לינוי אשרם עשתה אתמול (שבת) את הלא ייאמן כשזכתה במדליית זהב אולימפית בהתעמלות אמנותית – מדליית זהב ראשונה לאשה ישראלית ומדליה ראשונה לישראל בענף ההתעמלות האמנותית. היא עשתה את זה בתום תחרות אישית פשוט ענקית, כשהיא מקדימה את הפייבוריטיות לזהב ולכסף, התאומות דינה וארינה אברינה.

ברוסיה לא אהבו כלל את הזכייה של אשרם, תקפו את השופטות וטענו בתוקף שהזהב היה צריך להיות של דינה אברינה. יש לציין שהאחיות אברינה זכו ב-13 מ-15 מדליות הזהב שחולקו למתעמלות יחידות בשלוש אליפויות העולם האחרונות בהתעמלות אמנותית (חמש מחולקות בכל אליפות עולם – ארבע על התרגילים הבודדים ואחת בקרב רב), כששתי מדליות הזהב הנוספות הלכו גם הן למתעמלות רוסיות. לעומתן, לאשרם אין שום זכייה בזהב מאליפויות העולם והזכייה היחידה שלה שנחשבת “גדולה” – זהב בקרב-רב באליפות אירופה 2020, הייתה באליפות שנערכה באוקראינה ושהאחיות אברינה לא הופיעו אליה.

אם זה לא מספיק, אז רוסיה זכתה במדליות זהב בהתעמלות אמנותית בכל המשחקים האולימפיים מאז סידני 2000 – חמש אולימפיאדות ברצף, ואבדן הזהב בקרב-רב האישי (וגם בקבוצתי, לבולגריות) ממש לא ירד טוב בגרון הרוסי. עם זאת, לא כולם ברוסיה הסכימו עם התלונות נגד השיפוט. בבלוג הספורט האולימפי של אתר הספורט המוביל “sports.ru” פורסם ניתוח של התחרות שכותרתו “למה רוסיה הפסידה בהתעמלות אמנותית – הסבר באמצעות עובדות”, שבניגוד לטענות של הרוסים על שיפוט לעומתי מסביר בפירוט מדוע הניצחון דווקא כן הגיע לאשרם.   

דינה אברינה לא מאמינה שהיא הפסידה את הזהב (רויטרס)דינה אברינה לא מאמינה שהיא הפסידה את הזהב (רויטרס)

אלכסיי אבדוחין, המומחה של האתר בספורט אולימפי, הסביר כי לפי פורטוקול השיפוט, דרגת הקושי הגבוהה יותר בכל ארבעת התרגילים היא שנתנה בסופו של דבר לאשרם את הניצחון. בהתעמלות אמנותית הציון בכל תרגיל נקבע על פי שני חלקים – דרגת הקושי ואיכות הביצוע. בדרגת הקושי לינוי הציגה תרגילים שהיו קשים יותר ב-1.3 נקודות (בסך הכל) על אלה של דינה אברינה – 0.3 יותר בדרגת הקושי בחישוק, 0.1 בכדור, 0.7 באלות ו-0.2 בסרט. למעשה ההפרש בין אשרם לבין דינה אברינה בסיום, שעמד רק על 0.150 נקודות, מעיד שאברינה קיבלה ציונים עדיפים בביצוע ב-1.150, אך זה עדיין לא הספיק לה כדי לצמצם את הפערים בדרגות הקושי. 

אבדוחין אף מסביר שדרגת הקושי עצמה מורכבת משני חלקים – קושי עם המכשיר, שבוחן את הסנכרון בין הגוף למכשיר בכל אחד מארבעת המכשירים, וקושי בביצועי הגוף, שבוחן את השליטה בגוף – קפיצות, סיבובים, יציבות וכו’. למעשה, דינה אברינה קיבלה 0.6 נקודות יותר מאשרם ברמת הקושי עם המכשיר, אבל הישראלית המוכשרת קיבלה 1.9 נקודות יותר ברמת הקושי בביצועי הגוף – וזה מה שנתן לה את היתרון של 1.3 בדרגת הקושי, שהספיק לה לבסוף כדי לזכות בזהב.

לינוי אשרם (רויטרס)לינוי אשרם (רויטרס)

אחת ההערכות שמעלה אבדוחין היא שהפער הגדול בדרגת הקושי של ביצועי הגוף קשור לפציעה בגב שחוותה דינה אברינה ב-2020, שבעטיה היא לא יכלה לבצע חלק מהאלמנטים שאשרם ביצעה. היא חיפתה על זה ביכולת הסנכרון הגבוהה משל אשרם עם המכשיר ובביצוע הנהדר שהיה טוב בהרבה מזה של אשרם (1.150 יותר טוב כאמור), אך זה לא הספיק.

אבדוחין נדרש גם לעוד שלוש טענות שהועלו ברוסיה, וראשית לטענה העיקרית – לגבי נפילת הסרט של אשרם. ברוסיה היו שטענו שלאחר שנפל לישראלית הסרט, בתרגיל האחרון, לא הייתה אפשרות לתת לה את הזהב ולכן מדובר ב”גניבה”. אלא שהבלוגר האולימפי של האתר המוביל הסביר שהטענות האלה מופרכות, וניתן לתקן כל טעות ע”י רמת הקושי ואיכות הביצוע.

לינוי אשרם עם הסרט (רויטרס)לינוי אשרם עם הסרט (רויטרס)

ההסבר המפורט יותר הוא שלפי החוקים החדשים שאומצו ב-2017, שאחת המפתחות שלהם הייתה המאמנת הרוסייה אירינה ויינר בעצמה, הטעות הזו אינה קריטית, שכן אם המכשיר חוזר לידיים ולשם כך נדרש רק צעד או שניים, מורידים 0.7 נקודות, וכך קרה במקרה של אשרם. השופטים הורידו לישראלית בסך הכל 1.3 נקודות על הביצוע בתרגיל הסרט. בהנחה שמתוך זה 0.7 אכן הורדו על הפלת הסרט, על שאר התרגיל הורדו 0.6 נקודות. האם זה לא סביר? נראה שאי אפשר לומר זאת בהתחשב בכך שלדינה אברינה הורדו 0.5 נקודות – יותר טוב מלינוי, אבל די דומה. ואכן, פרט לנפילת הסרט, איכות הביצוע של שתיהן הייתה דומה למדי. 

באשר לטענה שהועלתה ברוסיה לפיה האחיות אברינה היו טובות בהרבה מלינוי במוקדמות (שתיהן סיימו עם מעל 3 נקודות יותר מלינוי) ולא יכול להיות שהפער בין הציונים של הישראלית בגמר לאלה שבמוקדמות גדול כל-כך, הזכיר אבדוחין שלמעשה, גם במוקדמות הישראלית קיבלה את הציון הגבוה ביותר בכדור, ואת הציון השני בגובהו בתרגיל הסרט, יותר גבוה מזה של דינה אברינה. גם בתרגיל האלות לינוי הייתה קרובה מאוד לאחיות אברינה. הפער הגדול בין הישראלית לתאומות הרוסיות במוקדמות נבע מהתרגיל הנוראי של לינוי בחישוק, שהוריד לה יותר משלוש נקודות. אז בעצם, הציונים שלה לא השתנו באופן כה דרמטי מהמוקדמות – רק בחישוק.

לינוי אשרם ואיילת זוסמן בטירוף (רויטרס)לינוי אשרם ואיילת זוסמן בטירוף (רויטרס)

לסיום, לגבי ריבוי הערעורים של המתעמלות השונות בגמר והטענה שהעובדה שהיו כל-כך הרבה ערעורים לאורך התחרות מעידה שהשיפוט לא היה בסדר, הסביר אבדוחין שבהתעמלות אמנותית ערעורים הם דבר שבשגרה ולא מעידים על איכות השיפוט.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה