סערה סביב ההתאחדות לכדורגל. במאזן הכספי לשנת 2013 קיים סעיף הנקרא 'תשלומי יתר" העומד על כ-22 מיליון ש"ח. מסתבר כי מדובר בכספים ששולמו לקבוצות בין השנים 2009-2013, אך כאשר שואלים את הגורמים הרלוונטים בהתאחדות מי זכה לקבל את הכסף הזה, התשובה היא שאין תיעוד מדוייק לכך.

בוועדת הכספים האחרונה, שאישרה את המאזן, אחד החברים ביקש לקבל פירוט מלא מי הקבוצות שקיבלו את הכספים הללו ועד כה רשימה כזו לא עברה אליו. יו"ר וועדת הכספים אריה זייף ביקש לקבל חוות דעת חיצונית על ידי מומחה לתחום כיצד לנהוג עם עניין זה ועל פיה אפשר לרשום את הכספים האלה כתשלומי יתר. את ה-22 מיליון ש"ח תצטרך כעת ההתאחדות לקזז במסגרת תכנית ההבראה. 

הנושא צף ועלה רק כעת, כי  ברגע שקמה מנהלת, ההתאחדות הפסיקה לקבל ישירות את הכספים. למעשה, אם לא הייתה קמה מנהלת אף אחד ככל הנראה לא היה מעלה את הנושא והוא לא היה צף.

לדברי גורמים המצויים בעניינים, הסכום הכספי הצטבר והגיע לכ-22 מיליון שקלים, בגלל שההתאחדות שילמה כספים לקבוצות גם כאשר הטוטו לא העביר את מלוא סכומי הכסף וביצע קיזוזים. אותם גורמים טוענים כי אם בשנה מסויימת הודיעו בתחילת העונה לבקרה התקציבית שכלל הקבוצות יקבלו סכום איקס והגיע סכום הנמוך ב-5 מיליון ש"ח, ההתאחדות העבירה את ההפרשים לטובת הקבוצות, כאשר כל קבוצה קיבלה את החלק היחסי שלה כפי שההתאחדות התחייבה לבקרה, מבלי שהקבוצות חוייבו.

אריה זייף (יניב גונן)
אריה זייף. ביקש חוות דעת חיצונית (יניב גונן)
 

גורם בכיר טוען כי  מכלל 22 המיליון, רק 4-5 מיליון שקלים לא חולקו באופן שווה בין הקבוצות כי הכסף הלך, לדוגמא, לכיסוי חובות של קבוצה שירדה ליגה או שהתפרקה, אך גם לכסף הזה אין תיעוד.

כאשר ביקשנו לקבל פירוט מלא של אופן חלוקת הכסף, גורמים שונים הקשורים לעניינים הכספיים של ההתאחדות טוענים כי אי אפשר היה לצבוע את הכסף הזה. לא מובן איך בגוף כמו ההתאחדות לא מתועדים הדברים האלה. הרי בכל גוף מסודר היה צריך לקבל פירוט מלא מי קיבל מה ולמה בלחיצת כפתור.

במשך שנים היו טענות על כך שקבוצות שונות זוכות לעדיפות בתשלומים, אך בהתאחדות הדפו את הטענות הללו אומרים כי חלוקת הכספים בין הקבוצות הייתה שווה. לכן בהתאחדות חייבים כעת להציג רשימה מפורטת לאן הפך הכסף ואי אפשר לקבל את הטענה כי לא ניתן כעת לעשות את הפירוט הזה, שכן היו שנים שלמעשה רק השלימו את הכסף שכל קבוצה צריכה לקבל עפ"י הבטחת ההתאחדות לבקרה התקציבית.

לוזון (רדאד ג´בארה)
אבי לוזון. "הכל נעשה כדין" (רדאד ג´בארה)
 

חלק מהקבוצות מבקשות לדעת לאן הלך הכסף והודיעו כי לא ישקטו עד שיקבלו פירוט מלא, איך זה אושר ומי קיבל כסף. גורם בכיר שהשתתף בוועדת הכספים אמר: "זו שערורייה כי אחרי שנה שהיו תשלומי יתר, לא באו לקבוצות וביקשו את ההחזר לכך. כעת ההתאחדות צריכה להחזיר את הכספים האלה".

יו"ר ההתאחדות לכדורגל לשעבר אבי לוזון אמר בתגובה לדברים: "הכל מבוצע ע"י רו"ח. כל אחת מהקבוצות יכולה לקבל נתונים ותשובות. לא נעלם שקל אחד, הכל הלך לכלל קבוצות ליגת העל והליגה הלאומית. בכל מקרה כל ההחלטות אושרו בישיבות המזכירות או ההנהלה. הכל נעשה כדין ואף קבוצה לא קיבלה שקל יותר ממה שהייתה צריכה לקבל".

ההתאחדות: "הפער הוא תולדה של קיזוזים או מחלוקות חוזיות"
מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "בין עונות 2008/9 לעונת 2012/13 (חמש עונות), עוד טרם כניסתו של עופר עיני לתפקיד היו"ר, הייתה אמורה ההתאחדות לכדורגל לקבל מגורמים שונים, בהם הטוטו וזכייני שידור, סכום של 623,831,290 מיליון שקלים ובהתאם לו נקבעה חלוקת הכספים לקבוצות ליגת העל, הלאומית והארצית (בתקופה בה עדיין פעלה הליגה הארצית), כולל מענקי מיקום ועוד".

"בפועל בעונות האמורות קיבלה ההתאחדות לכדורגל סכום של 600,953,586 מיליון שקל, ומכאן החוסר של 22,877,704 מיליון שקל.  הפער בין מה שהיה אמור להתקבל לבין מה שהתקבל הוא תולדה של קיזוזים כאלה ואחרים או למחלוקות חוזיות ומשפטיות עם הגורמים השונים", הוסיפו.

למרות כל זאת, ההתאחדות נמנעה מלפגוע בפעילות הקבוצות ולכן נתנו הסכומים על פי התחזית המוקדמת ולא על פי מה שהתקבל בפועל.

מכאן שאף קבוצה אינה יכולה לטעון כי קיבלה פחות ממה שהייתה אמורה, אלא להפך. כל הנושא הכספי האמור נבדק ואושר על ידי גורמי ביקורת חיצוניים להתאחדות.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה