"פדרו מרטינש היה המאמן המצליח ביותר בתולדות אולימפיאקוס, העזיבה שלו שיבשה לגמרי את המועדון", אומר כל עיתונאי שמסקר את הקבוצה הזאת. אנטוניס אויקונומידיס, עיתונאי יווני בכיר, מתאר את המצב התמידי במועדון בצורה הכי פשוטה שיש: "באולימפיאקוס חיים ומתים לפי התוצאות. אם מנצחים, אז המאמן מושלם, הסגל מושלם. אם לא מנצחים, אז כולם גרועים והמאמן עף כי באמצע עונה אף אחד לא יחליף את כל השחקנים, אז מי שמשלם את המחיר זה תמיד מי שעל הקווים". 

ואכן, מאז 2022 אולימפיאקוס נמצאת בסחרור שממנו היא עדיין לא הצליחה לצאת. פדרו מרטינש הפורטוגלי שהיה על הקווים של המועדון מ-2018, סגר ארבע שנים מלאות בתפקיד, במהלכן זכה שלוש פעמים באליפות, פעם אחת בגביע ובאופן מדהים הפך למאמן עם כמות המשחקים הגבוהה ביותר בהיסטוריה של המועדון המפואר מיוון - 221 משחקים. 

היו לו 143 ניצחונות ו-64.7% אחוזי הצלחה בסך הכל, כאשר במהלך התקופה שלו המועדון הגיע לשלב 32 האחרונות של הליגה האירופית פעם אחת, פעמיים לשלב הבתים של ליגת האלופות, פעם אחת לשלב שמינית גמר הליגה האירופית, ועוד פעם אחת לפלייאוף הליגה האירופית (השלב החדש ממנו עולים לשמינית אם מנצחים מודחת מליגת האלופות).

פדרו מרטינש (עמרי שטיין)פדרו מרטינש (עמרי שטיין)

ההצלחה באירופה, השליטה בכדורגל היווני והסגנון המעניין של הפורטוגלי לא הספיקו לו בתחילת עונת 2022/23 ובסוף חודש יולי של 2022 הגיע הסחרור הראשון באדיבותו של ברק בכר. מאמן מכבי חיפה הוביל אותה לתצוגה ההיסטורית מול היוונים במוקדמות ליגת האלופות, הפורטוגלי הלך הביתה ולא הרבה לאחר מכן מצא את עצמו בדרך לחוזה שמן מאוד בקטאר. בזמן שבאר הכסף הקטארי שפכה ערימות של כסף על מרטינש, אולימפיאקוס נקלעה לשוקת שבורה. שנה וחצי אחרי שעזב, המועדון מפיראוס סופר שישה מאמנים שונים על הקווים. 

זה התחיל עם קרלוס קורבראן הספרדי שהחזיק מעמד 11 משחקים ופוטר, המשיך עם מיצ'ל שחזר לעוד קדנציה ביוון, אך המאמן הוותיק החזיק שישה חודשים בלבד ופוטר גם כן. חוסה אניו הצרפתי לקח את המושכות עד לסיום העונה ולא הצדיק את הניסיון. בקיץ הנוכחי אולימפיאקוס מינתה את דייגו מרטינס הספרדי ואחרי חמישה חודשים הביאה במקומו את קרלוס קרבליאל הפורטוגלי. השידוך שהחל בתחילת חודש דצמבר הגיע לסיומו ב-12 בפברואר, אז חוסה לואיס מנדיליבאר הספרדי החליף אותו על הקווים. 

בין כל המאמנים מוטיב חוזר. "ספרדים", חלקם ספרדים באמת, אניו הצרפתי היה בכלל המנהל הספורטיבי של הקבוצה לתקופה מסוימת ולפני כן אימן מועדונים קטנים ביוון, ואז הגיעו שוב שלושה מאמנים מהכדורגל הספרדי כאשר קרבליאל הפורטוגלי בא אחרי שכמעט ירד ליגה עם סלטה ויגו. הכישלון שלו באולימפיאקוס היה גדול ופה רק נציין בקטנה ששמו היה ברשימות של מכבי ת"א כמה פעמים בעבר והיא כנראה ניצלה ממינוי שהיה יכול להיכנס אל גל המינויים הלא טובים שלה. 

חוסה לואיס מנדיליבאר (רויטרס)חוסה לואיס מנדיליבאר (רויטרס)

אבל המוטיב החוזר הזה, מאמנים שבאים מספרד, רודף את אולימפיאקוס מאז 2022 והבחירה במאמנים האלה תמוהה. כולם הגיעו דווקא בשלב הירידה שלהם בקריירה, דייגו מרטינס אחרי שנכשל בענק באספניול, קרבליאל כאמור אחרי שכמעט ירד ליגה עם סלטה ויגו, מנדיליבאר אומנם זכה בליגה האירופית עם סביליה, אך החל את העונה הזאת בצורה נוראית ודרדר את המועדון המפואר אל תחתית הטבלה, שלא נדבר על קורבראן עוד קודם וכמובן מיצ'ל שהיה כבר בשוליים של הכדורגל הספרדי ובמחוזות הליגה השנייה אפילו. 

המודל הזה מוכר גם לנו. מכבי ת"א ביקרה לא מעט בליגה הספרדית הראשונה והשנייה בשנים האחרונות, חיפשה להביא משם את המאמנים שלה, המינוי של אייטור קראנקה הוא הכי דומה למינויים שצוינו כאן מבחינת אולימפיאקוס. מאמן בירידה, ליטרלי אחרי שירד ליגה ואף פוטר כשהוא בליגה השנייה בספרד, מאמן שמשחק בסגנון שלא מתאים לקבוצה שרוצה לקחת אליפות ומקדש בכל מחיר את הרצון להביא מישהו מ"ליגה גדולה". 

"המאמנים הם הקרבנות הכי קלים. המצב באולימפיאקוס הוא ברור ופשוט. אם מנצחים, יופי. אם לא, אז נפרדים", ממשיך אנטוניס. הגל הזה של המאמנים הספרדים כמעט ונקטע דווקא על ידי ישראלי. אולימפיאקוס רצתה את ברק בכר, קראמבו המשמש כיועץ לבעלים גם התבטא בנושא ואמר שהוא רוצה את הישראלי אחרי שהוא עזב את מכבי חיפה, אולם העיתונאים ביוון טוענים כי דרישות השכר של בכר היו כאלה שהם לא רצו לעמוד בהן וכי הם הרגישו שהוא בכל מקרה מעדיף ללכת לכוכב האדום בלגרד. 

ברק בכר (ראובן שוורץ)ברק בכר (ראובן שוורץ)

"קראמבו אמר שהוא אוהב את בכר, הם היו יכולים לבחור אותו, הוא כנראה ביקש יותר מדי כסף מבחינתם על מאמן שעזב את המדינה שלו בפעם הראשונה בקריירה ונראה כי זאת הסיבה שהם ויתרו עליו", מספר אנטוניס שלא פוסל פנייה בקיץ הקרוב לבכר. "למנדיליבאר יש אופציה לעוד עונה ועד כה - הכל עובד, אבל מה שאמרתי לך בעבר זה המצב התמידי. אם יהיו תוצאות טובות הוא ימשיך, אם התוצאות פתאום יפסיקו להיות טובות - הוא יעזוב. אי אפשר להעריך כלום בקבוצה הזאת. איפה שההיגיון נגמר, שם מתחילה להתקיים אולימפיאקוס". 

ביוון מסכימים כי השוקת השבורה הזאת החלה מול מכבי חיפה, ולכן המשחק הקרוב מול מכבי תל אביב ללא ספק מעורר לחץ גדול במועדון ומכניס אותם לדריכות מקסימלית. "פדרו מרטינש היה המאמן הכי גדול פה, אבל הוא הגיע למיצוי, הוא היה צריך לעזוב עוד לפני שהחלה עונת 2022 וזה לא קרה, אז ההפסד למכבי חיפה רק זירז תהליך שהיה אמור לקרות לפני", מספרים ביוון. "הקשר הזה היה צריך להסתיים, כולם הסכימו שהסוף מרחף ומכבי חיפה פשוט נתנה את הסכין האחרון בארון הזה". 

יחד עם זאת, כולם גם מסכימים היום, בדיעבד, שיחד איתו מרטינש גם לקח את היציבות של המועדון. אולימפיאקוס נכנסה לסחרור שכלל גם החלפה של מנהלים מקצועיים ולא הצליחה לעלות על כביש יציב בשום שלב. "היא סובלת מאין סוף מהמורות בדרך, אין שום יציבות, אין שום דרך ברורה. היא בסוף תמצא את דרכה כי זה מועדון עצום, אי אפשר להתעלם או להזניח מועדון כזה ולכן היא תחזור לשלוט בליגה היוונית שוב בקרוב, אבל היא נמצאת בשנה וחצי מאוד קשות". 

שחקני אולימפיאקוס (רויטרס)שחקני אולימפיאקוס (רויטרס)

ה-DNA של אולימפיאקוס הוא להחליף כל הזמן. כך קרה לאורך כל השנים. שחקנים טובים נמכרים מהר. ובכלל, רכבת הזרים שמגיעה למועדון היא אירוע לא רגיל. זאת אחת הסיבות לחוסר היציבות. מדובר גם בסיר לחץ תמידי. "שחקן שיגיע ולא ישחק כמו שצריך במשחק הראשון שלו יכול למצוא אותו תוך חודש מחוץ לקבוצה. יש פה ציפיות מעולם אחר. שחקן חדש שמגיע לכאן לא לוקח חלק באירוע נעים. יש לחץ בלתי רגיל ומי שלא שורד אותו, קורס", מספרים העיתונאים הקרובים למועדון. 

בשורה התחתונה, אחרי הזעזוע הגדול עם פיטוריו של מרטינש, אולימפיאקוס המשיכה את המודל שהיא אימצה לפני מעל 15 שנים והוא להביא מאמנים ספרדים או פורטוגלים, עם עדיפות ברורה לעבר בליגה הספרדית. זה התחיל עם ארנסטו ואלוורדה הגדול, המשיך עם לאונרדו ז'ארדים, מיצ'ל, ויטור פריירה, מרקו סילבה, פאולו בנטו, ואפילו אוסקר גארסיה אקס מכבי ת"א הגיע לשם לחודשיים לא מוצלחים בעליל. 

אז למה היא תקועה על מודל שלא בהכרח עובד? מאז 2008, אז החל המודל הזה לרוץ עם ואלוורדה, זכתה המועדון ב-10 אליפויות, וזה כמובן לא מספר נמוך, אך במדינה הזאת כל עונה שנגמרת בלי אליפות של אולימפיאקוס, היא סנסציה לא רגילה. כאשר מסתכלים על כך ש-3 מתוך 10 האליפויות האלה היו של מרטינש, 3 היו לוואלוורדה ו-2 של מיצ'ל (בקדנציה הראשונה שלו), אז זה די ברור שהמודל הספרדי-פורטוגלי נחל יותר אכזבות ופיטורים מהירים מאשר הצלחות ארוכות טווח. 

ארנסטו ואלוורדה (רויטרס)ארנסטו ואלוורדה (רויטרס)

"אולימפיאקוס אוהבת את המאמנים משם, את השוק הזה, והמחשבה היא פשוטה - הם חושבים שהליגה הספרדית היא הכי טובה בעולם אחרי האנגלית ומבחינתם להביא מאמן מתחתית הליגה הספרדית זה הכי טוב שהם יכולים להביא עכשיו. זה ההיגיון שלהם. להביא מאמנים בקליבר בכיר יותר ליוון זה לא קל כמו שהיה אולי לפני עשר ומשהו שנים. מנדיליבאר למשל הוא בסוף מחזיק הליגה האירופית הנוכחי, אפשר להביא יותר טוב מזה עכשיו?", טוען אנטוניס. "הם סומכים על השוק הספרדי והפורטוגלי, מבחינתם זה הטופ שהם יכולים להביא. את ואלוורדה כבר אי אפשר להביא לכאן. אולימפיאקוס הייתה חברה קבועה בליגת האלופות, עכשיו זה לא המצב. כל האקלים של הכדורגל היווני השתנה מאז, הרבה יותר קשה למשוך שמות כאלה". 

ואכן, ב-2008 להביא מישהו כמו ואלוורדה היה שיחוק רציני מאוד. גם מיצ'ל היה בשיא הקריירה שלו בזמנו, והמאמנים הפורטוגלים כמו סילבה ובנטו היו גם שמות בקליבר רציני. אך השוק השתנה, מאמנים בכירים שפעם יצאו מספרד לקבוצות כמו אולימפיאקוס עם עבר עשיר ומקום בליגת האלופות, מוצאים את עצמם כעת בקבוצות מתחתית הפרמייר ליג ואין להם שום בעיה עם זה. כך נוצר מצב שאולימפיאקוס, קבוצה שרוצה לשחק כדורגל התקפי, 4-3-3, דומיננטי, מינתה כבר חמישה מאמנים ברצף שמשחקים 4-4-2. 

עכשיו לכו תתאימו את זה לכדורגל המודרני ומה תקבלו? הרבה קראנקות. אוהדי מכבי ת"א חוו את זה על בשרם היטב. האם מנדיליבאר הוא כזה? עוד מוקדם להגיד ובטח שבסביליה הוא הראה שבניגוד ל"קראנקות", הוא כן יודע לשחק 4-3-3 והוא כן יודע ליזום כשצריך, ואכן התוצאות איתו טובות יותר. השאלה הגדולה היא האם זאת תקופת ירח דבש או משהו שיחזיק מעמד. מה שבטוח, המבחן הרציני הראשון מבחינת היוונים עבור מנדיליבאר - זה המפגש מול מכבי ת"א. אם עוד קבוצה ישראלית תדיח אותם מאירופה, הסחרור יכול להיות שוב גדול ומשמעותי מאוד. 

אייטור קראנקה (רדאד גאייטור קראנקה (רדאד ג'בארה)

"אני מסכים שזה מוזר שהם מביאים מאמנים מתחתית הליגה הספרדית", מציין יאניס חוריאנופולוס, עיתונאי יווני אחר. "אבל, ביוון אוהבים את המנטליות של מאמנים מלה-ליגה. מי שלא זכה בכלום בספרד, יכול להיות אלוף ביוון, ככה מסתכלים על זה פה. דייגו מרטינס וקרלוס קרבליאל היו החלטות רעות ועכשיו מתמודדים איתן, אבל מנדיליבאר למרות שהניסיון שלו עד סביליה היה במקומות כמו אייבר ואלאבס, הוא עדיין שם גדול כי זכה בליגה האירופית והקבוצות שלו תמיד היו טובות טקטית ויציבות". 

מעל כל השידוכים האלה והשמות שמגיעים לקבוצה, מספרד וממקומות אחרים, מרחף הקשר הטוב בין בעלי המועדון, אוונגלוס מרינאקיס, לסוכן העל ז'ורז'ה מנדש. "הוא ללא ספק אחד הסוכנים הבולטים בכל הנוגע לשחקנים שמגיעים למועדון. היחסים שם טובים מאוד. אבל באופן כללי לאולימפיאקוס יש יחסים טובים עם כל הסוכנים הגדולים ביבשת", ממשיך חוריאנופולוס. 

שחקני אולימפיאקוס (רויטרס)שחקני אולימפיאקוס (רויטרס)

המצב היום כמובן שונה ממה שהיה בעבר. אחד הסיפורים הכי מפורסמים על אולימפיאקוס שליווה אותה במשך הרבה שנים בעבר הוא השליטה שלה גם בגבולות המדינה. היא ידעה מתי היריבות הגדולות שלה מנחיתות שחקנים זרים, וידעה לחכות להם בשדות התעופה עם נציג של המועדון ועורך דין כדי להחתים אותם ממש שם, בשדה. "זה קרה בעבר, היום זה לא המצב", מספר ג'ון גאורגופולוס מ-SDNA. "יש סיפורים כאלה בשנות ה-60 וה-70. פעם אולימפיאקוס גם איבדה ככה שחקנים לפנאתינייקוס. זה הפך למסע נקמה ורדיפה אחרי השמות הגדולים". 

בשורה התחתונה, אולימפיאקוס זה מועדון שחי בשיגעון תמידי. אבל כשזה מתפרץ באופן חיובי, זאת קבוצה שיכולה לטוס למעלה ולהשיג דברים גדולים. וכשזה לא? זו תמיד התרסקות מפוארת. השאלה היא באיזה צד של ההיסטוריה תהיה מכבי ת"א. התשובות בקרוב. 

קין: הביחד ניצח לנו את המשחק
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה