על רקע העימותים בין שוטרי משטרת ישראל לאוהדי הפועל תל אביב באצטדיון סמי עופר, הוועדה לביטחון פנים של הכנסת מתכנסת הבוקר (שלישי) לדיון על התמודדות המשטרה עם מעשי האלימות באצטדיוני הכדורגל.

הוועדה בראשותה, של ח"כ מירב בן ארי, כבר קיימה דיון ראשוני בנוגע להתמודדות של השוטרים עם האלימות בכדורגל הישראלי והייתה אמורה להמשיך לדון בכך, לאור הדרישה להחזיר את השוטרים למגרשים - אלא שחברי הכנסת לא יוכלו להתעלם מהאירועים בהם שוטרים תקפו את אוהדי הפועל תל אביב בסיום המשחק נגד מכבי חיפה אמש.

מהומה בסיום המשחק בסמי עופר (קרדיט: ori_davidovitch בטוויטר)

ח"כ מירב בן ארי פתחה את הדיון ואמרה: "אחרי הדיון הקודם, משרדי הממשלה היו אמורים להציג מתווה לתוכנית ממשלתית כדי להילחם באלימות במגרשי הספורט. דחינו את הדיון הזה כמה פעמים בגלל שהמשרדים ישבו על המתווה. אי אפשר שלא להתייחס למה שקרה אתמול באצטדיון סמי עופר בחיפה, לאורך כל הלילה קיבלתי תלונות עם צילומים קשים של ילד קטן שנבעט על ידי שוטר. לא הבנתי בכלל מה המשטרה עושה באצטדיון כי הובטח לי שהמשטרה אמורה להיות בכלל בחוץ, כך שאני רוצה הבהרות לגבי ההתנהלות מול הקטינים שנפגעו ולמה היו שם אמוציות. איך הגענו למצב ששוטרים נכנסים לאצטדיון, מכים אוהדים ופוגעים בקטינים? האירוע הזה הביא אותנו שוב למצב שצריך לתת פתרונות ואי אפשר להשאיר את המגרשים במצב שהם נמצאים בו כיום".

ח"כ סימון דוידסון אמר: "יום אחד יהיה רצח במגרשי הכדורגל. הכתובת על הקיר, ולא רק שהיא שם - היא צבועה בצבעים זוהרים כך שאפשר לראות אותה גם בלילה. הבטיחו לי שיעשו דברים בנדון. מה שקרה בדרבי בין הפועל למכבי תל אביב זה נס משמיים שאין הרוגים, מקלות וברזלים ואלות ואבנים הושלכו על ידי עבריינים שהם לא אוהדים. כי אוהדים אמיתיים לא מתנהגים כך. אני לא הולך למשחקים כי זה הפך לשדה קרב. צריך קנסות מנהליים גבוהים על התנהגות אלימה, להפעיל מצלמות לזיהוי פנים שקיימות בכל מגרש כדורגל במדינה, ולהכניס אנשים לכלא ולא רק להרחיק לחודש וחצי. קיבלתי סרטונים ותמונות של אוהדים שנפגעו. ילדים הלכו למשחק כדורגל, מה התנפלו עליהם השוטרים? אסור שזה יקרה שוב".

ח"כ סימון דוידסון (איציק בלניצקי)ח"כ סימון דוידסון (איציק בלניצקי)

ח"כ ולדימיר בליאק: "אשתי קנתה לי מנוי למשחקי כדורגל. הייתי שנה אחת מנוי והלכתי כמעט לכל המשחקים, אבל לא חידשתי את המנוי. יש לי ילדים ואין שום סיכוי שאקח אותם למשחק כדורגל. אני הולך למשחקים בכל העולם, אבל האמת שאני לא זוכר אווירה עכורה כזאת כפי שיש בארץ בשום מקום בעולם. בכל שבוע רואים הידרדרות. אנחנו קרובים לרצח ובסוף זה יקרה. גם זה שהמשטרה אתמול איבדה את זה - לא אמור להיות דבר כזה. המצב רק הולך ומחמיר מדיון לדיון. צריך למנוע את האסון. אנחנו רוצים ללכת למשחק כדורגל וליהנות".

רב-פקד איציק אמיר ממשטרת ישראל התייחס לאירועים האחרונים עם אוהדי הפועל תל אביב: "הדרבי התל אביבי גרם לתגרות עם שמונה פצועים בהם אחד קשה, כאשר הכל התחיל בשעות הצהריים. רק חלק מהכוחות היו בשטח. האוהדים קובעים להיפגש לקטטות, מגיעים מוכנים רעולי פנים עם אלות וקרשים. יש היערכות מקדימה ברחבי תל אביב טרם האירוע. בשעה ארבע היינו עם 21 עצורים. בדרבי עצמו לא היו אירועים חריגים והוא התנהל בצורה טובה, עם 1,000 אנשי ביטחון”.

“עשינו תהליך מול הקהלים ולא אפשרנו להם להכניס דגלים כל עוד יש אבוקות. בעקבות זאת, במשך כמעט חודשיים לא היו אבוקות במגרשים ביציעי מכבי תל אביב, כאשר אפילו בדרבי מכבי תל אביב עמדו ולא זרקו אבוקה אחת. כשהפועל זרקו 38 אבוקות במטח, הם ידעו שייכנסו לצעד מניעתי. במכבי הבינו את התהליך, בהפועל לא”, הוסיף אמיר.

צפו בתיעוד מאחת הפציעות

עוד ציין נציג המשטרה בדיון: "אבוקה ימית היא אלף מעלות, לא מאה מעלות, כך שאי אפשר לכבות אותה. בדרבי הכדורסל מפקד המרחב נתן להם להכניס ציוד עידוד למרות שהיו אבוקות בבלומפילד, והיה שיח איתם מתוך אמון מלא שהם לא עושים שום דבר שיסכן את הציבור. מה עשו? הדליקו 11 אבוקות בתוך אולם סגור. אחרי זה הגיע גמר גביע המדינה בכדורסל, גם אפשרנו הכנסת ציוד עידוד ואחרי שבירת האמון לא היה מגיע להם להכניס ציוד עידוד. ועדיין זרקו זיקוק. כשהם הגיעו שלשום לכדורסל בראשון לציון, היה צעד מניעתי להכנסת ציוד עידוד. 150 איש בכניסה התחילו להתפרע, לדחוף, לנסות לשבור את מערך האבטחה ולהיכנס בכוח. שניים מהם תקפו שוטרים ונעצרו. היה גם בחור שנכנס למשחק עם תג של צלם ומצלמה כשהוא מורחק מבית המשפט".

ביחס לאירועי אמש סיפר אמיר: "ואז הגענו לאירוע של סמי עופר. הם הגיעו עם צו מניעתי להכנסת ציוד עידוד. האוטובוס נבדק וכולו אלות וקרשים. יש לנו תמונות של זה. הם לא קיבלו אישור להכניס ציוד עידוד. הם החלו להתלהם. המשטרה עדיין הייתה בחוץ. היינו מאופקים ונתנו לסדרנים להתמודד עם העניין. בסוף המשחק התחילו להשליך חפצים, לעקור כיסאות ולשבור אותם. כיסא כזה יכול לפצוע. הסדרנים ביקשו סיוע של המשטרה ואז המשטרה נכנסה ליציע, אחרי שהניהול האזרחי לא השתלט על זה. עקרו ציוד כיבוי. נעשה מעצר של שניים באירוע הזה. הייתה התערבות נדרשת של המשטרה באירוע. אם שוטר השתמש בכוח שלא לצורך, זה יטופל, אבל המשטרה עשתה את המצופה ממנה לפי שיחה עם ראש תחנת משטרת חיפה".

ח"כ דוידסון שאל: "לגבי מה שקרה לפני הדרבי התל אביבי. תסלח לי, יש לכם מודיעין. לא קיבלתם מודיעין שזה הולך לקרות? היו שם עשרות חוליגנים".

נציג המשטרה השיב: "המודיעין לוקה בחסר, הוא צריך להשתפר. היה לנו מערך מודיעין שנסגר. במשאבים הקיימים, המודיעין צריך להיות במקום אחר ולתת לנו אינדיקציות. זה נושא לשיפור עבורי".

המהומות ביציע של הפועל ת"א (רדאד ג'בארה)המהומות ביציע של הפועל ת"א (רדאד ג'בארה)

ח"כ דוידסון: "אם למשטרת ישראל אין מודיעין לדבר כזה, זה רע מאוד. זה המודיעין הכי פשוט שיכול להיות. מאות אוהדים ידעו על מה שהולך להיות. אתם צריכים להשתפר בנושא הזה, להגיע לתכתובות ולקבוצות".

ח"כ גבי לסקי ממפלגת מרצ ציינה: "האוהדים הם לא עבריינים, הם אוהבים כדורגל. המשטרה צריכה להיות שם כדי להגן על האוהדים, כדי שילדות, נערים ואמהות יוכלו להגיע בבטחה למגרשים - ולא להפך. הם לא האיום והם לא הורסים את המשחקים. בלי אוהדים אין כדורגל. ראיתי המון סרטונים וראיתי שכבר מחוץ לאצטדיון שוטרים דחפו ופגעו, הם קיבלו מכות בלי שום סיבה. שוטרים עומדים כך שלא יוכלו לצלם את המכות שהם נותנים. הגישה של המשטרה צריכה להשתנות".

ח"כ מירב בן ארי: "אמצעי עידוד זה דבר חשוב ואנחנו רוצים שייכנסו למגרשים, אבל במדינות דמוקרטיות יש מצלמות ויש זיהוי פנים, ואני רוצה לקחת את הבת שלי למגרש כדורגל בלי חוליגנים ועבריינים. ברגע שהם יעופו מהמגרשים, זה יתן לנו אווירה יותר טובה. הדיון לא על מה שקרה בסמי עופר".

מירב בן ארי (איציק בלניצקי)מירב בן ארי (איציק בלניצקי)

יואב רם ממשרד התרבות והספורט ציין: "המשרד שלנו יחד עם המשרד לביטחון פנים עובד כבר תקופה ארוכה על מתווה, נעשו פגישות עם מנכ"לי המשרדים בממשלה כדי לנסות לצמצם את האלימות במגרשים. יש את האכיפה שנמצא תחת הפרקליטות והמשטרה, ויש את הצד הערכי-חינוכי שנמצא באחריותנו ונעשים פרויקטים".

ח"כ בן ארי קטעה אותו ואמרה: "זה לא רלוונטי לדיון. שמעתי את זה כבר, הזמן שלנו קצר. באנו לדעת מה אתם עושים כדי להוריד את האלימות במגרשים. מה המתווה שאתם מביאים בפני הוועדה משלושת המשרדים?".

יואב רם השיב: "הכל נמצא בתהליכים שעדיין לא הושלמו, אבל אנחנו עובדים על כמה דברים. אנחנו בדיון עם המשטרה לביטחון פנים לגבי הקמתה מחדש של היחידה המשטרתית לאלימות בספורט. היא פורקה ב-2019. שיטת העונשים הקולקטיביים לא עובדת בעולם ממה שראינו, נפעל נגד אלימות של בודדים. מדובר בשמירה על סדר ציבורי והנושא בסמכות המשטרה, אין לנו אפשרות להפעיל פקחים, סדרנים ושוטרים כמשרד ממשלתי. על מנת לאפשר למשטרה לעשות עבודה טובה יותר, נתקן את חוק איסור אלימות בספורט כך שהסמכויות להרחקת אוהדים יורחבו והעבירות הללו יהפכו לקנס מינהלי. האפשרות להטיל קנסות מנהליים תגרום להרתעה מאוד גדולה".

עו"ד אורי רוזנמן מהמשרד לביטחון פנים שיתף: "אנחנו בשלב הניסוחים לקידום קנסות מנהליים. צריך לתקן קודם כל את חוק איסור אלימות בספורט. כרגע אלו הן עבירות כלליות. רק אחרי שנגדיר שם שהעבירות הללו הן גם עבירות פליליות, יהיה אפשר להפוך אותן לעבירות מנהליות ולהטיל קנסות מנהליים. השלכת חפצים במגרשים זה משהו שנבחן גם כעבירה פלילית. אנחנו מנסים להגיע להסכמה על הסדר להרחקה ממגרש לשנתיים לעבירות אלימות. פורסם גם תזכיר חוק שיאפשר למשטרה להשתמש במצלמות זיהוי פנים, כאשר אנחנו מתייחסים לזה בכובד ראש כמובן".

עמית שפייזמן, ראש אגף המשטרה במשרד לביטחון פנים, הוסיף: "אנחנו מייחסים חשיבות רבה למאבק באלימות בספורט. הושגה הסכמה לחידוש היחידה המשטרתית למאבק האלימות בספורט, יהיה מימון משותף, העקרונות הושגו ונפעיל אותה כמה שיותר מהר מחדש. ברגע שתקציב המדינה הוסדר, אנשי המקצוע דיברו והגענו להסכמות בנוגע לתקצוב היחידה, שזה מה שגרם לפירוק היחידה. תהיה תוכנית פעולה ליחידה הזאת. הכוונה שהיא תחזור תוך חודשים ספורים".

ח"כ אחמד טיבי אמר: "אני מתנגד לכל אלימות במגרשים, כולל אלימות מילולית, וצריך למגר אותה כדי להשאיר את חוויית המשחק כחוויה ספורטיבית. מנגד, לצערי רואים אלימות מצד שוטרים באמתלה של טיפול באלימות שלפעמים קיימת ולפעמים לא. בסכנין הייתי עד איך היה קל לשוטרים לזרוק רימון הלם מול אוהדים עם משפחות שיצאו מהמגרש. התמונות שאני מקבל על איך שהשוטרים פוגעים באופן אלים ביותר באוהדים, שחלקם שכובים ופצועים אחרי מגע עם שוטרים. רועי בן ה-17, תלמיד, כתב איך השוטרים פירקו לו את הצורה. דברים כאלה לא צריכים להתרחש במגרשי כדורגל. זה נורא".

חבר הכנסת אחמד טיבי (ראובן שוורץ)חבר הכנסת אחמד טיבי (ראובן שוורץ)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה