גם אחרי שחלפו חודשים מאז שהגיע להכח רמת גן מקבוצת נווה יוסף שבחיפה, הוא עדיין היה מתיישב בקצה חדר ההלבשה ומתנהל בשקט. מי שהיה איתו שם בצעירותו סיפר שהנוכחות שלו כמעט ולא הייתה מורגשת, בניגוד לכדורגלנים האחרים בקבוצה, שצחקו, צעקו, עשו שטויות ולעתים אף השתוללו בחדר ההלבשה. ברק בכר היה כדורגלן מזן אחר.

כמעט 25 שנה אחרי שהתחיל את הקריירה שלו ככדורגלן, ברק בכר מתגלה כאחד מהמאמנים הגדולים שהיו בכדורגל הישראלי. אוהדי מכבי חיפה קמו לבוקר שמח, לא רק בגלל הניצחון 1:2 אמש (שני) על הפועל באר שבע במשחק העונה, שהגדיל את הפער מהמקום השני לארבע נקודות, אלא בעיקר בעקבות ההודעה של יעקב שחר שבישרה כי נשיא המועדון סיכם על הארכת החוזה של המאמן בשנתיים נוספות. הארכת חוזה שהיא בעצם חותמת נוספת להצלחה שלו כמאמן. והוא גם מאמן מזן אחר.

זה ההבדל המהותי בין מכבי חיפה למכבי ת"א

ברק מחובר למכבי חיפה עוד מילדות. הוא נולד במושב צרופה, ב-50 המטרים הרבועים בהם גדלו וחיו כמה מדמויות המפתח של המועדון בכל הזמנים. הבית של משפחת בכר עמד ליד ביתו של המגן איתן אהרוני, שזכה בחמש אליפויות ובשני גביעים במדי הקבוצה, ואביו של איתן היה לוקח את ברק למשחקים. הבית ממול, היה ביתו של ישעיהו שווגר ז"ל, מגדולי הבלמים של המועדון, בו גדל גם בנו אילון שווגר. "יש מצב שברחוב הזה יש את ההגנה הכי טובה למטר רבוע בעולם", צחק אחד מהתושבים. "ברק גדל לסביבה של אנשי כדורגל וספורט שאהבו את מכבי חיפה והוא נשאב לתוך זה".

בגיל צעיר, מה שמשך את ברק היה בעיקר טניס. "הוא היה מקום שני בארץ בגילאי 13-14", סיפר מקורב למאמן הכדורגל. "עד היום", כך מספרים אנשים שעבדו איתו, "במחנות האימונים ברק לוקח את כולם לשחק טניס וקורע אותם". יום אחד הגיע כדי לחנוך מגרש טניס חדש בבאר שבע, שם הוא עלה לשחק במשחק זוגות עם אנה סמשנובה נגד אסי רחמים ואנדי רם. אסי ואנדי הובילו בפער ניכר עליהם, וברק שלח כדור שפגע ברשת. אנדי רם העיר לו "ברק פה זה לא כדורגל, פה לא צריך לשים כדור בתוך הרשת, צריך מעל הרשת". מאותו הרגע, ברק הוביל למהפך במשחק וניצח את אסי ואנדי. כל מי שעמד מסביב היה בהלם. "ברק הוא ווינר. הוא תמיד רוצה לנצח בכל דבר, אפילו בזריקות לסל", העידו מי שמכירים אותו.

ברק בכר (רדאד גברק בכר (רדאד ג'בארה)

למרות ההצלחה שלו בטניס, הכדורגל תמיד היה מרכז חייו של ברק בכר. הוא גדל במחלקת הנוער של נווה יוסף, הצטרף להכח רמת גן והשתחרר מצה"ל בשלב מוקדם כי לא הוכר כספורטאי. לימים השלים את שירות החובה כאשר גויס למילואים. "הוא היה ילד כשקיבלנו אותו לקבוצה. ילד שקט, צנוע, שקדן ומעל הכל ביישן", נזכר איציק פוזמנטיר, שחקן עבר ששימש כחבר הנהלה בכיר וכיו"ר הכח רמת גן. "אני מכיר אותו משנת 1997, הוא תמיד היה שקט וחברותי, ממושמע ברמות מטורפות, תמיד ידע לכבד את מי שעמד מולו ולפעמים אפילו היו כאלה שראו בו כמישהו פגיע בגלל זה ובגלל שהוא היה שחקן רגיל יחסית, אבל האישיות שלו הקסימה אותי מהרגע הראשון".

פוזמנטיר שיתף כי "בשנת 2002 הכח רמת גן הלכה לפירוק, כרטיס השחקן שלו היה משועבד וימים לא קלים עברו על הקבוצה. אני זוכר שהייתי בדרך לחופשה, ישבתי בשדה התעופה ואז ברק התקשר אליי להגיד לי שהפועל פתח תקווה מעוניינת בו. הוא רצה שאתן לו את ברכת הדרך לעזוב. מרוב שהתרגשתי בשבילו על כך שהוא מצליח להתקדם למרות שהיה טיפוס שקט שנקלע לסיטואציה לא נעימה, אחרי השיחה ישבתי עם דמעות בעיניים בטרמינל. שמחתי שהוא המשיך לשחק. ברמה האנושית והאישית התחברתי אליו, הוא נכנס לי ללב. הוא מלח הארץ".

ברק בכר עם הגביע (שחר גרוס)ברק בכר עם הגביע (שחר גרוס)

אחרי התקופה שלו כמגן ימני בהפועל פתח תקווה, שיחק בעירוני קרית שמונה ועלה איתה לליגת העל. לפני קצת יותר מעשור הוא פרש ושם החל את הקריירה כמאמן מצליח. "הייתה לו בעיה בסחוס ולכן הוא לא המשיך לשחק", שיתף הבעלים של הקבוצה איזי שרצקי. "כשברק הפסיק לשחק, אמרתי לו 'לך לקורס מאמנים'. ברק אמר לי 'מה לי ולזה'. אז באתי לרן בן שמעון, אמרתי לו 'זה מעכשיו העוזר שלך' וזהו. ככה הוא נהיה מאמן וביחד הם לקחו אליפות".

בהמשך, בכר מונה על ידי שרצקי גם למאמן הראשי בקריית שמונה וזכה עם הקבוצה בגביע המדינה, מה שגרם לאלונה ברקת להתעניין בשירותיו ולהביא אותו להפועל באר שבע. "רן וברק הם שני המאמנים הכי טובים בארץ ואני גאה לומר ששניהם גדלו אצלי", ציין שרצקי. "בשנה האחרונה של ברק, כשפניתי אליהם הם לא רצו אותו, לא אלונה ברקת ולא אבי לוזון, ואחרי חודשיים, כשאלונה לא רצתה את אלישע, היא פתאום פנתה אליו. כשברק הלך מאחורי הגב שלי נפגעתי מזה ושלחתי אותו הביתה".

לדבריו של שרצקי, הוא כבר לא כועס על בכר, שיזם איתו שיחה כדי ליישר את ההדורים לאחר מכן. "אחרי שהוא בא, התנצל על מה שהיה וסגרנו עניין, בדיעבד הבנתי אותו", הודה שרצקי. "ברק הוא אדם ישר והוגן, למרות מה שהוא עשה לי בזמנו. הוא לא ערמומי. כשהוא הלך למכבי חיפה ויענקל'ה שחר פנה אליי, אמרתי לו 'לך עליו'. הוא מאמן שיודע לדבר, תמיד בעניינים, סומך על הצוות שלו ועובד הרבה על הקטע המנטלי. כשהוא היה בהפועל באר שבע, הייתי מופתע מההצלחה שלו. עכשיו אני כבר ממש לא מופתע. כשראיתי אתמול את המשחק של מכבי חיפה, זה היה תענוג. הוא לקח את החלוצים הכי מהירים והשתמש בהם, לחץ על המגנים והמשיך את הדברים שהוא למד אצלי. הוא עושה עבודה מדהימה במכבי חיפה".

יעקב שחר (רדאד גיעקב שחר (רדאד ג'בארה)

מהראן ראדי, ששיחק בהפועל באר שבע, היה בשיאו וזכה באליפויות תחתיו. הקשר העיד: "כשהגעתי לשחק אצלו בהפועל באר שבע, ברק היה בשיא ההתפתחות שלו כמאמן. אומנם בקריית שמונה הוא כבר זכה בגביע ודגדג את הצמרת, אבל הוא עדיין בנה את עצמו. אהבתי שהוא ניסה ללמוד מכל דבר, תוך כדי עשייה, וזה משהו שלדעתי מאפיין אותו עד היום. הוא עובד בצוות, ונותן את כל החופש והכבוד לצוות שלו, כך שהכל נעשה בשיתוף. הוא אדם מיוחד מבחינה אנושית, הוא יודע לזהות אנשים שיכולים לעזור לו ולהיות מסביבו כדי לקדם את המטרה שהוא שואף להגיע אליה. זה הכוח שלו".

גם בחיפה מאשרים כי בכר מאפשר לצוות שלו להתבטא בחופשיות. חבריו טוענים כי הוא פועל כמו מאמנים בפוטבול האמריקאי, כלומר כאלה שיש סביבם צוות גדול, שעובדים קשה, יורדים לפרטים ובונים מזה תוכניות עבודה. לא סתם בכר לא הסכים להאריך את החוזה שלו בעבר, עד שההנהלה לא הסכימה לשדרג גם את השכר של אנשי הצוות המקצועי. זה בא ביחד.

ראדי (מרטין גוטדאמק)ראדי (מרטין גוטדאמק)

"ברק הוא מנג'ר. הוא לא עוד מאמן שנתפס כגאון בכדורגל, הוא קודם כל מנהל טוב", אמר גורם במכבי חיפה. "ההצלחה שלו נעוצה בזה שהוא מאמין גדול, גם בשחקנים וגם בצוות שסביבו. כולם חשובים לו. הוא מעצים את הצוות, צומח איתו ויודע לנהל אותו בצורה הטובה ביותר. בניגוד להרבה מאמנים שהיו במכבי חיפה, הוא בא ומדבר עם כולם בגובה העיניים. כל אחד בצוות יכול להגיד את מה שהוא חושב, הוא נותן לכולם להביע את דעתם ובסוף הוא זה שמחליט. זה מאמן מזן נדיר ולכן מכבי חיפה לא צריכה להביא מאמן או מנהל מקצועי מאירופה, כי הוא עצמו מציב סטנדרטים גבוהים ומביא שיטות עבודה אחרות".

בבאר שבע סיפרו כי לפני כחמש שנים, במשחק נגד בית"ר ירושלים באצטדיון המושבה, קרה משהו שמעיד אולי יותר מכל על האופי שלו. במחצית, כשהתוצאה עמדה על 1:1, בכר הלך לעמדת הראיונות לפני פתיחת המחצית השנייה ועל הדרך שאל את אחד מאנשי הקבוצה, שאינו מהתחום המקצועי: "מה אתה אומר על המשחק?". העובד של הפועל באר שבע הסתכל עליו ואמר לו "אובידיו הובאן חסר". ברק הסתכל עליו ושאל "אנחנו רוצים לנצח, מה קשור הובאן?", וזה השיב לו: "חסר מישהו קשוח באמצע. קלאודימיר פריירה מחזיק להם את הקישור, ככה שאני הייתי שם מולו מישהו כמוהו. אבל אולי זה רק אני שחושב ככה". ברק אמר "וואלה, מעניין", והלך להתראיין.

ברק בכר (עמרי שטיין)ברק בכר (עמרי שטיין)

עשר דקות לאחר פתיחת המחצית השנייה, הובאן עלה מהספסל, השתלט על מרכז השדה והפועל באר שבע ניצחה 1:3. בסיום המשחק ברק בכר ניגש לאותו העובד בחיוך ואמר לו "צדקת, הוא באמת היה חסר". וזה כנראה אחד מהסודות של המאמן הזה. הרי כל מאמן אחר לאו דווקא היה נוקט באותה גישה, ספק רב אם היה מתייעץ עם עובדים אחרים מחוץ לצוות המקצועי, וגם אם כן, ממש לא בטוח שהיה פועל כפי שהוא פעל.

נחזור לילדות. "ברק גדל במושב צרופה, מושב של חקלאים. הערכים הבולטים ביותר במשפחה של ברק, מההורים דרך שני אחיו ואחותו, הם חריצות, מקצועיות, הקשבה לאחרים וירידה לפרטים", אמר גיל לבנוני, ששימש כדובר הפועל באר שבע בתקופתו. "מי שמכיר את המשפחה שלו לא מופתע מזה שכל מי שמדבר על ברק מזכיר את תכונות האופי הללו. הוא לא מתעסק בטפל, הוא איש עבודה ואיש מקצוע. הוא עובד בשקט ובלי פוזה, כך שלפעמים הרושם הראשוני שהוא מייצר גורם לאנשים בטעות לחשוב שהוא לא מתקשר עם כולם או שהוא יהיר - אבל ברק הוא ההפך הגמור מזה. הוא צנוע, מתחשב, מקשיב לסובבים אותו, תמיד מוכן לאמץ רעיונות חדשים, אף פעם לא בא ואומר 'האמת אצלי', הוא לויאלי מאוד והוא ווינר ענק. זה סוד ההצלחה שלו".

ברק בכר (עמרי שטיין)ברק בכר (עמרי שטיין)

מבחינה מקצועית, ראדי סיפר כי "מעבר להבנה הטקטית שלו, הוא מקבל החלטות אמיצות ורואים את זה בקבוצות שלו. הוא תמיד יחפש איך לשחק קדימה ולהבקיע, במקום להתגונן. הכל תמיד בגישה חיובית אצלו. גם בשיחות בנינו, תמיד חשבנו קדימה על איך להשיג עוד מטרות ועוד ניצחונות. כשחקן הייתי בקשר מאוד חברי איתו, גם כשהיו עליות וירידות. הוא אדם מופנם, מכבד ולא אחד שמתערבב עם כולם, אבל כשצריך לצחוק ולשחרר את הרסן אז היו גם הרבה רגעים מצחיקים ויפים".

אמש, באצטדיון טרנר, היה ניתן לזהות התנהגות שלא הייתה אופיינית לבכר קודם לכן. אחרי הפסקת המחצית, כאשר נודע לו כי רז מאיר הורחק בכרטיס אדום במנהרה, המאמן עלה עצבני לדשא ואפילו בעט בכדור מרוב כעס בגלל ההחלטה של השופטים. "כשהראו את ההתפרצות שלו אתמול, זו הייתה הפעם הראשונה שראיתי אותו במצב הזה מאז שהכרתי אותו כילד", אמר פוזמנטיר. "הוא ווינר בנשמה, אבל באותה מידה הוא עדין נפש וג'נטלמן. מעולם לא שמעתי אותו מקלל. כשברק כועס, אנשים מבינים שהוא צודק".

שחקני מכבי חיפה חוגגים (רדאד גשחקני מכבי חיפה חוגגים (רדאד ג'בארה)

"זה בהחלט היה אירוע נדיר ואם הוא הגיע למצב שהוא כועס, אז כנראה שבאמת נעשה לו עוול", הוסיף אדם המקורב למאמן. "ברק אדם ערכי מאוד והוא לא מסוגל לסבול שמשהו לא מתנהל כשורה. זה האופי שלו. בשיא מגפת הקורונה, בזמן שכל המדינה הייתה בסגר והוא שמע שמארגנים סלי מזון לאנשים שאין להם מה לאכול בבאר שבע, למרות שהוא לא היה שם כבר שנה וחצי, הוא התניע את האוטו, נסע לשם, עבד שעות וארז קופסאות עם מצרכים למשפחות נזקקות. אנשים צפצפו במכוניות כשראו אותו והצטרפו לעזור בזכותו, אבל הוא לא עשה את זה בשביל להצטלם. הוא באמת עבד שם במשך שעות עם חיוך מתוך כוונה לעזור לאנשים שנפגעו. הוא התחבר מאוד לעיר ובגלל זה עד היום בבאר שבע כולם אוהבים אותו, גם אחרי שהוא ניצח אותם אתמול".

אחרי הניצחון אמש בבאר שבע, בגיל 42 ברק בכר מתקרב לאליפות החמישית בקריירה שלו כמאמן - ויש לו עוד הרבה שנים להוביל קבוצות מהקווים. המאמן הישראלי המעוטר ביותר בהיסטוריה, דרור קשטן, הגיע רק בגיל 61 לנבחרת ישראל, אחרי שראה 6:6, כלומר רק לאחר שהשלים זכייה בשש אליפויות ובשישה גביעים.

ברק בכר והצוות עם הצלחת (עמרי שטיין)ברק בכר והצוות עם הצלחת (עמרי שטיין)

לאחרונה עלתה השאלה האם הגיע הזמן של בכר להפוך למאמן הנבחרת, כבר בשלב הזה של הקריירה, כדי להצעיד אותה לטורניר גדול. אומנם הוא עצמו לא התבטא פומבית בנושא, אבל ספק רב אם ייקח על עצמו את התפקיד אחרי הארכת החוזה בחיפה. בסביבתו היה גם מי שאמר לו לאחרונה: "זה לא מהלך נכון מבחינתך כרגע. אתה מאמן צעיר, יהיה קשה להצליח עם הנבחרת בסגל הקיים, תמשיך לצבור ניסיון והזמן שלך עוד יגיע".

אחרי הניצחון בבאר שבע והחזרה לצפון בלילה, כבר בשעה 7:00 ברק בכר הופיע במתחם האימונים בכפר גלים כדי לעבוד על המטרה הבאה. גורם בכיר במכבי חיפה אמר: "אנחנו אוהבים את הדרך שלו. ברק מאמן יסודי, משקיען, לא מתבייש ללמוד דברים, לא מאלה שאומרים שהם יודעים הכל, הוא יודע שיש לו עוד מה ללמוד והוא עושה מאמץ כדי להמשיך ולהתפתח. הוא לא אחד שמנצח משחקים והולך לחגוג, אלא יושב, בודק את עצמו ושואל איך אפשר לעשות את הדברים בצורה טובה יותר. יחד עם כל האביזרים והתנאים שהוא דורש ומקבל, אין ספק שהוא בונה סיפור הצלחה. הוא מקבל את כל הבמה וההצגה היא מדהימה".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה