מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם דו”ח מקיף על חלקן של נשים הספורט הישראלי, לפיו כל ספורטאי חמישי בישראל הוא אישה. על פי הדו”ח, בשנת 2021 היו בישראל 119,709 ספורטאים פעילים בגיל 7 ומעלה, מהם 25,829 נשים - כך שהנשים היוו רק 21.6% מכלל הספורטאים הפעילים בישראל. רק 9,518 מהספורטאיות הן בוגרות (כ-22% מהספורטאים הבוגרים) ו-16,311 הן קטינות (כ-21% מהספורטאים הקטינים).
 
14,943 מהספורטאיות עסקו בענפי הספורט האישיים, כך שהן היוו למעשה כ-36% מהספורטאים בענפים האישיים, ו-10,886 מהספורטאיות עסקו בענפי הספורט הקבוצתיים, כך ששיעורן היה כ-14% מהספורטאים בענפים הקבוצתיים.

בכדורגל שיעור הנשים הוא הנמוך ביותר בישראל מבין כל הענפים המובילים, הרי שיש בענף 36,248 גברים ו-1,488 נשים בלבד, כך ששיעורן בכדורגל הוא 4.1% בלבד. בג’ודו יש 2,469 גברים ו-548 נשים, כך שרק 22.2% מהספורטאים הן נשים, למרות ההצלחה שלהן בתחרויות הבין-לאומיות.

רז הרשקו (ראובן שוורץ)רז הרשקו (ראובן שוורץ)

בכדורסל הן מהוות 18.6% מהספורטאים הפעילים. בעוד שברוב הענפים חלקן של הנשים הוא נמוך ואף נמוך מאוד, יש ענפים שבהם חלקן של הנשים דומה לזה של הגברים, כמו בכדורעף (47.2%), אתלטיקה (40.9%) ושחייה (39.1%), ואף כאלה שבהם חלקן גבוה מזה של הגברים כמו התעמלות (91.8%) ורכיבה (69.3%).

בדיונים שהתקיימו בשנים האחרונות בוועדות הכנסת עלו טענות בנוגע לאי שוויון בהקצאה של מתקני ספורט לטובת ספורט נשים. מבקר המדינה, בדו”ח שפרסם במאי האחרון, המליץ בין השאר כי משרד הספורט יקים מערך פיקוח ובקרה שיוודא את עמידת הרשויות המקומיות בהתחייבותיהן להעמיד את מתקני הספורט לרשות אגודות ספורט ומועדוני ספורט תוך ייצוג הולם והעדפה לספורט ילדות, נערות ונשים.

גם שיעור הנשים בהנהלות גופי ספורט בישראל נבדק, הרי שחוק הספורט מחייב ייצוג הולם לנשים בכלל גופי הספורט, אך לא קובע מהו שיעור הייצוג הנדרש. לעומת זאת, במבחנים שפרסם משרד התרבות והספורט לתמיכה בהתאחדויות, באיגודים ובאגודות, נקבע בין היתר יעד של 30% לייצוג נשים בהנהלות של אותם גופים. לאחר תקופה של שנתיים בה חל הסדר מעבר שאפשר שיעור ייצוג נמוך יותר, במהלך שנת 2023 המשרד מתכוון ליישם במסגרת מבחני התמיכה סנקציות לאי עמידה ביעד.

נבחרת הנשים בכדורסל (איגוד הכדורסל)נבחרת הנשים בכדורסל (איגוד הכדורסל)

נכון לשנת 2021, כבר 51 מתוך 65 גופים כבר עמדו ביעד הייצוג לנשים של 30% בהנהלות האיגודים וההתאחדויות. משרד התרבות והספורט דיווח כי בין השנים 2021-2020 חלה עלייה בשיעור הכללי של הנשים בהנהלות האיגודים והתאחדויות הספורט מ-28% ל-33%.

בסוף שנת 2021 הוחלט להקים ועדה ציבורית לקידום ספורט הנשים בישראל אשר תגיש את מסקנותיה בתוך שנה. נכון למועד כתיבת המסמך דו”ח הועדה טרם הוגש. במענה לפניית מרכז המחקר והמידע של הכנסת העביר משרד התרבות והספורט את טיוטת דו”ח הועדה.

עיקרי המלצות הדו”ח הן: הקמת פרויקט לאומי להגדלת כמות הנערות בענפים מועדפים, בניהול גוף בין-משרדי מאושר, הגדלת מספר הספורטאיות בספורט הישגי באמצעות מבחני תמיכה ייחודיים לנשים, הקמת אגפי נשים עצמאיים בהתאחדויות לכדורגל ולכדורסל, יצירת סמכות סטטוטורית לקידום ספורט הנשים בישראל, ייזום קמפיין לאומי מתמשך לקידום ספורט הנשים מול קהלי יעד שונים.

נבחרת הנשים בכדורמים (איגוד הכדורמים בישראל)נבחרת הנשים בכדורמים (איגוד הכדורמים בישראל)

בנוסף, הומלץ בין היתר ליצור סטנדרטיזציה של ההשקעה בתחום ספורט הנשים ברשויות המקומיות, הסדרת השימוש במתקני ספורט בהיבט מגדרי כולל סנקציות וקבלת משובים, שיפור מעמד הספורטאית ותפקידי מעטפת נוספים על ידי השוואות שכר, תמיכה בספורטאיות בתקופת השירות הצבאי ותמרוץ נשים במקצועות האימון והשיפוט, והקמת צוות בין-משרדי להעלאת מודעות ילדות ונערות לספורט.

משרד התרבות והספורט דיווח על שורת פעולות נוספות שנקט בשנת 2022 לקידום ספורט נשים. בין היתר, בתקציב 2022, הופנה 32% מתקציב התמיכות לספורט קבוצתי לספורט הנשים הקבוצתי. בכדורסל ובכדורגל היוו הנשים 23% ו-6% מהספורטאים בהתאמה, כאשר תקציב התמיכות עבורן בענפים אלו היה 45% ו-21% בהתאמה. בנוסף דיווח המשרד כי הטמיע במבחני התמיכה את הדרישה לממוני מוגנות, והקצה 900 אלף ש"ח לטובת הגדלת מספר המאמנות. בנוסף ציין המשרד כי עם אישור דו”ח הוועדה יפעל להקמת המדור לקידום ספורט נשים במועצה הלאומית לספורט, כפי שהוחלט בהחלטת ממשלה 740.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה