האם עידן אנדי הרצוג הביא רוח חדשה לנבחרת ישראל? עוד מוקדם לדעת וזה ייבחן לאורך זמן. מה שכן, מהניצחון 1:2 שהושג אמש (חמישי) על סקוטלנד ניתן לצאת עם מסקנה אחת ברורה - בני המיעוטים משתלבים בנבחרת, מובילים אותה והופכים לחלק חשוב ומרכזי בהצלחה שלה. בשקט בשקט, הכדורגל הופך לאחד מהכלים שמובילים לשינוי בחברה הישראלית.

מול סקוטלנד טאלב טוואטחה היה פעיל מאוד על הקו השמאלי ויצר הזדמנויות רבות, כשבישל כדור נהדר לדור פרץ או כשהפציץ את המשקוף מקרוב. מונס דאבור עשה עבודה טובה בחלק הקדמי, איים כל הזמן על השער וגם סחט את העבירה שהובילה להרחקתו של ג'ון סוטאר. בירם כיאל, זה שהכניס את הכדור החד לרחבה שהוביל ל-1:2, נתן משחק שבפעולות הקטנות הוכיח למה הוא בליגה האנגלית והזכיר לאוהדים הסקוטים את ימיו היפים בסלטיק. בנוסף לזה, גם דיא סבע שעלה מהספסל הוסיף עוד גיוון להתקפה, ומעל כולם בלט משחק ההקרבה של ביברס נאתכו.

הרצוג: הניצחן הזה הגיע לנו

"מאוד נהניתי ממה שראיתי מהם", אמר זאהי ארמלי. "איפה העכברים שיוצאים מהחורים כשהנבחרת מפסידה ואומרים שזה בגלל אלה שלא שרים את ההמנון? איפה הם? השתכנעו? הניצחון הזה הראה לכולם שהערבים נותנים הכל בשביל הנבחרת ושאין שום הבדל בינם לבין השאר. ברגע שעולים 11 שחקנים למגרש, כולם באים לשחק ולעזור, ולא משנה אם הם יהודים או ערבים. הנבחרת הזו היא סמל לדו קיום מרגש ואני מקווה שיפסיקו לחפש אותנו. אנחנו תורמים לא פחות, משקיעים לא פחות ורוצים לא פחות. תנו לנו גיבוי, תמשיכו לעודד אותנו וכולנו נהנה ביחד".

זאהי ארמלי (עמרי שטיין)זאהי ארמלי (עמרי שטיין)

"זה טוב למדינה ולכל החברה הישראלית", הדגיש המאמן אלי כהן השריף. "המצב השתנה לחלוטין ממה שהכרנו בשנים האחרונות, ואני אומר את זה במובן חיובי מאוד כי יש גרף של עלייה ושיפור גם ברמת הכדורגל. המגזר תופס מקום מכובד בנבחרת, זה יפה ומראה על הלך הרוח במדינה. הגזענות לא צריכה לשחק פה תפקיד בכלל, טוב לחיות בדו קיום וזה צריך להיות טבעי".

דיא סבע (נעם מורנו)דיא סבע (נעם מורנו)

על מנת להצליח מול נבחרות אירופיות, בנבחרת שואפים כמובן לכמה שיותר שחקנים שיצברו ניסיון בליגות החזקות ביבשת. בשנים האחרונות יצאו מהארץ לא מעט כדורגלנים שאחרי שנים ספורות שבו על עקבותיהם, אך במקרה של השחקנים מהמגזר נדמה כי הם דווקא אלה שמצליחים יחסית יותר לשמור על קריירה יציבה מעבר לים. ביברס נאתכו נמצא שם כבר למעלה משמונה שנים ושיחק בקבוצות שהגיעו לליגת האלופות, בירם כיאל נמצא כבר עשר עונות באי הבריטי, ומונס דאבור, שיצא לפני ארבע שנים וחצי לשווייץ ולאוסטריה, נמצא כעת בשיא הקריירה שלו בזלצבורג, כיכב בליגה האירופית והעמיד מספרים מרשימים. אפילו טאלב טוואטחה, שחווה התחלה לא קלה בגרמניה לפני שנתיים, לא נשבר ועדיין מנסה להילחם על מקומו בפרנקפורט.

"השחקנים מהמגזר מאוד מאמינים בעצמם ולכן הם נשארים באירופה", אמר המאמן סלימאן אזברגה. "הם משקיעים, עובדים קשה ובסוף משיגים את המטרות שלהם, לעומת הרבה אחרים שחזרו מהר מאוד לארץ. לשחקנים מהמגזר תמיד יש את חובת ההוכחה עליהם והם צריכים לעשות יותר מאחרים, לכן יש להם מוסר עבודה והם יודעים להתגבר על מכשולים. טאלב מקצוען ויש לו המון כדורגל, בירם זה שחקן שמשחק כמו שור ואני מוריד בפניו את הכובע, מונס מקצוען שלא מרפה לרגע מהיריב בלי קשר לתוצאה ואין לי ספק שהוא עוד יגיע לקבוצות יותר בכירות מאוסטריה, והאמת שמאוד אהבתי גם את דור פרץ אתמול. כיף לראות שחקנים שאף אחד כמעט לא ספר אותם באים לתת משחק יפה. הם אנשי עבודה, שבאים עם כל הכוח למשחק. לדעתי, בכדורגל חשוב קודם כל מה אתה מייצג ולא את מי אתה מייצג".

טאלב טוואטחה (רדאד גטאלב טוואטחה (רדאד ג'בארה)

ארמלי, שהיה חלוץ בעברו, אהב במיוחד את היכולת של דאבור בהתקפה. "בנבחרת הוא ניסה גם לבשל וגם לחפש את השער", הוא ציין. "מונס הוא שחקן מוביל, אחד שאפשר לסמוך עליו ולתת לו את כל הקרדיט. הכי שמחתי לראות נבחרת מאורגנת, שלא נשברת וחוזרת לעצמה גם אם היא בפיגור, ויש לו חלק גדול בזה".

מי שבמובן מסוים היה אחד מאלה שסללו את הדרך של הדור החדש שבא מהמגזר לנבחרת היה עבאס סואן, הקשר שהיה אחראי לשער השוויון הדרמטי מול אירלנד לפני קצת יותר מעשור. בזמנו, הוא ניסה להתרכז רק במה שקרה על הדשא והתעלם מהאמירות שנזרקו מסביב, וגם עכשיו הוא ממשיך באותה הגישה. "לדעתי בכלל לא צריכים לדבר על הנושא של כמות הערבים בנבחרת כי זה לא משנה מה השם שלך בתעודת הזהות, אם אתה טוב אתה צריך לשחק", אמר סואן.

שחקני נבחרת ישראל חוגגים עם סואן מול אירלנד (רויטרס)שחקני נבחרת ישראל חוגגים עם סואן מול אירלנד (רויטרס)

"יש לנבחרת דור חדש שהוא צעיר ואיכותי, ונכון שכרגע השחקנים מהמגזר משפיעים על המצב ואין ספק שזה דבר מיוחד, אבל צריך להבין שבנבחרת כולם יחידה אחת", הוסיף קשר העבר, שבשיאו הוביל את בני סכנין לליגת העל ומשם הגיע למכבי חיפה ולמדים הלאומיים. "כל השחקנים בנבחרת באו אתמול לנצח, עם כל הלב ובלי רגשי נחיתות. הנבחרת הגיעה להרבה מצבים וזה מעיד על הכוח ההתקפי שיש לנו. נהניתי לראות את כל הנבחרת. זה היה כדורגל יפה, יעיל ומשתפר".

"הניצחון הזה נותן הרבה אוויר לנבחרת", הוסיף אזברגה. "זה היה משחק לא רע, אבל צריך לעבוד קצת יותר על ההגנה ועל דברים בסיסיים. הכי חשוב זה שיתנו לאנדי הרצוג לעבוד בשקט ושכולנו נשפוט אותו בסוף. לפי המשחק אתמול, רואים שהוא מבין כדורגל ושיש פה שינוי, אבל בארץ אנחנו תמיד ממהרים מידי ואין סבלנות. כמו בנבחרת, גם במחלקות הנוער צריך למדוד הצלחה ולהשקיע לאורך זמן. לצערי, שם אנחנו נופלים והכדורגל פה לא יתקדם ככה. יש הרבה ילדים במגזר שיכולים להיות כוכבים גדולים אבל ההורים שלהם עובדים קשה, אין מספיק השקעה בדור הבא והילדים לא מתקדמים. מחלקות הנוער הפכו רק למקור הכנסה לקבוצות, הכל זה נטו בשביל הכסף ולא מנסים להביא מאמנים טובים יותר לילדים. אנחנו מפספסים עוד הרבה כישרונות כי הילדים אצלנו משחקים בחי השקעה, בלי תנאים ובלי מגרשים".

אנדי הרצוג. "צריך לאפשר לו לעבוד" (נעם מורנו)אנדי הרצוג. "צריך לאפשר לו לעבוד" (נעם מורנו)

ארמלי מסכים עם הדברים ומנסה להוביל לשינוי גם בתחום הזה באזור מגוריו. "היום אני רואה שהילדים כבר לא משחקים ברחוב סתם ככה, אלא מחפשים מגרשים וקבוצות רציניות יותר. יש בשפרעם הורים שלוקחים את הילדים שלהם לחיפה ומנסים לעזור להם להתפתח, אבל אין ספק שצריך יותר מגרשים בשפרעם ובערים נוספות בארץ כי יש שחקנים טובים אצלנו שיכולים להתפתח. הם כולם מסתכלים על השחקנים בנבחרת, מסתכלים על מסי, רונאלדו וניימאר - ורוצים להיות כמוהם".

אחד מהשחקנים שיצאו למחלקות הנוער הגדולות בצעירותם הוא ביברס נאתכו. הילד הצ'רקסי, שעשה את הדרך הארוכה מכפר כמא שבגליל עד למגרשים של הפועל תל אביב, הקריב לא מעט בשביל להגיע לרמות הגבוהות. הוא הגיע לפרוייקט עבר שאפתני ומוצלח של המועדון שנקרא הבית האדום, שנתן לו את ההזדמנות להצליח. "כבר כשביברס הגיע למחלקה היה אפשר לזהות שמדובר בילד אחר, מנהיג אמיתי שבא לעבוד, ללמוד ולהוכיח את עצמו", נזכר אחד ממאמניו בעבר. "מי שמכיר את ביברס יודע שההצלחה שלו היא לא מקרית והיה כיף לראות אותו במשחק הזה".

ביברס נאתכו (עמרי שטיין)ביברס נאתכו (עמרי שטיין)

נאתכו ספג אמש מכה חזקה בקרסול וסבל, אך בכל זאת נשאר על הדשא עד לשריקת הסיום כשהבין כי לא נותרה ברירה אחרת לאחר שכל החילופים כבר בוצעו. כשהסקוטים ניסו ללחוץ ולהשיג את שער השוויון, נאתכו עוד הצליח לחלץ כדור עם הרגל הפגועה, נשכב על הדשא, קיבל טיפול בחוץ וחזר למגרש בקושי רב. לאנשי הנבחרת היה קשה להרים אותו מהדשא לאחר השריקה האחרונה. "רק מעצם זה שהוא חזר לשחק בסיטואציה שכזאת, צריך להגיד לו כל הכבוד. זו התנהגות של קפטן אמיתי", הדגיש אזברגה.

"כל שחקן בנבחרת יודע הוא צריך לתת יותר מעצמו", ציין ג'ימי טורק. "אין דבר יותר טוב מכדורגל כדי לקרב בין אנשים. בתקופה שלי היו שחקן או שניים בנבחרת, אבל גם אז שיחקנו, נסענו ואכלנו כולנו ביחד. לא היה שום הבדל, לא הרגשתי שום הבדל וגם עכשיו אין הבדל. לצערנו יש כאלה שעדיין מסתכלים ובוחנים כל שחקן לפי שאלות של מי אתה ומה אתה. יש המון בעיות בפוליטיקה ובחיים בכלל, אבל הכדורגל נותן דוגמה קלאסית לאיך אנשים מרקעים שונים יכולים לעשות דברים טובים ביחד. חבל שההתאחדות לא עושה יותר פעולות למיגור הגזענות, כי לצערי היא עדיין קיימת במגרשים, אבל מה שהם לא עושים בחוץ - לשמחתי עושים השחקנים על הדשא".

גג'ימי טורק (משה חרמון)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה