חבר הוועד האולימפי הבינלאומי וסגן ועדת התיאום של אולימפיאדת טוקיו 2020, אלכס גלעדי, מזהיר כי “איגודים, ארגונים וגופי ספורט שלא יתנהלו במקצועיות רבה יותר ובשקיפות גדולה יותר - לא יהיו רלוונטיים בעתיד הקרוב”. את הדברים אמר היום (ראשון) במסגרת האסיפה הכללית הוועד האולימפי בישראל שנערכה בתל אביב.

במחקר שבוצע לאחרונה על ידי ארגון ענפי ספורט הקיץ האולימפיים נבדקה הסוגייה לאן הולך הספורט העולמי. לפי המסקנות שלו, ניתן להבין כי מצבו של הספורט הבינלאומי הוא טוב וכך גם מצבו של המין האנושי. “אנחנו כנראה במצב הטוב ביותר אי פעם שידעה האנושות. יש פחות עניים, אנשים חיים יותר שנים, יש יותר דרישה לראות ספורט ולחוות אותו - ולכן במחקר בדקו לאן כל זה עלול להתפתח, בדגש על כיוונים שליליים”, ציין גלעדי.

לפי מה שהציג לחברי הוועד הישראלי, ההכנסות של גופי הספורט השונים עלו בצורה משמעותית, ובהתאם לזה גם להתאחדויות ולאיגודי הספורט השונים יש הרבה יותר כסף. כך למשל, בעשורים האחרונים חל גידול משמעותי בכספים שחילק הוועד הבינלאומי להתאחדויות הספורט, כאשר סך הכספים שחולקו האמירו עד ל-540 מיליון דולר באולימפיאדת ריו 2016. לפי ההערכות, הסכומים עוד ילכו ויגדלו, מה שמעיד על מגמה לפיה יש הרבה יותר הכנסות בספורט העולמי.

אלכס גלעדי (עמית שיסל)אלכס גלעדי (עמית שיסל)

אלא שלא בכל הענפים דואגים לספורטאים שלהם ולא בכל הענפים דואגים להיות שקופים, ולכן גלעדי הזהיר: “זיהינו כבר כמה מגמות שליליות, כמו בעולם השחייה, שם היה תכנון להקים את ליגת ה-ISL האקלוסיבית במטרה לשפר את תנאי השכר של השחיינים הגדולים בעולם, מעבר לתחרויות שמקיימת פינ”א, אבל זו מצידה ניסתה למנוע משחיינים להשתתף בליגה העתידית עם איומים על הרחקתם, ובמקביל הגדילה את כמות התחרויות והפרסים שיחולקו שם כדי לפגוע במהלך.

“האיגודים וההתאחדויות צריכים להבין שזה יכול לקרות גם להם”, הוסיף גלעדי. “ליגה שכזאת היא חלק ממודלים שכבר קיימים, כמו למשל ליגת היורוליג בכדורסל, שהוקמה אחרי מאבק ממושך ועימות דומה עם פיב”א. צריך לומר, אי אפשר להתחרות בזה. בית המשפט בגרמניה פסק נגד ההתאחדות להחלקה על הקרח, אחרי שזו פסלה מחליקה גרמנייה שהשתתפה בתחרות שלא במסגרת התחרויות שהיא מציעה. יש לזה מסר אחד ברור - האיגוד האירופי לא בעד מונופוליזם. לכן היורוליג ממשיך לפעול ויוזמות שכאלה עשויות להפוך למשהו שכיח”.

לפי הנתונים שהציג אלכס גלעדי, ב-1990 היו חצי מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ולעומת זאת ב-2050 יהיו מעל שלושה מיליארד. “לכן יש חשש שממשלות ישקיעו פחות בספורט התחרותי אלא יותר בספורט העממי בעתיד”, ציין גלעדי. “המסקנות הן שההנהלות בגופי הספורט חייבות להיות יותר מקצועיות ושקופות, והאיגודים יהיו חייבים לדעת להתמקצע בניהול, בדיגיטציה, בכסף ובשיווק כדי למשוך אליהם ספורטאים. כל רמות הניהול יצטרכו להיות טובות יותר ושקופות יותר, ואני צופה שזה יקרה כבר מהשנים הקרובות. אין סיבה שאיגוד לא יהיה שקוף כל עוד הוא מקבל כסף ציבורי, כי אם הוא לא יהיה כזה - הוא יישאר מאחור”.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה