האם המחאות שפרצו בעולם יקבלו מקום גם במשחקים האולימפיים? לפי דיווחים בעולם, הוועד האולימפי הבינלאומי שוקל לקיים דקת דומיה בטקס הפתיחה של אולימפיאדת טוקיו, על מנת להימנע מאירועי מחאה ספונטניים מצד הספורטאים במהלך האירוע שמתוכנן להתקיים בקיץ הבא ביפן.

חוק 50 של הוועד האולימפי הבינלאומי אוסר על קיומן של מחאות פוליטיות באירועי ספורט, כולל בשדה המגרש ועל הפודיום, אלא שכעת ראשי הוועד האולימפי שוקלים לשנות גישה ולמצוא ביחד עם הספורטאים דרך למנוע מחאות במקומות הללו, כאשר בין היתר עלתה האפשרות לתת זמן מוגדר ומסודר למחאה בפתיחת המשחקים האולימפיים ובכך למעשה להימנע ממחאות בהמשך.

הכפר האולימפי בטוקיו (רויטרס)הכפר האולימפי בטוקיו (רויטרס)

בוועד האולימפי עלתה האפשרות לקיים דקת דומיה בפתיחת האירוע במהלכה כל הספורטאים יעמדו יחד באקט שמסמל אחדות, זאת מבין כל כמה אפשרויות אחרות שעלו בישיבות של הארגון, כאשר הניסיונות להגיע להסכמה בנושא הזה מול הספורטאים נובעים בעיקר על רקע התגברות המחאות נגד גזענות ברחבי העולם. בסיסן של המחאות כידוע הן בעקבות מאבקם של האפרו-אמריקאים בארצות הברית, מחאות שצברו תאוצה בחודשים האחרונים.

עד כה לא היו דקות דומיה באירוע הפתיחה של המשחקים האולימפיים והוועד האולימפי התעקש שלא לאפשר מחאות פוליטיות מכל סוג. עד לאחרונה הוא אף התעקש שלא לקיים דקות דומיה גם כאשר משפחות י”א חללי אולימפיאדת מינכן ביקשו מהוועד האולימפי הבינלאומי לעשות זאת. במשך עשרות שנים הבקשות הללו נענו בשלילה, עד שלבסוף התקיים טקס נפרד בכפר הספורטאים לזכרם לפני אולימפיאדת ריו 2016, בהחלטתו של יו”ר הארגון תומאס באך שנחשב למנהיג מכבד יותר וליברלי יותר.

כזכור, לאורך ההיסטוריה היו כמה אירועי מחאה במשחקים האולימפיים. בין היתר, באולימפיאדת מקסיקו 1986 האתלטים האפרו-אמריקאים טוני סמית’ וג’ון קרלוס הניפו אגרוף עם כפפה שחורה על הפודיום במהלך ההמנון של ארצות הברית. באולימפיאדת ברלין 1936 לוץ לונג הגרמני הצדיע במועל יד על הפודיום של מנצחי הקפיצה לרוחק, בזמן שהאתלט האפרו-אמריקאי ג’סי אוונס עמד במקום הראשון. בדיוק מהאקטים האלה רוצים להימנע בוועד האולימפי הבינלאומי והם מנסים להגיע להסכמה על כך עם הספורטאים.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה