אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות באיגודים ובאגודות, שנואשים לתקציבים מהמדינה, משרד התרבות והספורט נמצא בשלבי הסיום של ההליך הבירוקרטי להעברת כספי התמיכה לספורט הישראלי. החל מהשבוע הבא המשרד יתחיל להעביר מידע על כספי התמיכה לענפים והאיגודים יוכלו לקבל את התקציבים השנתיים במלואם, אחרי שהתחיל לחלק את תקציבי ההכנות האולימפיות ותקציבי האירועים הבין-לאומיים באיחור רב.
שוב ושוב זה קורה בשנים האחרונות, אך כעת איגודי ואגודות הספורט בישראל נמצאים על סף משבר, לאחר שמשרד התרבות והספורט מתעכב עם העברת כספי התמיכה והתקציבים הנוספים שמגיעים להם מהמדינה. עד כה, הועברו לגופי הספורט מתחילת השנה רק כ-60% מהתקציב השנתי שמגיע להם במסגרת כספי התמיכה, בעוד שרוב הפעילות השנתית כבר הסתיימה כך שהם נותרו בגירעון ועם חובות כבדים לספקים.
ראשי האיגודים זועמים כבר תקופה ארוכה על המצב. זה כבר כמה שנים שמשרד התרבות והספורט כושל בהעברת הכספים באופן סדיר ובזמן לספורט הישראלי, בין היתר גם בגלל הליכי בחירות חוזרים לכנסת והיעדר תקציב מדינה בשנים עברו. בנוסף לכך, הרפורמה להעברת הכספים לאיגודים והאגודות ישירות מהמשרד במקום מהטוטו גם התבררה כמהלך שנועד לכישלון כי אצל הטוטו הכסף עבר בדיוק בזמן ובשקט מופתי, אך משרדי הממשלה בכל זאת התעקשו להמשיך ברפורמה ולהכניס את הספורט הישראלי לבירוקרטיה הגדולה.
עד כה, האיגודים והאגודות קיבלו רק כ-60% מהתקציב השנתי שמגיע להם בעוד שהשנה תכף מסתיימת, מה גם שהם קיבלו 60% מהתקציב שמתבסס על מה שקיבלו בשנת 2022. בעקבות זאת, נוצר משבר כלכלי גדול בספורט הישראלי: ספורטאים והוריהם משלמים על נסיעות לתחרויות בחו”ל על אף שהם יוצאים לייצג את מדינת ישראל, מחנות אימונים של נבחרות בוטלו, יש איחור בתשלום לספקים בכל האיגודים ולאחרונה עובדים אפילו לא מקבלים שכר. כל זה פוגע במוכנות של הספורט הישראלי לאולימפיאדת פאריס 2024.
בנוסף לכך, לאחרונה התגברו ביקורות חשכ”ל באיגודים ובאגודות, מה שהוביל לכך שמשרד האוצר דורש מהם החזרים על עודפים מכספים שחולקו להם במהלך מגפת הקורונה ב-2020. “דורשים מאיתנו כספים בזמן שהמדינה לא מעבירה תשלומים בזמן ואנחנו בקושי סוגרים את החודש. זה אבסורד. כל הזמן מבטיחים שהכסף בדרך, אבל בינתיים הורגים את הספורט הישראלי”, אמרו ראשי האיגודים. “מאיפה נחזיר כסף על מה שקיבלנו בשנת 2020? ממה שלא נתנו לנו? זה לא הגיוני”.
לאחרונה התקיימה פגישה בין מנכ”לי האיגודים לנציגי משרד התרבות והספורט, במהלכה הוטחה ביקורת בסגן ראש מנהל הספורט חנן דנציגר, על כך שעדיין לא העביר תקציבים ולא דאג לאשר עד לאותו הזמן את מודל איגודים אגודות לפיו יחולקו הכספים. בנוסף, האיגודים התרעמו על כך שהמשרד שלח אליהם דו”ח שמפרט על בסיס מה יחולקו הכספים והוא הכיל מידע שגוי. בעקבות זאת הדו”ח הועבר לחברה חיצונית כדי שתבדוק את המידע ותכין דו”ח חדש, אך ככל הנראה גם הקובץ החדש לא היה תקין והכיל מידע חסר שעלול לפגוע בתקציבי האיגודים.
יש לציין כי השר מיקי זוהר נכנס למשרד התרבות והספורט בלי כוח אדם איכותי מספיק והנהלים שנכתבו בעבר היו בחלקם בעייתיים. הוא קיבל זאת ב”ירושה” מקודמיו, ולאחרונה נעשו לא מעט שינויים בקרב בעלי התפקידים הבכירים, כך שהעובדים המנוסים עזבו ולכן היה קושי באישור הנהלים החדשים. במשרד יודעים שצריך לעשות סדר ולגייס עובדים חדשים, וזה יקרה בקרוב.
בצל הביקורות, המנכ”ל החדש כפיר כהן ומנהל לשכת השר חן אביטן פעלו בתקופה האחרונה במשך שעות רבות כדי לטפל במצב, לפתור את הבעיות בנהלים הבעייתיים ולבנות מודל איגודים אגודות חדש ביחד עם עובדי המשרד. גם השר מיקי זוהר היה מעורב בשיחות וירד לפרטי פרטים כדי לפתור את המחלוקות בנהלים. בנוסף, במשרד נפגשו עם ראשי האיגודים ואפילו עם המאמנים המובילים בארץ כדי לשמוע מהם מה קורה בשטח כדי לדעת היכן המשרד יכול לעזור.
אחרי זמן רב ללא התקדמות בנושא העברת התקציבים לאיגודים ולאגודות, השבוע התכנסה ועדת התמיכות ואישרה את חלוקת הכסף הענפי. בענפים אישיים האיגודים מקבלים 60% מהתקציב הענפי והאוגדות את היתר. במהלך הדיונים, ועדת התמיכות אף אישרה את מודל האיגודים, אך לא את מודל האגודות שצפוי לעבור בוועדה בשבוע הבא אחרי מקצה שיפורים נוסף.
אישור מודל האיגודים הוא צעד חשוב לקראת העברת כספי התמיכה, משום שכעת המשרד יכול לומר כמה כספים מגיעים לכל ענף בשנת 2023, ובהתאם לזה לחלק את הכסף לאיגודים ולאגודות. כעת נותר הליך בירוקרטי קטן, משום שאחרי אישור הוועדה ישנו הליך נוסף שכולל יצירת התחייבויות במרכב”ה לכל הענפים, כך שבימים הקרובים האיגודים יראו את הסכומים המאושרים במרכב”ה - ויוכלו להגיש בקשות לקבלת כל כספי התמיכה לשנת 2023 בהתאם לדו”חות ביצוע. כלומר, האיגודים יוכלו לקבל בשבוע הבא את כספי התמיכה במלואם.
מלבד זאת, לאחרונה האיגודים התחילו לקבל גם את תקציבי ההכנות האולימפיות. גם במקרה הזה, האיגודים המתינו זמן רב לקבלת הכספים, אחרי חודשים ארוכים ולחץ גדול שהפעילה יו”ר הוועד האולימפי יעל ארד על בכירי משרד האוצר על מנת שההכנות למשחקים האולימפיים לא ייפגעו. הלחץ עבד.
כמו כן, מנהל הספורט הודיע במייל כי ועדת התמיכות אישרה בתחילת השבוע חלוקה של הכספים לאירוח אירועים בינלאומיים. האישור הגיע באיחור רב, מה גם שלא כל הכספים אושרו. התקנה מורכבת מתקציב בסיס של 15 מיליון שקל ועליו מתווספים כספים נוספים מתקציב על-שינוייו שמגיע ממשרד האוצר. אלא שמשרד התרבות והספורט הגיש לאוצר רק בשבוע שעבר את הבקשה להוסיף עוד 30 מיליון שקלים לתקנה כדי שהיא תגדל ל-45 מיליון שקל סה”כ, ולכן יש עיכוב באישור העברת כל הכספים שהובטחו לאיגודים שאירחו או יארחו אירועי ספורט בינלאומיים בארץ.
למעשה, האיגודים רשאים לקבל כעת רק כשליש מכספי האירועים הבין-לאומיים ובאיגודים חוששים מכך הרי שהם התחייבו להוצאות גדולות בעקבות ההבטחות של אנשי המשרד והשר מיקי זוהר.
משרד התרבות הספורט הודיע לאיגודים השבוע באמצעות סגן ראש מנהל הספורט: “אושר תקציב הבסיס בתקנת אירועים בינלאומיים שעומד, בשלב זה, על 15 מיליון שקלים. המשרד אישר באופן עקרוני התחייבות מהנחת עבודה שתקציב התקנה יעלה ל-45 מיליון שקלים, אך מכיוון שבשלב תקציב התקנה מאפשר פתיחת התחייבויות ב-1/3 בלבד ובכדי לאפשר התנהלות תזרימית, ניתן לדווח ביצוע על סמך סכום ההתחייבות כפי שאושר על ידי הוועדה מיום 13/08/23, כאמור לעיל. יובהר, כי אין להסתמך בשלב זה על ה-2/3 הנוספים שהמשרד סבור שיוכל לאשר בקרוב בכפוף לאישור העלאת התקציב בתקנה”.
גם האגודות זקוקות באופן נואש לכסף. כפי הנראה בשבוע הבא ועדת התמיכות תתכנס ותאשר את מודל האגודות, ולאחר מכן הן יוכלו לקבל את התקציבים שמגיעים להן. זה יוריד הרבה לחץ ממשרד התרבות והספורט, שם מבינים כי יש לכך חשיבות גדולה. יש לציין, כי המהלכים הללו נעשים בזמן שעובדי משרדי הממשלה נמצאים בחופשה, אך חלקם ממשיכים לעבוד בניסיון לסיים הסאגה הזאת. באיגודים עדיין חוששים כי הם יישארו עם מחסור בתקציבים וחובות כבדים עד אחרי תקופת החגים המתקרבת. אם עד לחגים לא יועברו תקציבים נוספים, הספורט הישראלי יהיה במשבר גדול יותר.