כאשר מונה פדרו מרטינס למאמנה של אולימפיאקוס במקום אוסקר גארסיה באפריל 2018 רבים היו בטוחים שלא יחזיק מעמד הרבה זמן, למרות שהוחתם עד יוני 2020. גם כשהחלה עונת 2018/19 התלוצצו אוהדי הכדורגל והעיתונאים ביוון בהתערבויות אם ישרוד עד יום ה”אוחי” (יום אמירת ה"לא") – חג לאומי ביוון החל ב-28 באוקטובר, במה שהזכיר את הדיבורים בישראל על מאמנים שלא צפויים לשרוד עד חגי תשרי.
מאז חלפו ארבע שנים, וכיום נחשב הפורטוגלי לאגדה. הוא בלי ספק המאמן מספר 1 ביוון ואיש בעל מעמד אחרי שהוביל את האדומים-לבנים לשלוש זכיות רצופות באליפות (2020, 2021 ו-2022), כולל דאבל ב-2020. ביום רביעי הוא ינסה להמשיך את הצלחתו, כאשר קבוצתו תפגוש את מכבי חיפה במשחק הראשון בסיבוב המוקדמות השני בליגת האלופות.
אפילו אמא שלו קיוותה ללדת בת במקומו
מרטינס, שב-17 ביולי יחגוג יום הולדת 52, לא נועד לגדולה ועל כן הצלחתו הפתיעה רבים. הוא גדל בעיר פיירה שבצפון מערב פורטוגל, המפורסמת בייצור היין שלה. כבן לאב שעבד כפועל במפעל ובהמשך כמכונאי במוסך ולאם מנהלת חנות – הוא נחשב לאיש צנוע, ממש לא מישהו שניבאו לו להגיע רחוק. אפילו אמא שלו קיוותה ללדת במקומו בת אחרי שקודם לכן ילדה את שני אחיו המבוגרים ממנו ב-9 ו-7 שנים.
גם ככדורגלן מרטינס היה אמנם לא רע, אבל לא זכור כגדול במיוחד. אביו תכנן שבניו יחליפו אותו בעבודה במוסך, אבל לפדרו הצעיר היו תוכניות אחרות. ב-16 שנות הקריירה שלו היה ידוע כשחקן נשמה שנותן את הכל במגרש, אבל לא כמבריק יותר מהאחרים.
מרטינס החל את הקריירה כחלוץ (הרבה לכבוש בגיל הנוער) וכקשר קדמי בפיירנסה מעיר מגוריו (עלה עם הקבוצה לליגה הראשונה ב-1989). הוא המשיך בוויטוריה גימראייש (עלה איתה לגביע אופ"א) והתפרסם בעיקר כקשר אחורי בשלוש השנים בהן שיחק בספורטינג ליסבון (1995-98).
"אבא שלי היה מאוכזב כאשר הודעתי לו שאני לא מתכוון לעבוד במוסך", סיפר מרטינס (נשוי ללינה ואב לשניים) לפני כמה שנים בראיון בפורטוגל, "אבל אני בטוח שלאחר מכן הוא ואמא שלי היו גאים בי".
במהלך אותן שנים רשם הופעה בודדת בנבחרת פורטוגל מול צפון אירלנד וגם הספיק לפגוש את בית"ר ירושלים שהודחה על ידי ספורטינג ליסבון במוקדמות ליגת האלופות (ישב על הספסל ב-0:0 בטדי ושולב כמחליף ב-3:0 בפורטוגל) של עונת 1997/98. לאחר מכן שיחק בבואבישטה וסנטה קלרה, לפני שסיים ב-2004 את הקריירה באלברקה.
לאחר פרישתו שימש מרטינס כעוזר מאמן של ז'וזה קוסיירו בפורטו, ויטוריה סטובל ובלננשש, לפני שהשניים נפרדו כאשר קוסיירו עבר לאמן את הנבחרת עד גיל 21. "אני חייב לו המון", סיפר מרטינס, "הוא לימד אותי מה זה תקשורת ואיך לדבר מול קהל".
מצא את אחיו מת ונעצר על זיוף מסמכים
שנת 2006 הייתה הקשה ביותר בחייו של מרטינס, במהלכה איבד את אביו ואחד מאחיו שהלכו לעולמם לאחר שלקו בליבם. מאביו הוא הספיק להיפרד בבית החולים, אבל את אחיו מצא מת בביתו, לשם מיהר כאשר האח לא הופיע לפגישה אותה קבעו.
ואם זה לא הספיק, שמו כיכב בכותרות שליליות כאשר הוא נעצר אחרי שהוגש נגדו כתב אישום בעוון זיוף מסמכים וישב בכלא בעיר חרס שבדרום ספרד כאשר ניסה לפתוח חשבון בבנק במדינה השכנה.
המעצר הגיע זמן קצר אחרי שמרטינס שוכנע על ידי טיפוסים מפוקפקים שכינו את עצמם "אנשי עסקים" להשקיע בעסק לגיוס שחקנים צעירים ורכישת מועדונים שפשטו רגל. המשטרה הספרדית, שיחד איתו עצרה אזרחית פורטוגלית, אזרח ספרדי ואזרח ברזילאי, הייתה סבורה שאותו חשבון אמור היה לשמש לצורך הונאה, אבל מרטינס לא עמד לדין באשמה זו בניגוד לשניים מהעצורים האחרים.
השופט קבע אז שסיבת המעצר הייתה שמרטינס לא התגורר בספרד והיה קיים חשש שיברח ממנה ולא יאפשר לשוטרים למצות את החקירה שהתנהלה. עורך דינו, ברנרדו אזבדו, טען כי מרטינס לא היה מודע לסיבה לפתיחת החשבון וכי נפל קרבן למלכודת.
הערעור שהגיש עורך הדין השיג את מטרותיו בסופו של דבר והמאמן שוחרר מהכלא בערבות של 30 אלף אירו ביולי 2006, חמישה שבועות אחרי מעצרו. אשתו לינה אמרה לאחר ששוחרר שהמעצר שלו מנע למעשה את חורבן המשפחה: "הוא נפל קרבן לאנשים שפיתו אותו לעשות עסקים והבטיחו לו שהכל יהיה בסדר. בסופו של דבר למרות שהמאסר שלו הכאיב לנו, אם הוא היה משקיע את הכסף זה היה אסון".
בתקשורת הפורטוגלית דווח שמרטינס, בשל היותו כדורגלן לשעבר שאף שיחק בנבחרת פורטוגל, הפך לפופולרי מאוד בקרב האסירים בכלא הספרדי, שבאותה תקופה צפו במשחקי המונדיאל בגרמניה 2006. הוא עבד שם במטבח, שיחק כדורגל עם חלק מהאסירים ואף רכש חברים מביניהם. כשלינה ביקרה אותו בכלא הוא ביקש ממנה להביא לו נעלי כדורגל וחולצות של ספורטינג ליסבון ובואבישטה על מנת לחלק לחבריו לתא המעצר.
התחיל מלמטה ועשה היסטוריה עם קבוצות קטנות
מרטינס לא נתן לצרות לעכב את תכניותיו והשאיפה שלו הייתה לשמש כמאמן ראשי. הוא עשה זאת לראשונה באוניאו דה מלאס מהליגה השלישית בפורטוגל, ממנה התפטר לאחר שההנהלה לא שילמה לשחקנים משכורות. בהמשך הדריך בליגה השלישית את לוסיטניה (יריבתה הגדולה של אוניהאו דה למאס) ואספיניו, לפני שקיבל לידיו את מאריטימו B.
"גם אם אתה משחק כדורגל כל החיים, אתה אף פעם לא מוכן לאתגר של אימון קבוצה גדולה ובגלל זה התחלתי מלמטה", הסביר כעבור מספר שנים. "העובדה שעבדתי בשקט, הרחק מאור הזרקורים, עזרה לי מאוד לפתח את שיטת העבודה שלי ואת פילוסופיית המשחק שלי".
למאריטימו B מהאי מדיירה הגיע מרטינס שמונה מחזורים לפני סיום העונה והיא סיימה במקום החמישי בליגה השלישית, אחרי שאיתו השיגה שבעה ניצחונות ותיקו אחד. בעקבות הצלחתו הוא דרש מההנהלה למנות אותו לתפקיד המאמן של הקבוצה הראשונה בליגה הבכירה אם יוחלט לפטר את המאמן הראשי, ולאפשר לו להרכיב בה סגל תחרותי. וההזדמנות הזו אכן הגיעה.
בספטמבר 2010 קודם לתפקיד המאמן הראשי של הקבוצה הראשונה של מאריטימו והוליך אותה למקום החמישי בליגה הבכירה ולשלב הבתים של הליגה האירופית ב-2012. כעבור שנתיים, כשעזב את האי, הפכו 17 שחקנים מקבוצת הנוער אותם קידם לשחקני מפתח במועדון.
ב-2014 עבר מרטינס לאמן את ריו אבה, העפיל איתה פעמיים לליגה האירופית ופעמיים לחצי גמר הגביע (הישג חסר תקדים בתולדותיה) ועזב אותה אחרי שסיימה שישית בליגה ב-2016.
העפלה נוספת לליגה האירופית הוא רשם ב-2017 עם קבוצתו הבאה, ויטוריה גימראיש, איתה הגיע גם עד לגמר הגביע הפורטוגלי בו הפסידה לבנפיקה. הכדורגל האטרקטיבי אותו הציגה הקבוצה בהדרכתו משך קהל ו-20 אלף צופים נהגו לשבת אז ביציעים.
לא נחשב לנוצץ, אבל הוכיח לספקנים שטעו
כבר בקיץ 2017 פנתה אולימפיאקוס למרטינס, אבל הוא דחה את ההצעה אחרי שוויטוריה גימראייש סירבה לשחרר אותו. הוא הגיע לבסוף לאתונה באפריל 2018 אחרי שהתפטר מתפקידו הקודם ואוסקר גארסיה פוטר מהאדומים-לבנים.
כאמור, מאז עושה מרטינס חיל ביוון אחרי שבהתחלה אוהדי אולימפיאקוס ממש לא יצאו מגדרם מרוב שמחה כאשר הודיעו על מינויו. להפך, הם עיקמו את הפרצוף. קורות החיים שלו, שלא כללו עד אז שום זכייה בתואר, לא הרשימו אף אחד והוא נראה כדבר הכי רחוק מהמאמנים הנוצצים בעלי אבק הכוכבים שהמועדון הגדול מחפש בדרך כלל.
עד מהרה הוכיח מרטינס לכל הספקנים עד כמה הם טעו. הוא אולי לא נוצץ, לא נחשב לכוכב תקשורת ומתרחק מהרשתות החברתיות (מנהלים עבורו את חשבונות הפייסבוק והטוויטר), אבל לעבוד ולהפיק מהשחקנים שלו את המיטב הוא יודע ועוד איך.
אנשי אולימפיאקוס גילו איש עבודה, שנוהג לבלות 10-12 שעות ביממה במתקני האימון. מלבד האימונים, הוא מעביר את אותן שעות בשיחות עם עוזריו הפורטוגלים - אנטוניו אנריקס, רוי פדרו קסטרו ולואיס אנדרו לומבו והתזונאי הרנני גומס.
בקיץ של 2018 החלה אולימפיאקוס בהדרכתו את דרכה החדשה כשהחליפה כמעט את כל הסגל ורוב הפרשנים טענו שהסיכויים שלה להצליח נמוכים. תבוסות במשחקי ההכנה גררו גל של ביקורות, וגם כאשר החלו המשחקים הרשמיים סבלה הקבוצה מעליות וירידות.
אחרי ניצחון 1:3 על מילאן במשחק המכריע בשלב הבתים בליגה האירופית, שהעלה את אולימפיאקוס לשלב 32 האחרונות, הגיעה הדחה מול דינמו קייב בנוקאאוט (2:2 ביוון ו-1:0 באוקראינה), מה שגרם לפרשנים לטעון ש"מרטינס לא מסוגל להכין את הקבוצה מהבחינה הפסיכולוגית למשימות חשובות".
למרות החיצים שספג מרטינס, הנשיא ונגלוס מרינקיס ידע היטב מה יש לו ביד. עובדה ששיתוף הפעולה בינו לבין המנהל הספורטיבי, כוכב העבר הצרפתי כריסטיאן קרמבה, הניב תוצאות לטווח הארוך. כבר אז שחקנים כמו מנדי קמארה, פאפה אבו סיסה וקוסטאס צמיקאס (הגיע לבסוף לליברפול) גילו שיפור ניכר ביכולתם, וגם קוסטס פורטוניס צבר ביטחון לפני שפציעה קשה גרמה לו להיעדר זמן ממושך ולמעשה קטעה את הקריירה שלו.
בסופו של דבר הסבלנות הזו השתלמה, כאשר עונת הדאבל של 2020 הייתה מזהירה במיוחד. אולימפיאקוס סיימה את הליגה הרגילה ללא הפסד וספגה את ההפסד היחיד שלה בפלייאוף מול פאוק. מלבד זאת, היא ספגה 16 שערים בלבד בכל 36 המחזורים.
הזכיות האלה והכדורגל ההתקפי (מרטינס נוהג להציב מערך 4:2:3:1) הביאו לנחת אחרי שלוש שנים ללא זכייה באליפות, למרות שלצערם של האוהדים הם לא יכלו לחגוג בגלל הקורונה. באותה עונה סיימה אולימפיאקוס שלישית בשלב הבתים בליגת האלופות (אחרי באיירן מינכן וטוטנהאם ולפני הכוכב האדום בלגרד) והגיעה עד שמינית גמר הליגה האירופית.
"ההנהלה הבינה שאנחנו בדרך הנכונה ונתנה לי את כל התנאים", הוא סיפר. "המצב לא היה פשוט כשהגעתי. יש מקרים בהם במועדונים גדולים לוחצים לפטר את המאמן כשלא מצליחים, אבל אם אתה רודף אחרי הניצחונות והתארים כל הזמן אתה שוכח איך לעבוד. ידענו להישאר רגועים, להיות סבלניים ולקבל את ההחלטות הנכונות".
כעבור שנה, ב-2020/21, הקדימה אולימפיאקוס את השנייה אריס סלוניקי בהפרש של 26 נקודות תוך שהבטיחה לעצמה את התואר בניצחון 1:3 בדרבי על פנאתינייקוס. בליגת האלופות היא סיימה שלישית בבתים אחרי מנצ'סטר סיטי ופורטו (הקדימה את מארסיי) ושוב הגיעה לשמינית גמר הליגה האירופית בטרם הודחה על ידי ארסנל, למרות שניצחה אותה 0:1 בלונדון (הפסידה אחר כך 3:1 בבית).
הפך לבעל הקדנציה הארוכה ביותר ומכונה ע”ש דמות מ”בית הנייר
גם את העונה האחרונה סיימה אולימפיאקוס במקום הראשון (בפעם ה-47 בתולדותיה) ביתרון של 19 נקודות על פני השנייה פאוק סלוניקי, כאשר יריבותיה העירוניות פנאתינייקוס ואא"ק נותרו הרחק מאחור. הקבוצה של מרטינס הרשימה כאשר רשמה עשרה ניצחונות רצופים ו-25 משחקים ברציפות ללא הפסד. אולימפיאקוס שלו בסך הכל הגיעה למאזן מדהים של 78 אחוזי הצלחה - 25 ניצחונות, 8 תוצאות תיקו ורק שלושה הפסדים ב-36 מחזורים.
מרטינס אולי לא נהנה בהתחלה מגב של התקשורת, אבל את השחקנים שלו הוא יודע להחזיק קצר כשצריך ולא עושה חשבון גם לכוכבים. אפילו הברזילאי גילרמה טורס, שנרכש ב-2018 תמורת שלושה מיליון אירו וקיבל משכורת של 750 אלף דולר בעונה, ישב אצלו על הספסל מכיוון שלא מילא אחר ההוראות ולא התחבר לשיטת המשחק, לפני שנמכר לאל סעאד הקטארית ב-2020 תמורת שישה מיליון אירו. "לא מעניין את פדרו מה השם של השחקן, הכי חשוב מבחינתו שהוא יתאקלם ויעבוד קשה בשביל הקבוצה", טוענים ביוון.
עד היום השיג מרטינס (חוזהו הוארך עד 2024) 65 אחוזי הצלחה באולימפיאקוס, שכוללים 143 ניצחונות, 41 תוצאות תיקו ו-35 הפסדים ב-219 משחקים רשמיים. בעקבות זאת הוא הפך למאמן בעל הקדנציה הארוכה ביותר בתולדות המועדון וכעת רוצה מאוד לשבור את שיאו של דושאן באייביץ' האגדי, המאמן הבוסני שהוביל את הקבוצה לארבע אליפויות (1997, 1998, 1999 ו-2005) בשתי קדנציות שונות. בעקבות הצלחתו, וגם בשל המנהג שלו להרכיב משקפיים בעת שהוא יושב במשרדו (אינו נוהג לעשות זאת במגרש), הוא קיבל את הכינוי “הפרופסור” על שם הדמות של הפרופסור צלבה מרטין מהסדרה “בית הנייר”.
"שואלים אותי איך אפשר להצליח אחרי שלוש אליפויות רצופות – התשובה שלי היא שצריך להמשיך לעבוד", אמר מרטינס. לאחרונה הוא הוזכר כמועמד לפלמנגו הברזילאית, לפני שטס עם שחקניו למחנה אימונים טרום עונתי באוסטריה, שם קבע לשחקניו שבעה משחקי הכנה בתוך עשרה ימים.
"מה שיקרה בעתיד תלוי במה שנעשה עכשיו", הסביר את הלו"ז הצפוף לפני העימותים עם אלופת ישראל. על עתידו וההצעות שקיבל אמר: "אני מאושר באולימפיאקוס וכל עוד אני מרגיש כך אני לא חושב על אתגרים חדשים. אולי בעתיד". כדי להדגיש את דבריו הוא פרסם צילום משותף שלו עם הנשיא מרינקיס וכתב "גאווה ותענוג לעבוד איתו".
בשבועות האחרונים החל מרטינס במלאכת ההכנה לקראת העונה הבאה ודאג לחזק את הסגל בצירופו של שימה ורסאליקו, המגן השמאלי הקרואטי שהגיע מאתלטיקו מדריד. בעונה האחרונה הודחו הוא וקבוצתו מהליגה האירופית כבר בשלב 32 האחרונות מול אטאלנטה, אבל השאיפות שלו לא הסתיימו והוא לא הסתיר את מטרתו הגדולה - לאמן בפרמייר ליג. עד אז הוא ממש לא מתכוון לתת למכבי חיפה לעצור אותו ורוצה מאוד לרשום היסטוריה עם אולימפיאקוס גם בזירה האירופית.
ניתן להאזין לפרק גם דרך אפליקציית Spotify ואפליקציות הפודקאסטים של אפל ושל גוגל.