רבות דובר ונכתב על בנייתה הקלוקלת משהו של הפועל באר שבע בקיץ האחרון, אחרי זכייתה באליפות שלישית ברציפות. עמדת השוער הייתה על הסכין לאורך רוב הקיץ, כשגם החלק ההתקפי זכה ליחס נרחב וביקורת, במיוחד עם עזיבתו של טוני וואקמה לטורקיה.

לזכותה של האלופה ייאמר שבשני הפרמטרים הנ״ל היא הבינה את טעויותיה וניסתה בכל הכח לתקן. השוער היווני יאניס אנסטיס, שעלה לקבוצה כנראה בעונה האירופית שלה, נחתך מיידית והוחלף בשוער טוב ויציב בדמות אריאל הרוש, בעוד בהתקפה נרכשו בסכומים משמעותיים שני שחקני על במונחי הליגה הישראלית, דיא סבע ונייג׳ל האסלביינק.

בכר: יש חוסר ביטחון בקבוצה

אלא שחולייה אחת הייתה ונותרה בעייתית במיוחד ובה לא בוצעו שינויים כלל, חוליית ההגנה, ובמיוחד, יש לציין, מרכז ההגנה. לא קשה להבחין כי חלה ירידה משמעותית בחולייה זו ביחס לשנים האחרונות, במיוחד במחזורים האחרונים ועוד לפני ה-4:4 מול הפועל חיפה במחזור אמצע השבוע. כעת, החלטנו ב״מספרת לחיבור״ לנתח את הסוגייה באמצעות הנתונים המפורטים של InStat Sport. המסקנות, לצערנו, לא ממש אופטימיות.

ספוג הפלא

הפועל ב״ש ספגה העונה 14 שערים, ממוצע של 1.2 שערים למשחק. אולם אם בתחילת העונה ההגנה עוד הייתה נראית יציבה, במחזורים האחרונים היא סופגת בצרורות. 8 שערים בשלושת המשחקים האחרונים, ממוצע של 2.7 שערים למשחק, אלו מספרים שלא זוכרים בבירת הנגב זמן רב. הקבוצה הזאת התרגלה לשפה בינארית בטור הספיגות שלה, 0 ו-1 בלבד, כשה-2 ומעלה נדיר במיוחד (3 פעמים בעונה שעברה, פעם אחת בעונה שלפני כן ושוב 3 בעונת 15/16)

כמה זמן היא לא ספגה כל כך הרבה? ובכן, הפעם האחרונה בה ספגו הבאר שבעים שמונה שערים בשלושה משחקי ליגה רצופים הייתה במאי 2015, אז סיימו ב-1:1 עם מכבי ת"א ולאחר מכן הפסידו 4:0 למכבי חיפה ו-3:1 לעירוני ק"ש. כדי לחזור ולחפש שלושה משחקים רצופים בהם ספגו לפחות שני שערים במשחק לאורך שלושה משחקים רצופים, צריך להרחיק אחורה שש שנים עד לעונת 2012/13, אז חטפו האדומים-לבנים שלושה הפסדים רצופים של 2:0 ממכבי חיפה, 3:1 ממכבי נתניה ו-5:0 ממכבי תל אביב.

אריאל הרוש מאוכזב (נעם מורנו)אריאל הרוש מאוכזב (נעם מורנו)

למעשה, הממוצע של 1.2 שערים שסופגת הקבוצה העונה, הוא הגבוה ביותר בשנים האחרונות, ושימו לב להבדלים: 0.75 שערים בממוצע בעונה שעברה, 0.5 לפני שתי עונות ו-0.67 בעונת 2015/16. גם אם נחזור לעונות שלפני כן, בהן ב"ש לא הייתה אלופה, היא עדיין ספגה פחות מעכשיו - 1.1 שערים למשחק בעונת 2014/15, ו-0.9 בעונה לפני כן. רק ב-2012/13, עונה בה הקבוצה הייתה בפלייאוף התחתון, נוכל למצוא מספר דומה, אז ספגה הקבוצה בדיוק כמו עכשיו, 1.2 שערים בממוצע למשחק.

סופגת חופשי

אחרי שמיצינו עד תום את ההשוואות לעבר, נחזור לעונה הנוכחית ונבדוק - איך סופגת ב"ש? ובכן, ההתפלגות כנראה תפתיע גם אתכם. מתוך 14 השערים לרשתה, שישה הגיעו מהתקפות מסודרות, שלושה מהתקפות מתפרצות וחמישה ממצבים נייחים, כאשר מתוכם: אחד אחרי בעיטת עונשין, אחד נוסף מפנדל ולא פחות משלושה שערים הגיעו מקרנות.

התפלגות ספיגות ב"ש (מערכת ONE)התפלגות ספיגות ב"ש (מערכת ONE)

הנתון המדאיג הזה, לגבי המצבים הנייחים, הוא איתות אזהרה בוהק לברק בכר וצוותו. בקרנות ובמצבים נייחים אין אפשרות להאשים יכולת אישית של שחקן כזה או אחר: מדובר בעיקר בתיאום, ריכוז ומחויבות. ניכנס עמוק יותר לתוך הסטטיסטיקה: 47 קרנות יריבותיה של ב"ש ניסו לשלוח לתוך הרחבה, 18 היו מדויקות ומתוכן 11 הסתיימו באיומים של ממש. כאמור, שלושה מאותם איומים גם נכנסו לרשת. מרבית נסיונות הקרנות (20 ליתר דיוק) הלכו לקורה הקרובה, 13 לאיזור נקודת ה-11 מטר, 7 לקורה הרחוקה ו-7 לתוך תיבת החמש. שניים מתוך השערים הגיעו מהרמות לאיזור ה-11 ושער נוסף מהקורה הרחוקה. ושימו לב לנתון הבא: כל השערים שספגה ב"ש בצורה זו, הגיעו מקרנות שהורמו מצד ימין (כפי שניתן לראות בתמונה)

קרנות לרחבת ב"ש מצד ימין (מערכת ONE)קרנות לרחבת ב"ש מצד ימין (מערכת ONE)

צדק, תרדוף

בחלק האחרון של סקירתנו, הלכנו ובדקנו את המדדים ההגנתיים האישיים של כל אחד מבלמי ב"ש: לואי טאהא, חאתם עבד אלחמיד ושיר צדק. למדנו כי בעוד השניים הראשונים מציגים נתונים סבירים, גם אם לא מהגבוהים בליגה, השלישי מציג סטטיסטיקה רעה במיוחד, שממש לא מאפיינת את יכולתו הגבוהה מלפני שנתיים והפיכתו לאחד הבלמים הטובים בישראל ולבלם מוביל בנבחרת.

בשמונת המשחקים בהם שותף העונה, רשם צדק ממוצע של 2.6 ניסיונות לתיקול במשחק, מהם רק 1.3 היו מוצלחים (50 אחוזי הצלחה). בנוסף, הוא צובר 3.1 איבודי כדור בממוצע, כאשר 1.2 מהם בכל משחק מגיעים בחצי המגרש שלו. והנתון אולי המשמעותי ביותר, הוא סיפק שלוש טעויות שגרמו לשער של היריבה, מתוך תשעה שערים אשר נכבשו כאשר הוא על המגרש. כן, שליש משערי יריבות ב"ש כאשר צדק על המגרש מגיעים אחרי טעות שלו. נתון מבהיל עבור ברק בכר וצוותו. כדי להמתיק מעט את הגלולה, נציין שנתון אחד בו הבלם עדיין מצטיין הוא משחק הראש: יש לו 3.3 ניצחונות במאבקים אוויריים, שהם גם 86 אחוזי הצלחה.

שיר צדק (מערכת ONE)שיר צדק (מערכת ONE)

בשורה התחתונה, לא מדובר בצדק, או בכל שחקן אחר. הגנת באר שבע העונה בבעיה. רואים זאת דרך ההשוואה לעונות הקודמות, דרך המספרים מהעונה הנוכחית, ובכנות, גם ממבט בלתי מזוין על המגרש בכל אחד ממשחקיה. נראה שאחרי פתיחת עונה שחונה בחלק הקדמי, שחקני הרכש מתחילים להרגיש בבית והכדורים כבר נכנסים לרשת. כעת, זה הזמן של בכר לייצב את ההגנה ולהפוך אותה למה שהיא הייתה בכל השנים האחרונות, הגנת ברזל. אם זה לא יצלח לו בשבועות הקרובים, חלון ההעברות של ינואר כבר מעבר לפינה.

המעקב

שישה שחקנים צעירים נבחרו עוד לפני המחזור הראשון, כששמנו לעצמנו למטרה לעקוב אחרי ביצועיהם ובתקווה גם אחר פריחתם. השבוע, שימו לב, הנתונים המוצגים הם של שני המחזורים האחרונים (11 ו-12), מכיוון ששוחק גם מחזור אמצע שבוע. בסוגריים, כרגיל, הנתונים המשוקללים לכל העונה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה