שנה חלפה מאז הקמתה של היחידה למניעת עבירות בספורט ומאז מונה סנ"צ ירון ארם למפקדה - ועושה רושם כי החל מעונה זו הנוכחות שלה תהיה יותר מורגשת. לקראת פתיחת משחקי ליגת העל, האיש שאמון על שמירת הסדר הציבורי באצטדיונים ועל הקמת המדור המדובר במשטרה, הסביר לראשונה על שיטות העבודה שלו, הטיפול במתפרעים, הניסיון לגייס את הקבוצות לעבודה משותפת והאפשרות של הדלקת אמצעים פירוטכניים במשחקים.
המדור עליו מפקד ארם נמצא תחת אגף השיטור בחטיבת האבטחה והוא עובד כך שבכל מחוז במדינה ישנו איש מודיעין שמרכז את נושא העבירות בספורט והוא זה שמעביר את המידע לדסק הארצי, שם המדור מנתח אותו ומנווט את הפעילות של השוטרים. בין היתר, המשטרה פועלת גם מול האינטרפול ומונעת מחוליגנים מחו"ל להיכנס לארץ, בעוד שגם אוהדים ישראלים שמרצים עונשי הרחקה לא יורשו לטוס למשחקי הקבוצה שלהם באירופה בהמלצת היחידה.
"אנחנו נמצאים בכל מקום, כולל בסייבר, במטרה למנוע אירועים אלימים", הסביר סנ"צ ירון ארם. "אני יכול לומר לאוהדים - תגיעו למשחקים כדי לעודד ובלי אלימות, כי אנחנו נהיה באצטדיונים ונסלק את המתפרעים".
ליחידה יש כמה כלים לאכיפה. ראשית, השוטרים יוכלו לעכב אוהד שמתפרע ויענישו אותו בהרחקה מנהלית שיכולה להגיע עד ל-90 יום, במהלכם הוא יידרש להתייצב בתחנת המשטרה בזמן משחקי הקבוצה שאותה הוא אוהד, במשחקי בית, משחקי החוץ ואפילו כשהיא תשחק בחו"ל. אוהד שלא יתייצב בתחנה, יספוג קנסות כבדים וייפתח לו תיק פלילי. במקרים בהן העבירות מצריכות הגשת כתבי אישום, האוהד יוכל להגיע להסדר בהליך מזורז ולספוג קנס של עד 29 אלף שקל, לבצע עבודות שירות או לקבל על עצמו הרחקה לשנה מהמגרשים בהסכמתו.
"אנחנו מפעילים מערכת של מורחקים", ציין ארם. "אוהד שביצע עבירה יצולם, כך שכוח המשטרה שיגיע למשחקים של הקבוצה שלו יקבל מאיתנו את התמונות ואת כל הפרטים המזהים שלו, ואם הוא לא יתייצב בתחנת המשטרה כפי שנדרש ממנו באותו הזמן, השוטרים בשטח יקבלו עדכון על כך וינסו לאתר אותו ביציע כדי לעצור אותו. לא נקל ראש באוהד שיפר את ההרחקה ואם לאוהד מסוים יהיה מקרה של ריבוי עבירות, אז גם נפעל לזרז הליכים והוא יטופל בצורה מהירה".
ארם אף ציין כי שיתוף הפעולה בין המשטרה לקבוצות צפוי להיות אדוק יותר. "גם אם המשטרה לא תמיד נמצאת במגרשים, אנחנו מקווים לייצר שיתוף פעולה עם הקבוצות כך שנטפל באירועים לאחר שהם התרחשו, באמצעות צילומי וידאו. במקביל, אם תיקי החקירה לא יגיעו לכדי הגשת כתבי אישום על סמך הראיות שיהיו בידינו, נעביר זאת לידי הקבוצות על מנת שיפנו להליך של תביעה אזרחית. להבנתי, הקבוצות הבכירות בארץ מעוניינות בפנייה להליכים האזרחיים ואנחנו נעזור להן בזה ככל שנידרש", הצהיר ארם והוסיף: "שיתוף הפעולה לא יסתיים רק במה שקורה במגרש. בקרוב נעשה ביקורים בבתי ספר ביחד עם שחקני ליגת העל והלאומית כדי לייצר חינוך והסברה, ונעשה פעולות הסברה גם מול בתי המשפט במטרה להבהיר את חומרת העבירות האלימות במגרשי הספורט".
גם על נושא האמצעים הפירוטכניים דנו לאחרונה נציגי היחידה המשטרתית מול ראשי הקבוצות. "עניין האבוקות עלה בשיחות עם נציגי הקבוצות", ציין ארם. "החלטנו לבחון את הנושא אבל זה עדיין רחוק מיישום במגרשים. זה נושא שצריך לעבור אישורים קודם כל בתוך המשטרה, כדי שנדע אם זה אפשרי מבחינה בטיחותית".
נכון לעכשיו האפשרות שיהיו אמצעים פירוטכניים באצטדיונים נמצאת בבחינה של אנשי החבלה במטה הארצי ושל אנשי הרישוי במשטרה, כאשר גם סוגי האמצעים הפירוטכניים יצטרכו לקבל אישורים מטעמם. אם המשטרה תאשר זאת, הנושא יצטרך לקבל אור ירוק גם ממשרד העבודה והרווחה ומרשות הכבאות וההצלה - ואז יתבצע פיילוט ניסיוני במגרשים. בכל אופן, לא נראה כי האוהדים יורשו להדליק את הפירוטכניקה.
"אני אופטימי אבל אני לא יודע אם הנושא הזה יאושר", טען מפקד היחידה. "כרגע זה נושא שמתחיל להתקדם ואם הוא אכן יאושר, נוכל לקדם גם פיילוט במגרשים ושם נבחן את זה לעומק. הפיילוט יעבוד כך שיהיה מפעיל מוסמך שידליק את הפירוטכניקה בתוך מתחם מוסדר באצטדיון, לאחר שהמקום ייבדק על ידי חבלן. אני מקווה שזה יעשה טוב, גם בשואו שזה יספק לקהל וגם בהפחתת העבירות מהסוג הזה".
על אף שבמשטרה שוקלים אם לשנות גישה בנוגע לאמצעים הפירוטכניים, ארם הבהיר כי "לא יהיה אלכוהול במגרשים ולא נאפשר לאוהדים שתויים להיכנס. המטרה היא לשמור על הציבור והחזון שלו הוא שמשחק כדורגל יהיה אירוע תרבותי לכל המשפחה". בנוסף, בכוונת המשטרה לטפל בעונה הקרובה גם בקריאות הגזעניות עם קנסות והרחקות.