כינוס החירום של מועדוני הכדורגל באירופה יצא אמש (שני) לדרך במדריד, בהשתתפות לא פחות מ-309 נציגים של 244 מועדונים מ-38 מדינות, המגיעים מ-41 ליגות אירופיות שונות.
כזכור, הכנס שיזם נשיא לה ליגה, חאבייר טבאס, נועד למנוע את הפגיעה הכלכלית בקבוצות בעקבות השינויים המתוכננים לשנים הבאות במפעלים האירופיים: הקמת ליגת אלופות סגורה ב-2024 והקמת מפעל שלישי בו ההכנסות יהיו נמוכות יותר מאשר בליגה האירופית.
כפי שפורסם לראשונה ב-ONE, קבוצות ישראליות רבות שלחו נציגים, ביניהן יו”ר בית”ר ירושלים אלי אוחנה, מנכ”ל מכבי תל אביב בן מנספורד, סמנכ”לית הכספים של מכבי חיפה דלית צימרמן, סמנכ”ל הכספים של הפועל באר שבע ניר כץ, מנכ”ל מכבי נתניה ניב גולדשטיין, מנכ”ל בני יהודה כפיר אדרי, מנכ”ל מנהלת הליגות ניקולס לב ומזכיר המנהלת מוטי ברונשטיין.
יו”ר לה ליגה חאבייר טבאס דיבר בפתיחה ואמר: “ישנה סכנה ממשית לכדורגל האירופי. עלינו לפעול במהירות כדי לבלום יוזמות מסוכנות”. במצגת הוצגו ההשלכות הכלכליות של המהלך – 14 מועדונים ירוויחו בשש השנים הבאות מה שהרוויחו בעבר ב-26 שנים.
נציג הנהלת ארגון הליגות האירופיות, ג’אקו שוורט, המכהן כמנכ”ל הליגה ההולנדית הציג את הדרישות בכנס: השארת סופי השבוע לליגות המקומיות ואי קיום תחרויות כדוגמת הצ’מפיונס ליג בסופי השבוע, חלוקת כספים הוגנת יותר לליגות ולמועדונים הקטנים יותר, הגדלת הסיכוי של מועדונים מליגות שונות להשתתף בתחרויות האירופיות, ושינוי השיטה בה ההחלטות מתקבלות באופן כמעט בלעדי על ידי נציגי המועדונים הגדולים.
ארגוני אוהדי הכדורגל באירופה השמיעו את קולם: “האוהדים שאנו מייצגים סובלים מהגדלת הקיטוב בכדורגל האירופי. כל פגיעה במועדוניםהקטנים/בינוניים תפגע בהתפתחותם ותהרוס את החוויה של חובבי הכדורגל ברחבי אירופה. למועדונים הגדולים אין סמכות לדבר בשם האוהדים, אנו מייצגים את כולם. צריך הפתעות בכדורגל, צריך גיוון, זה חלק ממה שהאוהדים צריכים. יש גם משמעות אדירה לקיום המשחקים בסופי השבוע עבור האוהדים בליגות המקומיות. הדיון כיצד לקדם את הכדורגל צריך להתקיים לא רק בין אופ”א לבין המועדונים הגדולים. יש לשתף בו את כולם. צריך לשמור על החלום של כל אוהד שקבוצתו תוכל להגיע להישגים יום אחד. החלום הוא חלק מהסיבה שאנו אוהבים את הכדורגל”.
לאחר מכן, במסיבת העיתונאים לסיכום הכינוס, נשיא ‘לה ליגה’ חאבייר טבאס אמר: “זה תחילתו של עידן חדש בכדורגל האירופי, הכינוס הזה היה חשוב למועדונים האירופיים. יש צורך לשנות את קבלת ההחלטות בכדורגל האירופי. תעשיית הכדורגל שונה לחלוטין ממה שהייתה לפני עשר שנים ויש צורך בשינויים וחידושים על מנת ליצור התאמה למצב החדש. ההחלטות צריכות להתקבל בשיתוף פעולה מלא עם הליגות באירופה”.
האפשרות שמועדונים גדולים יעזבו את הליגות המקומיות: “המועדונים הגדולים תלויים כלכלית בליגות המקומיות, אני לא חושב שמועדונים כאלה או אחרים יסתכנו ויעזבו את הליגה וחבל מאוד שדברים כאלה על עזיבה של קבוצות גדולות בכלל נאמרו, אני חושב שלא יהיה קל למועדונים לעזוב את הליגות כי הם מקבלים המון כסף מזכויות השידור ומהליגות המקומיות ולא יהיה להם קל להקים ליגה חדשה משלהם בן לילה, זה לדעתי סוג של בלוף. הליגה הספרדית חזקה כלכלית ואני לא חושב שהסיטואציה עם ריאל מדריד מחלישה אותנו”.
נשיא ‘הליגות האירופיות’ לארס כריסטר-אולסן: “הדיונים כבר החלו וחיכינו לפגישה, תודה רבה ל’לה ליגה’ על האירוח כאן במדריד. אני חושב שהתוצאה של הכינוס הזה היא שחיזקנו את הרעיונות שלנו ואנחנו מגובים ביותר מ-1,000 מועדונים וגיבשנו את דעתנו בנוגע לתחרויות האירופאיות. התהליך חייב להשתנות, ממידע למגעים אמיתיים. אנחנו בשלב קריטי ואנחנו חייבים למצוא פתרונות בנוגע לארגון התחרויות האירופיות”.
“התחרויות המקומיות חייבות להיות הבסיס לתחרויות האירופיות וההגעה למפעלים של אופ”א חייבת להיקבע לפי ההישגים בתחרויות המקומיות. אנחנו לא מתנגדים לשינוי, אבל יש לנו חששות אם השינוי צריך להתבסס על הרעיונות של אנדראה אניילי. זה לא מדע טילים לארגן תחרות ולהתאים אותה לתחרויות המקומיות”.
“גם שיטה של עלייה וירידה בתחרויות האירופיות לא יכולה לעבוד, כי יש בסופו של דבר סוג של הגבלה ולכן, התוצאות בזירה המקומית צריכה לקבוע מי ישתתפו במפעלים האירופיים. מחר ניפגש עם הנציגים של אופ”א ואני מקווה שנקבל פרזנטציה ובה יוצגו לנו הרעיונות של אופ”א לשיפור ושינוי. אף אחד לא רוצה לראות ליגות סגורות באירופה, ובטח שלא בתחרויות של אופ”א”.
מזכ”ל ‘הליגות האירופיות’ ג’ורג’ פנגל הוסיף: “יש יותר מ-1,200 מועדונים שחברים בליגות האירופיות ואנחנו מקווים שגם שאר המועדונים, קצת יותר מ-1,000, יצטרפו אלינו גם כן. זה הזמן לפעול, המועדונים צריכים ייצוג, בייחוד בכל הנוגע למפעלים האירופיים. אנחנו מחכים לפתוח בשיתוף פעולה גם עם ארגון האוהדים באירופה”.