רגע לפני ששיטת הקיזוז של אבי לוזון יוצאת לדרך באופן מעשי, רצינו לשמוע ממאמני ליגת העל מה הם חושבים על השיטה החדשה שהנהיג יו"ר ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון.

האם השיטה תענה על הציפיות ותיצור מתח רב? האם מכבי חיפה תהיה זו שתשלם את המחיר? האם המתח והעצבים של מאמני קבוצות התחתית שווה את הנקודות שיאבדו בדרך והאם כולם בסופו של דבר חושבים שהשיטה הזו לא ספורטיבית?

התשובות אינן חד משמעיות והסיבה ברורה, שכן תלוי את מי שואלים. כמה שעות לפני הקיזוז, הנה תמונת המצב מנקודת מבטם של מי שעומדים על הקווים בכל שבת, מתכננים, מעריכים, מעבירים אימונים, מזיעים, מתעצבנים ובסוף גם משלמים 50 אחוז ממה שצברו.

מאמני הקבוצות הגדולות
מאמן מכבי חיפה, אלישע לוי: "באופן ברור אני יכול להגיד שאני ממש לא אוהב את השיטה הזו. אני חושב שכל דבר שהוא מלאכותי הוא לא טוב. זה ניסיון מלאכותי לעשות את הליגה מעניינת. ספורט זה דבר יפה וטבעי ומי שהכי טוב על המגרש הוא זה שצריך לנצח בסופו של דבר".

"ברגע שמנסים להתערב זה מוציא את העניין וזה הפוך בדיוק ממה שניסו להשיג. הכל התחיל בכוונות טובות, אבל זה מראש מוציא את העוקץ. האמת בספורט היא הדבר היפה ולא צריך להתערב באמת הזו".

לקזז או לא לקזז?

"הכל צריך להיקבע על המגרש בלי שיטות כאלה ואחרות כך שאני בוודאי נגד השיטה. עם זאת, למען ההגינות צריך להגיד שזה היה ידוע לכולם מתחילת העונה וכל אחת מהקבוצות היתה יכולה להיפגע. במתכונת הנוכחית זה לא טוב".

אלישע לוי עם שחקניו. &qout;זה מוציא את העוקץ&qout; (עמית מצפה)
אלישע לוי עם שחקניו. "זה מוציא את העוקץ" (עמית מצפה)

מאמן הפועל ת"א, אלי גוטמן: "קודם כל תלוי את מי שואלים, אין לי ספק שאלישע יגיד שזה לרעתו. שיטת הקיזוז היא אולי לא ספורטיבית או לא פיירית, אבל כששואלים אותי, יש עובדה אחת והיא שכולם ידעו מהשיטה בתחילת העונה".

"לדעתי, השיטה הזו נוצרה בגלל שידעו שיהיו פערים בין הקבוצות עם הגדלת הליגה ל-16 קבוצות. כמו שיש בכדורסל פערים ולכן עשו שם פיינל פור, כדי לצמצם את הפערים האלה בליגה שלנו עשו את שיטת הקיזוז. אם היא טובה או לא טובה? זה תלוי את מי שואלים".

אלי גוטמן. &qout;אלישע יגיד שזה לרעתו&qout;. צודק (רועי גלדסטון)
אלי גוטמן. "אלישע יגיד שזה לרעתו". צודק (רועי גלדסטון)

מאמן בית"ר ירושלים, דוד אמסלם: "אני חושב שהשיטה הזו יכולה להיות קצת לא פיירית לקבוצה שמובילה את הטבלה, אבל קבעו את השיטה מבעוד מועד לפני תחילת העונה, לפני שהקבוצות ידעו מי תוביל את הטבלה. עבור מי שנמצא בפלייאוף העליון זה יכול לעזור, אבל מי שנמצאת בראש הטבלה יכולה להרגיש קצת מרומה אם היא רצה כל העונה בצמרת ובסוף זה יתפקשש לה".

אמסלם והדרי. בבית&qout;ר מתונים יחסית (גיא בן זיו)
אמסלם והדרי. בבית"ר מתונים יחסית (גיא בן זיו)

"אין ספק שהעונה זו תהיה דוגמא האם כדאי להמשיך עם השיטה או לא. אני מאמין שבסוף העונה נהיה יותר חכמים וראשי ההתאחדות ייקחו את ההחלטה הנכונה אם להמשיך עם זה או לא".

התומכים
מאמן מ.ס. אשדוד, יוסי מזרחי: "שיטת הקיזוז היא לא ספורטיבית, אבל אם עושים ליגה של 16 קבוצות, היא מחוייבת המציאות על מנת להשאיר את הליגה הזו נושמת וחיה עד הרגע האחרון. אם בליגה של 16 קבוצות לא תהיה שיטת הקיזוז ויהיה הפרש נקודות גדול, כבר במחזור ה-20 לא יהיה על מה לשחק".

"אם משאירים את הליגה עם 16 קבוצות, שיטת הקיזוז חייבת להישאר. ההחלטה על ליגה של 16 קבוצות היא כבר מורכבת יותר. במבנה הנוכחי של היום, כדי שלא תיווצאר בטן גדולה מדי בליגה חייבים שמשהו ייצור עניין".

"עד המחזור הקודם לכל קבוצה היה על מה להילחם. הקיזוז לא ספורטיבי, אבל נותן עניין, מתח ומאבק עד הרגע האחרון. מאחר שגם בשנה הבאה יהיו 16 קבוצות, אני בעד להמשיך עם הקיזוז. אבל אם שואלים אותי, אני הייתי מקטין את הליגה ל-14 קבוצות ומוריד את שיטת הקיזוז".

מאמן הפועל עכו, ירון הוכנבוים: "כמו שאמרתי לפני שהתחילה הליגה, השיטה היא מעולה כי בסופו של דבר הכדורגל הוא לא בשביל המאמנים, השחקנים או ההנהלות. הכדורגל הוא בשביל הקהל ובסופו של דבר השיטה מביאה לצמצום הפערים בין הקבוצות".

שחקני עכו חוגגים. המאמן חושב שהשיטה טובה (עמית מצפה)
שחקני עכו חוגגים. המאמן חושב שהשיטה טובה (עמית מצפה)

"נכון שיש משהו קצת אכזרי בשיטה הזו שמבטלת הישגים של קבוצות אבל, זה מביא המון עניין ומתח בדיוק ברגעי הסיום, כגון הפלייאוף. לקבוצות שעבדו קשה והשיגו את הנקודות יש יתרון מסויים בסופו של דבר, ולטובת המתח, העניין והקהל השיטה הזו טובה ומוסיפה עניין".

מאמן הפועל רעננה, צביקה צמח: "מבחינתי אני חושב שהשיטה מצויינת, לאינטרס שלנו השיטה טובה כי אם מוותרים על הקיזוז, אז לקבוצות כמו רעננה ועכו לא יהיו סיכוי אף פעם לשרוד בליגה הזו".

צביקה צמח. תומך בשיטה של אבי לוזון (רועי גלדסטון)
צביקה צמח. תומך בשיטה של אבי לוזון (רועי גלדסטון)

"יש קבוצות שאין להן את היכולת להביא קהל ולמלא אצטדיון ומעבר לזה, באופן נקודתי, רעננה לא שיחקה בבית העונה פעם אחת ולכן זה גם עוזר. אני חושב שאין יתרון או חיסרון, יש כאן ניסיון ליצירת שוויון. זה מוסיף לקבוצות הקטנות ויכול לעזור לנו".

המתנגדים
מאמן הפועל ר"ג, יובל נעים: "לדעתי זו תהיה השנה הראשונה והאחרונה של השיטה הזו. אמנם בהתאחדות רוצים את המתח עד הסוף, אבל מאמני הקבוצות יתנגדו לזה בעונה הבאה. אני כמאמן קבוצה לא צריך את הלחץ הזה, מחזירים אותי אחורה, מחזירים אותי לנקודת ההתחלה אחרי שעונה שלמה אספנו נקודות כדי להישאר בליגה".

יובל נעים. לא מבין מה מצאו בשיטה (אלעד ירקון)
יובל נעים. לא מבין מה מצאו בשיטה (אלעד ירקון)

"כל אחד מסתכל על זה מהצד שלו, מהצד של אבי לוזון הוא מקבל את המתח שהוא רצה עד סוף הליגה, אבל מהצד שלנו, זה לא הוגן ולא ספורטיבי כי מורידים לנו נקודות ואנחנו יכולים לרדת ליגה. אם לא היה את הקיזוז כבר יכולנו "ללכת לים", היינו בטוחים בהישארות שלנו ועכשיו, בגלל שיטת הקיזוז, אנחנו נמצאים משחק אחד בלבד ממבחני הישארות. זה כאילו לא עשינו כלום כל השנה וזה לא ספורטיבי, אנחנו מתחילים מההתחלה".
מאמן הפועל ב"ש, ויקו חדד: "אני חושב שזו שיטה לא פיירית. יש ליגה, כולם משחקים נגד כולם והכי הוגן שהאלופה והיורדות ייקבעו על פי המשחקים האלה. אני לא מבין את הפוליטיקות, אבל אם אני הייתי אמור להחליט הייתי מבקש שלא להשתמש בשיטה הזו בעונה הבאה".

"אני לא חושב שמכבי חיפה תשלם את המחיר, אבל בכל זאת זו שיטה לא פיירית. אני לא מבין למה צריך להתחכם? אין בעיה שיהיה פלייאוף, אבל למה לקזז את נקודות? אני כמאמן קבוצה בליגה חושב שזה לא טוב ולא פייר לא לקבוצות שלמעלה ולא לקבוצות שלמטה. עובדה שהשיטה הזו לא הצליחה בכל מקום שניסו אותה, אחרי שנה היא הופסקה".

מאמן הפועל חיפה, שלומי דורה: "לדעתי שיטת הקיזוז היא שיטה שאין בה הרבה חלקים הוגנים. בסך הכל אתה עובד קשה כל השנה ומי שזוכה בהקלות הן אלו שלא הצליחו לעמוד במטרות שלהן במהלך העונה. יש קבוצות שנהנות ויש קבוצות שפחות, שיטת הפלייאוף היא בסדר גמור, אבל הקיזוז זה לא לעניין כי זה מכניס קבוצות ל'סרטים' שהם לא רצו להיכנס אליהם. לדעתי צריך לבטל את השיטה של הקיזוז בעונה הבאה".

שחקני הפועל חיפה. &qout;צריך לבטל את השיטה בעונה הבאה&qout; (עמית מצפה)
שחקני הפועל חיפה. "צריך לבטל את השיטה בעונה הבאה" (עמית מצפה)

מאמן הפועל פ"ת, אלי מחפוד: "אני חושב שהשיטה לא טובה ולא פיירית. שחקנים וקבוצות צוברים נקודות, עובדים קשה, לנו יש פער שצריך להספיק לנו להישאר בליגה, אבל אז באים ומקזזים לנו את הנקודות, זה יכול לפגוע במועדון שלם. זה לא ספורטיבי, גורל האלופה וגורל היורדות יכול להיקבע על ידי חמישה משחקים בלבד וזה לא פייר".

"יש עומסים ויש פציעות שאולי יכולים להכריע את המצב דווקא בסוף העונה, כאילו כל העונה לא עשינו כלום. אצלי הסגל מוגבל והחשש שלי הוא שחס וחלילה יקרה מצב שלא יהיו לי שחקנים כשירים למשחקים החשובים בסוף העונה".

מחפוד ודני לוי. גם בהפועל פ&qout;ת מתנגדים למהלך (שי לוי)
מחפוד ודני לוי. גם בהפועל פ"ת מתנגדים למהלך (שי לוי)

"רוצים לעשות פלייאוף, אין בעיה. אבל למה לקזז נקודות? אני מקווה שלהבא השיטה תתבטל, אבל אנחנו חייבים בכל מקרה לעשות את העבודה כדי להישאר בליגה. לקבוצות התחתית זה משמעותי יותר כי זה יכול לקבוע גורל של מועדון. לקיזוז הנקודות אין מקום".

עוזר מאמן מכבי אחי נצרת, נג'ואן גרייב: "אני חושב שהשיטה היא לא הכי טובה כי היא פוגעת בקבוצות שעבדו קשה מאוד במהלך העונה. למרות זאת, זה היה ידוע מתחילת העונה וכל הקבוצות הסכימו לשיטה הזו אז עכשיו אי אפשר לבוא בטענות ולהגיד 'לא ידענו'".

שחקני אחי נצרת. למרות מצב הקבוצה, גרייב מתנגד (אור שפונדר)
שחקני אחי נצרת. למרות מצב הקבוצה, גרייב מתנגד (אור שפונדר)

"לפי דעתי, בעונה הבאה הקיזוז יבוטל ואם לא בעונה הבאה אז לכל המאוחר בעונה לאחר מכן, כי זו שיטה לא טובה. אני לא שמעתי על השיטה הזו באף מקום בעולם. אני מכיר כל מיני שיטות שונות, אבל לא קיזוז של נקודות שעבדו קשה בשבילן כל העונה".

הדיפלומטים
מאמן בני יהודה, גיא לוזון: "האם שיטת הקיזוז טובה או לא, זה תלוי את מי שואלים. כשאתה נמצא במקום הראשון אז השיטה רעה מאוד, אבל כשאתה במקום השלישי או הרביעי אז זו שיטה טובה מאוד שגם מוסיפה עניין. עבור כל אחד זה היחס לשיטה שונה בהתאם למיקום בטבלה".

גיא לוזון ומשה דמאיו. המאמן נשאר דיפלומט (דרור עינב)
גיא לוזון ומשה דמאיו. המאמן נשאר דיפלומט (דרור עינב)

"כשהודיעו על הקיזוז בתחילת השנה זה היה לפני שהחלה הליגה, כך שמהבחינה הזו אין פגיעה בספורטיביות אלא להיפך, זה תומך ברוח הספורטיבית. זה לא היה ספורטיבי אם היו מודיעים על כך באצמע העונה או בסופה. אם זה יעיל או לא, אם זה יוסיף מתח ועניין, נדע בסוף העונה".

מאמן בני סכנין, מרקו בלבול: "אני חושב שבסופו של דבר צריך לבדוק את ההצלחה בסוף העונה, אני מעדיף את השיטה הקונבנציונאלית שבסוף העונה מי שמצליחה לנצח ולאסוף הכי הרבה נקודות זוכה באליפות ומי שמצליחה הכי פחות היא שתרד ליגה".

בלבול.  (אלעד ירקון)
בלבול. אין בעיה מבחינת ערך ספורטיבי (אלעד ירקון)

"ברגע שהשיטה הונהגה בתחילת השנה אני לא חושב שיש בעיתיות לערך הספורטיבי, אבל לעצם העניין, אני מעדיף את השיטה הקונבנציונלית".

מאמן מכבי נתניה, ראובן עטר: "לדעתי זה מאוד בעייתי, כי יש קבוצות שמאוד נפגעו מזה. אפשר להגיד שזה יוצר הרבה מתח, גם בחלק העליון וגם בתחתית. מבחינת ספורטיביות, ברגע שמודיעים בתחילת השנה שזו השיטה הנהוגה אז קבוצות צריכות לדעת לקבל את זה".

"צריך לדעת להתמודד עם זה ולקבל את זה. יש טעם נפגם לערך ספורטיבי כי אתה עובד קשה, צובר נקודות ופתאום הכל נחתך בחצי. אולי אפשר ליצור רעיון אחר כדי לייצר יותר לתחרות. אני מהצד שאומר שצריך לתת לזה צ'אנס ולראות מה התוצאות בסוף ולשפוט אחרי העונה הנוכחית כדי לראות מה זה גרם. אם זה גרם עניין או גם גרם מהפכים".

מאמן מכבי פ"ת, פרדי דוד: "אני חושב שאת שיטת הקיזוז צריך למדוד רק בתום העונה אחרי שיש לנו אלופה וגם יורדות ואז נוכל לדעת באמת מה שיטת הקיזוז עשתה לליגה. אנחנו תמיד אוהבים לפסול דברים לפני שהם מסתיימים, אבל אני חושב שצריך לתת לזה את הצ'אנס עד הסוף".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה