מהראן ראדי מאושר. הרגע הוא בישל עוד שני שערים במשחק נגד בני סכנין, בסך הכל יש לו שבעה בישולים כאלה העונה בליגת העל. שני רק למאור בוזגלו. הוא ניגש אל עמדת הראיונות, בעוד כמה רגעים יגיד מספר ציטוטים שיהפכו לכותרת של הבוקר. אבל רגע לפני הוא פונה אל העיתונאים שניצבים מולו.

"תגידו, כמה בישולים יש לי העונה?", שואל ראדי את הקהל שמולו. "שבעה", עונים לו העיתונאים. "אז למה באתרים שלכם רשום שיש לי פחות? תבדוק, אני אומר לכם שרשום אצלכם שיש לי פחות בישולים".

הנושא הזה מציק לראדי ולא סתם. שבעה חודשים וחצי עברו מאז החלה מכבי ת"א את עונת 2013/14, וכשמדברים על כך שהאלופה אינה דורסנית, מיד טוענים כל הפרשנים וכותבי הטורים שהסיבה לכך היא שראדי הוא לא אותו השחקן של העונה שעברה.

שלושה חודשים אחורנית, אותו ראדי מגיע לעמדת הראיונות ב-GSP בניקוסיה. "אומרים עליך העונה שאתה בירידה. מאיפה זה נובע? אתה מסכים עם הטענות האלה?", הוא נשאל. הקשר אפילו לא עוצר לרגע כדי לחשוב.

צפו במיטב של מהראן ראדי מהעונה

"אצלנו יש בעיה, מסתכלים רק על המספרים, אבל מי שיסתכל על המספרים יראה שאין אצלי שום ירידה. אני יודע שמצפים ממני להרבה, אבל באיזשהו מקום אי אפשר להשוות בין העונות. התפקיד שלי הוא שונה ועדיין, אם תבדוק, תראה שהמספרים בערך אותם המספרים", הצהיר.

כאן עולות להן מספר תהיות מאוד מרכזית. האם אפשר לשפוט תרומה של שחקן רק על פי מספרים? האם בעמדה של ראדי במרכז הקישור מספרים הם חזות הכל? האם אין מקום להנחות? בכל זאת, המאמן השתנה, השיטה השתנתה, וגם השחקנים הם לא אותם השחקנים בחלק הקדמי. בטח כשהמאמן משנה הרכבים בכל משחק.

מהראן ראדי. המספרים מדברים בעד עצמם (רדאד ג´בארה)
מהראן ראדי. המספרים מדברים בעד עצמם (רדאד ג´בארה)
 

התשובה היא שלא. אי אפשר לשפוט תרומה של שחקן רק על פי המספרים. אבל לצערנו, בכדורגל שלנו מספרים הם חזות הכל. אין מה לעשות, בכל העולם וגם אצלנו שחקן נמדד על פי השורה הסטטיסטית שלו במהלך העונה ובסיומה. טוב ככל שיהיה, יחלץ כדורים ככל שיחלץ, שחקן כמו ראדי בסופו של יום ימדד תמיד על ידי המספרים. אפשר להגיד שזה אינו מוצדק, ואפשר גם לתקוף בלי סיבה ובלי לבסס את הטענות. או שאפשר פשוט לבדוק.

ואחרי שבודקים מה עשה מהראן ראדי העונה לעומת מה עשה אותו מהראן ראדי בעונה שעברה, מגיעות להן העובדות הבאות:

1,248 דקות שיחק העונה הקשר בליגת העל. אשתקד באותו השלב הוא רשם 1,800 דקות. בעונה שעברה, ב-20 המחזורים הראשונים, ראדי פתח בכולם והשלים 90 דקות ב-19 מהמשחקים. רק באחד הוחלף, זה קרה בדקה ה-58 מול בני יהודה כשפינה את מקומו לבן בן יאיר בהפסד 1:0 לכתומים.

פאולו סוזה. ירכיב את ראדי? (שי לוי)
פאולו סוזה. ירכיב את ראדי? (שי לוי)
 

עד כה העונה ב-20 המחזורים הראשונים, הקשר פתח 13 פעמים בהרכב. בשלוש פעמים לא סיים 90 דקות ובעוד ארבע פעמים עלה כמחליף מהספסל. בפרק הזמן הזה תרם ראדי שני שערים ושבעה בישולים. בכך יש לו מעורבות ישירה בתשעה שערים.

אשתקד, באותה נקודת הזמן וכשהוא משחק 552 דקות יותר בליגת העל, הוא תרם ארבעה שערים וחמישה בישולים. בכך יש לו מעורבות ישירה בתשעה שערים. אם משכללים את תרומתו פר דקה, אזי שראדי היה מעורב בשער בכל 200 דקות בעונה שעברה, בעוד העונה הוא מעורב בשער בכל 138 דקות. המסקנה הראשונה היא פשוטה - תרומתו המספרית של ראדי רק עלתה העונה. השינוי הוא שהוא כבש פחות, אך בישל יותר והשורה התחתונה היא זהה - מעורבות באותו מספר שערים.

ראדי חוגג. אחראי לתשעה שערים (רדאד ג´בארה)
ראדי חוגג. אחראי לתשעה שערים (רדאד ג´בארה)
 

הלאה. בעונה שעברה מכבי ת"א לא שיחקה במסגרת אירופית. העונה היא העפילה לשלב 32 האחרונות של הליגה האירופית. לראדי, שמשום מה נתפס כאחד מנפגעי הרוטציה, היו עד כה 90 דקות בכל ארבעת מפגשי מוקדמות ליגת האלופות. בשלב הבתים של הליגה האירופית רשם חמש הופעות בהרכב הפותח, רק במשחק אחד עלה כמחליף, בשני משחקים הוחלף. סך הכל - פתח ב-9 מתוך 10 משחקים ורשם 779 דקות במסגרת האירופית.

התרומה - שער ובישול, שניהם במוקדמות ליגת האלופות (אגב, במשחקים באירופה אחוזי הדיוק שלו במסירה עומדים על 80%). אם מאחדים את שתי המסגרות יחדיו ושמים בהשוואה עם העונה שעברה, בנקודת הזמן הזאת ראדי רשם 2,027 דקות משחק לעומת 1,800. הוא היה אחראי לשער (דרך כיבוש או בישול) בכל 184 דקות. אשתקד, נזכיר שוב, זה קרה כל 200 דקות. המשמעות, שוב, פשוטה - ראדי של העונה הנוכחית מציג מספרים טובים יותר ועם עובדות קצת קשה להתווכח.

ראדי. השיטה השתנתה, הוא נשאר זהה (רדאד ג´בארה)
ראדי. השיטה השתנתה, הוא נשאר זהה (רדאד ג´בארה)
 

אחרי שבודקים ומסתכלים על הסטטיסטיקה, צריך גם לנפץ אגדה אחת, אותה אגדה שמספרת שכאשר ערן זהבי הגיע למכבי ת"א מהראן ראדי נחלש. ובכן, העונה עם זהבי בהרכב המספרים אומרים דבר ברור - אין שום ירידה, התפוקה היא זהה וגם מתפרסת על פחות דקות.

ואשתקד? גם אז מדובר בתיאוריה מוטעית שכן החלק השני של העונה עבור ראדי, החלק בו זהבי היה במכבי, היה החלק הטוב ביותר שלו. הופעת הבכורה של מספר 7 בצהוב בליגה הייתה במחזור ה-21. לראדי עד אז היו (נזכיר שוב) ארבעה שערים וחמישה בישולים.

ערן זהבי. ההגעה לא פגעה (יניב גונן)
ערן זהבי. ההגעה לא פגעה (יניב גונן)
 

מאותו הרגע ועד לסיום העונה, מספר 9 בצהוב כבש ארבעה שערים נוספים ובישל עוד שישה בפחות משחקים (13 בסה"כ, ב-11 פתח, ב-1 הוחלף, ב-2 נכנס כמחליף). ירידה? גם פה העובדות מלמדות אחרת.

אז אחרי נבירה בנתונים ושיעור בסטטיסטיקה, צריך גם להגיד את הדברים כמו שהם. מהראן ראדי מודל 2013/14 לא משחק בעמדה החזקה שלו ועדיין מצליח לספק את אותם המספרים ובשיעור טוב יותר. אגב, בדיוק כמו בעונה שעברה, העלייה שלו התחילה בסיבוב השני. (שני שערים ושני בישולים בסיבוב הראשון אשתקד, שער ושלושה בישולים בסיבוב הראשון העונה).

ורגע לפני משחק העונה מול הפועל באר שבע, כששוב עולות השאלות האם הוא כן יהיה בהרכב או יחכה על הספסל, ישנו נתון אחד שטרם צוין. העונה, כמעט בכל משחק בו ראדי כבש או בישל, מכבי ניצחה. היו רק שני משחקים בהם זה לא קרה. האחד מול פ.צ. באזל ב-3:3 בבלומפילד והשני? הוא היה בווסרמיל. שם מכבי ת"א הפסידה 3:2 להפועל באר שבע.

מהראן ראדי חוגג (רדאד ג´בארה)
מהראן ראדי חוגג. יעשה זאת גם מול ב"ש? (רדאד ג´בארה)
 

והנה באה לה שוב אותה הפועל באר שבע. הפעם לבלומפילד. שם לעומת זאת, הסטטיסטיקה של ראדי בגזרה הזאת הרבה יותר טובה. במגרש הביתי, כבר עונה וחצי שבכל פעם שהוא כובש או מבשל, מכבי מנצחת.

יותר מכך? 11 שערים ו-19 בישולים יש לראדי בעונה וחצי שלו בצהוב-כחול בכל המסגרות ובכל המגרשים. הם מתפרסים על פני 22 משחקים. מתוך המשחקים האלה, רק בשלושה מכבי לא ניצחה. פעמיים סיימה בתיקו (בית"ר אשתקד ובאזל העונה), ופעם אחת הפסידה (ב"ש בווסרמיל).

המשמעות: כשראדי בישל או כבש, מכבי ניצחה ב-86% מהמשחקים. או אם תרצו, ב-95% מהם לא הפסידה. עם נתון כזה, אפשר לקרוא למהראן ראדי הברומטר ההתקפי של מכבי תל אביב. עם נתון כזה, יהיה קשה להבין תרחיש בו הוא לא יפתח הערב.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה