בשנים האחרונות החליטה הממשלה לבצע שורת צעדים כדי לשפר את המצב בחברה הערבית בישראל, וגם משרד התרבות והספורט נותן עדיפות לפיתוח הקבוצות והמתקנים ביישובים מהמגזר הערבי. במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית שהושקה לפני שנתיים בדיוק, נקבע בהחלטת הממשלה כי תקציב התמיכה לבניית ושיפוץ מתקנים לחברה הערבית לא יפחת מ-22% מסך תקציב התמיכה הכולל. בתוכנית המתקנים הלאומית 2031 נקבע כי ישנו תקציב ייעודי של 540 מיליון שקל לפיתוח תשתיות הספורט בחברה הערבית.

אלא שכרגע יש עוד פערים לסגור בספורט הישראלי. מרכז המחקר והמידע של הכנסת בדק את מצב ענפי הספורט בחברה הערבית בישראל והגיש היום (שלישי) דו״ח מפורט בנושא, לבקשתו של ח״כ סימון דוידסון, וקבע כי “ישנם פערים משמעותיים לרעת החברה הערבית בפריסת מתקני הספורט ברחבי המדינה, מצב שעלול להוות פגיעה בשוויון ההזדמנויות של בני נוער מהחברה הערבית ובאפשרות שלהם לעסוק בספורט”.

על פי הדו״ח שהופק לכנסת, הזמינות של מתקני הספורט ברשויות הערביות נמוכה ב-38% מזו שברשויות היהודיות. לתושבים החברה היהודית בישראל יש יותר מפי שלושה מתקני אתלטיקה ויותר מפי שבעה מגרשי טניס ובריכות שחייה פר תושב, לעומת המצב ברשויות הערביות.

סימון דוידסון (שחר גרוס)סימון דוידסון (שחר גרוס)

מספר מתקני הספורט ברשויות המקומיות לכל 1,000 תושבים עומד על 1.05 ברשויות יהודיות, לעומת 0.66 ברשויות הערביות. בדו״ח צוין כי ישנם יותר מגרשי כדורגל לאוכלוסייה הערבית מאשר ליהודית (0.093 מגרשים ל-1,000 תושבים ערבים, לעומת 0.084 מגרשים לחברה היהודית), אך יש ברשויות היהודית יותר מפי שלושה מתקני אתלטיקה ויותר מפי שבעה מתקני טניס ובריכות שחייה לתושב לעומת הרשויות הערביות. 

הספורטאים הערבים היוו בשנת 2022 כ-14% מכלל הספורטאים הפעילים בישראל, בעוד שהאוכלוסייה הערבית מהווה כ-21% מתושבי המדינה. בישראל יש 18.547 ספורטאים פעילים וכ-80% מהספורטאים הערבים עוסקים בענפי הספורט הקבוצתיים, בעיקר בכדורגל וכדורסל. חלקם של הספורטאים הערבים בענפי הספורט האישיים נמוך במיוחד והם היוו כ-8% בלבד מכלל הספורטאים בענפים האישיים.

גם שיעור הקבוצות ומועדוני הספורט ברשויות הערביות, מתוך כלל הקבוצות ומועדוני הספורט שפעילים בישראל, הוא נמוך למדי: 6.5% בלבד מהמועדונים בענפים האישיים ו-7.6% מהקבוצות בענפים הקבוצתיים הם מהחברה הערבית (לא כולל ענף הכדורגל).

כדורסל אילוסטרציה (רויטרס)כדורסל אילוסטרציה (רויטרס)

הכדורגל הוא הענף הפופולארי ביותר בחברה הערבית בישראל. שיעור הקבוצות ברשויות הערביות מכלל קבוצות הכדורגל בישראל הוא גבוה יחסית ועומד על 26.6%. בענפים האישיים, הספורטאים הערבים פעילים בעיקר בקיקבוקסינג, קליעה וכדורסל 3X3 - ופחות בענפי הליבה כמו אתלטיקה או שחייה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה