יחידת רשם העמותות והחל"צ קיימה הליך פיקוח בעניינה של עמותת מכבי בני ריינה, אשר משחקת בליגת העל. דוח תוצאות פיקוח שפורסם היום (רביעי) קובע כי בהתנהלות העמותה נמצאו ליקויים מהותיים, המהווים עילת פירוק בהתאם לסעיף 49 לחוק העמותות, ולפיכך תיק העמותה מועבר להמשך טיפול יחידת אכיפה ובקרה של רשות התאגידים לשם שקילת נקיטה בהליכי פירוק.

הפיקוח המבוצע על ידי יחידת רשם העמותות ברשות התאגידים, שבמשרד המשפטים, נועד לבדוק את עמידתן של עמותות וחברות לתועלת הציבור בהוראות החוק והנחיות רשמת העמותות. פיקוח מסוג זה בוחן, בין היתר, האם העמותה מקיימת את מטרותיה והאם כלל נכסיה וכספיה משמשים אך ורק לשם קידום מטרות אלה, ולא למטרות זרות או לחלוקת רווחים והברחת נכסים לידיים פרטיות. הפיקוח המבוצע על ידי יחידת רשם העמותות נועד להגביר את אמון הציבור במגזר העמותות והחל"צ ולחזק את מגזר זה.

דוח תוצאות בדיקה בעניינה של עמותת מכבי בני ריינה – העמותה לקידום הספורט והנוער בריינה (ע"ר), קובע, בין היתר, כי בעקבות הליך הפיקוח נמצאו ליקויים חמורים ומהותיים בהתנהלות העמותה, היוצרים חשש מהותי לחלוקת רווחים אסורה ולכך שנכסי העמותה הוברחו לידיים פרטיות ושימשו לקידום מטרות זרות.

שחקני בני ריינה (חג'אג' רחאל)שחקני בני ריינה (חג'אג' רחאל)

עוד הצביע הדוח על כך שבדיקה מעמיקה של התנהלותה הכספית של העמותה מעלה תבנית שיטתית, אשר נמשכה לכל אורך שנות הפיקוח (2017 – 2020), של העברת כספי העמותה לצדדים שלישיים ולידי חברי ועד, בניגוד לדין, ללא נתיב בקרה ראוי, ומבלי שהצליחה העמותה להוכיח כי כספים אלה אכן שימשו לשם קידום מטרותיה המאושרות. שיטתיות זו לא יכולה להתיישב עם טענה לטעות אקראית או תום לב, ועולה חשש כי התנהלות זו נועדה למנוע נתיב בקרה ברור, ולהסוות את התנהלות העמותה ואת כך שנעשה שימוש בנכסיה למטרות זרות.

עו"ד שולי אבני שוהם, רשמת העמותות וראש רשות התאגידים, אמרה: "ממצאי הדוח מעלים חשש כבד להתנהלות שיטתית, בלתי תקינה, המונעת נתיב בקרה ברור של הכנסות והוצאות העמותה, באופן המעלה חשש לשימוש בנכסי העמותה עבור מטרות זרות תוך חלוקת רווחים אסורה. אנו רואים חומרה בהתנהלות מעין זו, ונפעל למיגור התנהלות המנוגדת להוראות הדין, ובכלל זה קידום מטרות זרות מכספי עמותה וחלוקת רווחים אסורה, תוך פגיעה בקופת הציבור ובאמון הציבור".

בתוך כך, ביחידת רשם העמותות והחברות לתועלת הציבור במשרד המשפטים פרסמו את תוצאות הבדיקה עם המלצה לפירוק הקבוצה: “נמצא כי העמותה העבירה כספים רבים אל צד קשור – חברת בונה רינה – בניה ופיתוח (2000) בע"מ. חברה זו היא חברה פרטית בבעלות חבר ועד העמותה, מר סעיד בסול, ואחיו, מר אנור בסול. טענת העמותה היא כי מדובר בהחזר עבור הוצאות ששילמה חברת בוני רינה עבור העמותה. אולם, לגבי חלק משמעותי מההוצאות האמורות העמותה לא הצליחה להראות כי היה בהן כדי לקדם את מטרותיה המאושרות של העמותה. מכך עולה חשש כבד כי כספי העמותה הועברו אל צדדים קשורים, ללא הסבר מניח את הדעת או הצדקה, תוך ביצוע חלוקת רווחים אסורה”.

שחקני בני ריינה (ראובן שוורץ)שחקני בני ריינה (ראובן שוורץ)

עוד צוין כי: “נמצא כי תרומות שהתקבלו אצל העמותה, לרוב באמצעות המחאות, לא הופקדו בחשבון בנק העמותה, אלא הוסבו ישירות והועברו לצדדים שלישיים. העמותה טענה כי מדובר בתשלום לספקים בעבור הוצאות העמותה, אולם לא צירפה אסמכתאות המעידות על כך. לפיכך, גם במקרה זה עולה חשש כבד כי נכסי העמותה הוברחו לידיים פרטיות ושימשו לקידום מטרות זרות שאינן מטרותיה המאושרות של העמותה”.

העברת כספים אל צד קשור – חלוקת רווחים אסורה

בדוח צוין כי בדיקת כרטסת התחשבנות העמותה מול צד קשור – חברת בונה רינה, מראה כי חוב של העמותה אל חברת בונה רינה, בשווי כ-728 אלף ש"ח הצטמצם בסכום של כ-624 אלף ש"ח, נכון לסוף שנת 2020, כאשר בסופה של שנה זו חבה העמותה לחברת בונה רינה כ-104 אלף ש"ח. מהאמור עולה כי העמותה העבירה, בפועל, אל חברת בונה רינה סכום של כ-624 אלף ש"ח במהלך שנות הפיקוח, וציינה בספריה חוב של כ-104 אלף ש"ח בסוף שנת 2020.

לטענת העמותה, העברות כספים אלה וכן החוב הנותר, הם בעבור החזר הוצאות ששילמה חברת בונה רינה לשם פעילות העמותה. לשם בדיקת טענת העמותה כי הכספים שהועברו לחברת בונה רינה וכן החוב שחבה העמותה לחברה, כולם בעבור הוצאות ששילמה בונה רינה לשם קידום מטרות העמותה - נדרשה העמותה להציג אסמכתאות על הוצאות אלה ועל כך שאכן חברת בונה רינה שילמה הוצאות אלה עבור העמותה.

העמותה הצליחה להציג אסמכתאות חלקיות בלבד, על סך 462,606 ש”ח. כלומר, על סכום של 265,093 ש”ח (36% מכלל החו"ז מול חברת בונה רינה) לא הצליחה העמותה להראות כיצד היה בהוצאות אלה שהוציאה חברת רינה כדי לקדם את מטרותיה המאושרות של העמותה. מכאן, שסכום של למעלה מרבע מיליון ש"ח הועבר (בפועל, או כהתחייבות) אל חברת בונה רינה, ללא כל הסבר מניח את הדעת ומבלי שיש בו כדי לקדם את מטרות העמותה, תוך שהדבר מעלה חשש כבד לחלוקת רווחים אסורה לחבר ועד העמותה, בניגוד להוראות סעיף 34 לחוק העמותות.

לסיכום, נטען כי העמותה העבירה כספים רבים לחברת בונה רינה, המהווה צד קשור, כאשר לא הצליחה להציג אסמכתאות התומכות בהצדקה להעברת כספים אלה, כל זאת כאשר העברת הכספים בוצעה בניגוד עניינים על ידי הצד הקשור, ובאופן החורג מהנחיות להתנהלות תקינה של עמותות. כל המפורט מעלה חשש כבד לחלוקת רווחים אסורה ושימוש בנכסי העמותה שלא לשם קידום מטרותיה, בניגוד להוראות חוק העמותות.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה