ציפייה לריכוך הרפורמה בליגה א'? ל-ONE נודע כי 10 קבוצות עתרו לבית הדין העליון בדבר הרפורמה שהציגה הנהלת ההתאחדות לכדורגל ביום 28 במאי 2023. היוזמות: מועדון ספורט דימונה ועירוני מודיעין. יחד איתן מופיעות בעתירה גם הפועל הרצליה, מכבי יבנה, הפועל רעננה, הפועל בני זלפה, הפועל בועיינה, מועדון ספורט קריית חיים, הפועל כפר כנא ומועדון ספורט צעירי כפר קנא.
"העותרות סבורות כי קביעת תקרת שכר כה נמוכה בליגה שנחשבת למעין מקצוענית עם ממשק ברור לליגה מקצוענית (על ולאומית) יהא בה כדי לשתק את הליגה מבחינה תחרותית ואף חברתית בכל מה שקשור לקבוצות מהפריפריה" נכתב בראשית דבר בעתירה שהועברה בידי ב"כ המועדונים, עו"ד רועי רוזן ועו"ד מוחמד ריזקה. עוד נכתב כי: "השחקנים ייטו לחתום בשורות קבוצות מליגות נמוכות יותר שלא כפופות לתקרת שכר כזו או אחרת או בשורות קבוצות בליגה א' שמקפידות פחות על קיום הוראות התקנון".
"ישנו חשש ממשי ביותר כי קביעת תקרה בהיקף שאין לו כל קשר למציאות, תוביל למדרון חלקלק שיגרום לחורבן ליגה א' בואכה שאר הליגות הנמוכות, תוך יצירת אי ספורטיביות משוועת בין קבוצות שונות המתחרות באותה הליגה. למעשה, השארת תקרת השכר הנוכחית על כנה תוביל להקצנת תופעת ההון השחור שהרפורמה באה למגר. הרי קבוצות לא מפוקחות, קבוצות שלא בבעלות עירונית, ימשיכו לשלם שכר באופן שאינו חוקי ושחקנים עלולים להעדיף לשחק בשורותיהן נוכח האפשרות להרוויח שכר גבוה בהרבה. כך, למרבה האבסורד, מחריפה ומעמיקה התופעה והחמורה אשר לשמה התכנסו חכמים".
בסוף דבר נכתב "למען הסר ספק, העותרות שמשחקות בליגה א' (מחוז דרום וצפון) יבהירו כי הן מברכות הרפורמה (פיקוח ובקרה בליגות א'-ב') ועל התושייה של המשיבה (ההתאחדות לכדורגל בישראל) להילחם בהון השחור, כמו על חלקים נוספים ברפורמה. עם זאת, הן חולקות רק על קביעת תקרת שכר שחקנים שנקבעה לעונת המשחקים 2023/24".
מצד ההתאחדות לכדורגל נמסר ל-ONE כי מתנהלים מגעים שיאפשרו את הפיכת העונה הנוכחית לעונת מעבר, כלומר הרפורמה שנקבעה בידי הנהלת ההתאחדות לכדורגל מיום 28 במאי 2023 תחל במלואה החל מעונת 2024/25. עוד נמסר כי בין הצעות הפשרה שהועלו: לאפשר לקבוצות ליגה א' להחתים שחקנים בחופשיות עד המשחק הראשון של העונה ומפתיחת העונה ועד תום מועד העברות, יהיה מותר להוסיף עוד 7 שחקנים ודי.
זאת ועוד, לגבי הבקרה התקציבית בליגה א', הקבוצות יחויבו בעברת דיווח בלבד של רשימת מקבלי השכר, כשהעונה לא תהיה מגבלה (מיליון שקלים ברוטו, כפי שהוחלט ברפורמה). ליגה ג' לא תיכלל ברפורמה, בתקרת השכר ו/או בכמות השחקנים שניתן לצרף (7 בגילים מסוימים) וקבוצות בליגה החמישית בטיבה בארץ יוכלו להתנהל כפי שעשו עד היום, ללא מגבלה כלשהי.
רועי אמנו, מנכ"ל רשות הספורט העירונית בדימונה מסר ל-ONE: "הוגשה עתירה משותפת. אני יודע שיש עוד מספר קבוצות שנמצאות על הגדר וצופות על מה שעתיד לקרות. אנחנו בעד הבקרה של הליגות הנמוכות, אבל לא בעד תקרת שכר. הושקעו לא מעט כספים בכדי להכשיר את האצטדיון העירוני לליגה הלאומית, הגיע אלינו מנהל מקצועי בדמותו של ניר קלינגר, מהאנשים הטובים בתחום בכדי להתמקצע יותר ולהוביל כאן משהו איכותי יותר. אנחנו מבקשים משינו זוארץ לבוא לשולחן ולשוחח. לדון בהחלטה שנתקבלה".
נביל אמארה, יו"ר הפועל בני זלפה מסר ל-ONE: "ההחלטה של ההתאחדות היא החלטה חד צדדית. אין בה כל התחשבות במצב הקבוצות. מתייחסים אלינו כאליו אנחנו ליגה מקצועית לכל דבר, אבל מתעלמים מהחובה שלהם וזה להעניק תקציב למה שהם דורשים כמו בליגה הלאומית. לפי מה שהם דורשים התקציב יעלה עוד 40 אחוז לפחות וזה בלתי מתקבל על הדעת במיוחד שאין כל תמיכה מההתאחדות".
ניר שטרית, מנכ"ל הפועל הרצליה מסר ל-ONE: "אני לא מעודכן לגבי העתירה. איתי אף אחד לא דיבר ולא חתמתי לאף אחד ייפוי כוח ולהצטרף. אני לא יודע מי הן 9 הקבוצות הנוספות. לא נכנסתי ביניהן, לא בגלל שאני בעד או נגד כרגע, אלא בגלל שאף אחד לא פנה אלינו. כרגע, הפועל הרצליה לא בין הקבוצות שצויינו בפניי".