כמעט בכל משחק בליגת העל, ניתן לשמוע מאוהדים ביציע משפטים כמו: "מה זה, הוא משחק בהליכה", "ספרינט אחד לא ראיתי אותו נותן היום", או לחילופין: "תראה איך הוא רץ גם בדקה ה-90", "איזה כושר יש לו, לא נח לרגע". ובכן, השבוע ב"מספרת לחיבור", החלטנו לבחון כמה מהאמירות הללו ולבדוק אילו קבוצות בליגת העל רצות הכי הרבה ובמיוחד במהירויות גבוהות, ולהעמיק מעט במספרים הרלוונטיים.

שני הנתונים העיקריים שבדקנו, אשר נאספו על ידי מנהלת הליגות, היו המרחק שעוברת כל קבוצה בממוצע וכמות הספרינטים ששחקניה מבצעים. נציין, כי נתוני המרחק כוללים את כל המהירויות, כולל הליכה, כשההגדרה לספרינט (או: ריצה מהירה), היא כשהשחקן מגיע למעל 19.8 קמ"ש.

עומר אצילי (רדאד ג'בארה)עומר אצילי (רדאד ג'בארה)

קרב קצוות

בשני הנתונים, הן המרחק והן כמות הספרינטים, נמצאת אותה מוליכה, אשר מוליכה גם את הליגה, הלא היא מכבי תל אביב. הצהובים עוברים 106.23 ק"מ בממוצע למשחק ומבצעים 489.7 ספרינטים. בגזרת המרחק, יש עוד קבוצות שקרובות לצהובים. הפועל תל אביב צמודה עם 106.2 ק"מ, והפועל חיפה (104.9) והפועל חדרה (104.8) לא מאוד רחוקות גם הן.

בריצות המהירות, לעומת זאת, הפער של ולדימיר איביץ' ושחקניו מיתר קבוצות הליגה פשוט עצום. הפועל חדרה, הניצבת במקום השני (המרשים בפני עצמו) בנתון זה, עומדת על 447 ספרינטים למשחק (הפרש של כ-42). מכבי חיפה (441 ספרינטים), הפועל ב"ש (434.7) ומ.ס אשדוד (433) קרובות לחדרה, אך מכבי בדרגה אחרת.

ולדימיר איביץ' (רדאד ג'בארה)ולדימיר איביץ' (רדאד ג'בארה)

עמוק בתחתית של שני הנתונים נמצאת מי שנועלת את הטבלה, בני סכנין, אשר רושמת רק 91.2 ק"מ למשחק ו-373.4 ספרינטים. הפרש עצום של 15 ק"מ ממכבי ת"א לכל משחק, אך גם 8.5 ק"מ מהממוצע של כל קבוצות הליגה. עוד בתחתית נמצאות מכבי נתניה (94.4 ק"מ למשחק ו-405 ספרינטים) עירוני ק"ש (94.5 ק"מ ו-382 ספרינטים) והפועל רעננה (95.4 ק"מ ו-400 ספרינטים).

שחקני בני סכנין מאוכזבים (אחמד מוררה)שחקני בני סכנין מאוכזבים (אחמד מוררה)

בהחלט יש בנתונים אלו כדי להסביר את מצבה העגום ביותר של בני סכנין מחד, וכן את מיקומה הגבוה של מכבי ת"א מאידך. בין לבין, נראה כי העסק יותר צפוף, אולם חלק מהקבוצות בהחלט צריכות לעשות חשבון נפש על מדדים אלו. גם מכבי פ"ת, קבוצה צעירה ונמרצת יחסית על הנייר, ממוקמת נמוך מאוד בטבלת הספרינטים (394 למשחק) וצריכה להיות מודאגת. בגרף המצורף ניתן לראות את צירוף שני הנתונים בהשוואה בין הקבוצות (קרדיט מגיע גם למשתמש טוויטר בשם אדם רוזנטל, אשר הציף גרף דומה וסיפק השראה למחקר).

מספר ספרינטים לעומת מרחק ממוצע למשחק לפי קבוצה (מערכת ONE)מספר ספרינטים לעומת מרחק ממוצע למשחק לפי קבוצה (מערכת ONE)

הבדל אירופי

אם כבר מכבי ת"א, מעניין מאוד לראות את ההבדלים בנתוני הקבוצה בליגת העל טרם ההדחה מאירופה ואחריה. רבות מספרים לנו על הקושי להתנהל בשתי מסגרות במקביל, ובכן לפחות בנתונים ההבדל ניכר. עד ההדחה (קרי בשני המחזורים הראשונים) עברה הקבוצה 101.3 ק"מ למשחק וביצעה 449 ספרינטים. אחרי ההדחה, המספרים קפצו ל-107.6 ק"מ ו-565 ספרינטים.

אמנם העובדה כי קבוצה נכנסת אט אט לכושר משפיעה גם היא על העלייה במספרים, אולם הבדל כה מהותי, של 25 אחוז במספר הספרינטים, מראה משהו נוסף. לא רק העומס והעייפות משפיעים, אלא כנראה גם הפן המנטלי, שכן, אחרי ההדחה מאירופה, הליגה הפכה להיות העיקר. לא מן הנמנע כי גם זה משפיע על השחקנים, אשר פשוט רצים יותר, ויותר מהר.

נתוני מכבי ת"א לפני ואחרי ההדחה מאירופה (מערכת ONE)נתוני מכבי ת"א לפני ואחרי ההדחה מאירופה (מערכת ONE)

נעשה את זה אישי

ואי אפשר לדבר על נתוני ריצה וספרינטים בלי לשים את הזרקור על השחקנים המצטיין בכל קטגוריה. ובכן, מי שמוליך את ליגת העל בקילומטראז' על המגרש הוא קווין טאפוקו, הלב במרכז המגרש של הפועל חדרה, אשר עבר עד כה 99.66 ק"מ, שהם 11.1 ק"מ למשחק. גם במקומות הבאים נמצא שחקני מרכז קישור, כשאיסמעילה סורו מבני יהודה עם 97.29 וניר לקס מהפועל ת"א עם 97.2. אייל גולסה ממכבי ת"א ניצב רביעי עם 94.39, כשנתון השיא למשחק הוא שלו, עם 12.72 ק"מ מול הפועל חיפה.

קווין טאפוקו (שחר גרוס)קווין טאפוקו (שחר גרוס)

את טבלת הספרינטים האישית מוליך דולב חזיזה מבני יהודה, שביצע 519 ריצות מהירות מתחילת העונה (57.7 למשחק).בן ביטון מהפועל ב"ש שני עם 505 ומגן נוסף, מרווין פירסמן מהפועל ת"א, אחריו עם 482. את הנתון הטוב ביותר למשחק בודד השיג דווקא מוחמד שכר מעירוני ק"ש, שסיפק נתון נדיר של 81 ספרינטים במחזור הראשון מול הפועל ב"ש, אולם שיחק גם משמעותית פחות דקות מהמובילים בטבלה בשאר המשחקים.

דולב חזיזה עם הכדור (שחר גרוס)דולב חזיזה עם הכדור (שחר גרוס)

המספר הנוסף

בעונה שעברה היו לנו שישה פיטורי/התפטרות מאמנים עוד לפני תחילתו של חודש נובמבר: בבית"ר ירושלים, רעננה (פעמיים), מכבי פ"ת, אשדוד ועכו. האמת, כבר התחלנו "לדאוג" שלא נדביק את הפער השנה, אולם בשבועיים האחרונים חלה התעוררות ואנחנו עומדים כבר על ארבעה חילופי מאמנים אחריו פיטוריו האחרונים של בני בן זקן. 2017/18 הסתיימה עם 11 שינויים על הקווים (לא כולל מאמנים זמניים), אז עוד הרגל נטויה.

בני בן זקן. הקורבן האחרון? (רדאד ג'בארה)בני בן זקן. הקורבן האחרון? (רדאד ג'בארה)

המעקב

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה