חיפה, ששיחק בכנף הימנית וקיבל את חולצת ההרכב באותו משחק. "הקבוצה חשבה על החיילים ברמת הגולן". כל מי שנכח באותו מותחן בכפר בלום לא יכל לשכוח את החוויה המיוחדת ששררה שם: "הקיבוץ לבש חג, הייתה אווירה מדהימה", הסביר שטרן. "כל המילואמניקים נהרו והקיפו את המגרש, כ-3,000 חיילים במדי ב' הגיעו לאצטדיון. באותם ימים קשים, זה לא היה דבר מובן מאליו".

בלם הקבוצה באותם זמנים, ישעיהו שווגר ז"ל, גויס אף הוא למילואים. בתחילה הוא נעלם וכולם חששו לחייו, אך לבסוף התגלה בריא ושלם. רק שלוש שנים לפני כן, שיחק שווגר עם נבחרת ישראל במונדיאל 1970 במקסיקו, גביע העולם היחיד אליו העפילה עד היום. הוא הצטיין במשחק נגד נבחרת איטליה כאשר שמר במופתיות על החלוץ לואיג'י ריבה, שהיה אחד מטובי השחקנים בעולם.

 
 שטרן המשיך בפריצה באגף אך הוכשל בגסות, השופט סימן ליתרון, ושוב היה זה יהושע גל שהמשיך את הכדור והגביה לרחבה. הבלם הכפר סבאי, יורם מור, הרחיק, אך אז הגיח הקשר הרוסי שרק עלה לארץ, יגאל גרובר, וירה מהאוויר לפינה, 1:2 לחיפה. "הקהל שאג, הייתה התפרקות אחרי השער. לא יאומן שבזמן המלחמה העגומה הזו, חווינו דבר כזה"
 
 
 
 
 

שווגר לא הרשה לעצמו להחמיץ את המשחק, לאחר שבועות ארוכים בהם לא ראה את הבית. "לא אשכח את זה", מספר שטרן. "בעודנו מתכוננים למשחק בחדר ההלבשה, הגיח לפתע שווגר במדי צה"ל, פשט אותם ולבש את החולצה הירוקה. בתום המשחק הוא חזר למילואים, זה היה מדהים. אין מה לומר, שווגר היה פייטר אמיתי".

חיפה וכפר סבא עלו לכר הדשא לעיניהם של אלפי החיילים, שהקיפו את המגרש ללא גידור ועמדו ממש על הדשא. בהרכב הפועל כפר סבא שיחקו יאיר נוסובסקי, אריאל בן-אריה, יורם מור, רוני שניידר, אברהם דריקס, אברהם מרצ'ינסקי, נח איינשטיין, יצחק שום, יהושוע גינזבורג, ישראל פוגל ויצחק רוגק.

אהרון גרשגורן (ONE)
גרשגורן. שיחק באותו משחק (באדיבות היסטוריון הכדורגל החיפאי יצחק הברמן)
 

את ההרכב של הירוקים איישו יצחק כהן, אלי תורג`מן, רפי שושי, אריה עפרוני, חיים חזמוס, קרול רוטנר, מוטי ברגר, אהרון גרשגורן, יהושע גל, יגאל גרובר, חיים פורטה, משה אגמי וגד שטרן.

יוסף פינקלשטיין הוציא את המשחק לעיני אלפי הצופים הנלהבים, שהורכבו ברובם מחיילי המילואים, והיתר מאוהדי כפ"ס וחיפה. כפר סבא פתחה חזק ובדקה ה-20 כבר עלתה ליתרון. יצחק שום פרץ במהירות, עקף את בלמי חיפה ולבד מול השוער החיפני בעט, אך לא מצא את המסגרת. החלוץ גבה הקומה ישראל פוגל הסתער על הכדור המתגלגל, ומזווית קשה בעט פנימה. 0:1 לכפר סבא.

"הקהל לא הפסיק לעודד", מספר שטרן. "האווירה שהחיילים יצרו והתשוקה לכדורגל דחפו אותנו קדימה". בדקה ה-31 זה השתלם: יהושע גל הרים כדור קרן שנהדף, על הריבאונד השתלט הבלם חיים חזמוס שעצר את הכדור ובעט בחוזקה לרשת של נוסוסבקי, 1:1.

חיפה המשיכה לשלוט ויחד עם הקהל שדחף אותה, סיכנה את השער של כפר סבא. לקראת סוף המחצית הראשונה פרץ שטרן לאורך קו ימין. "בכל פעם שהתקרבתי לקו החוץ, נגעתי בחייל. הם עמדו כל כך קרוב למגרש שכבר ממש היו חלק מהמשחק", סיפר. שטרן המשיך בפריצה באגף אך הוכשל בגסות, השופט סימן ליתרון, ושוב היה זה יהושע גל שהמשיך את הכדור והגביה לרחבה. הבלם הכפר סבאי, יורם מור, הרחיק, אך אז הגיח הקשר הרוסי שרק עלה לארץ, יגאל גרובר, וירה מהאוויר לפינה, 1:2 לחיפה.

"הקהל שאג, הייתה התפרקות אחרי השער. לא יאומן שבזמן המלחמה העגומה הזו, חווינו דבר כזה". אך החגיגה הייתה מוקדמת מדי. השופט הוסיף זמן למחצית הראשונה וכפ"ס לא התמהמה. איינשטיין הגביה לעברו של פוגל שעצר את הכדור בחזה ושלח בעוצמה פנימה מטווח אפס, 2:2 שהוריד את החיפנים מצוברחים להפסקה.

אל המחצית השנייה עלו הירוקים בטירוף במטרה לעלות ליתרון בשנית. הם שלטו במשחק והגיעו ללא מעט הזדמנויות. למרות זאת, דווקא כשהשליטה הייתה ברגליה ספגה חיפה את השער השלישי. בדקה ה-62 פרץ איינשטיין כהרגלו מאגף שמאל וגם הפעם הגביה לראשו של פוגל, שהתרומם מעל כולם ונגח פנימה 2:3 לכפ"ס.

הסיפור לא נגמר: בדקה ה-83 מגן כפר סבאי נגע בכדור עם ידו ברחבה, המשרוקית של פינקלשטיין דממה ולמגרש פרצו מספר חיילים אוהדי חיפה שמשכו בידו של השופט ודרשו שריקה לבעיטת עונשין. השופט התעלם והחליט שלא להפסיק את המשחק בשל פריצת האוהדים, כיוון שלאורך כל 90 הדקות החיילים עמדו על קווי האורך וספק נכנסו למגרש. עד תום המשחק חיפה לא הצליחה לכבוש וכפ"ס יצאה עם ידה על העליונה.

חיים חזמוס (ONE)
חזמוס. כבש את אחד השערים לחיפה (באדיבות ההיסטוריון החיפאי יצחק הברמן)
 

פוגל סיים עם שלושער נהדר, החיילים שעזבו את התופת לכמה רגעים שבו במהרה לרמת הגולן, שווגר האגדי חזר מיד בתום המשחק למילואים, והמדינה המשיכה לעכל וללקק את פצעי המלחמה. שבוע לאחר מכן יצאה חיפה למשחק חוץ נגד הפועל ת"א, ממנה ספגה 1:0 משער של שייע פייגנבוים. בהמשך העונה חיפה הסתבכה בתחתית והייתה זקוקה לכל נקודה כמו אוויר לנשימה כששוב מצאה עצמה נלחמת על חייה פעם אחר פעם. בתום העונה הגיעה הקבוצה למבחנים לירידת ליגה, שם כשלה ונשרה בפעם השנייה בתולדותיה לליגת המשנה.

במבט לאחור, קשה לעכל כי באותו אוקטובר של שנת 73' עם פרוץ מלחמת יום כיפור, מרבית שחקני הקבוצה התגייסו למילואים. תארו לכם מצב דמיוני בו מרבית שחקני קבוצה כלשהי בליגת העל, או הלאומית, מתגייסים בימינו למילואים עם פרוץ מלחמה? אבל אז הייתה זו תקופה אחרת.

התמונה היחידה שצולמה מאותו משחק מופיעה בשער הכתבה, כשמשמאל לימין מופיעים תורג´מן, גרובר, שטרן, גרשגורן ואגמי על רקע קהל החיילים. "בסופו של דבר היה זה משחק בלתי נשכח", חותם שטרן. "תמונת המילואימניקים שהקיפו את המגרש לא תצא מראשי לעולם".

סייעו בהכנת הכתבה: יצחק הברמן, ירוחם צבי (פיק) ברקן וגד שטרן.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה