בהתאחדות לכדורגל עדיין לא נרגעו מישיבת ההנהלה הסוערת שהייתה אתמול ובמרכזה תשלום של 22.878 מיליון שקלים שהועבר לקבוצות בין השנים 2009-2013, כאשר הדבר החמור ביותר הוא שעד היום זה לא הופיע בדו"חות הכספיים של ההתאחדות לכדורגל, שהיו לא מדויקים ולא שיקפו את המציאות.
אם מועצת ההימורים לא הייתה מתחילה להעביר ישירות את הכסף לקבוצות במקום דרך המסננת של ההתאחדות ולא הייתה קמה מנהלת ליגה, אולי עוד שנים רבות לא היה ידוע על הבור התקציבי הזה של 22.8 מיליון השקלים.
לכולם ברור שאי אפשר להתעלם מהפרשה הזו, שעוד תכה גלים. גם לאחר הישיבה הארוכה, כאשר היה ניסיון להסביר מי מבין הקבוצות קיבלה את הכסף ולמה, אין לאף אחד תשובה ברורה.
יש לציין כי אף אחד לא קיבל לכיס הפרטי שלו את הכסף וברור שהוא עבר לקבוצות, אך פרט ל-6.2 מיליון שקלים שנרשמו ביחד עם הקבוצות שקיבלו אותן, לרובו אין תיעוד מדויק כמו שצריך להיות בגוף כגון ההתאחדות, שהגירעון שלה צמח ביום אחד לסך של 37.905 מיליון שקל.
|
המנהלת. אם היא לא הייתה קמה, אולי הבור התקציבי לא היה מתגלה (רדאד ג´בארה) |
|
|
היועץ המשפטי של ההתאחדות, עו"ד אפרים ברק, ועו"ד יוחאי הורביץ, העבירו חוות דעת מיוחדת ליו"ר עופר עיני וציינו בין היתר כי "הסכום של כ-15.8 מיליון שקל (סכום ההעברות העודפות הבלתי מיוחסות) לא ניתן לזיהוי והגדרה כחוב ספציפי של קבוצות מסוימות. אין לנו מידע בנוגע לאילו קבוצות חייבות כספים ובאיזה סכומים, מתי נולד החוב וכו'".
עוד הם כותבים כי: "לחובות הללו אין כאמור אזכור בדו"חות הכספיים הקודמים והם לא נרשמו כ"סכומים לקבל" מהקבוצות. גם הרשות לבקרה תקציבית, שהיא הגורם שבפניו אמורים להיות מצויים כל הנתונים הכספיים של הקבוצות, כולל חובות עבר, לא לקחו בחשבון "חוב" שכזה לצורך בחינה ואישור התקציבים של הקבוצות".
"אשר על כן, אנו בדעה שהסכום של ההעברות העודפות הבלתי מיוחסות לא יהיה ניתן לגבייה מהקבוצות, ואפילו אילו הייתה מוגשת תביעה ערטילאית כלשהי בגינן, הסיכויים שלה להתקבל היו קלושים".
|
עו"ד ברק. "אין לנו מידע בנוגע לאילו קבוצות חייבות כספים וכמה" (משה חרמון) |
|
|
בישיבת ההנהלה של ההתאחדות, כל אחד מהמעורבים ניסה להפיל על השני את תיק 'פרשת הכסף האבוד' ולנקות את עצמו מההתנהלות הלא מקצועית שהייתה במשך שנים רבות. הדבר החמור הוא שבהתחלה רצו בכלל לשייך את הכסף הזה בטור הנכסים ולא החובות.
גזבר ההתאחדות, דודי גיל, ביקר בישיבת ועדת הכספים ב-27 בנובמבר את משרד רו"ח קוסט פורר את גבאי ואמר עליהם: "לטעמי היה מחדל קשה שלהם. מהיבט מקצועי לא יעלה על הדעת שבמשך חמש שנים לא בא לידי ביטוי עודף תשלום לקבוצות, חוב שתפח כל שנה מבלי שבא לידי ביטוי בדו"חות".
שיטת הסמוך של זייף
שימו לב מה אמר יו"ר ועדת הכספים, אריה זייף, על מה שקרה בישיבה שבהתקיימה בשבוע שעבר: "ההתאחדות לא גבתה את התשלום היתר מהקבוצות, אלא קיוותה להסתדר בעתיד, כלומר לנכות את הסכומים מכספים שיגיעו בעתיד, בעיקר ממועצת ההימורים. הטעות הייתה שלא הודיעו לחייבים".
|
גיל. "היה מחדל קשה של משרד רו"ח קוסט פורר את גבאי" (חגי ניזרי) |
|
|
כלומר, מבחינת זייף איש לא אחראי למה שקרה, והייתה רק שגיאה שלא יידעו את החייבים. מהחומר שיש כיום במשרדי ההתאחדות לכדורגל, אי אפשר לדעת מי הקבוצות שקיבלו כסף בשנים 2009-2011. בגוף כזה גדול, שמגלגל 80 מיליון שקל בשנה, אין כל תיעוד להעברות של מיליוני שקלים.
משרד רו"ח דלויט, שמונה על ידי עיני לבדוק את פרשת הכסף, כותב בין השאר בדו"ח שלו כי: "לגבי העונות 2008/09 ו-2010/11, בדיקת הזיכויים בכרטיסי הקבוצות בוצעה באופן מדגמי על ידי צפייה במסך של חשב ההתאחדות, הואיל ורישומים אלו כלולים בתוכנת הנהלת החשבונות הישנה".
"עבור עונות 2008/09 ו-2010/11 קיבלנו מחשב ההתאחדות מכתבים שנתקבלו מהטוטו במהלך המחזורים של עונות אלו ובהתאם אליהם, יוחסו לכל קבוצה הפחתות שבהן ניתן היה לחייב אותן. נציין כי לא ניתן לבדוק שלמות ושהחישוב התבצע רק לפי המכתבים הקיימים".
|
זייף. מבחינתו הטעות הייתה שלא יידעו את החייבים (רדאד ג´בארה) |
|
|
עוד ציינו כי: "עונות 2008/09 ו-2010/11 היו תחת הסכם קודם עם הטוטו ולא נמסר להתאחדות דו"ח פרטני לפי קבוצות בתום כל עונה כפי שנמסר עבור עונות 2011/12 ו-2012/13, שהינן תחת ההסכם החדש. לפיכך, לא ניתן היה לייחס את עודף החלוקה לפי קבוצות בעונות 2008/09 ו-2010/11".
"בתיאום עם הנהלת ההתאחדות, נעשתה פנייה ישירה לגורמים מהטוטו אשר העבירו את ריכוז הערותיהם בעונות 2008/9 ו-2011/11. אין באפשרותם להעביר פירוט של העברות לפי קבוצות".
רו"ח הוסיפו: "קיבלנו מחשב ההתאחדות את הסכומים שלגביהם נתקבלו מהטוטו מכתבים לגבי הפחתה שיש לבצע לכל קבוצה בעונות 2008/09 ו-2010/11. הקבוצות לא חויבו בסכומי הפחתות אלו למרות שניתן היה לחייבן". הבדיקה מצאה רק תיעוד לגבי 7.537 מיליון שקל ואילו קבוצות קיבלו אותן מתוך הסכום הכולל.
אלו הקבוצות שקיבלו עודף חלוקה לפי דו"ח הבדיקה בעונת 2011/12 (כולם במאות אלפי שקלים: מכבי נתניה (85), בני סכנין (597), הפועל עכו (392), עירוני רמת השרון (739), הפועל חיפה (709), הפועל באר שבע (448), מכבי פתח תקווה (642), הפועל ראשון לציון (412), הפועל פ"ת (839), הפועל בני לוד והפועל רעננה (100 כל אחת), הפועל ירושלים (150), מכבי אום אל פאחם (27). סה"כ 5.240 מיליון שקלים.
|
רמה"ש. קיבלה עודף חלוקה של 739 אלף שקל בעונת 2011/12 (רדאד ג´בארה) |
|
|
עונת 2012/13: עירוני קריית שמונה (555, לאחר מכאן יש הערה לגבי מענק שהגיע לקבוצה, ג.ל) בני יהודה (601), מ.ס. אשדוד (250), בני סכנין (298), עירוני רמה"ש (119), הפועל ב"ש 25 אלף שקל. עפ"י הבדיקה, נמצא גם כי קיימות קבוצות אשר זוכו בסכום נמוך ממה שהגיע להן על פי הקריטריונים שנלקחו בחשבון על ידי הטוטו.
אלו הקבוצות שקיבלו סכום נמוך יותר בעונת 2011/12:
הפועל תל אביב (300), מכבי חיפה (150), מכבי אחי נצרת (148), מ.ס. אשדוד (98).
עונת 2012/13: מכבי והפועל פ"ת (51 כ"א), הפועל ראשל"צ (102).
רבים מחברי ההנהלה שיצאו אתמול מישיבת ההנהלה של ההתאחדות לכדורגל יצאו בתחושה קשה מאוד. איך אין הסבר למסלול של מיליוני השקלים, מי בדיוק קיבל ואיך.
גורם בכיר בכדורגל הישראלי אמר ל-ONE: "ברור שיהיו פה עוד תביעות, יש פה אחריות דירקטורים, לכל מי שהיה אז חבר הנהלה יש אחריות אישית והוא יכול להיתבע. איך יכול להיות שכל השנים האלה ואף אחד לא ראה מה קורה. זה היה מביך שכל אחד ניסה להפיל על השני את חוסר הידע".
המבחן הגדול של עיני
מבחינת היו"ר הנכנס, עיני, הוא מקבל כעת את ההתאחדות עם בור תקציבי קרוב ל-40 מיליון שקל. זה לא פשוט, אך למזלו כל מה שהוא יעשה כעת יגרום לו להיחשב לקוסם.
אבל המבחן הגדול של עיני יהיה לראות איך יטפל בפרשה הלא פשוטה הזו. אסור לו לטאטא אותה. הוא החליט על הקמת ועדת בדיקה בלתי תלויה לעניין וחייב לוודא שחבריה לא נמצאים בהנהלת ההתאחדות לכדורגל או מקורבים אליה. שתהיה באמת אמיתית ולא רק לשם להגיד, פעלתי ובדקתי.
|
עיני. "אסור לו לטאטא את הפרשה מתחת לשטיח" (יניב גונן) |
|
|
אם הגזבר מבקר כל כך קשות את משרד רו"ח החשבון, איך מתכוונים בהתאחדות לטפל בכך? בישיבה עלו האשמות של אחד נגד השני. צריך לדעת באמת מי ידע, מי לא ידע, מי טייח, ומי אחראי למחדל הגדול הזה.