העונה הנוכחית נפתחה עם ציפיות רבות בקרב אנשי ושחקני הפועל אום אל פאחם, לאחר שההנהלה השקיעה רבות במטרה לחזק את הקבוצה ולהעפיל לליגת העל. במבחן התוצאה, הקבוצה מהמגזר כשלה ולאחר ההפסד ביום חמישי הקודם למכבי פתח תקווה, היא למעשה איבדה סיכוי מעשי.
לא מעט סערות התחוללו השנה במועדון: שלושה מאמנים על הקווים, העימות בין הבעלים אחמד אבו אלעם למאמן אדהם האדיה שפורסם ב-ONE, בקשת הקיצוץ מהשחקנים וההודעה של האיש החזק במועדון, אבו אלעם, שהוא עוזב בתום העונה.
כעת, בראיון מיוחד למדור "לאומית במוקד", הוא מדבר: ההחלטה לעזוב ומדוע לטענתו הפעם הוא לא יחזור בו, האירועים שפקדו את המועדון, עתיד ההתאחדות לכדורגל בה הוא משמש בורג חשוב, המשכורות באום אל פאחם והביקורת על מאמנו, אדהם האדיה.
איך אתה מגדיר את העונה?
"אני חושב שנכשלנו בזה שלא עלינו ליגה. כל התוכניות בתחילת העונה היו לעלות, אבל בסופו של התהליך לא עשינו את זה. נכשלנו כולנו: הצוות הניהולי, הצוות המקצועי והרבה שחקנים שלא התעלו ולא הזכירו את היכולת שלהם, או שאולי הם פשוט מעבר לשיא שלהם".
מה החלק שלך במועדון?
”החלק שלי הוא גדול. עצם העובדה שעמדתי בראש הפירמידה יחד עם וואסים השותף שלי, זה אומר שרוב האחריות היא עלינו. אנחנו בחרנו את המאמנים והבאנו את התקציבים הללו. גם לעובדה שלא היינו מעורבים מספיק בפנים היה חלק. חשבנו שאם נתנתק מחדר ההלבשה ונתנתק מלדבר עם המאמן כל שני וחמישי אז הכול יעבור חלק. בסוף לא עלינו ליגה והפסדנו לכל המתחרות שלנו”.
זו לא השנה הראשונה שלא הצלחתם לעלות.
"אתה לא יכול להשוות את השנה שעברה לשנה הזאת כי בשנה שעברה לא הושקעו כספים כמו שהושקעו השנה. בשנה שעברה בנינו קבוצה שיכולה אולי לעלות, אבל לא בנינו על עלייה מראש. בנוסף, חזרנו השנה לאצטדיון "השלום" וחשבנו שלא נפסיד שם נקודות, אבל הפסדנו לבני יהודה ולמכבי פתח תקווה, למרות שהם הסתגרו נגדנו. זה לדעתי ההבדל: שש נקודות שהפסדנו בבית אחרי החזרה לאצטדיון הביתי, ואלו הנקודות שחסרות לנו".
למה מאמנים לא מצליחים פה?
"יש לחץ באום אל פאחם וכל מאמן שצריך לבוא לפה צריך להבין זאת. זה המועדון היחידי בליגה הלאומית בו האוהדים מגיעים לאימונים ובכל אימון אתה פוגש 30-40 אוהדים ובימי שבת אפילו 100. יכול להיות שהמאמנים לא מצליחים להסתגל לאווירה. יש לחץ אדיר כי זו עיר שאוכלת ונושמת כדורגל והקהל הוא גדול. אם תוציא את אום אל פאחם והפועל פתח תקווה, אילו אוהדים יש השנה בליגה הלאומית? יותר קל למאמנים לעבוד בקבוצות קטנות, להגיע לאום אל פאחם עבור מאמן זה אתגר".
"אפשר גם להסתכל על זה אחרת: לפני שניר ברקוביץ' בא לפה, מי הכיר אותו ואיפה הוא אימן? הוא עשה פה את הניצחונות שלו וניצח את מכבי תל אביב, ופתאום פרץ וקבוצות בליגת העל התעניינו בו ולקחו אותו. קח לדוגמה גם את מוטי איוניר, שעשה פה עבודה נפלאה וגילה הרבה שחקני בית. בזכותו יש היום במועדון שמונה או תשעה שחקני בית ואם היינו נותנים לו כלים כמו שנתנו העונה, הוא יכול היה לעשות עוד קפיצת מדרגה".
"בדרך כלל, ואתה יכול להצדיק אותי, יש בעיה של מאמנים בארץ, הם כולם באותה הרמה. חוץ מברק בכר, רן בן שמעון ועוד שניים או שלושה מאמנים, לאף מאמן אין איזושהי חותמת על קבוצה, או אין מאמנים שעושים הישגים עם שחקני נוער ועולים ליגות. אין פה תהליכים, ולא רק בקבוצה שלי. כולם רוצים הצלחה מיידית, כולל הקהל. לאף אחד אין סבלנות ועצבים לתהליכים ואם אני חוזר שנתיים אחורה, היינו צריכים לעבור תהליך כלשהו של שחקני בית".
אתה מדבר שאין פה הרבה מאמנים, אבל המאמן שלך כן הצליח בבני ריינה בתקציב יותר קטן. אולי הבעיה היא בלחץ אצלכם?
”אני לא חושב שזה קנה מידה אם הוא עלה בשנה שעברה ליגה עם ריינה. זה לא שאם הוא עלה אז הוא מאמן גדול והשנה כשיש לחץ אז הוא מאמן אחר".
מה הסיבות המקצועיות לדעתך שמנעו מכם לעלות?
"אני חושב שמקצועית, יש חלק גדול לפציעה של מיקו ממן שנעדר מתחילת העונה כמעט. גם ריף מסיקה, הוא לא אותו השחקן של העונה שעברה, הוא נפצע באמצע העונה וכשהוא חזר לקח לו זמן להתאקלם ולחזור לכושר משחק. שני השחקנים הללו היו צריכים להוביל את הקבוצה: ריף הבקיע בשנה שעברה 13 גולים וזה יוצא מן הכלל. זה הקלף שהעלה את ריינה לליגת העל".
אולי מעבר לשחקן כזה או אחר, אתם לא מתנהלים בצורה טובה.
"אני לא חושב. אם היית שואל אותי את השאלה הזאת לפני שנה, אז אולי הייתי מסכים. אבל השנה היה פה מנהל מקצועי שנתן מעטפת לשחקנים (שמעון הדרי). אני ו-וואסים כמעט ולא הגענו לאימונים, נתנו שקט מסביב למערכת ואת כל התנאים שאפשר לתת לקבוצה אפילו בליגת העל. חדר ההלבשה מהטובים בארץ, חדר כושר, מכון לפיזיותרפיה, אוכל אחרי אימונים. אין תנאי שהשחקנים לא קיבלו העונה. זה שאנשים מתעצבנים אחרי הפסדים, זה נכון. אבל מה זה קשור? שחקני כדורגל ומאמנים צריכים להיות מנותקים מהסביבה. יש פה לחץ, התעניינות ותקשורת, אלו דברים שאין בהרבה קבוצות בליגה הלאומית".
אבל יש גם חוסר שקט, כל מיני אירועים שלא הוסיפו או עזרו לכם מבפנים.
"למה, בבית"ר ירושלים או בקבוצות הגדולות בארץ יש שקט? על איזה שקט מדובר? על זה שהמציאו שהולכים לקצץ בשלושת החודשים האחרונים וזה בכלל לא נכון? מאמן שמהמחזור השלישי נמצא בקבוצה וקיבל את כל מה שהוא רצה בינואר? היינו ספקים של כסף השנה".
אבל סיפור הקיצוצים וזה ששחקנים יצטרכו לרדוף אחרי הכסף עכשיו, זה לא עושה לכם שם טוב.
"מה זה לרדוף אחרי כסף? זו שאלה שאתה יכול לשאול קבוצה חובבנית או קבוצה שלא עוברת בקרה. אתה יודע שהפועל אום אל פאחם היא הקבוצה הראשונה שעוברת בקרה כל עונה? שהיא הקבוצה הכי מסודרת מבחינת מוסר התשלומים? אני והשותפים שלי נמצאים שש שנים במועדון והייתה נגדנו תביעה אחת בלבד וגם היא ממושיקו מישאלוף, שהיא לא נכונה ונערער עליה. שיחקו פה מאות שחקנים והיו פה עשרות מאמנים ולא הגענו עם אף אחד לבית המשפט".
"אין דבר כזה שאנחנו מסיימים את העונה ולא משלמים לשחקנים את השכר שלהם. יש ביטחונות בבקרה ואנחנו לא מוותרים עליהם. יש ערבויות בבקרה ושחקן שלא תשולם משכורתו ילך לבקרה ויקבל את כספו. אין סיכוי שיקרה דבר כזה בליגה הלאומית, שקבוצה לא תשלם. אם זה לא יקרה? ימצאו את הדרך. אתה לא יכול לא לשלם".
אז למה יצאה לכם תדמית כזאת?
"אני לא חושב שיצאה תדמית כזאת. זו פעם ראשונה שאני שומע את זה ממך. אני נמצא הרבה בהתאחדות ובמנהלת, הרבה עם יו"רים של קבוצות בליגה הלאומית וזו הפעם הראשונה שאני שומע שיש לנו תדמית כזאת, שיש בעיה של כסף במועדון. להגיד לך שהכול ורוד ואנחנו מכבי חיפה או מכבי תל אביב? לא. אבל אם תחקור את כל הקבוצות לעומק, אתה תראה שאנחנו במקום החמישי בארץ מבחינת מוסר התשלומים. נתבענו פעם אחת וגם זה לא היה מפורסם אם זה לא מושיקו מישאלוף. קבוצות אחרות נתבעות כל שנה על ידי שבעה או שמונה שחקנים".
אז יש למישהו משהו נגדכם?
"אני לא יודע, אולי דיבר איתך אקס מועדון. גם הסיפור שפורסם בנוגע לקיצוץ לא עשה טוב, זה היה רצח אופי או רדיפה של מנכ"ל ארגון השחקנים כלפי המועדון שמולו הוא מתנהל בתביעות. זה עניין אישי. זה לא ששחקן כזה או אחר לא קיבל את כספו. בסופו של תהליך מסיימים את העונה וצריך לשלם לשחקנים את הכסף שלהם".
כזכור, מושיקו מישאלוף זכה בתביעה כנגד אום אל פאחם בשבועיים האחרונים בגובה של למעלה מ-250,000 שקלים. ניר אלון, ראש חטיבת הספורט בהסתדרות מסר בתגובה: "אני מכבד מאוד את אבו אלעם, אך יחד עם זאת ארגון השחקנים דאג ודואג לשחקנים בכל הליגות ולכן הייתי מצפה שיכבד את פסק הדין שנפסק בעניין הזה".
אבל אם היית מנצח לא היית מבקש את זה מהשחקנים.
"דבר ראשון לא באתי לשחקנים ואמרתי את מה שפורסם בתקשורת. הייתה שיחה בין השחקנים לצוות המקצועי שהגעתי אליה באמצע. שמעתי ואני יודע שאין שחקן שיסכים לקצץ 50% משכרו, כי זה לא הגיוני, לא מקובל ולא אתי. אלו שחקנים שצריכים להביא כסף למשפחות ולילדים שלהם. זה שמנסים לייצר לנו את התדמית הזאת? זה לא נכון".
עובר לך בראש שמישהו אחר יעשה את העבודה טוב יותר ממך?
"אני כל יום חושב על זה. בשנה האחרונה לא הייתי נוכח מספיק כמו בשנים הקודמות. אני מרגיש שאני צריך לצאת לחופשה, במטרה להתאוורר שנה או שנתיים מחוץ למועדון כדורגל. לנסות לעשות דברים אחרים לחברה הערבית, אם זה בהתאחדות ואם זה במנהלת בתפקיד אחר. אני נחוש למצוא את האנשים שייקחו את המושכות בשנה הבאה כדי להוביל את הקבוצה למקומות יותר טובים".
"הקבוצה מתמקמת בחלק העליון של הטבלה ומשם רק אפשר להעלות את הקבוצה קדימה. אם יבואו אנשים עם רצון וחשק, הם יכולים לעשות הרבה דברים. יש פה פוטנציאל אדיר לעליית ליגה ואפשרות להביא את הקבוצה הזאת להיות בין שש הקבוצות הטובות בישראל. הגיע הזמן לשינוי הזה. אני צריך לנוח ולעזוב, ואנשים אחרים ייקחו את המושכות".
אבל אנשים לא מאמינים שבאמת תלך. אתה עושה את זה בכל שנה.
"אני אומר לך וגם הקרובים אליי יודעים את זה, שאני נחוש השנה לעזוב אחרי שש שנים וחצי בתפקיד. אני חושב שהגיע הזמן לרענן, שאנשים יחשבו אחרת. אולי המחשבה שלי לא טובה ויבואו אנשים אחרים שיעשו דברים טובים יותר בעיר. העיר הזאת, מקומה בליגת העל ופחות מזה זה לא הולם. יש פה קהל עם פוטנציאל אדיר של 10,000 אוהדים בכל משחק. אפשר לחבר את כל אזור המשולש למועדון הזה והגיע הזמן לשינוי. שיבוא איש עסקים או שניים וייקחו את הקבוצה למקומה הראוי".
"אני לא רוצה להישאר וגם משפחתי יודעת שאני לא נשאר, אני אוכל לעזור מבחוץ. למה הפעם אעזוב סופית? אלו סיטואציות אחרות. בעבר היו לוחצים עליי אנשים להישאר, אבל הפעם זה משהו שמתבשל מחודש אוקטובר. זו התשה, הרבה זמן מחוץ לעבודה שלי, הרבה זמן מחוץ למשפחה שלי. 24/7 של עבודה במועדון, ללכת לגייס תרומות. היו לי הרבה מתנגדים והיו הרבה קולות שרצו במהלך השנים הללו לקחת את המועדון, אז זה הזמן שלהם לבוא ולקחת את המועדון. שיביאו כספים מהבית שלהם ומהעסקים שלהם".
אבל מי יהיה פה? לאן הקבוצה תכוון?
”אני חושב שאסור לדבר באום אל פאחם על פחות מעלייה. אנחנו נסיים את הליגה במקום הרביעי ומי שייקח את המועדון יצטרך לעלות עוד שני מקומות בסך הכל. מי יהיה פה? אני חושב שיש הרבה אנשים טובים בעיר. יש את השותף שלי וואסים שאעשה עליו מכבש לחצים להוביל את הקבוצה. הוא צריך תמיכה ועוד איש עסקים או שניים שיהיו מסביבו, אבל הוא כבר ארבע או חמש שנים פה והוא הבן אדם הכי ראוי להנהיג את המועדון. להביא מישהו מבחוץ עכשיו זו לא החלטה חכמה כי וואסים מכיר את המערכת והוא יכול להקפיץ את הקבוצה עוד ולהגיע לליגת העל".
ואיך עושים את זה?
"גם ראש העיר יודע שהתקציב שמקבל המועדון בסדר גודל של 600,000 שקל לעונה הוא תקציב מביש, שלא קיים באף קבוצה בליגה הלאומית. הגיע הזמן שראש העיר יגדיל את התקציב הזה ואפילו יכפיל אותו פי ארבע. הרי מה יש בעיר הזאת חוץ מקבוצת כדורגל? אילו אטרקציות יש? הקבוצה הזאת היא חלון הראווה של תושבי העיר. להשקיע ברווחה 76 מיליון שקלים ובספורט פחות משני מיליון שקלים?".
יש מי ששם מקלות בגלגלים של הקבוצה הזאת?
”אני לא רוצה להיכנס לזה, זה משהו פנימי בתוך העיר. יש לי כבוד אדיר לראש העיר ואני חושב שהוא עושה דברים נפלאים חוץ מתחום הכדורגל, אבל גם הספורט חשוב ואנשים במדינה לא מבינים שברגע שנשקיע בו עוד קצת, נוכל להנמיך את תקציב הרווחה. אנשים לא מבינים את המתמטיקה הזאת".
מה הוביל להתפרצות הזאת על אדהם האדיה אחרי ההפסד למכבי פתח תקווה? זה לא ראוי.
"בסופו של דבר גם אני בן אדם שלפעמים מתעצבן ולפעמים רגוע, כל עוד זה נשאר בגדר עימות מילולי הכול בסדר. זה משהו שקרה במתחם סגור ודאגו שניים או שלושה אנשים להעביר את זה. לא הכחשתי שאמרתי את הדברים הללו ואדהם יודע את דעתי עליו. יכול להיות שדעתי נכונה ויכול להיות שלא. מה שביני לבינו יישאר בינינו".
אתה לא מצטער שזה התבצע ליד השחקנים? הוא נפגע.
"הנפגע היחידי מהמועדון השנה הוא אני. כל פגיעה באדם כזה או אחר, לא שווה לפגיעה שחוותה ההנהלה. סבלנו המון, היו לנו ציפיות אחרות מהצוות המקצועי ומהשחקנים. שאף אחד לא יתחיל להגיד שהוא פגוע או משהו דומה. החוזים של כולם כובדו, הם מקבלים את מה שהם רוצים והאנשים שיובילו פה בעונה הבאה לא יהיו אנשים טיפשים. הם יחליטו אם הם רוצים את אדהם בעונה הבאה או שהם רוצים להיפרד, ובכל מקרה אאחל לכולם בהצלחה".
אם זה היה תלוי בך הוא היה ממשיך? כבר הודעתם לפני חודש שהוא ממשיך.
"אם הייתי ממשיך במועדון בעונה הבאה לא הייתי מחתים אותו לעוד עונה ואני הכי גלוי שיש. אני לא חושב שיש עוד יו"רים בליגה שהיו אומרים לך כך את הדברים בתקשורת לפני שמסתיימת העונה. כבר הודעתי שאני לא ממשיך אז זה פחות משנה מה שאני אומר. אם ההנהלה החדשה תרצה להמשיך איתו, אני אברך על כך כי אני רוצה שהקבוצה תצליח. יכול להיות שאדהם לא הצליח איתי ויצליח עם יו"ר חדש. אני לא בא לנתח את אדהם ולעשות סיכום לעונה. את הסיכום נעשה באמצע חודש מאי ותאמין לי שיש לי הרבה מה להגיד. כרגע אני שומר הרבה דברים בבטן ולא רוצה לדבר הרבה, אבל בוא נגמור את העונה".
אם תשאל אדם רגיל ברחוב בתחום הכדורגל, מה הוא יגיד עליך?
“אני חושב שעשיתי רק טוב לעיר. הכדורגל משקף ומקדם דברים אחרים בעיר: זה שנהיה פה אצטדיון זו גם הוכחה. אם הקבוצה לא הייתה בליגה הלאומית אז לא היה פה אצטדיון. מאז קום המדינה המועדון לא היה בליגה הלאומית והבאנו אותו למעמד טוב. הצלחנו לפזר חלק מהענן השחור שהיה מעל העיר ותרמתי רבות בשש השנים הללו. חיברנו את אום אל פאחם למדינה וזה התחיל בניצחון על מכבי תל אביב. בהתחלה אנשים לא ידעו אפילו אם אום אל פאחם קיימת ואיפה".
איך התקדמת ככה במסדרונות ההתאחדות?
"אני יו"ר הוועדה לקידום המגזר הערבי והפריפריה וגם חבר בוועדה המקצועית. אני לא אוהב להגיד על עצמי שאני אחד האנשים החזקים. אני נחשף לאנשים המובילים בכדורגל הישראלי ויש לי פרטנרים בהתאחדות בדמותם של שינו זוארץ ומורן מאירי ועוד כמה מסביב. אנחנו יושבים כבר ארבעה חודשים שם ופתאום רואים שבחברה הערבית מדברים על העשייה של ההתאחדות במגזר. לכל בעיה יש כתובת ואני אספר לך שבחודשים הקרובים ההתאחדות תבוא עוד יותר לטובת החברה הערבית ויש תוכניות שנמצאות בתהליך. רק לפני חודש מונה הערבי הראשון להיות פקיד בהתאחדות וימונו עוד כמה פקידים מהחברה הערבית".
"אני חושב שגם באקדמיה חסר כמה דוברים של השפה הערבית. החיבור היום הוא מצוין בין החברה ערבית להתאחדות ולמנהלת. זהו כור ההיתוך שיש במדינה וזה הדבר הטוב שיש מבחינת הכדורגל. לפני שבע או שמונה שנים, אם היית מספר שבאום אל פאחם יהיו 10-11 יהודים אז היו צוחקים עליך במרכז ובצפון הארץ".
אתה תישאר בהתאחדות?
"כן, אני נשאר בענף הכדורגל ורוצה לתרום לפריפריה. גיליתי בשינו אדם אמיתי שעומד בכל מילה שהוא נתן לפני הבחירות. יש לנו בארץ בעיה מאוד קשה של מתקנים, והגיע הזמן לקחת את הספורט והכדורגל במדינה בכלל ובחברה הערבית בפרט בצורה אחרת. לא יכול להיות שמדינת ישראל תספור את האצטדיונים הראויים על יד אחת או קצת יותר. לא יכול להיות שקבוצות נוער משחקות על מגרשים סינתטיים. הייתה תוכנית ב-2020 לבניית כמות אדירה של מגרשים אבל אין אדמות. המדינה צריכה להכשיר אדמות ולבנות את מה שחסר".
"אחרי זה צריך להיכנס לעניין ההדרכה: להוציא כמה שיותר מאמנים טובים להשתלמויות באירופה והדבר הכי חשוב הוא להרים את הכפפה בנושא מיסוי הזרים, כדי להצליח להביא לפה זרים מהדרג השני או השלישי. הזרים שבליגה הלאומית הם מהדרג החמישי באירופה. קח לדוגמה את מוחמד אבו פאני, שכל כך השתדרג, כי הוא משחק עם זרים בכירים שהרימו את הרמה שלו. אם תביא זרים טובים, גם השחקן הישראלי יתקדם. בסוף, תמונת המראה היא הנבחרות של ישראל".