המנהל המקצועי של ההתאחדות לכדורגל, וילי רוטנשטיינר, דיבר היום (שני) בהרחבה על המצב של הכדורגל הישראלי כפי שהוא נשקף מעיניו. הוא עשה זאת בדיון האסטרטגי שנעשה לצורך שיפור הכדורגל בארץ ונערך בבית הנבחרות בשפיים. בין היתר, האוסטרי שיתף בשאיפות המקצועיות שלו לגבי הכדורגל בארץ, דיבר על הבעיות ואמר: “זה כבוד גדול עבורי לעבוד פה, אני מרגיש שיש לי אתגר גדול לעתיד”.
רוטנשטיינר ציין: “הדרך של ישראל צריכה להיות כזאת שתוביל אותה להיות בין 30 הנבחרות הטובות ביותר בעולם ולהישאר שם, זו השאיפה. כשעובדים לטווח ארוך צריך להגדיר מטרה וזו המטרה שאני מגדיר. הרי אנחנו רוצים לשחק בליגת האלופות ובמפעלים הגדולים ביותר, ולשם כך צריך להתקדם. לדעתי, זה אפשרי. ככל שנעבוד יותר עבור השחקנים, זה יעבוד”.
המנהל המקצועי של נבחרות ישראל הראה קליפים עם שערים של אלי אוחנה, של ראובן עטר ב-2:3 נגד צרפת וגם של רוני רוזנטל. “לאלי אוחנה הייתה יכולת מדהימה שקשה להאמין שקיימת. עטר זה כדורגלן עם כוח וזה היה רגע ענק. אם היו לנו שחקנים כאלה, כנראה שהייתי מסיים את התפקיד שלי והולך הביתה. אבל זו רק ההיסטוריה”.
“הנבחרת שלנו לא במעמד נמוך, הדירוג שלה נמוך, זה נכון, אבל אני חושב שהשחקנים שיש בישראל והמערכות שלנו לא באמת כאלה רעים. אנחנו ברמה טובה, אבל יש לנו עוד מה להוכיח ולאן להתפתח. אין הבדל בין הליגה האוסטרית לליגת העל כי בעיניי מכבי תל אביב היא קבוצה טובה מאוד למשל”, הסביר רוטנשטיינר.
האוסטרי, דיבר גם על הבעיות הקיימות: “צריך להתייחס לאיכות ולא רק לכמות כמובן. יש לנו כמה נתונים טובים, אבל צריך גם לשפר דברים שנמצאים ברמה נמוכה כמו הכשרת המאמנים, חולאים בשורשי הכדורגל אצל הילדים והנוער, מתקנים ותיעוד. כשהגעתי, גיליתי שיש פה 25 בעלי תעודת פרו שעברו קורס, בזמן שבאוסטריה יש רק עשרה. כולם עוברים את המבחנים בישראל וזה לא הגיוני, כי אז יש כמות אבל אין איכות. זה הפתיע אותי שכולם עוברים ואין סינון. נצטרך לבנות תוכנית הכשרה חדשה לקורס הפרו, אני אשב על כך עם אלון חזן כדי ללמוד אותה ולבנות אחת חדשה. בנוסף, הייתי רוצה להוסיף קורסים אחרים למאמנים, להעשרה, כדי שיהיו פה יותר מאמנים מקצועיים”.
רוטנשטיינר חשף תוכנית מיוחדת שהוא בונה ואמר עליה: “בעתיד נצטרך לבנות מרכזים ברחבי הארץ, לפי אזורים, כדי שנוכל לפתח את הכדורגלנים הבאים בתוכנית שתהיה לעוד שנים קדימה. תהיה מותאמת לילדים בני 10-14. יהיו מעורבים בה סקאוטים ומאמנים, על מנת לייצר מסד נתונים רחב יותר ומקצועי יותר. בסופו של דבר, נצטרך גם להגדיל את כמות הכדורגלנים מ-40 אלף ל-60 אלף, לזהות שחקנים מוכשרים ולתת להם מקום שבו הם יקבלו העשרה ויוכלו להתפתח. זו תוכנית שאנחנו עובדים עליה. חוץ מזה, נצטרך להקים ליגה לילדים ולילדות בבתי הספר”.
בנוסף, הוא הציג שתי תמונות להשוואה - האחת מהאקדמיה של מכבי תל אביב, בה נראים כמה קרוואנים, ולעומתה מבנה האקדמיה של זלצבורג ובה רואים מבנה ניהול מרשים. המנהל המקצועי התייחס גם לנראות והדגיש: “צריך לעשות את הצעד הבא בפיתוח מתקנים”.
עוד הוסיף: “העבודה בנבחרות היא קודם כל מנטלית וצריך שינוי בגישה. כשבאתי לפה אמרו לי לבנות את הכל מלמטה אבל אני אמרתי שצריך קודם כל להבליט את הנבחרת ולהוביל אותה להצלחה. בניתי צוות זר וישראלי, וכולם מקצוענים. יש שינוי באווירה ובמחויבות, ערן זהבי למשל עלה לשחק פצוע נגד אלבניה וקיבל שתי זריקות, אחת מהן במחצית. ראיתי אותו ואמרתי לו במחצית ‘ערן אתה לא יכול להמשיך, אתה לא עומד על הרגליים’ אבל הוא ביקש עוד זריקה. הוא רצה לשחק בשביל הנבחרת”.
רוטנשטיינר דיבר עם גם לליבם של בעלי הקבוצות והמאמנים: “ליגת העל היא מקום נהדר לתת צ’אנס אמיתי לשחקנים הצעירים”. למקבלי ההחלטות בהתאחדות ובמדינה אמר: “אנחנו נמצאים בבית הנבחרות בשפיים. המתקן הזה הוא יופי של נקודת התחלה אבל זה צריך להיות ככה בכל המדינה. אתם רוצים לפתח את הכדורגל בלי מגרשים? זה כמו להקים חברה עסקית בלי משרדים, זה בלתי אפשרי. רציתי ששפיים יהיה המרכז הטכני שלנו, שזה יהיה כמו קלייר פונטיין בצרפת, אבל זה לא יכול להיות ככה כרגע. מגרשים נוספים יעשו טוב יותר לעתיד של הילדים בישראל”.