לחץ כבד מופעל בימים האחרונים על נשיא פיפ"א, ספ בלאטר. הדמות הבכירה ביותר בכדורגל העולמי הגיעה היום (שני) שוב לאזור לסדרת פגישות ברמאללה עם בכירים ברשות הפלסטינית וביניהם ג'יבריל רג'וב.

מחר יקיים בלאטר פגישה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאחריה יכנס מסיבת עיתונאים יחד עם יו"ר ההתאחדות, אבי לוזון. ברקע הפגישות הללו, עומדת דרישה מצד התאחדות הכדורגל הפלסטינית, ומדינות ערב נוספות להטיל סנקציות נגד ישראל במהלך כינוס פיפ"א שייערך בעוד כשבועיים בסאו פאולו בברזיל.

בהתאחדות לכדורגל פעלו בשבועות האחרונים מסביב השעון מול משרד ראש הממשלה, משרד החוץ ומשרד הספורט בכדי למנוע את המהלך אותו מקדם רג'וב ועל מנת שבלאטר יבין את תמונת המצב האמיתית.

בעקבות הגעתו של בלאטר, ONE מספק הצצה למה שקורה מאחורי הקלעים, מציג את הצד הישראלי מול ההתנהלות של הרשות הפלסטינית וחושף הדברים שיוצגו בפני בלאטר בפגישתו עם נתניהו.

נתניהו (רדאד ג´בארה)
בנימין נתניהו. נציג בפני בלאטר את הצד הישראלי (רדאד ג´בארה)
 

ישראל מאשרת כניסת ספורטאים ממדינות אויב לשטחי הרשות
כמו הישראלים, גם הפלסטינים אוהבים כדורגל. בשעות משחקי המונדיאל, יעידו קצינים רבים בצה"ל, הרחובות הפלסטינים בשטחים שוממים, ואין הפרות סדר.

בישראל מבינים את החשיבות בקיום מרקם חיים תקין, ולכן קיימת מדיניות ברורה המאפשרת לרשות הפלסטינית לקיים פעילויות ספורט בכל התחומים, בפרט בכדורגל. בקיץ האחרון הגיעה למזרח התיכון ברצלונה, שביקרה בשטחי הרשות ובישראל בנפרד.

החגיגה סביב הגעתם של הקאטלונים הייתה גדולה, אך לא מושלמת, לאחר שהניסיונות לקיים משחק משותף בין שני העמים עלו בתוהו. בחודש יולי האחרון, שקדם לביקורה של ברצלונה, הגיע ספ בלאטר לישראל ושמע דרישות מגורמים פלסטינאים לפגוע בפעילות הכדורגל בישראל.

קצין אג"ם בתאום פעולות הממשלה בשטחים, אל"מ אלכס רוזנצוויג, התייחס לנושא: "ישראל מאפשרת כניסת קבוצות כדורגל, מאמנים, שופטים, מומחים שונים, נציגי הוועד האולימפי ואף עיתונאי ספורט. כולם מגיעים לאזור בכדי להשתתף באירועי ספורט שונים. בהקשר הזה אנחנו אף מאשרים מאז ספטמבר 2013 כניסת ספורטאים ממדינות אויב ומדינות המהוות סיכון, כל זאת בכפוף לאבחון פרטני שלהם, עניין שהוא גורם לנו להתגמש ביישום המדיניות".

ברצלונה חוגגים (רויטרס)
שחקני ברצלונה. הסתפקו באימון (רויטרס)
 

על מנת להקל על הפלסטינים, הוקם מנגנון מיוחד בשיתוף שתי ההתאחדויות ונציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים ממשרד הביטחון. נציג ההתאחדות הישראלית, רונן הרשקו, אמון על תיאום הפעילות מול המשרד לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינאית ומול נציגי הממשל הישראלי, בפיקוח נציגי פיפ"א.

לפי הסיכום בין הצדדים, מנגנון העבודה החדשני שהוקם לצורך ייעול הליך אישור הבקשות להיתרים לכדורגלנים, היה אמור לעבוד בשיטה לפיה הבקשות לכניסת זרים מוגשות ע"י הפלסטינים חמישה שבועות לפני המועד המבוקש. אלא שגורמים ביטחוניים חושפים כעת כי "ההתאחדות הפלסטינית לא מעבירה את הבקשות בזמנים שנקבעו, כנראה באופן מכוון, מה שפוגע ביעילות של המנגנון".

מספטמבר 2013 ועד כה התקיימו בשטחים שני טורנירים בינלאומיים בכדורגל. בחודש האחרון נערך טורניר לנבחרות בו השתתפו בין היתר עיראק, סודאן, כווית, מצרים ופקיסטן. מתוך 195 היתרי כניסה לזרים שהוגשו, אישרה ישראל 166 היתרים.

באוקטובר האחרון אירחו הפלסטינים את אליפות אסיה, בה השתתפו בין היתר נבחרות מירדן, בחריין, עיראק, הולנד וסוריה. 145 בקשות שהוגשו ע"י הפלסטינים, זכו ל-140 אישורים כולל נציגי הנבחרת הסורית, אולם זו בחרה שלא להגיע, כפי הנראה בשל המצב הקשה השורר במדינה ומלחמת האזרחים המתחוללת במדינה השכנה.

אבו מאזן ורוסל (מערכת ONE)
אבו מאזן ונשיא ברצלונה סנדרו רוסיי. בדיוק לפני שנה
 

על פי הנתונים מתבררת תמונה כי למעשה כ-90 אחוזים מהבקשות אושרו, ואילו היתר, 23 במספר, נדחו מטעמים בטחוניים, או 11 בקשות שנדחו מטעמים פרטיים. מתחילת 2013 הוגשו שמונה בקשות להכנסת ציוד ספורט לשטחים כתרומה מפיפ"א וכולן זכו לאישור.

המציאות המורכבת של רצועת עזה החמירה לאחר שחמאס עלה לשלטון בשנת 2007. באותה השנה החליטה ועדת השרים לביטחון לאומי להגביל את תנועת האנשים מעזה לישראל, פרט למקרים הומניטאריים חריגים. במסמך מדיניות שיצא בעקבות ההחלטה, נקבע שכניסת שחקני הנבחרות השונות לישראל וממנה לחו"ל דווקא תתאפשר, בכפוף לאבחון ביטחוני.

האיש החזק בספורט הפלסטיני: מי אתה ג'יבריל רג'וב?
בראש ההתאחדות לכדורגל הפלסטינית עומד ג'יבריל רג'וב, לאחר שישב בכלא הישראלי בעקבות השלכת רימון על משאית של צה"ל ונידון למאסר עולם. עסקת ג'יברל הידועה הוציאה את רג'וב את החופשי.

יו"ר ההתאחדות השתתף בעבר באינתיפאדה הראשונה, חבר בכיר בפת"ח, וכיהן כיועצו לביטחון לאומי של יאסר ערפאת. לאחר מכן רג'וב שימש כראש הביטחון המסכל בגדה. בנוסף לתפקידו כאיש החזק בענף הכדורגל בשטחי הרשות, משמש רגו'ב גם כיו"ר הוועד האולימפי, ויושב ראש המועצה העליונה לנוער וספורט.

כובעיו הרבים של רג'וב מעניקים לו הכרה רבה ברחבי העולם, וסיקור נרחב בתקשורת. במערכת הביטחון הישראלית טוענים כי רג'וב מנסה לגרום לדה לגיטמציה כנגד ישראל באמצעות הספורט. בכיר ישראלי אף טען כי: "רג'וב פועל בצורה מכוונת ופרובוקטיבית. הוא משתמש בלשון חריפה ובוטה כדי להסית נגד ישראל".

רג´וב, גלעדי ויהאחראי על קשרי חוץ ופיתוח, תומאס סית´ול (יניב גונן)
רג´וב: "האיום שלנו הוא ישראל והכיבוש" (יניב גונן)
 

במסגרת פעילות שבוע הנוער הלאומי לספורט פלסטינאי בשנה שעברה צוטט יו"ר ההתאחדות בהתבטאויות כנגד ישראל, ואף השווה אותה לנאציזם. רג'וב צולם עם ילד האוחז ברובה M-16, והזדהה דרך עמוד הפייסבוק שלו עם מאבקם של האסירים הפלסטינים.

רג'וב העניק בעבר כמה ראיונות שערורייתיים. ב-1 במאי 2013 התראיין לערוץ 'אלמיאדין' הלבנוני ואמר: "האויב המרכזי שלנו, לא רק כפלסטינים, אלא כערבים ומוסלמים, היא ישראל והכיבוש הישראלי. עדיין אין לנו נשק גרעיני. אני נשבע שאם היה לנו נשק מהסוג הזה, מהבוקר היינו משתמשים בו".

בראיון ל'אלג'זירה.נט' הבהיר כי הוא מתנגד לקיום משחק משותף בין ברצלונה לנבחרת משותפת של ישראלים ופלסטינים, יוזמה שנרקמה טרם ביקורה של הקבוצה באזור בקיץ שעבר. ביולי 2013, טרם הביקור, אף הוסיף ואמר לטלוויזיה הרשמית ברשות: "אם תתפרסם תמונה של מסי ליד החומה, חומת ברלין החדשה, ויראו את הנאצים החדשים, איך שהם מתייחסים לפלסטינים, זה לכשעצמו יהיה פסגת ההישגים".

לוזון, רג´וב ובלאטר (אתר פיפ&qout;א) (מערכת ONE)
לוזון, בלאטר ורג´וב: "תמונה של מסי ליד החומה היא הישג" (אתר פיפ"א)
 

בתוך כך, גורם ביטחוני ישראלי טוען כי: "יחד עם הפעילות התקשורתית הגלויה, רג'וב מונע את קיום מנגנון התאום שסוכם עליו לפני כשנה עם פיפ"א". במסגרת זו, לטענת גורם המעורה בפרטים, ביטל רג'וב פגישה משותפת של צוות בכירים ביטחוניים מישראל, המשרד לעניינים אזרחיים ברשות ונציגי שתי ההתאחדויות לכדורגל. הפגישה בוטלה כאשר הנציגים הישראליים כבר הגיעו אליה.

המעצר שהלהיט את הפלסטינים לדרוש את הטלת סנקציות
ברשות ממשיכים להלין כנגד מדניות ישראל, כך למשל, טענו כי שוטרי מג"ב ירו לעברם של צמד כדורגלים בדרכם חזרה מאימון, ופצעו אותם באזור אבו דיס. אלא שעל פי תחקור האירוע עולה כי השניים הגיעו לבסיס מג"ב וניסו להשליך לעברו מטען.

כוח צה"ל פתח באש ברובי "רוגר" אל עבר השניים ופצע אותם. בצה"ל התייחסו לנושא: "השניים פונו לבית החולים הדסה, ולאחר מכן יצאו להמשך טיפול בירדן. בשובם הם נעצרו והוגש נגדם כתב אישום. השופט ציין כי הראיות הקיימות מקנות סיכוי להרשעה חרף כפירתם".  

רג´וב עם פרס ופלאטיני (מערכת ONE)
רג`וב: אדאג שעולם הכדורגל יטיל סנקציות על ישראל"
 

עוד טענו הפלסטינים כי לפני כחודש סגרה ישראל מועדון ספורט בקלקיליה. גורם צבאי אישר זאת, אך טען: "לפי אינדיקציה מודיעינית, בוצעה פעילות לסגירת מועדון הספורט בקלקיליה. מהאגודה הוחרמו חומרים, ביניהם שירי הלל ותמיכה בשהידים ובחמאס. במקום נמצא גם תיעוד לקשר עם ארגוני צדקה הידועים במימון ארגוני חמאס".

המתיחות בין הצדדים הגיעה לנקודת רתיחה כאשר סמאח מוערב נעצר ב-29 באפריל במעבר גשר אלנבי, כאשר נבחרתו חזרה מאימון בקאטר. מעצרו של מוערב הוציא את רג'וב מכליו וגרם לו לצאת בהצהרה חד משמעית: "אדאג שעולם הכדורגל יטיל סנקציות על ישראל". השחקן, יש לציין, נעצר בעקבות מידע מודיעיני מפליל ונמצא עדיין בחקירה.

ספ בלאטר (רויטרס)
ספ בלאטר. יכנס מסיבת עיתונאים בנושא (רויטרס)
 

את הטענות הללו סביר להניח הציג רג'וב שוב גם בפניו של ספ בלאטר, בעוד מנגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו ידרוש מנשיא פיפ"א למנוע את הניסיונות השונים לפגוע בפעילות ההתאחדות לכדורגל בישראל. בסיום ביקורו במזרח התיכון בלאטר יכנס מסיבת עיתונאים בה יתייחס לנושא. דבריו יהיו חשובים מאין כמוהם עבור הספורט הפופולארי בישראל.
 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה