אז נכון, ארוחת החג נחגגת השנה במתוכנת מצומצמת עם המשפחה הגרעינית, אבל בכל זאת נשב בליל הסדר, נקרא את ההגדה של פסח, נספר את סיפור יציאת מצריים, ונחגוג את החג שמסמל את יציאת עם ישראל מעבדות לחירות.
לאלו מכם שחוששים לעלות במשקל בארוחת החג גם במתכונת המצומצמת, או בכלל בארוחות במהלך שבעת ימי החג - הכתבה הזו בשבילכם.
אז בין הניקיונות וההכנות קחו לעצמכם כמה דקות, וקבלו את הטיפים הכי טובים שלי לעבור את חג הפסח בשלום.
היזהרו מ"תחליפי חמץ"
האיסור על אכילת חמץ בפסח (איסור על אכילה מחמשת מני דגן: חיטה, שעורה, כוסמין, שיבולת שועל ושיפון עם מים שתפחו), מוביל אותנו לעיתים קרובות לחפש "תחליפי חמץ".
יש לזכור, כי רוב התחליפים הכשרים לפסח לא בהכרח בריאים יותר, ולא בהכרח מכילים פחות קלוריות. לדוגמא, "קמח תפוחי אדמה" או "קמח מצה" מכילים לפחות את אותה כמות הקלוריות כמו קמח רגיל.
דבר נוסף: על מצה אחת, (שמכילה כ-120 קלוריות, השווה כמו 2 פרוסות לחם), שהיא בדרך כלל פחות משביעה מאשר לחם, אפשר למרוח כמות גדולה יותר של ממרח מאשר על פרוסת לחם אחת, מה שיכול להוביל אותנו בסופו של דבר לצריכת קלוריות גבוהה יותר ממה שתכננו.
אל “תאכלו עם העיניים
במחקר שפורסם בעבר הנקרא "דיאטת קפיטריה" (יש לציין שהמחקר שנעשה על עכברים ולא על בני אדם), נצפה שכאשר נתנו לעכברים לאכול ללא הגבלה אוכל מגוון העשיר בפחמימות ודל בחלבונים וויטמינים, אותם עכברים אכלו הרבה יותר לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה מזון אחד בלבד – וכמובן שעלו יותר במשקל לעומת קבוצת הביקורת.
המסקנה היא כאשר יש מבחר גדול ומגוון של אוכל על השולחן, ובפרט שמגיעים רעבים לארוחת החג – סביר להניח שנאכל יותר, גם אם לא תכננו.
אני מציע לפני שממלאים את הצלחת לבחון את מגוון המזונות ששולחן החג מציע, ולמלא את הצלחת במזון שאתם חושקים (אפרט על כך בהמשך). רצוי לאכול את מה שבחרנו בהתחלה, ולא למלא את הצלחת פעם נוספת, אלא אם כן מרגישים עדיין רעבים.
תשאלו, תשאלו, תשאלו
מאכלי החג מכילים בד"כ כמות גבוהה של קלוריות מבלי שאנו יודעים. למשל: גפילטפיש אחד מכיל כ-150 קלוריות, מצה אחת מכילה כ-120 קלוריות, כף חרוסת מכילה כ-80 קלוריות, וכופתאות של קניידלך מכילים כ-80 קלוריות ליחידה.
אל תוותרו על מאכלי פסח שאתם אוהבים, אפשר לאכול הכל, אך כדאי לשים לב לכמות. כמוכן, אל תתביישו לשאול מה מכילים התבשלים וכיצד התבשלו והעדיפו מזונות שעברו אידוי, אפייה או בישול, ופחות מזונות שעברו טיגון.
מה עוד אפשר לעשות?
קודם כל להרגיע את כל מי שמפחד לעלות במשקל בארוחת חג אחת. כדי שתעלו במשקל ב-1 ק"ג של שומן, יש לאכול כ-11,000-9,000 קלוריות מעל המאזן הנייטרלי שלנו. כך שאפשר להירגע- אתם בטח לא תעלו במשקל מארוחת חג אחת.
שלושה טיפים מועילים לקראת הארוחות הגדולות של החג
- אפשר לדלג על ארוחת הבוקר באותו יום של ארוחה גדולה.
- רצוי לאכול בצהריים מנה המכילה ירקות ומנה העשירה בחלבון כמו עוף, בשר, דג או קטניות מבושלות (כך שמרנו קלוריות לארוחת הגדולה בערב - שם כנראה בכל מקרה נאכל יותר מהרגיל).
- שמרו על "צלחת מנצחת" הכוללת 1/2 מהצלחת ירקות, 1/4 מהצלחת מנה עשירה בחלבון (עוף, בשר, דג או תחליף לצמחוניים כמו קטניות או סויה), ואת 1/4 הצלחת שנותרה מלאו בכל מזון אחר שאתם חושקים בו בחג.
הכותב הנו ליאור הורוביץ, דיאטן קליני. לתוכניות תזונה לפרטים נוספים לחצו כאן
רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה!