הושלמו ההכנות של נבחרות ישראל לאליפות העולם בגלישת רוח שתצא לדרכה בתחילת השבוע הבא בלנזרוטה. זו תהיה אליפות העולם שלישית בקמפיין האולימפי לפאריס 2024, אחרי התחרויות שנערכו כבר בברסט ובהאג, והיא זו שתכריע למעשה מי יהיו הנציגה והנציגה הבודדים שייצאו לייצג את ישראל במשחקים האולימפיים.

בחודש שעבר נערך מחנה אימונים מסכם באילת, בהשתתפות כל הצוותים, אליו הגיע גם יו”ר איגוד השייט שי בובר ובכירי ענף השייט. האווירה הייתה טובה וחיובית, אך באוויר הייתה דריכות לקראת התחרות שתקבע הכל. באסיפה שקיים לגולשי הרוח, בובר ביקש מחברי הנבחרות לנהוג בכבוד ובהגינות ספורטיבית האחד כלפי השני, כדי להימנע מחסימות במים ומתרגילים שיפגעו בהישגים של אחרים.

זה יהיה אירוע יוצא דופן ומרתק בספורט האולימפי, הרי שלא בכל הענפים נערכת אליפות עולם בשנה האולימפית, בטח שלא כזאת דרמטית. שלושה גברים מהנבחרת של גל פרידמן מתחרים באופן צמוד זה מול זה על הכרטיס, כאשר יואב עומר, תום ראובני ויואב כהן מועמדים להיבחר.

בנבחרת הנשים של שחר צוברי יש תחרות מטורפת בין גולשות הרוח הטובות ביותר בעולם, שכבר זכו בארבע מדליות - עם הזהב של שחר טיבי, מדליות הכסף של קטי ספיצ’קוב ודניאלה פלג, ומדליית הארד של מאיה מוריס - ומבין המועמדות הבולטות יש גם את שרון קנטור ותמר שטיינברג שמסוגלות לעשות זאת.

“נבחרות גלישת הרוח הן נבחרות שמקבלות את המעטפת הכי רחבה באיגוד”, אמר שי בובר בראיון ל-ONE לקראת אליפות העולם האחרונה. “עד היום בנשים הצלחנו בשתי אליפויות עולם לזכות בארבע מדליות של ארבע ספורטאיות שונות. זו התחרות הכי קשה שיש, והשיטה יכולה לייצר הזדמנות כי ביום האחרון הכל נפתח ומצד שני אפשר גם לאבד את הכל. זו השיטה והוכחנו שאנחנו יודעים להסתדר איתה בעבר”.

קטי ספיצ'קוב. צילום-sailing energy (אחר)קטי ספיצ'קוב. צילום-sailing energy (אחר)

מה המטרות שהאיגוד מציב לנבחרות לאליפות העולם הקרובה?
“יש לנו שש נשים שכולן שוות מקום בעשירייה המובילה ושלושה גברים ששווים מקום בטופ 10. יש לנו ציפייה מהנשים, אחרי שחזרנו עם שתי מדליות מכל אליפות עולם, אבל אם נחזור עם מדליה אחת הפעם לא נתלונן. בנבחרת הגברים המטרה צריכה להיות לפחות נציג אחד בטופ 5. יש ארבעה גולשי רוח זרים שהם בטופ העולמי, אבל מבחינת המאבק הפנימי בנבחרת ישראל הכל פתוח. ליואב כהן יש ניסיון, יואב עומר ותום ראובני כבר הוכיחו את עצמם בעבר, ואני רק מקווה שנצליח לשדרג את היכולות של כולם ברגע האמת. גם כאלה שאיבדו סיכוי צריכים לדעת שזו אליפות עולם ואפשר להכניס לרזומה הישג משמעותי, שזה לא פחות חשוב”.

איך שומרים על ספורטיביות ונמנעים מחסימות במים או מפגיעה בגולשות רוח אחרות בגלל שיטת הניקוד הפנימית?
“הצוות המקצועי בנה חוברת מפורטת למבחנים האולימפיים. יש ניקוד מתמטי, אבל לא רק הוא משפיע על ההחלטה מי ייצאו למשחקים האולימפיים. יש גם ההמלצה של המאמן על הנציג או הנציגה, על פי קריטריונים ברורים, ובסוף זה מגיע לדיון בפני ועדה של חמישה נציגים בלתי תלויים. יש בשיטה היבט סובייקטיבי, בשביל למנוע מצבים כאלה שאחד מקלקל לשני בשביל להיות הנציג, ואז בעצם ישראל מאבדת מדליות בתחרויות גדולות. המטרה היא לשמור את כולם במתח חיובי ותחרותי. שוחחתי עם הספורטאים והצוותים, והדגשתי את החשיבות שצריך להפליג בצורה הוגנת. אני מקווה שהיריבות תהיה ספורטיבית במים ושזה לא יגרר למקומות לא טובים”.

האמנת שתהיה לישראל את נבחרת הנשים הכי טובה בעולם?
“זה קמפיין קצר, אחרי החלפת דגם מ-RSX ל-IQ פויל, כך שהיה קשה לדעת לקראת מה אנחנו הולכים. עשינו בחירה נכונה באנשי המקצוע שלה. שחר צוברי, שהיה גולש בארבעה קמפיינים ובשלוש אולימפיאדות ומדליסט אולימפי, עובד ביחד עם סתיו בוימל שאימן נוער ועשה כברת דרך, וביחד הם קיבלו נבחרת בשילוב של ותיקות לצד צעירות מוכשרות, הצליחו לשדרג את היכולות התחרותיות שלהן ולהגיע לרמה כזאת שזו הנבחרת הכי טובה בעולם. כן, אנחנו גאים לומר את זה. אם הייתה מדליה קבוצתית בנשים, כמו בענפים אחרים, אין ספק שבגלישת רוח כנראה שהיינו מועמדים למדליית זהב. זה מחמם את הלב לראות את זה, זה מרגש, בעיקר כשמדובר בספורט נשים”.

סתיו בוימל ושחר צוברי (איציק בלניצקי)סתיו בוימל ושחר צוברי (איציק בלניצקי)

אומנם היו שתי אליפויות עולם מוצלחות, אבל הן היו לפני המלחמה. עד כמה אירוע ה-7 באוקטובר השפיעו על הנבחרת?
“אני חושב שאם נצליח בלנזרוטה, זו תהיה ההסברה הכי טובה שיש למדינת ישראל. אני לא חושב שצריך שנעשה מחווה כזאת או אחרת, רק לראות את דגל ישראל בדבוקה המובילה זה הדבר הכי חשוב מבחינתנו. עם כל מה שאנחנו עוברים במדינה, שזה מרסק אותך מבפנים, חשוב לבוא לתחרויות ספורט ולנצח כי זה מייצר גאווה. מרכז השייט בנהריה שבצפון סגור בגלל המלחמה וגם באשדוד לא הייתה פעילות, ולשמחתי הייתה התגייסות יפה לארח את המועדונים שלא יכלו לעבוד. אנחנו כאן ביחד”.

יש רצון לראות מדליה בשביל המדינה?
“ברור. בלי קשר למלחמה, כשאני עומד בהאג עם מנכ״ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג ועם המנהל המקצועי של האיגוד אלי צוקרמן, ושומעים את התקווה מתנגנת בטקס המדליות, עם שתי ישראליות בראש הפודיום, זה מסוג הרגעים שאתה אומר לעצמך - זה שווה את הכל. זה השיא של הרגש. בגלל המלחמה, יש לזה חשיבות גדולה עכשיו וכולם רוצים להוכיח שאנחנו עדיין חזקים. אני מקווה שנצליח גם הפעם לעשות דבר דומה. הלוואי״.

אומנם אנחנו לפני אליפות העולם האחרונה, אבל די ברור מה היכולות של גולשי הרוח הישראלים. האם אפשר כבר עכשיו לדבר על ציפיות מהמשחקים האולימפיים הקרובים?
“המטרות יכולות להשתנות אבל נכון להיום בנשים אנחנו ללא ספק בעמדת מדליה. ביתר הדגמים - בקייט פויל, במפרשיות 470 ובגלישת רוח לגברים - אנחנו בעמדה של גמר אולימפי. תמיד אליפות העולם האחרונה היא זו שקובעת על הנייר מה יכול להיות, למרות שקטי ספיצ’קוב עשתה מדליה בקאדיס ובסוף לא סיימה עם מדליה אולימפית בטוקיו, מה גם שבגלל השיטה ביום האחרון הכל נפתח וגם מישהו שהוא לא פייבוריט יכול לזכות במדליה. לכן חשוב לנצח את הסדרה באליפות העולם, כי עדיף להבטיח מדליה ואחרי זה להתחרות על הצבע. אחרי אליפות העולם נדע מה קורה, ואחרי שייבחרו הנציגים יש חצי שנה לעבוד חזק ולנסות לקרב את כל הדגמים לאיום על מדליה”.

עד כמה אתה מאוכזב מכך ששי קקון לא הצליחה לזכות בכרטיס למשחקים האולימפיים בתחרות האחרונה בדגם לייזר?
“שי קקון הייתה צריכה לעשות קווטה בארגנטינה. היו שבע מקומות עבור 12 המדינות שנלחמו עליהם. זה היה בידיים שלה והיא פספסה את הקריטריון. זה מאכזב כי היינו צריכים להיות במצב שהראש שלה פנוי עכשיו להתעסק רק במשחקים האולימפיים. במקום זה, יש לה עוד 10 מדינות שצריך להילחם איתן על שתי קווטות באליפות אירופה באתונה. היא צריכה לעשות את זה שם, אבל זה הופך להיות יותר קשה. מצד שני, מאוד שמחתי שהייתה לנו אליפות עולם לנוער מצוינת באותו המקום, וראם מגן זכה שם במדליית כסף, כך שאסור לנו לוותר על הדגם הזה”.

אחרי אולימפיאדת פאריס יתקיימו הבחירות באיגודים. האם אתה מתכוון להמשיך בתפקידך לקדנציה נוספת?
“לפי התקנון מותר לי ליו”ר לכהן בשתי קדנציות. אחרי קדנציה ראשונה, החלטתי שאמשיך לעוד קדנציה נוספת ואחרונה. ברגע שנקבל זאת בהסכמת המועדונים השונים, אני מניח שנדבר גם על זה”.

המאמנים ימשיכו לאולימפיאדת לוס אנג’לס?
“כל המאמנים אצלנו חתומים לקמפיין שלם, עד לסיום אולימפיאדת פאריס. הדברים עבדו טוב עד עכשיו, אני נהנה לראות את שיתוף הפעולה בקמפיין הזה, את הגיבוש והאווירה. בחרנו אנשי מקצוע טובים ואנשי מעטפת מעולים, שזוכים לגיבוי מצוות המשרד, המנכ״לית סמדר פינטוב והעובדות, כמו גם וועד האולימפי, היחידה לספורט הישגי ומשרד הספורט. כל המערכת עובדת טוב ובשיתוף פעולה. אני מסכים שאנשים צריכים לקבל וודאות, יציבות ושקט. כשיגיע הרגע, נעסוק בזה. כרגע אנחנו מרוכזים באליפות העולם ורוצים לייצר הצלחה ביחד”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה