יומיים לאחר האישור בממשלה לשנות את מדיניות המיסוי כלפי שחקנים זרים, גם ברשות המסים שיזמה את השינוי, מודים כי לא מדובר בהחלטה כלכלית בלבד אלא גם חברתית. השוואת מיסוי של הזרים לאלה של הישראלים צפויה להכניס, לפי הערכות הרשות, כעשרה מיליוני שקלים בשנה בלבד.

"מדובר על עניין עקרוני בעל משמעות חברתית", אומרים ברשות המסים. "בארץ יש אזרחים זרים שלא נהנים מאותה הטבת מס, אין שום סיבה לשיעור מס מופחת לשחקנים זרים". יש רק אוכלוסייה זרה אחת נוספת הנהנית מהנחה במס, עיתונאי חוץ, שגם עבורם ממליצה הרשות לשנות את המדיניות ולבטל את ההטבה במס.

בהתייחס לטענה שהעלה שמעון מזרחי, כי שינוי המיסוי לזרים יביא ל"מכת מוות לענפי הכדור בישראל", אומרים ברשות כי "יש מקומות נוספים בהם יש צורך בעובדים זרים אבל אין עיוות מס". לטענת רשות המסים, "אין הצדקה לאפלייה לטובת הזרים בספורט מבחינה מיסויית".

כיום נהנים השחקנים הזרים משתי הקלות מס: היתר לזכותם בסכום שהוציאו בעד לינה או דמי שכירות והוצאות בשל ארוחות. כמו כן, על הכנסתו החייבת של ספורטאי חוץ מעיסוק בספורט חל מס בשיעור 25%, במקום השיעורים הרגילים, המגיעים בשנת 2009 ל-46%, ובעבר הגיעו אף לשיעור גבוה יותר. יש לציין שמי שנהנה למעשה מהאפלייה הם לא הזרים אלא בעלי הקבוצות, שכן בענפי הכדור נהוג לסכם על שכר נטו וכך ההנחה מגולמת למעשה בעלות העובד למעסיק.

שמעון מזרחי (דרור עינב)
שמעון מזרחי. הטענות שלו לא התקבלו ע"י רשות המסים (דרור עינב)
 

אריה אלטר, יו"ר ארגון שחקני הכדורגל, מרוצה מהחלטת הממשלה לשנות את תקנות המס לזרים. "לקבוצות ולאגודות יש אינטרס להשאיר את המצב הקיים שמאפשר להם לעשות סיבוב על השחקנים הזרים. נתקלנו בהמון מקרים של שחקנים שעזבו חסרי כל, לקחו להם את הרכבים והושפלו. המצב הנוכחי מביא לסיטואציות מאוד קשות, באים אנשים ללא שפה שלא מכירים את התרבות ומתנהגים אליהם כמו עבדים שהגיעו מאפריקה". להוכחת דבריו מביא אלטר את סיפורם של שחקניה הזרים של אחי נצרת, שיצאו מהארץ עם חובות של עשרות אלפי דולרים. "הזרים הופכים לשגרירים רעים מאוד של מדינת ישראל".

בתחילת העשור פנו ארגוני השחקנים בכדורסל וכדורגל, יחד עם ההסתדרות, לבג"צ, בכוונה להסדיר את הנושא. שלושת שופטי העליון שדנו בעתירה דחו אותה והחזירו את ההחלטה בעניין אל הכנסת. אלטר עוקב אחר טיפול הכנסת בנושא שנים רבות והוא שבע אכזבות. "הובטח שיקבע קריטריון להבאת זרים ולא נקבע, הוחלט שאין הצדקה לזרים בליגה שנייה וגם זה לא קרה".

אריה אלטר: &qout; (אלעד ירקון)
אריה אלטר: "באים אנשים ללא שפה שלא מכירים את התרבות" (אלעד ירקון)
 

לטענתו, מעבר לטיעונים החברתיים מצב השחקנים הישראלים אף הורע בשנים האחרונות, עם השינוי במבנה הליגות. "אם לשחקן ישראלי היו אופציות ל-36 קבוצות סבירות בשלושת הליגות הראשונות, היום יש רק 32 קבוצות בשתי הליגות הבכירות. יש פחות ארבע קבוצות וזה הבדל משמעותי".

"הלאומית הפכה לבדיחה גרועה, לא מגיעים לשם זרים ברמה וחלק מאלה שמגיעים בכלל לא משחקים", טוען אלטר.            

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה