“זה חוק הדגל שלנו. הגדרנו שהמאבק באלימות בספורט נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו במשרד. לכן, בעיניי זה צעד משמעותי”. כך אמר היום (שלישי) שר התרבות והספורט, חילי טרופר, לאחר שהצעת החוק לאיסור עבירות אלימות אותה הוא מוביל עברה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת. 

טרופר הוסיף בראיון ל-ONE: “בעבר, לא תמיד היו כלים מתאימים למאבק באלימות ולראשונה אנחנו נותנים כלים שכאלה. אני חושב שעם זה ועם פעולות אחרות אפשר יהיה להוריד את האלימות במגרשים”.

באילו עוד פעולות מדובר?
“זה מאבק של כולם, לא רק של רשויות החוק ומי שמנהלים את הספורט בארץ. גם הקבוצות, השחקנים והמאמנים צריכים לעמוד מול האלימות ולנקוט בפעולות נגד האוהדים האלימים בחברה שלנו”. 

דיון בכנסת על מניעת אלימות בספורט (איציק בלניצקי)דיון בכנסת על מניעת אלימות בספורט (איציק בלניצקי)

החוק עבר רק בקריאה ראשונה. האם לדעתך הממשלה תחזיק מעמד עד לקריאה השלישית?
“אני לא יודע, אבל נעבוד הכי מהר שאפשר כדי שזה יקרה. הייתה חשיבות גדולה בהעברת החוק בקריאה ראשונה כי יש לו דין רציפות. זה אומר שגם אם הממשלה לא תחזיק מעמיד אז לא נצטרך לבצע את כל התהליך הזה מההתחלה, אלא יהיה אפשר להביא את זה גם לקריאה שנייה ושלישית ברצף. לא סתם התעקשנו שהחוק הזה יגיע להצבעה הלילה ולשמחתי הוא עבר בשלוש בבוקר”.

להערכתך, האם עד תחילת העונה החקיקה הזו תסתיים?
“זה תלוי ביציבות הפוליטית. אם תהיה יציבות פוליטית בממשלה, אני מאמין שנשלים קריאה שנייה ושלישית בתוך זמן קצר”.

לאחרונה טוענים אוהדי הכדורגל כי המשטרה נוהגת כלפיהם באלימות ובהפעלת כוח שחורג מכל פרופורציות, כפי שקרה לדוגמה במשחק גמר גביע המדינה ביציעים של מכבי חיפה בטדי. מה אתה חושב על זה?
“העיקרון שלי אומר שאלימות היא אלימות, וצריך לטפל בה בחומרה. אני קורא לכל אוהד שנפגע מאלימות של שוטר להגיש תלונה במח”ש. אני בקשר רצוף עם השר לביטחון פנים, דיברנו גם הבוקר, במטרה לעקוב אחרי תלונות כאלה ולדאוג שהן יטופלו”. 

עימותים בין אוהדי מכבי חיפה למשטרה (שחר גרוס)עימותים בין אוהדי מכבי חיפה למשטרה (שחר גרוס)

יש תלונות למח”ש?
“לא מספיק אנשים מגישים תלונות כאלה. כשאני מעביר סרטונים לשר לביטחון פנים ומבקש טיפול, זה לא מספיק כדי לבדוק את האירוע כי צריך גם תלונה במח”ש שתיבדק. לכן אני אומר לקהל, אם נפגעתם תתלוננו כדי שההליך הזה יקרה. בשוטר אלים צריך לטפל בחומרה, אבל השוטרים האלימים הם בשוליים, כי רובם עובדים קשה כדי שנוכל לצאת ולהיכנס בבטחה מהאצטדיון, בטח בתקופת פיגועים. השוטרים עובדים קשה, מסדרים את התנועה מסביב למגרשים ומפרידים בקטטות של אוהדים. אני מכיר יותר סיפורים של שוטרים שהצילו חיים מאשר של כאלה שפעלו באלימות. רוב האלימות נעשתה על ידי אוהדים. ראיתי שאוהד תמים נפגע בגמר, אבל השוטרים נכנסו ליציע אחרי שהודלקו אבוקות והייתה אלימות והושלכו דברים”.

האם החוק שלך יביא לסיום העונשים הקולקטיביים?
“בדומה לציבור, גם אני חושב שזה לא הוגן ולא אפקטיבי לקבוע עונשים קולקטיביים ולסגור יציעים בגלל כמה בודדים שהתפרעו. צריך להמעיט בזה. יש מקום להפעיל עונשים כאלה רק אם הקבוצה לא עושה כל מה שהיא צריכה לעשות כדי למגר את האלימות. החוק שלנו ייתן מענה עם עונשים ממוקדים שיפעלו באופן כירורגי נגד המתפרעים, במקום שהעונשים הקולקטיביים יימשכו. החוק הזה בא ואומר - תפסיקו להעניש את כולם, יש פתרון לכל מי שיתפרע”.

השאלה היא האם יהיה פיקוח גם על הנושא הזה, כדי שלא יהיה מצב שבו שוטר מחלק סתם לאוהדים קנסות של 5,000 שקל?
“כמובן שנצטרך לבחון את זה. תראה, באלימות אין פתרון קסם. יש אלימות בבתי ספר, בקניונים ובחברה בכלל. ועדיין, אי אפשר לעצום עיניים מולה. במהלך העונה האחרונה, שאני גאה שסיימנו אותה על המגרש, היו דברים יפים. הקהל בא בהמוניו עם שיאי צפייה, אבל הכי העיב זו שורה של פעולות אלימות שהיו מצד האוהדים. יש לי מחויבות. הסתובבתי במגרשים ופגשתי אינסוף אוהדים שאמרו שיפסיקו להגיע למגרשים בגלל האלימות. לעתים הייתה תחושה כשנכנסתי לאצטדיון כאילו נכנסתי לשדה קרב. גם המספרים ברורים, עשרות נפצעו בעונה הזאת, עם טיפולים בבתי חולים כתוצאה מאלימות. אני לא רוצה שמישהו ימות חלילה ולכן פעלתי להביא את החוק הזה להצבעה. החוק הזה הוא חשוב וזה כלי חשוב נגד המתפרעים”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה