בקיץ שעבר, החתימה מכבי חיפה מגן מהליגה הספרדית השנייה, פייר קורנו מאוביידו, וחלוץ מהליגה הצרפתית השנייה, פרנזי פיירו מגנגאן. זה עבד היטב, וכעת מגיע תורו של שחקן מהליגה האיטלקית השנייה להצטרף לירוקים. הבלם הקרואטי לורנצו שימיץ' קרוב לעזוב את אסקולי הצנועה ולהצטרף לאלופת ישראל תמורת כמיליון אירו. אם הוא יצליח כמו שני הכוכבים הקודמים שהגיעו מהמעמקים, הקבוצה תרוויח בגדול – וזו אמורה להיות הציפיה לאור הופעותיו בעונה שעברה.

אסקולי אמנם סיימה במקום ה-12 במרכז הטבלה, אבל אוהדיה היו מרוצים מחוליית ההגנה, והעיתונאים המקומיים לא מהססים להרעיף שבחים על שימיץ'. "בסטנדרטים של הליגה השנייה, לורצנו הוא שחקן מצוין, והציוות שלו עם אריק בוטגין במרכז ההגנה היה מעולה", אומרת העיתונאית אנה מאריני. 

"יכול לשחק בליגה הראשונה באיטליה"

"לורנצו היה אחד הבלמים הטובים ביותר בליגה השנייה בעונה שעברה, במיוחד בסיבוב השני כאשר אסקולי הייתה קרובה לעלות לפלייאוף. הוא כבש בבכורה שלו בניצחון בבארי באוקטובר, והפך מיד לבאנקר בהרכב. אצל המאמן כריסטיאן בוקי, הוא שיחק בצד ימין בשלישיית בלמים. אחרי שרוברטו ברדה מונה במקום בוקי בפברואר, שימיץ' שיתף פעולה רק עם בוטגין ברביעיה אחורית במערך 2-4-4, בדרך כלל כבלם מצד שמאל. אלה שיטות טקטיות שונות לחלוטין, אבל הוא הצטיין בשתיהן", מספר העיתונאי האיטלקי דניאלה פליצ'טי שמסקר את הקבוצה.

לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)

דעתו של פליצ'טי על הקרואטי חיובית בכל היבט אפשרי: "לורנצו מתאפיין במשחק ראש מעולה, מסוכן במצבים הנייחים בהתקפה עם 195 הסנטימטרים שלו. לזכותו נרשמו שני שערים בנגיחות, והוא גם כמעט כבש פעם נוספת כאשר המאמן השתמש בו כחלוץ בדקות הסיום במשחק מול בנוונטו – הוא נגח אז למשקוף. יחסית לשחקן כה גבוה, הוא מהיר יחסית, גם אם זו לא התכונה הבולטת שלו. יש לו עוצמה פיזית אדירה וטכניקה בסיסית, והוא קורא את המשחק היטב. הוא יודע לשמור חלוצים אישית, ממושמע מאוד טקטית, והיה יכול לשחק ללא בעיות גם בליגה האיטלקית הראשונה".

במעקב של צ'לסי בגיל 17

ליגה ראשונה באיטליה? טוב, זו הייתה המטרה מלכתחילה, כאשר שימיץ' פרץ לתודעה באקדמיה של היידוק ספליט אהובתו, ענד את סרט הקפטן בקבוצה הצעירה שלה, ייצג את הנבחרות הצעירות של קרואטיה בגילאים רבים, ונחשב לעילוי של ממש – עד כדי הגדרתו בחוגים מסוימים כשחקן המבטיח ביותר במדינה שנולד בשנת 1996. סקאוטים של קבוצות רבות עקבו אחריו, כולל צ'לסי ששקלה לגייס אותו לשורותיה כאשר היה בן 17. באותו שלב, שימיץ' אף נסע למבחנים בדניפרו מצמרת הליגה האוקראינית, הרשים והתכונן לחתום אחרי שיחגוג 18 ויוכל לקבל חוזה מקצועני – אלא שאז נגמר לאוקראינים הכסף, והם העדיפו להתמקד בשחקני הבית שלהם.

לאור האכזבה, בעודו ממתין להזדמנויות בהיידוק שלא הגיעו, שמע שימיץ' לעצת סוכנו ועבר בהשאלה למועדון אוקראיני קטן הרבה יותר, הוברלה. זה נגמר עם 3 הופעות בלבד, כולל מול שתי הענקיות שחטאר ודינאמו קייב, בהן ספגה הקבוצה האומללה 17 שערים. הקרואטי לא אהב את ההרפתקה בלשון המעטה, חזר לספליט ופיטר את הסוכן. לבסוף, בתחילת 2016, הוא זכה לעבוד עם המאמן שסמך עליו בהיידוק, קיבל הרצה בהרכב – ומיד זכה לכותרות חיוביות מאוד בתקשורת.

צ'לסי שקלה לצרפו. לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)צ'לסי שקלה לצרפו. לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)

המודל לחיקוי – סרחיו ראמוס

בכתבת פרופיל מחמיאה הגדיד אותו העיתונאי סלאבן אלפירביץ' כסרחיו ראמוס המקומי, בעיקר כי שימיץ' הוא אוהד ריאל מדריד ומעריץ את הבלם האגדי. חבריו לקבוצה דווקא כינו אותו פיקה, בשל דמיונו לכאורה לכוכב ברצלונה, אם כי איכות הראייה של מי שהמציא זאת מוטלת בספק. לעומת זאת, שימיץ' בהחלט נראה כמו הכפיל של שחקן הקולנוע אשטון קוצ'ר, וההשוואות אליו ליוו אותו בכל מקום אליו הגיע, גם אם בת זוגו טוענת שהוא יפה יותר. איך שלא תסתכלו על זה, גם המראה החיצוני משך תשומת לב, ובמהלך 2016 הפך שימיץ' לאחת הדמויות המדוברות בליגה הקרואטית.

הבלם היה גאה מאוד ללבוש את המדים של הקבוצה אותה אהב מאז שהוא זוכר את עצמו, ובאותו אוגוסט חלומו הגדול היה להעפיל ביחד איתה לשלב הבתים בליגה האירופית. בדרכו עמדה מכבי תל אביב, ובמשחק הגומלין בקרואטיה ערך שימיץ' את המשחק אותו הוא מגדיר עד היום כקשה ומאתגר ביותר בחייו. את ההפסד 2:1 בנתניה הוא החמיץ, אבל בגומלין היה על המגרש במשך 120 דקות, נתן את המקסימום בניצחון 1:2 שגרר את המשחק לפנדלים, ובכה אחרי שהיידוק הפסידה בדו קרב. מי יכול היה לחזות כי בגלל ההדחה יישאר הערב הזה כמשחקו האחרון במסגרת אירופית עד היום?

לאובדן ההכנסות מאופ"א היה משקל בהחלטתה של היידוק למכור אותו לסמפדוריה בינואר 2017, אם כי סביר להניח ששימיץ' היה עושה בכל מקרה את הדרך לארץ המגף, כי בספליט לא יכולים לסרב להצעה של 1.5 מיליון אירו תמורת שחקן צעיר, מבטיח ככל שיהיה. בנוסף, האמון בו החל להתערער באותה תקופה בגלל שני כרטיסים אדומים שספג תוך שבועות ספורים, ובאופן כללי היו לעיתונאים הקרואטים ספקות לא מבוטלים לגבי הפוטנציאל האמיתי של שימיץ'. מזגו החם על המגרש זכה לביקורת נוקבת, אבל הוא ראה בהרחקות בעיקר עוד נקודת דמיון לראמוס.

סרחיו ראמוס (רויטרס)סרחיו ראמוס (רויטרס)

קוואליארלה חינך אותו בסמפדוריה

הרקורד המשמעתי לא הרתיע את סמפדוריה, אבל המאמן מרקו ג'מפאולו סירב לזרוק את הרכש החדש למים העמוקים, עד שילמד איטלקית ויתרגל לקבוצתו החדשה. שימיץ' לא שיחק דקה, ובילה על הספסל, לעתים תכופות ליד ברונו פרננדש, כי כוכב העתיד של מנצ'סטר יונייטד לא זכה להערכה גבוהה מצד הבוס. באימונים, למד שימיץ' רבות מהמאבקים מול הפורטוגלי, וגם נגד פאביו קוואליארלה – החלוץ האיטלקי המפורסם אף לקח אותו תחת חסותו ונתן לו טיפים מפורטים כיצד לשמור ברחבה טוב יותר.

יש להניח שהעצות עזרו, כי בשלהי 2017 הצטיין שימיץ' כשכיכב בהרכב אמפולי בצמרת הליגה השנייה – העונה הזו הסתיימה בעליה משכנעת מאוד מהמקום הראשון. הוא שיתף פעולה עם שחקנים שהגיעו לימים להישגים מרשימים – המגן ג'ובאני די לורנצו שהפך לקפטן נאפולי ולכוכב הנבחרת, והקשרים ראדה קרוניץ' ואיסמעל בנאסר שמשתייכים כיום לסגל מילאן. מאמנו דאז, וינצ'נצו ויבאריני, סיפר בדיעבד: "לורנצו הוא שחקן עם פוטנציאל גדול. הוא מצוין פיזית וטכנית, ויכול בקלות לשחק בליגה הראשונה, אבל חייב לשמור על ריכוז גבוה. הוא מהיר ופיקח, וחשוב לו שיסמכו עליו על מנת שיוכל להפגין את יכולתו האמיתית. כשהוא במיטבו, קשה מאוד לעבור אותו".

לקח את שימיץ' תחת חסותו. קוואליארלה (רויטרס)לקח את שימיץ' תחת חסותו. קוואליארלה (רויטרס)

הקרסול נפצע, ואיתו כל הקריירה

15 משחקים היו לשימיץ' באמפולי שהייתה שמחה להאריך את שהותו, אבל סמפדוריה קטעה את ההשאלה בינואר והעבירה אותו לשורות ספאל שכבר שיחקה בליגה הראשונה, כך שהוא עלה מעשית לפני אמפולי. כבר במשחקו השני בקבוצתו החדשה, בפברואר 2018, נגח הקרואטי שער מצוין לרשתה של קרוטונה והצעיד את ספאל לניצחון 2:3 קריטי שהעניק לה אוויר לנשימה בתחתית וסייע להישאר בליגה. "הוא לא הירבה לשחק, אבל הכיבוש הזה היה נפלא, ולכן הוא זכור לאוהדים לטובה עד היום", מספר העיתונאי מאורו מלאגוטי שמסקר את הקבוצה.

הפתיחה הזו הייתה אמורה להעניק לו המון ביטחון עצמי, אבל שבועות לאחר מכן נפגע שימיץ' בקרסולו, וכך החל רצף הבעיות הרפואיות שהטרידו אותו במשך מספר שנים. השחקן עצמו משוכנע כי הן מקור כל צרותיו שלא אפשרו לו למנף את התנופה ולפרוץ. "חברי הטוב דוייה צ'אלטה-צאר, איתו שיחקתי במרכז ההגנה בנבחרות הצעירות במשך שנים, היה בקיץ 2018 חלק מהסגל שסיים במקום השני במונדיאל, ואני הייתי פצוע. זה עניין של מזל", הוא סיפר בצער בראיון לתקשורת הפולנית ב-2020.

יותר מדי טעויות בליגה הפולנית

מה הביא אותו לפולין? ובכן, את עונת 2018/19 בילה שימיץ' בעיקר מחוץ למגרשים בספאל כי לא היה כשיר מספיק, וכך הסתיים הפרק הראשון שלו בכדורגל האיטלקי. היידוק ספליט רצתה להחזירו, אך לא היה לה כסף לכך, ולכן הוא נדד בהשאלה כושלת במיוחד ביריבה האזורית רייקה, שם קיבל במשך מספר חודשים שכר גבוה במונחים המקומיים, אך לא שיחק דקה בגלל הקרסול הפגוע. על מנת להחזיר את הביטחון העצמי, הוא נדד בהשאלה לתקופה קצרה לדונייסקה סטרדה הסלובקית, ואז חתם בקיץ 2020 בזאגלבי לובין, אותה הגדיר כקרש קפיצה בחזרה לכדורגל האמיתי. זה גם היה הרגע בו נפרד סוף סוף מסמפדוריה, במדיה לא שיחק כלל, על אף שהשתייך אליה במשך שלוש וחצי שנים.

לא שיחק בסמפדוריה למרות שהשתייך אליה 3.5 שנים. שימיץ' (האתר הרשמי של אסקולי)לא שיחק בסמפדוריה למרות שהשתייך אליה 3.5 שנים. שימיץ' (האתר הרשמי של אסקולי)

המטרה המוצהרת הייתה לפרוח ולפלס את הדרך לנבחרת, אך זה ממש לא קרה. "הציפיות משימיץ' היו גבוהות כי הוא בא מהליגה האיטלקית, אך הוא לא הציג את הרמה שמתאימה לה. הוא היה מסוכן בהצטרפות להתקפה במצבים הנייחים וכבש 5 שערים במהלך הקדנציה בליגה הפולנית, אבל עשה המון טעויות בהגנה והפגין חוסר יציבות קיצוני. היו לו יותר מדי משחקים גרועים, והקבוצה ספגה בגללו", מעיד העיתונאי שמסקר את זאגלבי, פיוטר יאנאס. גם התקופה הזו, שנמשכה שנה וחצי, הופרעה בשל פציעות בקרסול, ובינואר 2022 שמח המועדון לשחררו חינם לטובת מעבר ללצ'ה, על אף ששילם בזמנו לסמפדוריה כ-250 אלף אירו תמורתו.

בקרואטיה לא האמינו בו, באסקולי כן

הדעה השלילית הנחרצת בפולין תואמת את חוות הדעת שמקבל שימיץ' במולדתו. העיתונאי הקרואטי אלכסנדר חוליגה מספר: "כאשר שימיץ' שיחק בהיידוק, לא הצלחתי להבין מה אני חושב עליו, כי הוא הפגין יכולת שונה לגמרי ממשחק למשחק. ייתכן שזה היה קשור לאורח חיים לא ספורטיבי, כי היו שמועות על כך שהוא מבלה יותר מדי ומחמיץ אימונים. הוא הראה פוטנציאל מבטיח בתחילת דרכו, אבל חוסר היציבות היה מתסכל, ולא ציפיתי ממנו להרבה  בסופו של דבר. במהלך עונת 2017/18, כאשר שיחק טוב באמפולי ובנבחרת עד גיל 21, הייתה תחושה שאולי בכל זאת ייצא ממנו משהו, אבל זו הייתה תקופה קצרה. הוא גבוה וחזק, אך חסרה לו האיכות של בלם מודרני, וזה מלווה בבעיות אופי".

אלא שהרושם שהותיר בעונה האחרונה באסקולי היה שונה בתכלית. שימיץ' חתם בקבוצה בשקט, אחרי שבקושי שיחק במדי לצ'ה, אבל השפעתו על הקבוצה הייתה מיידית, וכך גם החברות עם הברזילאי הוותיק בוטגין שזכה באליפות הולנד עם פיינורד ב-2017. "אריק הוא המנטור שלי. הוא מבוגר ממני בעשור, ראה כבר הכל בחיים, ואני מאושר לשחק לצידו וללמוד ממנו. אנחנו חברים גם מחוץ למגרש ומדברים הרבה על כדורגל באופן כללי", סיפר הבלם.

לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)לורנצו שימיץ' (אינסטגרם)

במהלך השנה המדוברת, הוא לא סבל לשם שינוי כלל מפציעות, ובמקביל זכה לגיבוי מוחלט מצד המאמנים והקהל. וגם באשר לאופיו הפרובלמטי כביכול יש לאנשי אסקולי דעה שונה ב-180 מעלות. "הוא בחור נהדר שנותן את המקסימום על המגרש ובאימונים. אם כבר, הוא שקט מדי, וצריך להשמיע את קולו קצת יותר", אומרת מאריני. "יש לו אישיות נהדרת, והוא השתלב נפלא בחדר ההלבשה. הוא מקרין מנהיגות, והיה יציב מאוד במשך כל העונה", מספר פליצ'טי.

יציב או לא יציב? תלוי איפה

מתקבלת, אם כך, תמונה מורכבת. רבים בקרואטיה ציפו משימיץ' להגיע לגדולה, אך הם גם מיהרו להספיד אותו כאשר העניינים לא הסתדרו. היו לו תקופות מצוינות, ומאמנו באמפולי טוען שהוא מתאים ברמתו לשחק בליגה האיטלקית הבכירה, אך מספר המשחקים שלו בליגה זו עומד על 14, מתוכם 5 בלבד בהרכב. פציעות חיבלו קשות ב-4 שנים מהקריירה שלו לפחות, בין 2018 ל-2022, אבל עכשיו הוא דווקא בריא. לצד עדויות על חוסר יציבות ומחדלים בהגנה, במיוחד בתקופתו בפולין, יש דיווחים שונים בתכלית על שחקן שגילה יציבות כמעט מופתית באמפולי ובאסקולי. 

הוא כבר בן 27, אבל יש לו משחק אחד בלבד במסגרת האירופית – הקרב המתיש ההוא מול מכבי תל אביב ב-2016. ואולי העונה האחרונה הייתה מצוינת, אבל האם אפשר להסיק מסקנות מרחיקות לכת על סמך הופעות בקבוצה בינונית בליגה השנייה באיטליה? מצד שני, גם קורנו הגיע מקבוצה בינונית בליגה השנייה בספרד, אז למה לנו לזלזל? 

לורנצו שימיץ' בתקופתו בספאל (אינסטגרם)לורנצו שימיץ' בתקופתו בספאל (אינסטגרם)

דרושים גיבוי ושקט תעשייתי

דבר אחד בטוח – מכבי חיפה החתימה שחקן שאפתן, שעדיין חולם להגיע הרבה יותר רחוק, והיא מקבלת אותו כאשר פיתח מומנטום חיובי אחרי תקופה ארוכה של שפל. מבחינת שימיץ', ההגעה לכרמל מהווה צעד גדול קדימה. זו הזדמנות נדירה, כנראה חד פעמית, להחזיר את הקריירה למסלול. מוטיבציה לא תחסר לו, ובשלב זה של חייו הביטחון העצמי שלו גבוה בזכות החוויה המצוינת באסקולי. המטרה של מסאי דגו והצוות המקצועי תהיה לשמר ולמנף את התנופה הזו, להעניק לו תמיכה וגיבוי, ולשים דגש בעיקר על תכונותיו החיוביות – והרי יש כאלה בשפע. במקביל, צריך לקוות שהקרסול הפרובלמטי לא ייפגע שוב, אחרת כל האופטימיות תרד מיידית לטמיון. 

אם הכל יסתדר, עשויים אוהדי מכבי חיפה להתאהב בו כמו הקהלים של אמפולי ואסקולי, והוא גם צפוי לכבוש מספר שערים נאה בנגיחות. האם התסריט הוורוד הזה יתממש? שום דבר בחיים לא בטוח, וזה נכון במיוחד לגבי כושרו של שימיץ'. יש רק דבר ודאי אחד – כולם ידברו איתו על אשטון קוצ'ר.

דומים? אשטון קוצ'ר (רויטרס)דומים? אשטון קוצ'ר (רויטרס)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה