ליאל עבדה חתם היום (רביעי) רשמית בסלטיק הסקוטית ויבצע את המעבר המיוחל לכדורגל האירופי עוד בטרם חגג את יום הולדתו ה-20. כפי שנחשף לראשונה ב-ONE, שחקן ההתקפה הישראלי ישתף פעולה עם ניר ביטון שהגיע למועדון ב-2013, וינסה לסייע במאבק האליפות מול היריבה העירונית השנואה – ריינג’רס.
האוהדים, היריבות העירונית והיסטוריה הענפה
סלטיק היא קבוצת כדורגל מעיר גלאזגו שהוקמה ב-1887. אצטדיונה הביתי, סלטיק פארק, ידוע באווירה העצמתית שלו ומכיל כ-60,411 מקומות. למעשה, מדובר באצטדיון הגדול ביותר בסקוטלנד המדורג גם במקום השמיני בכל הממלכה המאוחדת מבחינת כמות מושבים. אוהדי הקבוצה נחשבים לדעת רבים בתור הנלהבים ביותר בבריטניה ומעניקים למשחקי הקבוצה אווירה חמה וגועשת.
סלטיק מתגאה בעובדה שהיא הזוכה הבריטית הראשונה בגביע אירופה לאלופות. היא עשתה זאת ב-1967 כשניצחה 1:2 את אינטר ושחקניה כונו "אריות ליסבון". באותה תקופה, סלטיק שלטה ביד רמה בליגה עם תשע אליפויות רצופות ותואר מרובע ב-1967 (אליפות, גביע, גביע הליגה, גביע אירופה).
היריבות העירונית של קבוצתו החדשה של ליאל עבדה וריינג’רס היא מהמפורסמות בעולם, ומערבת בתוכה הזדהות דתית, שכן סלטיק מזוהה עם הקתולים האירים, ואילו ריינג’רס עם הפרוטסטנטים היוניוניסטים. שתי הקבוצות הן ללא עוררין המצליחות ביותר בסקוטלנד וב-35 השנים האחרונות הן הקבוצות היחידות שזכו באליפות, כאשר האחרונה שעשתה זאת מחוץ ל'אולד פירם' (הכינוי לדרבי של גלאזגו) הייתה אברדין שזכתה בתואר אי שם בעונת 1984/85 עם אלכס פרגוסון על הקווים, לפני שעזב אותה ב-1986 לטובת מנצ'סטר יונייטד.
הבלם הישראלי, רמי גרשון, ששיחק בעברו בסלטיק, ניסה לתאר בעברו את האווירה המיוחדת בעיר סביב שתי הקבוצות: גלאזגו היא עיר שכולה סביב כדורגל וסביב היריבות בין סלטיק לריינג'רס. הסלטיק פארק הוא אחד האצטדיונים עם האווירה החמה ביותר בעולם, עם קהל תומך ששר ומספק תצוגות עידוד מרשימות. האצטדיון והקהל מהווים את השחקן ה-12".
ביולי 2012 ריינג'רס הורדה לליגה הרביעית בעקבות חובות כבדים ושבה לליגה הראשונה רק בעונת 2016/2017, אך חבלי הלידה שלה היו קשים במיוחד. בתקופה זו, סלטיק שלטה ביד רמה בליגה והדביקה את פער האליפויות בינה לבין יריבתה ( 55 לריינג’רס ו-53 לסלטיק) כאשר זכתה בתשעה אליפויות ברציפות. בעונה החולפת היא פספסה את ההזדמנות להשוות את מאזנן, וריינג’רס זכתה באליפות סקוטלנד, לראשונה מזה עשור.
המהומה סביב ברקוביץ’ ותמיכת הקהל בפלסטינים
במרוצת השנים, שיחקו במדי ה’בויז’ חמישה שחקנים ישראלים. אייל ברקוביץ' ששיחק במדי סלטיק בין השנים 1999 ל-2001 ומכיר היטב את הלך הרוח במועדון בכלל ובאצטדיון סלטיק פארק בפרט. אחד הרגעים הזכורים שלו במועדון ארע בעונת 1999/2000 כאשר חגג שער שכבש עם סימון תנועה מגונה לעבר הקהל. אירוע חריג זה הגיע לאחר שהקהל של קבוצתו הקניט אותו לאחר סדרת הפסדים והוביל לסיום דרכו.
במהלך השנים האחרונות שיחקו במועדון הסקוטי גם בירם כיאל, רמי גרשון, ניר ביטון (עדיין משחק) וחאתם עבד אלחמיד. ניל לנון, שאימן את הקבוצה בים 2019 ל-2021 אמר בעברו: “עשינו עבודה טובה מול השוק בישראל, הבחורים שמגיעים מישראל הם שחקנים רעבים, זה סוג השחקנים שאנחנו מחפשים. הרווחנו הרבה מהשוק הזה”.
עם זאת, יש לציין כי לא פעם אוהדי סלטיק הביעו את תמיכתם בעד הפלסטינים, ובחודש מאי האחרון, על רקע ההסלמה הביטחונית בישראל, תלו דגלי אש”פ וצעיפים רבים בעד הפלסטינים. במועדון גינו זאת ודאגו להסיר את הדגלים עוד לפני קיום המשחק.
היריבות בחוד והמאמן החדש
כאמור, בעונה האחרונה הירוקים-לבנים איבדו את האליפות לאחר 9 שנים רצופות. בחודש פברואר האחרון הפער בפסגה מול היריבה המרה תפח ל-18 נקודות וכתוצאה מכך מאמן הקבוצה, ניל לנון, מסר את המפתחות והתפטר מתפקידו.
בחודש יוני האחרון מונה אנג'ה פוסטקוגלו למאמן הקבוצה. מדובר, במאמן אוסטרלי ממוצא יווני, שאימן בשלוש השנים האחרונות ביפן ואף זכה באליפות ב-2019. בין השנים 2013 ל-2017 אימן את נבחרת אוסטרליה ועמד על הקווים במונדיאל 2014.
ליאל עבדה ילחם על מקומו בהרכב עם לי גריפיתס הוותיק אשר נחשב לסמל במועדון וכבש בו 123 שערים. כמו כן, גם אלביין אג'טי ואדוסן אדוארד, שכבש 22 שערים בעונה החולפת מאיישים את חוליית ההתקפה בסגל המתגבש של ה’בויז’. שחקנים נוספים שעשויים להיאבק עם שחקן ההתקפה הישראלי על המקום ב-11 הם מריאן שבד, מיקי ג’ונסון, אוואן הנדרסון, תום רוגיץ’ וריאן קריסטי.