עיני יבשת אירופה, והעולם כולו בעצם, נשואות לעבר השיחות הגורליות בנוגע לעונת הכדורגל הנוכחית בשל משבר נגיף הקורונה. השיחות, שיתקיימו באמצעות שיחות וידאו בין ראשי אופ"א, ארגוני השחקנים, איגוד המועדונים האירופיים, 55 ההתאחדויות החברות מעלות הרבה שאלות על הפרק, הרבה חוסר ודאות ולא מעט חששות בקרב הספורטאים, המנהלים וכמובן האוהדים.
כדי לנסות ולהסביר את מה שעתיד לקרות מחר ביחס לליגת העל שלנו, ואת ההשלכות הצפויות, שוחחנו עם עורך הדין ניר ענבר, שמתמחה בספורט בינלאומי, משמש כעו"ד פרו בונו (מייצג שחקנים ומועדונים בזירה הבינלאומית) בפיפ"א ומרצה במרכז הבינתחומי בהרצליה ובקריה האקדמית קריית אונו.
"ההחלטה להקפיא את ליגת העל עקב התפרצות הקורונה הייתה בלתי נמנעת, בפרט לאור הנחיות משרד הבריאות וכניסתם של שחקנים רבים לבידוד, אלא שההקפאה היא החלק הקל בעניין – השאלה מה עושים הלאה מכאן היא הסבוכה יותר", אמר עו"ד ענבר ל-ONE בנוגע להקפאת ליגת העל כרגע, רגע לפני שהתייחס למשבר בכלל ומה צפוי לנו בחודשים הקרובים.
"מרבית הסיכויים שהליגה לא תחזור לפעילות בתום תקופת ההקפאה, ועד תום ההקפאה תצטרך להתקבל החלטה משמעותית מאוד אשר יהיו לה השלכות ספורטיביות, משפטיות וכלכליות כאחד – ההחלטה באשר לגורל העונה כולה", מסביר עו"ד ענבר. "האופציה הראשונה, האידיאלית והרצויה, תהיה חזרה לפעילות והשלמת העונה במהלך חודש יוני. אלא שכפי הנראה זוהי האופציה הקלושה ביותר שהרי היא תלויה בהשתפרות דרמטית כדי בלימה של ממש את התפרצות המחלה ולבטח שאינה תלויה בגורמי ענף הכדורגל. גורמי השידור שהם גורמים בעלי משקל רב, ילחצו למימוש האופציה הזאת, גם במחיר של משחקים ללא קהל ועם חיסורים רבים של שחקנים בבידוד או מחלה”.
"באופציה השנייה, יכריזו המנהלת וההתאחדות כי העונה נסתיימה לה ביום ההקפאה – במצב דברים זה תוכרז מכבי תל אביב כאלופה, סקציה נס ציונה והפועל רעננה כיורדות, מכבי פתח תקווה והפועל ראשון לציון כעולות, גביע המדינה יוכרע בזמן מאוחר יותר על מנת לקבוע את זהות המעפילה למוקדמות הליגה האירופית. זוהי אופציה שקבוצות רבות יתקשו להשלים עמה, בעיקר מאינטרסים ספורטיביים וכלכליים דרמטיים ממש (כגון אופן חלוקת כספי זכויות שידור, מענקי מיקום, אבדן הכנסות ממשחקי בית ועוד). כמוה תהיה האופציה השלישית – הכרזה על העונה כבטלה ומבוטלת. גם היא משמעותה נזקים ספורטיביים וכלכליים רבי משקל עבור מספר רב של גורמים ובעיקר על הקבוצות. על כל החלטה ישפיעו מן הסתם גורמים בינלאומיים – בעיקר, החלטת אופ"א האם היורו יתקיים ב-2020 או ידחה ל-2021 וכתוצאה מכך, מועדי משחקי המוקדמות למפעלי אופ"א בעונה הבאה וכן שיקולים רבים אחרים".
"סביר להניח כי אופן קבלת ההחלטה עצמה בקשר לגורל עונה יהיה נתון לקרבות חריפים", ממשיך עו"ד ענבר. "טענות משפטיות יעלו מתחומי דיני החוזים וכן באשר לפרשנות התקנונים. כל החלטה שתתקבל תגרור טיעונים בין הרבה צדדים שבצדק ירגישו מקופחים ויטענו טענות לעניין סמכויות (אי) קיום הליך תקין, אינטרס הציבור ועוד. אלא שסוגיות משפטיות רבות נוספות צפויות להתעורר בין הגורמים בענף - ההתאחדות, המנהלת, הקבוצות, השחקנים, גופי השידור, נותני החסויות, הספקים, כל אלה בינם לבין עצמם ועוד”.
"כך למשל, במהלך כל הסיטואציה שנוצרה יסתיימו להם חוזי שחקנים בשורות קבוצותיהם. בין היתר יעלו סוגיות לעניין מחויבותם של אותם שחקנים להמשיך בקבוצות באם העונה תתארך, בין אם במספר חודשים ובין אם בתקופה משמעותית יותר, באלו תנאים, אם בכלל. בנוסף, זכייני השידור עשויים לדרוש פיצוי על הקפאת המשחקים ו/או צמצום כמותם, ומספר מועדונים עלולים להיכנס להליכי חדלות פירעון לאור המכות הכלכליות האנושות שהם כבר סופגים ועוד יספגו”.
"מעל כל אלה ירחף הענן המשפטי "כוח עליון" אשר משמעותו לא בהכרח ודאית וברורה למיטב המשפטנים, באשר רבים צופים כי הלכות חדשות מתחום ה"כוח עליון" תיכתבנה בבתי המשפט בשנים הקרובות בקשר עם התפרצות הקורונה והשלכותיה. כך, הרבה סכסוכים יקומו ויפלו על לשון ההסכמים שנחתמו בין הצדדים למחלוקות שיתעוררו".
"אין כל תקדים רלוונטי לסיטואציה עמה אנו מתמודדים כעת", מבהיר עו"ד ענבר. "בעונות משחקים 67/66 ו-68/67 הייתה "העונה הכפולה", עונה אחת ארוכה בת 60 משחקים ואילו בעונת 74/73 חודשה הליגה בסוף קרבות מלחמת יום הכיפורים ובתום העונה התקיימו משחקי מבחן בהשתתפות שתי האחרונות בליגה הבכירה (לאומית דאז) וארבע הראשונות בליגה השנייה (ארצית דאז). כך לאורך השנים נדחו מחזורי ליגה ושונו מיקומי משחקים בעקבות אירועים דרמטיים שאירעו, אך נדמה כי הסיטואציה הנוכחית היא הסבוכה והמורכבת מכולן".