אחרי שהצליח למנוע את הקיצוצים בתקציבי הספורט הישראלי והוביל סדרת פעולות, כמו העברת חלוקת המלגות מידי הוועד האולימפי לאחריות מכון וינגייט, שר התרבות והספורט מיקי זוהר התארח הערב (שלישי) בתוכנית הספורט של ישראל ברדיו 102FM.

הצלחת למנוע את הקיצוצים בספורט.
“קודם כל המונח הוא הצלחנו ולא הצלחתי, כי זה מאבק של כל עולם הספורט. גם הספורטאים, גם האיגודים וגם התקשורת, וגם אני כמובן”.

מה עשה את השינוי בכל זאת?
”אני חושב שהצלחתי להעביר את המסר, גם לשר האוצר וגם לכל מקבלי ההחלטות שתקציבי הספורט והתרבות הם חשובים לחוסן הלאומי שלנו, כדי לשמור על שפיות. אנחנו צריכים לייצר חוסן לאומי ואפשר לייצר אותו באמצעות תרבות ספורט, והסברתי שהקיצוצים בלתי אפשריים”.

בצלאל סמוטריץבצלאל סמוטריץ' (רויטרס)

יעל ארד עושה היום מסע”ת ויוצאת נגדך, על כל העניין של העברת המלגות דרך וינגייט והוצאתם מהוועד האולימפי. גם גילי לוסטיג יצא נגד ההחלטה, מה יש לך להגיד?
”קודם כל צריך להגיד שהדבר הראשון שאנחנו עושים הוא לתקן עוול שנמשך במשך שנים בניגוד לחוק. יש צינור להעברת כסף שהוא אסור על פי הקריאות המשפטיות. זאת אומרת שאם הגוף מחלק את הכסף והוא לא זה שבוחר את הקריטריונים הוא ליכול להעביר את הכסף. זה אסור על פי הכללים, אז אנחנו מתקנים פה עיוות משפטי. מעבר לזה, לא נראה לי סביר שהכעסים אין בהם תוכן – לאורך שנים משרד התרבות והספורט היה זה שמעביר את הכסף לאיגודים באמצעות תקציבי הרכש. יש את האגודה שיושבת בווינגייט וקובעת את העברת הכסף, אז פתאום אני שומע כעס, לי זה נשמע לא אובייקטיבי ולא סביר. כנראה שהרעיון בחלוקת הצ’קים לספורטאים היה נורא חשוב להם”.

יעל ארד טוענת שלא הגעת לטקס הי”א ואתה מנסה להכניס פוליטיזציה.
”זה נמוך ורדוד, אני לא ארד לרמה הזאת. הוזמנתי לטקס הראשון והגעתי בשנה הראשונה שלי לקדנציה. בטקס הזה לא יכולתי להיות נוכח אז המנכ”ל ייצג אותי באירוע, ואחר כך אני שומע שמשתמשים בצורה שפלה בנשות הנרצחים נגדי. לקחו אישה של נרצחת וביקשו ממנה להתבטא נגדי והיא עשתה את זה באחד מאתרי הספורט, לא ב-ONE. ופשוט משתמשים בדבר הקשה הזה של חללי מינכן כדי לצאת נגדי, זה ירידה לרמות הכי נמוכות.

“מי שיוצר פה פוליטיזציה זה מי שרוצה לשלוט בהעברת הכספים, אולי זה רצון בכוח או בהכרה ציבורית ואותי זה לא מעניין. וינגייט זה מכון מקצועי, הבית של הספורט הלאומי, המקום שנותן לכל הספורטאים את כל המעטפת – בנושא הפיזי, המנטלי, הרפואי, האימון והאיגודים. אז אם הגוף המקצועי הזה פתאום לא מתאים, לי זה לא נראה אובייקטיבי מצד הוועד האולימפי. אני לא מתכוון להיכנע”.

חללי אולימפיאדת מינכן 1972 (לירון שרון)חללי אולימפיאדת מינכן 1972 (לירון שרון)

עד איפה תלך הכי רחוק? בעבר היו יחסים תקנים וטובים בין הוועד האולימפי למשרד הספורט, גם שדיברתם על המדליות ישבתם ביחד ואף חייכתם, מה קרה?
”אני לא בניתי או חיפשתי מערכת יחסים איתם. הייתה מערכת יחסים מקצועית ועניינית. עם יעל ארד תמיד ידענו להפריד בין מה שחשוב לספורט לבין וויכוחים עניינים או לא עניינים שקשורים להתנהלות. צריך לעשות הפרדה. בסופו של יום, אני לא צריך קרדיט מיעל ארד כדי לדעת שהדברים שאנחנו עושים גדולים – מענקים שנתנו לספורטאים למדליות וזה שהבאנו תוספות אדירות לספורט הישראלי, כולל השחקן הישראלי, אני לא צריך קרדיט ולא מחפש את זה. דבר אחד רציתי זה שיתוף פעולה אובייקטיבי וענייני. לזה לא זכינו מהוועד האולימפי. אני רוצה לראות את הדברים מתנהלים בצורה מקצועית והגורם הכי מקצועי זה וינגייט”.

זה לא נראה טוב שיש כאלה ויכוחים על הכסף. נשמע שאתה לא סומך על הוועד האולימפי מבחינת הכספים.
”זה לא קשור ליחסים שלנו. הייתה החלטה עניינית גם מבחינה משפטית. אין מידע שמעלה תהיות או חוששות, אבל כן נבדוק רטרואקטיבית על 2023/24 כדי שתהיה שקיפות מלאה. בסוף אותי מעניין שהכסף הציבורי יהיה שקוף לציבור, אני לא חושד בשום דבר אלא מתעקש שבקדנציה שלי הכל יעשה על פי המנהל התקין, שהציבור יוכל לשפוט. אני מרגיש שמבחינתי בתפקיד יש לא מעט הצלחות והישגים, בצורה צנועה ולא מחפשים ויכוחים אישיים.

אחת הטענות של הוועד האולימפי היא שמאז יוני הם לא קיבלו כסף, גם מנכ”ל הוועד אמר את זה. וינגייט מסוגל להעביר את הכסף? הוא בקושי מסוגל לתקן דליפה בתקרה. האם אתה יכול להבטיח שב-2025 הכסף יעבור? הספורטאים יכולים להיות רגועים?
“עקרונית אנחנו רוצים להתקדם, יש ב-18 בחודש ישיבה שתעביר לי את המלצתה. לגבי התנאים של הספורטאים – התשלום או המלגה יהיו ב-1 בפברואר, כי בינואר עדיין הוועד האולימפי ישלם על חודש דצמבר. כמובן שאני אומר בצורה ברורה – לא יהיה עיכוב בתזרים ולא בחצי שנייה, הוא יהיה מראש, הכסף יגיע כמו שעון ללא שום עיכוב.

יעל ארד (רדאד גיעל ארד (רדאד ג'בארה)

“בנוסף, הנחיתי את הגורמים הרלוונטיים להתחיל לבחון מתן מעטפת סוציאלית לכל הספורטאים שלנו, מלבד התוספת של 50 אחוז למלגות שהבאנו, אנחנו מעלים את זה ב-12 אלף שקל ונעמוד על מעטפת – פנסיה, פיצויים, ביטוח במקרה פציעה, דברים שמעולם לא היו למען הספורטאים. אני רוצה לדעת שהם יהיו מוגנים מבחינה כלכלית מבלי לדאוג. אני עומד על זה וזה שינוי אדיר שנעשה אותו. אנחנו רוצים להתעקש על מעטפת סוציאלית. אם ספורטאי או ספורטאית נפצעים, הם יכולים לצאת מהסגל האולמיפי, מישהו דואג להם במצב כזה? המעטפת תיכלל במבנה החדש של המלגות. וינגייט מתחילים להיערך לעניין הזה”.

אי אפשר להכניס אותך ואת יעל ארד לחדר ולסגור את הדבר הזה?
”אין לי שום דבר אישי נגדה. אני מוכן לשבת איתה בכל רגע נתון, ההחלטה היא לא נגדה אלא לטובת הספורט הישראלי. אני מוכן לשבת עם כל אחד, כמו שאני עושה אתכם. אני מאמין שזה המעשה הנכון מבחינה מקצועית לטובת הספורט הישראלי, זה מנתק עסקנות ופוליטיזציה”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה