משבר הקורונה הציף שאלות בתחום דיני הספורט והעבודה, כאלו שטרם נשאלו, בעיקר בליגות בהן התקבלה ההחלטה על סיום העונה. אם להתייחס לעובדות, אז רק שלוש ליגות וביניהן שתי הליגות הבכירות בכדורגל וליגת העל בכדורסל – הן שנשארו פעילות ״על הנייר״. יתר הליגות בכל הענפי הספורט הכריזו על סיום העונה.

השאלה שנשאלת היא – מה עם הכסף? מה ביחס לחוזים של אותם שחקנים? בכדורגל, ארגון פיפ"א, הכריז על וירוס הקורונה כעל כוח עליון וכי קבוצות יכולות שלא לשלם מאז שהפעילות הופסקה. המטרה היא כמובן גם למנוע קריסה כלכלית של הקבוצות. לעומת זאת, בכדורסל ובשאר הענפים, הארגונים העולמיים טרם קיבלו החלטה, אם בכלל.

עו"ד מיכאל בדלוב מייצג בתחום זכויות ספורטאים, פציעות ספורט, תאונות עבודה ודרכים אשר בעברו היה שחקן כדורסל מקצועי, הסביר ל-ONE על התנהלות הקבוצות וכיצד השחקנים  צריכים לפעול.

“האם למרות קביעת פיפ"א או ארגונים כאלו ואחרים (איגוד הכדורסל והתאחדות הכדורגל), ניתן לסיים חוזה באופן חד צדדי? זאת, משום שיש להניח שסוגיות אלו, הן סוגיות שבית הדין לענייני עבודה יצטרך להכריע בהן. בדבר סיום הליגה/עונת המשחקים, אין חולק. אך אחת השאלות העיקריות שנשאלות היא, כמה כסף היו אמורים השחקנים לקבל מהשכר, עד הפסקת הפעילות? חשוב להזכיר, שלעומת שוק העבודה החופשי, הספורטאים חותמים על חוזה קצוב, הן בזמן והן בסכום, והחוזה הוא חוזה עונתי”.

התנהלות הקבוצות: “נראה שלא מעט קבוצות מנצלות את וירוס הקורונה ולא משלמות את מה שמגיע לספורטאים. ישנן גם קבוצות שהתחילו לשלם משכורות בשלב מאוחר יותר של העונה בשל בעיות תזרימיות וכעת- לא מוכנות לשלם עבור כל התקופה בה הספורטאי מילא את תפקידו. לרוב, עונת המשחקים היא 8-9 חודשים. אך בפועל, כל קבוצה מתנהלת בצורה שונה לגבי מועד התשלומים. רוב הקבוצות מחלקות את השכר ל-10 חודשים, יש גם קבוצות שמחלקות ל-12 משכורות”.

“אז כיצד נדע אם השכר שקיבלנו מהקבוצה בה שיחקנו, הוא השכר שהיינו אמורים לקבל? לא מעט שחקנים מכלל הענפים פנו אליי בשאלה- כמה הם באמת אמורים לקבל, והאם הם אשמים שחילקו את המשכורות לתקופה גדולה יותר מהעונה עצמה? התשובה לכך היא שלא. המדובר הוא בסכום קצוב, והחוזה הוא חוזה עונתי. ברוב החוזים שעברתי עליהם, לא ראיתי כל התייחסות למצב בו הליגה מסתיימת בעקבות כוח עליון, והחישוב שיש לבצע בעקבות אירוע מסוג זה. תחילה יש לחלק את העונה ולהתייחס לתקופה בה היינו אמורים לשחק ולהופיע. רוב הספורטאים חתומים בחוזה לעונה אחת. על כן, בענף הכדורסל לדוגמה, מדובר לרוב בעונה אשר מתחילה ב- 1.9 ומסתיימת ב- 31.5 (9 חודשים). אם אנו מתייחסים לליגות התחתונות בכדורגל, העונה מתחילה ב- 1.8 ומסתיימת ב- 30.4 (9 חודשים)”. 

הסכום שהתקבל בפועל: “בהנחה שהליגות כולן הופסקו ב-15.3 עקב משבר הקורונה, ניראה שבענף הכדורסל עברו 6.5 חודשים מלאים מתוך 9 חודשי עבודה, ואילו בענף הכדורגל עברו 7.5 חודשים מלאים מתוך 9 חודשים. באחוזים התקופה שמילאו מהחוזה בכדורגל- 7.5/9 ואילו בכדורסל- 6.5/9. אלו מהווים 83.3% מכלל העונה בכדורגל, ואילו בכדורסל מדובר בכ- 72.2% מכלל העונה. לצורך ההמחשה, נניח שהספורטאים חילקו את השכר ל-10 משכורות, דבר אשר נהוג ברוב הענפים. במצב כזה, הכדורגלנים קיבלו 7.5 משכורות מתוך 10 אילו הכדורסלנים קיבלו 6.5 משכורות מתוך 10 לכל היותר”.

לסיום הסביר: “ניתן לראות שבשני המצבים יש פער של כ-7-8% מהחוזה, שאותו השחקנים בעצם הפסידו בעקבות המשבר, על החלק בו עמדו ושיחקו. זאת משום שבכדורגל התקבל שכר עבור 75% מהעונה, בזמן שמילאו 83.3% מהעונה, ואילו בכדורסל התקבלו 65% מהשכר בחוזה לעומת עמידה ב- 72.2% מהעונה. לסיום, הצעתי היא לבחון לפי המתואר לעיל את החלק אותו מילאתם מהחוזה וכמובן לדרוש, לפחות את החלק הזה, משום שכל נושא חלוקת המשכורות- כלל לא אמור להיות בעל השפעה על היקף מילוי משרתכם”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה