מתחילת אוקטובר סוכני השחקנים בכדורגל נדרשים לקבלת רישיון מפיפ”א ומההתאחדות לכדורגל, כך רק מי שמחזיק בתעודת סוכן של ארגון הכדורגל העולמי רשאי לנהל משא ומתן מול קבוצות, להחתים שחקנים על חוזים או לדרוש תמורה בהתאם להסכמים בין הצדדים. התקנות נכנסו לתוקפן ביממה האחרונה, בניסיון לקבוע כללי אתיקה וחוקים ברורים לתחום שהיה עד לאחרונה די פרוץ.

המטרה של המהלך היא לקבוע סטנדרטים מקצועיים ואתיים מינימליים בקרב הסוכנים, לצורך הבטחת איכות השירות המסופק על ידם, תוך הגבלת ניגודי עניינים, הגנה על שחקנים חסרי ניסיון או ידע ומניעת פגיעה בהם. בעקבות ההחלטה של פיפ”א, גם ההתאחדות לכדורגל פרסמה תקנון חדש לסוכנים שמעוניינים לעבוד בישראל.

על פי התקנון, רק סוכן מורשה (עבר מבחן מיוחד, א.מ) יוכל לנהל מטעם הסוכנות שלו את ענייני השחקנים, כאשר על פי התקנון אסור שיהיה אינטרס בכל ענייניו עם הלקוחות. כמו כן, הוא יוכל לספק שירותים ולייצג שחקן רק לאחר שהתקשר עם אותו הלקוח בהסכם ייצוג שלא יעלה על שנתיים, כאשר בתקנון נכתב כי “ניתן להאריך תקופה זו אך ורק באמצעות חוזה ייצוג חדש וכל הוראה לחידוש אוטומטי תהא בטלה ומבוטלת. כל צד יוכל לסיים הסכם ייצוג בכל עת במידה שקיימת סיבה מוצדקת לכך, על הצד המבטל או המסיים את הסכם הייצוג ללא סיבה מוצדקת לפצות את הצד האחר על נזקים כלשהם הנובעים מכך”.

לחיצת יד (רויטרס)לחיצת יד (רויטרס)

בתקנון אף נקבע כי סוכן כדורגל לא יוכל ליצור קשר או להתקשר בהסכם ייצוג עם שחקן שנמצא תחת חוזה ייצוג בלעדי של סוכן אחר, למעט בחודשיים האחרונים של הסכם הייצוג ביניהם.

בנוגע לייצוג של קטינים נקבע כי “ניתן ליצור קשר עם קטין או עם האפוטרופוס החוקי שלו בקשר לשירותי סוכן כדורגל כלשהם אך ורק בתקופה של שישה חודשים שקודמים להגיעו של הקטין לגיל שבו יוכל לחתום על ההסכם המקצועי הראשון שלו, בהתאם לדין החל במדינה או הטריטוריה שבה יועסק הקטין. יצירת קשר זו רק תתאפשר מרגע שיושג אישור בכתב מאת האפוטרופוס החוקי של הקטין. סוכן כדורגל המבקש לייצג קטין או המייצג מועדון בעסקה שבה מעורב קטין חייב ראשית להשלים בהצלחה את הקורס הייעודי לקטינים ולציית לכל דרישה הקבועה בחוק לייצוג קטין שחלה במדינה או בטריטוריה של ההתאחדות החברה שבה יועסק הקטין”.

על פי התקנון, “סוכן יוכל לחייב את הלקוח בעמלת שירות כפי שסוכם בהסכם הייצוג”. הסוכן לא יוכל להעניק שירותים לכל הצדדים במסגרת אותה עסקה, אלא רק עבור צד אחד בעסקה אך “ייצוג כפול מותר רק אם השירות ניתן עבור פרט (השחקן, א.מ) והישות המתקשרת (הקבוצה, א.מ) באותה העסקה ובלבד שיינתן אישור מפורש מראש ובכתב על ידי שני הלקוחות”.

כמו כן, נקבעו כללים לקביעת העמלות שיגבו הסוכנים ואף נקבעה תקרה לעמלת השירות המקסימלית הניתנת לתשלום עבור מתן שירותים לשחקנים, כאשר לפי התקנון: “בתגמול שנתי שנמוך או שווה ל-200,000 דולר התקרה של עמלת השירות תעמוד על 5%. בתגמול שנתי של מעל ל-200,000 דולר יינתנו עד 3%. ניתן לקבל עד 10% מפיצוי ההעברה מישות משחררת (הקבוצה שמשחררת את השחקן, א.מ)”.

כדורגל אילוסטרציה (רויטרס)כדורגל אילוסטרציה (רויטרס)

בתקנון נכתב במפורש כי אם סוכן לא יעמוד בדרישות החדשות, רישיונו יושעה באופן זמני אוטומטית על ידי פיפ”א. הארגון גם יפרסם את שמות הסוכנים המורשים עם פרטיהם, את הלקוחות שאותם מייצגים סוכני הכדורגל עם תאריך התפוגה של הסכמי הייצוג שלהם, כל העיצומים שהוטלו על הסוכנים והלקוחות, ופרטי כל העסקות שבהם מעורבים הסוכנים כולל העמלות.

לגבי הפיקוח על הסוכנים, ועדת המשמעת של פיפ”א, ובמידת הצורך ועדת האתיקה, יהיו מוסמכות להטיל עונשים על כל סוכן או לקוח שהפרו את התקנון, החוקים או התקנות של פיפ”א. המוסד לבוררות וגישור של ההתאחדות לכדורגל ו/או בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל יהיו רשאים להטיל סנקציות על כל סוכן כדורגל או לקוח שמפרים תקנון. לבית הדין של לשכת סוכני הכדורגל תהיה סמכות שיפוט ליישוב סכסוכים, בתנאי שלא עברו שנתיים ממועד היווצרות המחלקות ומבלי לפגוע בזכות של סוכן או לקוח לדרוש סעדים מבית המשפט.

אבוקסיס:המחצית השניה הכי גרועה שלי כמאמן
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה