“אנחנו לא רוצים לראות ששחקנים מקיפים את השופט", כך אמר היום (שלישי) מאמן סגל השופטים לליגת העל, חיים יעקב, שהציג את השינויים בחוקה לעונה הקרובה. הדברים נאמרו במסגרת אירוע של האיגוד לפתיחת העונה, במסיבת עיתונאים ששודרה כאן באתר.
יעקב הוסיף: “המסר הכי גדול שלקחנו מהיורו הוא נושא הקפטנים. קשה להסביר החלטות כשהשחקנים מקיפים את השופט, לכן אנחנו מבקשים מהקבוצות שרק הקפטן יהיה איש הקשר. שחקן שיפנה לשופט בצורה לא מכבדת, ייענש בכרטיס צהוב אם הדברים יהיו בוטים. אם השוער הוא הקפטן, הקבוצה צריכה להגדיר שחקן שדה שיוכל לפנות לשופט.
כמו כן, השופטים הונחו לקיים שיח פתוח עם הקפטן. השופט ייתן לקפטן הסבר על אירועי מחלוקת מרכזיים, רק הקפטן יהיה רשאי לבקש הסבר ויש לו אחריות להתנהגות של שחקני קבוצתו. ההוראה לשופטים היא להיות אקטיביים, אבל כדורגל זה אירוע של אמוציות ולא על כל מילה יהיה כרטיס. להרחקות יש מספר שיקולים כמו נקודת מגע גבוהה, כוונה וזדון. בעניין תפיסות – לא כל תפיסה היא פנדל, יש שיקולים נוספים”.
לגבי נגיעות יד הוסיף: “כאשר שחקן בועט, הכדור פוגש ביד והיא באזור שלו, ההחלטה של אופ"א היא שזו תנועה טבעית ולא עבירת יד. היוצא דופן הוא אם היד נמצאת באותו זמן מעל לראש. לגבי פנדלים: בעיטה חוזרת תהיה רק במקרה של השפעה על המהלך. קו הרחבה נחשב לעמוד בתוך הרחבה ולכן שחקן יריב שעומד שם יוביל לפנדל חוזר”.
יו”ר הוועדה המקצועית, לירן וקסברגר, אמר: “אני רוצה להתייחס לניב שטייף, אנחנו מקווים שהוא יוכל לחזור בהקדם האפשרי למגרש, שזה המקום הטבעי שלו. עד אז, הכשרנו אותו בקיץ כשופט מסך והוא יחל להשתלב בקרוב כעוזר שופט מסך”.
“בעונה שעברה היו אצלנו 117 אירועים שבהם שופטי המסך תיקנו את טעויות השופטים, זה זהה בפרופורציה למה שהיה ביורו. הרבה פעמים נשאל למה פה השופטים ניגשים למסך, זה לא משהו שאנחנו המצאנו. אנחנו מוכנים לשלם באירוע-שניים שאולי ההתערבות תהיה מיותרת. בסוף ה-VAR לא ימנע מחלוקות בשיפוט כדורגל, ניתקל העונה באירועים גבוליים ומורכבים, גם אחרי ההחלטה תישאר המחלוקת”.
“לגבי העונה שעברה, לא קיבלנו את היציבות שחיפשנו, אבל בכנס החורף תדרכנו את השופטים והיה חצי שני טוב לעונה. אני לא חושב שהיה כל שיח סביב ההכרעה על האלופה והיורדות”, הוסיף.
על הלקחים לקראת העונה הקרובה אמר: “באופ"א הכניסו את הנוהל של שת"פ בין קפטן לשופט, האחריות היא עלינו ורק אחר כך על הקפטן, זה יוריד את מפלס הלחץ והעצבים. אנחנו מצפים שזה יעבוד כמו ביורו. באירוע במגרש שהוא גבולי, יש הנחיה לעזוב את זה ולהשאיר את ההחלטה לשופט המסך, אנחנו לא רוצים שיהיה מצב הפוך. הנחנו להימנע משריקות על פנדלים עקב עבירות ‘רכות’”.
וקסברגר הוסיף: ”אירועים במשחקים של קבוצות לא גדולות? היו משחקים נקודתיים שהתייחסנו למחרת למשחק בפרופיל גבוה שיצר באז במדינה ורצינו להרגיע. אם יש אירוע שמצריך תגובה, תפנו אלינו. אם גם פוספסו אירועים, זה לא בזדון. נושא האחידות תמיד יעלה בשיפוט, זה לא שחור ולבן בהכרח. מצד אחד לא נקבל 100% אחידות, אבל אני מסכים שעדיין יש נושאים שצריך בהם יותר אחידות, למשל נושא הפגיעות המסוכנות”.
מנכ”ל איגוד השופטים, יריב טפר, הוסיף: “החל מ-7 באוקטובר אנחנו נתקלים בקשיים במה שנוגע לשיבוצים הבין-לאומיים, טיסות, אבטחה וכו’, לכן בשל חוסר הוודאות בתחילת המלחמה, הודעתי לאופ"א שעד הודעה חדשה לא נשלח שופטים למשחקים. זו הסיבה שלא היו שופטים ביורו ובמשחקים האולימפיים. יחד עם זאת, הצלחנו להשיג הישג – צוות ישראלי שפט את רבע גמר הקונפרנס ליג. הצבנו יעד לעונה הזו, לפחות לא לרדת מההישג הזה”.
“מספר שופטים שלנו תועדו עם צעיף של אחד המועדונים ברשתות חברתיות, יש סברה ששופט מגיע לכדורגל ממאדים ולא היה מחובר לכדורגל, אז לא. השופטים מצהירים מדי עונה על ניגוד עניינים, אבל העונה הלכנו על משהו יותר מפורט – לציין הכל בתצהיר, על אהדה, אם שופט שיחק בקבוצה כלשהי, קשר עסקי של מישהו מהמשפחה וכו’. ניקינו את כל ניגודי העניינים ואם יהיה אירוע, נטפל בו”, הוסיף.
עוד מטפר: “יש מקרים שמבחינת הוועדה, הם מסובכים לפיצוח, יש אירועים שאנחנו רוצים לקבל דעה נוספת מגורמים בחו"ל, לכן זה מעכב הודעה כלשהי. אחד הדברים שאומר יו"ר הוועדה המקצועית של אופ"א, רוברטו רוזטי, הוא להסתכל על הסיפור המלא של האירוע. לפעמים מקפיאים את התמונה של אירוע, אבל אופ"א אומרת ‘תבינו את המשחק, את כל האירוע’.
”זוויות מצלמות ה-VAR? היו שני אירועים שהמצלמה לא הייתה בסטנדרטים המצופים, הנושא טופל ולא יחזור. לגבי הנבדלים, יש מספר אצטדיונים בארץ שמבחינת התשתיות, הם מקשים מאוד על הצלמים. למשל באשדוד הצבנו שתי מצלמות בתוך היציעים כדי לפתור את הבעיה. אנחנו לא הגורם המשדר או המצלם, אנחנו לא אחראים על זה”.
יו”ר האיגוד, גיורא ענבר, אמר: “אנחנו נמצאים בתקופה לא קלה, הציבור מוטרד, באיגוד אנו רואים את החזרה למגרשים כמשימה חשובה. חלק מהמאמץ הלאומי, החזרה לכדורגל היא מחברת ומהווה אי של שפיות במציאות הישראלית המאתגרת. הגדרתי לשופטים ולשופטות את תפקידם ואת אחריותם בכל הקשור להגינות, מקצוענות והורדת רמת האלימות”.
“אאחל לכל השופטים והשופטות המשרתים במילואים שיחזרו בשלום הביתה ויצטרפו לחבריהם במילואים, וכמובן לניב (שטייף) שהצטרף לצוות שופטי המסך – שיקום והחלמה מהירה. השופטים סיימו את ההכנות לעונה בדגש על לקחים שהופקו מאליפות אירופה, כולנו מוכנים בכשירות מלאה לפתיחת העונה.
במסגרת הפקת הלקחים, החלטנו לדייק ולשפר את ההכשרה והאמון של סגל הליגה הלאומית המהווה עבורנו בית גידול לסגל הבכיר ביותר. הקמנו צוות ייעודי תחת הוועדה המקצועית הארצית הכולל את זיו אדלר, ארז פפיר ורועי חסן. אנחנו רואים בכך איזשהו כלי להביא את הטובים ביותר לרמה הגבוהה ביותר”.
“למרות הלחצים על אופ"א, השופטים שלנו מקבלים לא מעט שיבוצים יוקרתיים בדשא ובמסך. אנחנו משקיעים מאמצים בגיוס שופטות ושופטים, החלום שלי הוא לראות בעתיד 50% מהסגלים – נשים. הן יעשו את העבודה מצוין ויש לנו סיכוי טוב להשתפר בנושא, אנחנו רואים לאחרונה יותר הצלחות בנושא ובעזרת שיתוף פעולה עם ההתאחדות, ארגונים כמו אתנה ונבחרות הנשים, נצליח לרשום הישגים”.
ענבר הוסיף: “אין שום כוונה ליצור אפליה בין הקבוצות, לא נהפוך את הודעות הוועדה למתן ציונים לשופט. הוראות הוועדה יפורסמו לא יאוחר מ-24 שעות לאחר תום המחזור. ביקורת של בעלים על שופטים? התפקיד שלנו קיים בשני אופנים: לתת לשופטים גיבוי בכזו רמה שהם יפסיקו להתרגש מקללות של בעלים, הפן השני שנוגע למשמעת, יש לנו אפס משמעות ונפנה לבית דין”.
שניר לוי אמר: ”אחרי משחקים אנחנו זמינים לענות על למה נשרקה שריקה כזו או אחרת. בעונה שעברה יצא לי להסביר פעמיים למה טעיתי, אנחנו לא תמיד באים להצדיק את עצמנו”.
אוראל גרינפלד אמר: “עד היום שופטים חששו לדבר עם שחקנים כי זה כילו מראה על איבוד שליטה. עכשיו, זה שווה לנו אם זה ימנע את ההתגודדויות של שחקנים סביבנו. היה לי משחק ששחקן שאל אותי בדקה שלישית: ‘אתה יוצא להפסקת מים?’, כך שתמיד יש שיח עם שחקנים. שחקן שבא לדבר איתי אני אומר לו: ‘קפטן, בבקשה’”.