עיקר הכותרות מאז שנודע שמכבי תל אביב תפגוש את פאניוניוס היוונית בשלב המוקדמות השלישי של הליגה האירופית, עוסקות בשני השחקנים האיראניים של הקבוצה, אשאן חג'סאפי ומסעוד שוג'אי, שלא צפויים להגיע לישראל. השניים הם שחקנים משמעותיים מאוד בקבוצה היוונית מאתונה והיעדרותם עשויה לסייע לצהובים להשיג מקדמה במשחק הראשון שייערך בארץ.
בעשרים השנים האחרונות הליגה היוונית היא ליגה של קבוצה אחת – אולימפיאקוס. הקבוצה מפיראוס שולטת בליגה ללא עוררין בצורה שמזכירה את השליטה של מכבי ת”א בכדורסל הישראלי (להוציא את העשור האחרון). למעשה, משנת 1946 כל האליפויות התחלקו בין שלוש קבוצות – א.א.ק אתונה, פנאתינייקוס ואולימפיאקוס, למעט שלוש שהצליחו ‘לגנוב’ פאוק סלוניקי ולאריסה.
פאניוניוס הוא אחד מהמועדונים הוותיקים ביוון. הוא הוקם בשנת 1890 תחת השם “אורפיוס” בעיר סמירנה בתקופת האימפריה העות’מאנית. בתחילה הוא היה קשור בעיקר למוזיקה, אך עם היווסדם של המשחקים האולימפיים, המועדון החל לפעול גם כמועדון ספורט.
לימים המועדון עבר לאתונה לאחר חורבן העיר, אך אצטדיון הכדורגל שלו עדיין קרוי על שמה. “נאה סמירני” – סמירני החדשה. האצטדיון העתיק נפתח עוד ב-1939, שרד את מלחמת העולם השנייה, ועבר מספר שיפוצים לאורך השנים, כולל אחד לפני שנה בלבד. למרות אלו, הוא עדיין בעל מבנה מיושן, עם מסלול ריצה מסביב לדשא, ולא גדול במיוחד כשהוא מכיל 11,700 מקומות בלבד. לא חווית צפייה מיוחדת מדי לקהל הצהוב שחשב לעשות גיחה לאתונה.
המפלצת הדו-ראשית בכדורגל של המדינה הים תיכונית לא משאירה הרבה מקום לקבוצות אחרות. פאניוניוס, שעל פי ההיסטוריה נחשבת לקבוצה השביעית בדירוגה ביוון, מעולם לא זכתה באליפות. היא סיימה פעמיים במקום השני, האחרונה שבהן ב-1971, והניפה שני גביעים.
גם הרזומה האירופי שלה לא מרשים במיוחד, למרות מספר הופעות במפעלים השונים בעשרים השנים האחרונות. הישג השיא שלה היה העפלה לרבע גמר גביע המחזיקות ב-1999, אז הודחה על ידי לאציו. דווקא אחרי שלוש הופעות בשלב הבתים של גביע אופ”א תוך חמש שנים, היוונים חוו דעיכה ולא ביקרו במפעלים השונים מאז 2008, עד העונה.
הרבה דברים שליליים אפשר להגיד על אולימפיאקוס ועל אי השוויון בליגה היוונית, אך דבר אחד חיובי לבטח קרה בגלל השליטה שלה, דבר שאפילו בליגה הישראלית ה’שוויונית’ יחסית אין, וזה חמש נציגות אירופאיות. את העונה האחרונה סיימה פאניוניוס במקום החמישי, וחזרה סוף סוף למפעלים היבשתיים.
לשמחתה של מכבי ת”א, שני האיראניים שכאמור לא יגיעו למשחק בנתניה הם שניים מהשחקנים הבולטים של הקבוצה היוונית. חג'סאפי הוא מגן שמאלי מהיר ונהדר, בעוד שוג'אי הוותיק, שהוא גם הקפטן של נבחרת איראן, הוא קשר בונה משחק שלבטח יחסר מאוד למאמן מיכאליס גריגוריו.
מי שכן צפוי לעשות חיים קשים להתקפה של הצהובים, שעד כה נראית נהדר בשני הסיבובים המוקדמים של הליגה האירופית, הוא הבלם הקמרוני עם השם הכי צבעוני על המגרש – יאיא בננה. הבלם החסון, 1.92 מטר, הגיע הקיץ לקבוצה היוונית והותיר רושם לא רע בשני המשחקים מול גוריצה בסיבוב המוקדמות השני.
בננה הצעיר נחשב להבטחה לא קטנה במדינתו ונרכש ב-2012 על ידי סושו הצרפתית תמורת מיליון וחצי יורו. למרות זאת הוא לא ממש הצליח להותיר חותם בקבוצה הצרפתית, ומצא את עצמו בעיקר מושאל. ב-2014 הגיע הבלם לפלאטניאס היוונית, רשם בה 79 הופעות ליגה בשלוש שנים, והיה נחשב לאחד מעוגני הקבוצה. היום, בגיל 25, הוא מקבל הזדמנות להוכיח שמקומו בקבוצה שאפתנית יותר.
שם נוסף מסקרן בסגל היווני הוא סאמד יסיל. הסיפור של יסיל, חלוץ גרמני ממוצא טורקי, מזכיר את זה של הבלם הקמרוני. יסיל גדל באקדמיה של באייר לברקוזן, שהוציאה במהלך השנים לא מעט שחקנים טובים, והרשים מאוד את מנג’ר ליברפול, ברנדן רוג’רס. הוא אפילו הספיק לרשום הופעת ליגה בודדת בקבוצה הבוגרת לפני שמלאו לו 18, ובטרם נרכש על ידי האדומים מאנגליה תמורת 1.3 מיליון יורו.
יסיל המשיך להיראות לא רע גם באנגליה. הוא הרשים בקבוצות הנוער, ואף רשם מספר הופעות בגביע הליגה במדי הקבוצה הבוגרת של המרסיסיידרס. דווקא אז, הוא נפצע בצורה קשה ברצועות הברך והושבת לשמונה חודשים. החלוץ הצעיר שהיה אז בן 19 לא התייאש וחזר לקבוצה עד גיל 21 של ליברפול, בתקווה להגיע שוב לסגל הקבוצה הבכירה.
אך תקוות לחוד, ומציאות לחוד. הגרמני נפצע שוב ושוב בברכו ונעדר לתקופות ארוכות, עד שבסוף עונת 2016 תם חוזהו בליברפול, חוזה אותו הקבוצה האנגלית לא חידשה. בתווך הוא בילה כחצי עונה בלוצרן השווייצרית, אך גם שם לא הצליח להראות את הפוטנציאל הטמון בו.
אחרי חצי שנה מחוץ למגרשים, יסיל הגיע בינואר האחרון לפאניוניוס בחוזה לשנתיים וחצי. חצי העונה הראשונה הייתה פושרת למדי והוא כבש בה שער ליגה אחד בלבד, אך את העונה הנוכחית הוא כבר פתח בסערה. עד לפני שבועיים וחצי, לחלוץ הצעיר היו רק שני שערים בקריירה במסגרות בוגרים. מאז יש לו עוד שלושה. למרות העדיפות על הנייר ולמרות החוסרים, במכבי ת”א יצטרכו לתת הרבה תשומת לב ליסיל, שרוצה להמשיך במומנטום החיובי כדי להחזיר את הקריירה המבטיחה שלו למסלולה.