לנוכח הצטברות האירועים האלימים כלפי שופטי הכדורגל בישראל בחודשים האחרונים, יו”ר איגוד השופטים, רונית תירוש, עלתה הערב (ראשון) להתקפה בראיון בתוכנית הספורט של ישראל ב-102FM והמשיכה לקרוא למקבלי ההחלטות בענף לצאת כנגד התופעה במעשים, ולא בדיבורים.
מה את שומעת על העלייה באלימות נגד שופטים?
“אם אני אצטט אותם אז דוחות השיפוט עלו מדרגה והם חמורים מאי פעם. חלקם מרגישים תחת סכנה. אני לא יכולה לחוקק חוקים נגד האלימות כלפי השופטים, אני לא בכנסת. ההתאחדות לכדורגל אחראית גם על השופטים, יש לי אנשים מעליי. יש לי טענות לבית הדין. כמי שבאה מחינוך, אמרתי שאם הענישה לא תהיה חמורה יותר אז האלימות תימשך. לתת קנסות של 5,000 ש”ח לקבוצות זה לא מרתיע”.
מה את יכולה לעשות?
”צריך לקרות משהו מאוד חמור כדי שנפסיק את הפעילות. אנחנו כפופים להתאחדות לכדורגל. זה לא נכון שאנחנו לא עושים כלום, זה מה שיש לי. ביקשתי מארז כלפון שיתחילו את המשחקים באיחור של שתי דקות אבל צריך אישור לכך. אני יכולה להגיד לשופטים לא להגיע אבל זה לא בידיים שלנו. ביום שישי הייתה עליית מדרגה באלימות. ביקשתי להתחיל את המשחקים באיחור”.
מה עושים עם הענישה?
“אני מסכימה שהענישה לא מספיק חמורה. אם יקרה מעשה של אלימות פיזית נגד שופט אנסה להנחות את השופטים לא להגיע למשחק. בליגות הנמוכות יש אלימות רצינית יותר ובעניין הזה פעלתי. אם אראה שבליגות המקצועניות, כולל הליגה הלאומית, זה יקרה שוב ותהיה פגיעה פיזית בשופט, אני אגיד להם לא להגיע למגרשים. הגענו לשלב האחרון, אנחנו לא צריכים חס וחלילה ששופט ירצח פה. מורן מאירי יצא נגדי חוצץ כשביקשתי עונשי מינימום של חמישים אלף ש”ח. אני טוענת שלא הייתה עליית מדרגה בענישה והבטיחו לי שסטטיסטית יבדקו את זה”.
כיצד תפעלי בהמשך?
“אני היחידה באיגוד שקמה וזועקת. המצב מדרדר, צודקים האנשים שאומרים שלא צריך להאשים כל הזמן את השופטים. איפה אנחנו ואיפה אירופה? אנחנו מדינת עולם שלישית. מה שהיה במשחק בין אחי נצרת להפועל ר”ג זה דברים שרואים במדינת עולם שלישית ואסור שזה יקרה. אני עושה רעש בנושא. אין לי ספק שכל זכייני השידור יסכימו לדחות את פתיחת המשחקים, חוץ מלבדר את הקהל התפקיד שלנו הוא שלא תהיה אלימות. אני צריכה שיסכימו איתי מעשית ולא תאורטית. בוא נראה מה יקרה בדיונים ביום רביעי. גם בליגה א’ הייתה אלימות פיזית וגיליתי זאת רק עכשיו. אף אחד לא ידע על זה וזה נשאר באוויר”.
כמה זמן את בתפקיד ומה הם הדברים הטובים ביותר שעשית?
“אני כבר שנתיים בתפקיד. שלושה יעדים מרכזיים הם להיות יותר מקצועיים ויש מגמת שיפור עם הזמן של הבדיקה ב-VAR. הנושא השני הוא שקיפות, אנחנו היחידים בעולם שמוציאים הסברים על האירועים שהיו שנויים במחלוקת וגם מודים בטעויות כשצריך ומסבירים את החוקים החדשים. והדבר השלישי הוא לקדם את הנשים. אנחנו עושים עכשיו שינוי בדבר כשאנחנו מביאים תזונאים, מאמני כושר ומשקיעים בזה מאוד. אני מקווה שמאי מועלם, שהיא עוזרת שופט וענבל שמש יהיו שנה הבאה בליגת העל. כדי לייצר את כל הדבר נלווה לזה את הגדלת המאגר של השופטים כשאנחנו מכשירים המון ילדים וילדות ועל הדרך מעודדים יותר בנות ללכת ולהיות שופטים”.