הדברים ההזויים והמקוממים נגד צה"ל ומדינת ישראל שאמר מאמן נבחרת איסלנד אגה הריידה לקראת המשחק נגד נבחרת ישראל בחצי גמר הפלייאוף על העלייה ליורו 2024 עוררו כצפוי גועל בארץ, אבל לא כל התושבים במולדתו נורבגיה אהבו את מה שאמר. בכלל, מדובר במאמן שכבר הספיק לעצבן אנשים בעבר וכבר אמור היה לצאת לפנסיה לפני עשור, אבל החליט לחזור בכל פעם שקיבל הצעה.
"אם אתם שואלים אותי - אני מהסס אם לשחק נגד ישראל בגלל מה שקורה בעזה ומה שהם עשו לנשים, ילדים ואנשים חפים מפשע", התייחס הריידה למלחמה בראיון לעיתון האיסלנדי 'ויזיר'. הוא הרשה לעצמו להשתלח במדינה ובצבא לאור העובדה שהמשחק הביתי של הנבחרת יתקיים בבודפשט והוא לא ייאלץ להתמודד עם קללות מצד הקהל בארץ, כפי שקרה בעבר למאמנים שאמרו דברים פחות קשים ממנו בנושאים מקצועיים.
"המצב בו אנחנו חייבים לשחק נגדם לא היה צריך לקרות אם היו שואלים אותי, אבל אנחנו חייבים. קשה לי להפסיק לחשוב על התמונות שמגיעות מעזה, אבל אופ"א מחליטה את הכל ואנחנו חלק מאופ"א. אם לא נשחק יפסלו אותנו ואנחנו מסתכנים בעונש. השחקנים של נבחרת ישראל אינם חיילים אלא כדורגלנים וכך נתייחס אליהם, למרות שהם מייצגים אומה. ברור שהסיטואציה הזו קשה גם להם".
הדברים של הריידה הוסיפו שמן למדורה והגבירו את האווירה האנטי ישראלית באיסלנד ובמיוחד בנורבגיה, שממשלתה נוקטת בקו אנטי ישראלי מובהק. לאחרונה אמר שר החוץ של נורבגיה אספן בארת איידה כי יש להטיל חרם על מוצרים שמיוצרים ביהודה ושומרון, הוסיף שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה, לא קרא לשחרור החטופים ולעומת זאת קרא למדינות שמספקות נשק לישראל לחדול מלעשות זאת. למחרת הוכה אדם שהניף את דגל ישראל בכיכר מרכזית בעיר טרונדהיים, והמשטרה טענה כי: "הדבר יצר פרובוקציה בקרב אנשים שהניפו בסמוך את דגלי פלסטין".
לאחר הטבח ב-7 באוקטובר סירבה ממשלת נורבגיה לחתום על הצהרה המגנה את החמאס ואת האנטישמיות, ושר החוץ שלה טען גם כי יהודי ארצו "חשים שלא בנוח בגלל מעשי ישראל בעזה". הוא אף קרא למלך ארצו לא לשלוח מכתב תנחומים לישראל בעקבות הטבח בישובי עוטף עזה. נורבגיה גם הביעה תמיכה בתביעה נגד ישראל בהאג ומסרבת להכיר בחמאס כארגון טרור.
לצד הדברים של הריידה פורסמה בעמודי החדשות של 'ויזיר' כתבה נרחבת על משפחות של פליטים מעזה שנחתו בקייפלאביק והתאחדו עם בני משפחותיהם המתגוררים באיסלנד.
בכותרת אחרת בעיתון נכתב "האם המלחמה בעזה היא נגד נשים?", תוך טענה שמרבית הנפגעים בצד העזתי הינם נשים וילדים ותוך התעלמות ממעשי הרצח, האונס, ההתעללות וחטיפת הנשים הישראליות ב-7 באוקטובר. כתבה אחרת בעיתון עסקה בהחלטה של ממשלת ישראל להקים 3,400 יחידות דיור חדשות במזרח ירושלים ויהודה ושומרון, טריטוריה אותה כינה העיתון "שטחים פלסטינים כבושים".
לצד הדברים של הריידה פורסמה תמונה של אנשי חמאס ליד גופות מכוסות של חמושים הרוגים, ולצד התמונה נכתב: "יותר מ-30 אלף איש נהרגו עד כה ברצועת עזה. למעלה מ-100 איש מתו בהתקפה של ישראל על אנשים שחיכתה לסיוע". הכיתוב השקרי הסתמך על תעמולה של חמאס מבלי לקחת בחשבון שמרבית ההרוגים במלחמה הם אנשי ארגון הטרור שפעלו במסווה של אזרחים והחזיקו באחרים כמגן אנושי, ואת העובדה שחלק מתושבי הרצועה נפגעו מסיוע שהוצנח אליהם על ידי מטוסים אמריקאים. כזכור, איסלנד גם איימה לפרוש מהשתתפות באירוויזיון אם ישראל תורשה להשתתף בתחרות אחרי שאמנים מהמדינה דרשו זאת.
"להגיד לו שחמאס תקף קודם את ישראל"
כאמור, לא כולם בנורבגיה אהבו את הדברים של המאמן, אפילו לא בתקשורת הידועה בעמדותיה השמאלניות. ב'דוקטמנט' כתבו בכותרת: "אגה הריידה לא רוצה לשחק נגד ישראל", והוסיפו "נורבגיה הופכת למדינה אנטי ישראלית".
מלבד זאת, לא מעט טוקבקיסטים יצאו נגדו. אחד מהם, רוג'ר דירוי, כתב: "איזה טיפש, רוקד לצלילי הפוליטיקאים". גולש המכונה 'בומס' תקף: "מישהו צריך להגיד להריידה שחמאס תקף קודם לכן את ישראל באחת מהתקפות הטרור הנוראיות ביותר שהתרחשו. ואל תגידו שחמאס לא ידע שישראל חייבת להכות חזק בחזרה". גולש אחר, רולף אולסן, הגיב: "נקווה שישראל תפיל אותו במגרש".
גולשים אחרים כינו את המאמן 'נרקסיסט', 'שונא יהודים', 'אידיוט חסר ידע שמטיל בושה על נורבגיה' ו'תומך חמאס'. אחרים כתבו: "טיפש - תתעורר. נראה שיש נהירה אחר הפוליטיקאים ואישיים אחרים הלהוטים לחזק את הטיפשות. הוא איבד את הפרצוף שלו ואת רוח הלחימה לטובת טרור, רצח, אונס וחטיפות. למה הוא לא אומר כלום על 1200 הישראלים התמימים שנרצחו? התעללו בהם באכזריות הכי חייתית והוא לא מזכיר שרבים שנהרגו בצד הפלסטיני הם טרוריסטים של חמאס ואחרים שימשו כמגן אנושי. במילים אחרות - עוד נורבגי שמראה שהכדור עגול וריק מבפנים. בטח הוא היה מוכן לשחק נגד החמאס עם שחקנים מדאעש והטליבן. פתטי שלא אכפת לו לשחק מול איראן וכל מיני איסלמיסטים. עכשיו אם האיסלנדים לא יגיבו הם יהיו שותפים לדעות האנטישמיות האלה".
לא הייתה זו השערורייה הראשונה שהריידה מעורב בה, שכן מדובר באדם הנוהג להשמיע את דעותיו. בעבר התבטא נגד קיום מצעדי גאווה וטען שלתמיכה בגופים כמו Black Lives Matter אין שום קשר לכדורגל.
"אני חושב שצריך לשמור על הכדורגל נקי", אמר לפני שלוש שנים בהקשר של הסירוב של אופ"א לצבוע את אצטדיון האליאנץ ארנה במינכן בצבעי דגל הגאווה לפני משחק בין גרמניה להונגריה ב-2021. אותו צעד נועד למחות נגד חוק הונגרי האוסר קידום של הומוסקסואליות. אופ"א אסרה על גרמניה לבצע את המחאה הזו, דבר שגרר ביקורת, כולל מכדורגלנים בכירים.
הריידה תמך אז בהחלטה של אופ"א וטען: "צריך לשמור על הכדורגל טהור מפוליטיקה ותעמולה כמו זו של הגאווה". השימוש במילה "טהור" מצידו עורר זעם ובעיתון הנורבגי "אפטנפופטן" כתבו עליו: "ברור שהוא חי בואקום". במקרה אחר הוא תקף את ההתנגדות של שחקנים בכירים בנורבגיה כמו ארלינג הולאנד ב-2021 לקיום המונדיאל בקטאר בשל תנאי זכויות האדם במדינה שאירחה את הטורניר שנה לאחר מכן ומותם של אלפי מהגרי עבודה.
חזר מהפנסיה וטען שמשעמם לו בבית
כך או כך, ברור שהדברים שאמר הריידה גורמים נזק לישראל ופורסמו בהבלטה גם במדינות אויב כמו איראן. מאידך, הדברים עשויים לדרבן את השחקנים הישראלים ובוודאי יפעלו לרעתו, כך שרבים סבורים שהוא לא נהג בחוכמה. לא מעט חשו נבוכים וההרגשה היא שהמאמן גרם למתיחות מיותרת במקום להתרכז בנושא הספורטיבי.כל המהומה הזו מתרחשת כאשר הריידה בן ה-70 כבר אמור היה לשבת בבית, אבל חזר כבר פעמיים מהפנסיה אחרי שטען שהוא מדוכא בלי הכדורגל.
ככדורגלן שיחק הריידה כמגן, הופיע 50 פעם במדי נבחרת נורבגיה בין 1976 ל-1986. בארצו לבש את מדי הוד ומולדה ושיחק גם במנצ'סטר סיטי (1981-82) ונוריץ' (1982-84). כמאמן זכה באליפויות של שבדיה עם הלסינבורג ב-1999 (שנה אחרי שהפסיד את התואר במחזור האחרון) ומאלמו ב-2014, דנמרק עם ברונדבי ב-2002 ובמולדתו נורבגיה עם רוזנבורג ב-2003 ובגביע עם מולדה (1994).
את נבחרת נורבגיה אימן הריידה מ-2003 עד 2008 והתפטר אחרי שלא הצליח להצעיד אותה לטורניר גדול. לאחר מכן אימן את ויקינג (2009-2012). את מאלמו הצעיד לשלב הבתים של ליגת האלופות (2014/15) לראשונה בתולדות המועדון. ב-2009 שב לשבדיה, אימן את אורגריט שהייתה במקום באחרון בעת שהגיע ולא הצליח להציל אותה מירידה.
בדצמבר 2015 מונה הריידה למאמנה של נבחרת דנמרק במקום מורטן אולסן שהתפטר והוליך אותה למונדיאל 2018 אחרי ניצחון 1:5 על אירלנד בשני משחקי פלייאוף. בהדרכתו העפילו הדנים לשמינית גמר המונדיאל ברוסיה בטרם הודחו על ידי קרואטיה בדו קרב בעיטות 11 מטרים.
הריידה המשיך בתפקידו גם במוקדמות יורו 2020 והוליך את דנמרק לטורניר הגמר. במהלך המוקדמות פורסם שהוא יפנה את מקומו לקספר היולמנד וחוזהו הסתיים כאשר הטורניר נדחה בשנה בעקבות משבר הקורונה. בעת שנפרד מתפקידו רשם הישג של 34 משחקים ללא הפסד במשחק (מבלי לקחת בחשבון את הפנדלים מול קרואטיה במונדיאל 2018).
לאחר מכן חזר הריידה לקדנציה שנייה ברוזנבורג, סיים איתה במקום החמישי והודיע שייצא לפרישה אבל חזר לאמן את מאלמו אחרי שנה אחת במהלכה שימש כפרשן בטלוויזיה.
במאלמו הספיק הריידה לעבוד בקדנציה השנייה חודשיים בלבד כמאמן זמני וטען שחזר מהפרישה רק בגלל הקשר המיוחד שלו עם המועדון. "קיבלתי כמה הצעות עליהן ויתרתי אבל כשהם התקשרו ההרגשה הייתה אחרת. אשתי והילדים שלי הסתכלו עליי כמו על משוגע בגלל שאני חוזר לעבודה הזו, אבל אני שמח שאני שוב מתרגש, כי אין שום ריגוש בבית".
הריידה סיים עם מאלמו במקום השביעי ולא כל השחקנים אהבו אותו. כך למשל, הקשר הפרואני סרחיו פנייה פלורס, שאיבד את מקומו בהרכב לאחר הגעתו של הנורבגי, טען שהתקשורת ביניהם הייתה לקויה. "כעסתי מאוד. הייתי מגיע הביתה, הרגשתי ששיחקתי טוב, דיברתי עם המשפחה והסוכן שלי והם חלקו לי שבחים על המאמץ, למרות שהם יכלו להעביר עליי ביקורת מכיוון שהם תמיד כנים איתי. שבוע אחרי זה אני נשאר מחוץ לסגל ואפילו לא קיבלתי הסבר".
באפריל 2023 מונה הריידה למאמן נבחרת איסלנד ומאזנו כולל מאז ארבעה ניצחונות, תיקו אחד וחמישה הפסדים. חוזהו הוארך בינואר האחרון עד 2025 ויוארך אוטומטית אם איסלנד תעפיל למונדיאל ב-2026 או לשלב הפלייאוף במוקדמות.
האיסלנדים סומכים על הניסיון של הריידה, שלדבריו חש מדוכא בביתו כפנסיונר. "כשאתה בבית יש לך חיי יום יום נהדרים אבל הייתי פעיל כל כך הרבה שנים והתגעגעתי לעבודה בכדורגל", סיפר לפני שנה לעיתון הנורבגי VG. "אתה מתעורר בבוקר, אין לך מה לעשות ובשבילי זה לא היה דבר רגיל. לא יודע אם אני יכול להתרגל לדבר כזה, כי זה קשה. הייתי בעניינים כל כך הרבה זמן ואתה תמיד מתגעגע לכדורגל. הדברים שעשית תמיד חסרים לך. בהתחלה אתה מצפה לפנסיה, אבל אחר כך אתה אומר 'לעזאזל, עדיף שיהיה לך מה לעשות'. יש בכדורגל חיי חברה ואני נהנה מהם. אתה נמצא בנסיעות עם שחקנים צעירים שאפתניים, שומר על עצמך צעיר ונשאר בריא בכל דרך אפשרית".
העבודה בנבחרות בגילו שונה עבורו מאשר העבודה במועדונים: "הפעם זה שונה מאשר המיני קאמבק שעשיתי כאשר הגעתי למאלמו בפעם השנייה. המחויבות הפעם היא לתקופה ארוכה יותר ויש לנו מטרה לעלות לטורניר הגמר בגרמניה. אמרתי למשפחה שלי שאם אקבל הצעה לאמן נבחרת זה יהיה על הפרק, כי לא מקבלים הרבה הצעות כאלה. קיבלתי כמה הצעות מאפריקה, אבל הן לא היו מעניינות. את המנטליות של האיסלנדים אני מכיר, עבדתי עם כמה שחקנים שלהם במועדונים וראיתי אותם בהצלחות שלהם".
הריידה בוודאי יחייך לישראלים בציניות בפרצוף אם איסלנד תנצח, מה שיעלה אותה להתמודדות בגמר הפלייאוף מול בוסניה או אוקראינה על הכרטיס לטורניר הגמר. "נהניתי מאוד בעבודה בשנה האחרונה", סיפר. "למרות שאנחנו נבחרת בבנייה חשוב שנשיג תוצאות ואני מאמין בשחקנים שלי. יש לנו סגל מוכשר ושאפתן שעובד בצוות והאווירה היא מהמעלה הראשונה".