כמה פעמים שמעתם את השם כריסטיאן טייו בשבוע החולף? סביר להניח שלא הרבה, ולא באשמתכם. החמישייה המדהימה של ליאו מסי מול באייר לברקוזן, שהמשיכה את המסי-מאניה (13 שערים בחמישה משחקים, למקרה שלא הייתם על כדור הארץ לאחרונה) השאירה בצל את הכישרון הקטאלוני, שאף הוא לא ישכח לעולם את ה-1:7 של ברצלונה על הגרמנים בליגת האלופות.

מה אתם באמת יודעים על השחקנים שיש להם את החופש לעשות הכל על המגרש? הכנסו לטריוויות "תחיה את החופש" ואולי תזכו בבושם החדש - ל'הום ליברה מבית איב סאן לורן. לחצו כאן.

טייו בן ה-20, האחרון מבין צעירי בארסה שהוקפץ לסגל של פפ גוארדיולה, כבר הפך לשם מוכר בקרב אוהדי אלופת אירופה, אבל רק השבוע הוא פרץ לתודעה ברחבי היבשת.

הקיצוני עלה להופעת הבכורה שלו בצ'מפיונס כשהחליף את אנדרס אינייסטה בדקה ה-52 של המשחק מול לברקוזן וכבר אחרי 2 דקות 75,632 צופים ראו אותו מבקיע. ססק שלח לו מסירה קשתית בצד שמאל, טייו פתח מבערים באגף וכשהגיע מול השוער ברנד לנו, בעט שטוח לפינה הרחוקה אה-לה תיירי הנרי.

"פפ אמר לי פשוט להיות עצמי ולבקש את הכדור בכל פעם שיש לי הזדמנות לכבוש", סיפר הילד שהשלים צמד בדקה ה-61 אחרי שבעיטה חלשה שלו נהדפה על-ידי לנו לתוך שערו.

טייו חוגג על חשבון לברקוזן (רויטרס) (אסף לירן)
טייו חוגג על חשבון לברקוזן (רויטרס)
 

בהמשך ססק סידר לטייו עוד הזדמנות נהדרת לכיבוש והשאיר אותו במצב של אחד על אחד מול לנו, אבל הילד שפינטז כבר על השלושער, נכשל. לא רק שהוא החמיץ מול שוער לברקוזן, הוא טעה כשלא מסר לפדרו, שהיה צריך כדור ברשת הרבה יותר ממנו והיה פנוי לחלוטין מימינו.

שפן האנרג'ייזר של בארסה התאכזב מחוסר הפירגון של חברו לקבוצה, אבל הוא הבין אותו. בקיץ 2010 הוא עשה בדיוק את אותו הדבר בחצי-גמר המונדיאל מול גרמניה כשהעדיף לנסות לכבוש בעצמו במקום לפרגן לפרננדו טורס הפנוי, ונבלם.

ואולי הקשר בין השניים לא מקרי, שכן רבים רואים בטייו כסוג של פדרו חדש. לא יורש, הרי האחרון רק בן 24, אבל כזה שמביא למגרש בדיוק את מה שכובש השער הראשון בגמר האלופות האחרון בוומבלי, עדיין לא מצליח לספק העונה: מהירות ובעיקר שערים.

טייו מודה למסי על הבישול מול סוסיאדד (רויטרס) (אסף לירן)
טייו מודה למסי על הבישול מול סוסיאדד. מחזיק בממוצע טוב יותר מהפרעוש (רויטרס)
 

הצמד מול לברקוזן העמיד את טייו על ממוצע של שער כל 66 דקות (יותר טוב משל מסי, אם כי בהרבה פחות משחקים, כמובן) והיה הדובדבן שבקצפת לתקופה הנהדרת שעוברת עליו. אבל הילד, שחי את החלום, עבד קשה ועבר הרבה עד שזכה לשתף פעולה עם מסי וססק.

אז איך הכל התחיל?
כריסטיאן טייו הררה, בשמו המלא, נולד ב-11 באוגוסט 1991 במרחק 20 ק"מ מברצלונה, בעיר סבאדל שבה נולדו עוד מספר שחקנים עם קשר ישיר לבלאוגראנה: אוסקר גארסיה שמאמן את קבוצת הנוער של המועדון, אחיו רוג'ר, אולגר וסרג'י בוסקטס, עוד אחד שהבקיע בהופעת הבכורה שלו בצ'מפיונס, ב-0:5 על באזל בעונת 2008/09.

כשהילד היה בן 6, הוחלט שהגיע הזמן לעשות מעשה והוא נרשם לבית-ספר מקומי לכדורגל העונה לשם קאן רולי. טייו שתופקד בצעירותו כחלוץ ואף הבקיע בעונה אחת לא פחות מ-64 שערים, שיחק בעיר הולדתו עד גיל 11, אז כשרונו התגלה על-ידי סקאוטים של בארסה, שנוהגים להסתובב ברחבי קטאלוניה בניסיון לאתר את ילד הפלא הבא.

טייו עם אסולין, קואנקה, ריברולה, מונטויה, בארטרה ופלאנאס (Sport) (אסף לירן)
טייו עם אסולין, קואנקה, ריברולה, מונטויה, בארטרה ופלאנאס (Sport)
 

טייו עבר לבלאוגראנה, החל את דרכו במועדון בקבוצת ילדים ב', בה סיים את עונתו הראשונה (2002/03) כמלך השערים, קודם גם לנערים והיה שותף לקבוצה המוכשרת של דור 1991, שכללה את איסאק קואנקה, מארק בארטרה, מרטין מונטויה, קרלס פלאנאס, מרטי ריברולה וגם גיא אסולין. הבעיה התחילה בקבוצת הקאדטים, שם טייו מיעט לקבל דקות וההתקדמות שלו נעצרה.

הפיתרון היה השאלה לדאם - אחד מבתי הספר לכדורגל היוקרתיים ביותר בקטאלוניה וכזה שלא מחזיק בקבוצה בוגרת - שבו שיחק גם קואנקה, בדיוק שנה אחרי שטייו עבר שם. המהלך התברר כמוצלח ובסיום אותה עונה הוא חזר לבארסה, אבל הבין שיהיה קשה לו להשתלב בקבוצה הראשונה והחליט שוב לעזוב, הפעם ליריבה העירונית, אספניול.

אצל הפריקוס, טייו שיחק בהתחלה בקבוצת נוער ב', בשנה השנייה בנוער א' ואף קודם למילואים, שם רשם 4 משחקים במדי אספניול ב' שהייתה אז בליגה השלישית בספרד. בסיום אותה עונה, היכולת שלו גררה התעניינות מצד בארסה, היריבה המושבעת ריאל מדריד וגם ויאריאל.

טייו במדי אספניול (אסף לירן)
טייו במדי אספניול
 

באספניול הבינו לאן נושבת הרוח ובצעד נואש, המאמן מאוריסיו פוצ'טינו הבטיח להקפיץ את טייו לקבוצה הראשונה בעונה שלאחר מכן, אבל זה היה מאוחר מדי: ברגע שהקיצוני ראה שיש לו אפשרות לחזור לקבוצת נעוריו, הוא החליף מיד את צבעי הכחול-לבן בבלאוגראנה. "אספניול הציעה לי שדרוג, אבל רציתי להצליח בבארסה", הסביר טייו, "כשאתה עוזב, תמיד מדגדג לך לחזור וכשניתנה לי ההזדמנות, לא חשבתי פעמיים".

בין ז'פרן לפרארי
טייו שהקריב לא מעט כשבחר לשוב לבארסה, ידע שהוא כנראה יעביר את העונה הקרובה בביקורים באצטדיונים של אלקורקון, טראגונה, אלבסטה ושאר קבוצות ליגת המשנה ולא בקאמפ-נואו, בסנטיאגו ברנבאו או במסטאייה, לו היה נשאר באספניול, אבל בכל זאת הוא קיבל הזדמנות להרשים את גוארדיולה. מאמן האלופה הכליל אותו בסגל שיצא לאוסלו למשחק הכנה לעונת 2010/11 מול ואלרנגה והוא אף פתח בהרכב בניצחון 2:4.

טייו גם נסע עם בארסה למסע המשחקים באסיה, אבל בסופו של דבר השתייך לקבוצת המילואים, סבל מפציעות טורדניות במהלך העונה, שימש בעיקר כשחקן מחליף ולמרות שהתגלה כקיצוני טכני ומהיר במיוחד שיכול לשחק בשני האגפים, הוא לקה בסיומת מול השער ומצא את הרשת רק 4 פעמים ב-21 משחקים.

 
 "יש לו 7 הילוכים", ניסה להסביר דני אלבס את התופעה, "הוא כמו פרארי. ראיתי מעט מאוד שחקנים מהירים כמוהו, אולי חסוס נבאס". בתקשורת הקטאלונית כבר בטוחים שטייו הוא "מארק אוברמארס החדש" בשל הדימיון בסגנון לשחקן העבר ההולנדי, ואפילו הכתירו אותו לסופרסאב החדש
 
 
 
 
 

בקיץ עזבו את בארסה ב' מספר שחקני התקפה - נוליטו (עבר לבנפיקה), ויקטור ואסקס (קלאב ברוז'), אדו אוריאול (סראגוסה), בנחה (ג'ירונה) וסאול (אלקורקון) - ולא מעט שחקני נוער (ג'רארד דאולופאו, ראפיניה, חאבי אספינוסה, סרג'י גומס ואחרים) עלו למילואים, כך שטייו הפך להיות אחד השחקנים המרכזיים, ציפו שזו תהיה עונת הפריצה שלו וכך היה.

טייו עם אינייסטה וצ´´אבי (רויטרס) (אסף לירן)
טייו עם אינייסטה וצ´אבי. קיבל הזדמנות בגלל עזיבתם של כמה שחקנים (רויטרס)
 

הילד מסבאדל הצליח להבריק לצד ראפיניה (רפא אלקנטרה) ולבלוט, למרות פתיחת עונה לא טובה מצד בארסה ב' שניצחה רק פעם אחת ב-8 המחזורים הראשונים תחת המאמן החדש, אוסביו סקריסטאן. אחרי 8 הופעות בסגונדה (הליגה השנייה), טייו הגשים חלום וערך את הופעת הבכורה הרשמית במדי בארסה כשנקרא לסגל לקראת המשחק מול הוספיטאלט מהליגה השלישית והשלים 90 דקות בניצחון 0:1. בכך הוא הפך לשחקן ה-22, בעידן גוארדיולה, שעורך בכורה אחרי ששיחק בקבוצה אחרת במועדון (במחלקת הנוער או בבארסה ב').

טייו אמנם היה נהדר בתחילת המשחק ועבר את השומר שלו, באנדה מוסא, בכל פעם שרצה, אבל נחלש בהמשך והותיר סימני שאלה לנוכח היכולת האישית שלו. הסיבה היא התרגיל העיקרי (והכמעט יחיד) שבו הוא משתמש כדי לחלוף על-פני יריבים - משיכת הכדור הצידה וריצה לאורך הקו - מה שגרם לתהיות האם מדובר בסך-הכל בגירסא משופרת של ז'פרן סוארס, אותו שחקן שעבר מבארסה לספורטינג ליסבון וייזכר בעיקר כזה שהבקיע בקלאסיקו של ה-0:5 על ריאל מדריד.

טייו וקואנקה. שיחקו ביחד גם בנערים (רויטרס) (אסף לירן)
טייו וקואנקה. שיחקו ביחד גם בנערים (רויטרס)
 

המזל של טייו הוא שכשגוארדיולה מאמין במישהו, הוא הולך איתו והוא ראה משהו מיוחד אצל הילד. הכישרון הצעיר חזר לבארסה ב', הבקיע במשחקים מול מורסיה ואלמריה ואז זכה להזדמנות נוספת בגומלין מול הוספיטאלט ולקח אותה בשתי ידיים. הפעם הוא נכנס כמחליף בדקה ה-39, בישל לקואנקה וכבש צמד, השער הראשון אחרי שרץ לאורך חצי מגרש והשני בבעיטה אופיינית - מסובבת ושטוחה - לפינה הרחוקה ב-0:9 של האלופה.

כחודש לאחר מכן, אחרי עוד שער במדי בארסה ב' - מול חרס - הגיע גם הרגע של טייו לערוך בכורה בליגה. מכת הפציעות ממנה סובלים הקטאלונים העונה, וההיעדרויות של דוד וייה, איברהים אפלאיי ופדרו, גרמו לגוארדיולה לזמן את טייו לסגל שיצא למדריגל של ויאריאל. הקיצוני הצעיר, עם המספר 37 על הגב, עלה למגרש בדקה ה-76 במצב של 0:0, ולמרות שלא הצליח לשנות את התוצאה, הרשים מאוד עם שני מהלכים גדולים, תוך כדי שהוא מפגין את המהירות המסחררת שלו באגף שמאל, ואף הראה יכולת מסירה כשמצא את ססק ומסי למצבי בעיטה נוחים.

"אני שמח שפפ מאמין בי, הוא מבקש ממני כל הזמן לרוץ לעומק וזה מה שאני עושה", אמר טייו על מאמנו שכעבור שבוע כבר העניק לו מקום ב-11 במשחק הליגה מול סוסיאדד בקאמפ-נואו. 9 דקות מהפתיחה, כמו ילד טוב קטאלוניה, הסילון עשה תנועה נהדרת, קיבל מסירה ממסי, פתח מבערים, הקדים את השוער קלאודיו בראבו ושלח את הכדור לרשת עם טאץ' נהדר.

טייו כובש את השער הנהדר מול סוסיאדד (רויטרס) (אסף לירן)
טייו כובש את השער הנהדר מול סוסיאדד (רויטרס)
 

"יש לו 7 הילוכים", ניסה להסביר דני אלבס את התופעה, "הוא כמו פרארי. ראיתי מעט מאוד שחקנים מהירים כמוהו, אולי חסוס נבאס". בתקשורת הקטאלונית כבר בטוחים שטייו הוא "מארק אוברמארס החדש" בשל הדימיון בסגנון לשחקן העבר ההולנדי, ואפילו הכתירו אותו לסופרסאב החדש אחרי שאת 6 שעריו בקבוצה הראשונה (יותר מהחמישה שיש לו העונה בבארסה ב'), הוא כבש כשפתח רק פעמיים בהרכב מתוך 11 המשחקים שבהם שותף.

ילד פלא ב-30 אלף יורו
לטייו, כמו שכבר הבנתם, אין שום תלונות וכמה שזה נחמד לשבת בחדר ההלבשה כשמצד ימין שלך נמצא צ'אבי, משמאל אינייסטה וכשאתה מרים את הראש (או בעצם מוריד), אתה רואה את מסי, הוא לא שוכח מאיפה הוא בא. "אני שמח להיות כאן, אבל יודע שמקומי בקבוצת המילואים", הוא אומר, "כל מה שקרה זו הפתעה עבורי".

במחזור האחרון בליגה, מול ראסינג סנטאנדר, טייו שוב עלה מהספסל כשהחליף את קואנקה, החבר מקבוצת הנערים. בהרכב של בארסה באותו משחק היו 9 קנטראנוס (שחקני בית), וזה עוד כשג'רארד פיקה ריצה עונש הרחקה. "זה נותן תקווה לילדים כשהם רואים דבר כזה", אמר השבוע נשיא בארסה, סנדרו רוסל באירוע חגיגי בפני 300 ילדים, ילדות, שחקנים ושחקניות מקבוצות במחלקת הנוער של המועדון.

טייו עם ויקטור ואלדס (אסף לירן)
טייו עם ויקטור ואלדס. שני קנטראנוס
 

ורוסל יכול להיות מרוצה מהפריצה המטאורית של טייו. הרי הוא עלה לבארסה רק 30 אלף יורו, זאת כמובן מעבר להשקעה בו מדי שנה כשהיה במחלקת הנוער. למעשה, הקטאלונים נפרדו מהסכום הזה רק בשבוע שעבר והם העבירו אותו לקאן רולי, בהתאם לחוזה שנחתם בין המועדונים כשהילד היה בן 11. כשהוא שיחק לראשונה במדי בארסה ב', הבלאוגראנה שילמו 3,000 יורו וכשערך את הבכורה בקבוצה הראשונה, הסכום הוכפל ב-10.

"זה כמו שזכינו בהגרלה, זה עזר לנו בהגדלת התקציב לעונה הנוכחית", סיפר נשיא קאן רולי, קרלוס מורסיאנו, בהתייחסו לטייו, שעדיין מקפיד לבקר מדי פעם בביה"ס לכדורגל שבו עשה את ההיכרות הראשונה שלו עם המשחק ושבו הפך לאליל. "כל הילדים באיזור רוצים להיות כמוהו", אמר מורסיאנו שמקווה להצלחה דומה עם אייטור גרנאדוס, עוד שחקן מבית היוצר של קאן רולי, שמככב בימים אלה בקבוצת הנוער של אספניול ובנבחרת הנוער של ספרד.

כל עוד וייה ואפלאיי ייעדרו מהמגרשים, כנראה שטייו וקואנקה ימשיכו לקבל את ההזדמנויות שלהם מגוארדיולה, אבל בקיץ 2013, אז יסתיים החוזה הנוכחי של הילד מסבאדל, הוא יצטרך לקבל החלטה חשובה. אחרי הכל, זה לא פשוט להתמודד מול ההולנדי, מלך שערי נבחרת ספרד בכל הזמנים, אלכסיס סאנצ'ס, פדרו וקואנקה עצמו על מקום בהרכב של הקבוצה הטובה בעולם. בקיץ הקרוב הוא עשוי למצוא את עצמו באולימפיאדה ובינתיים, הוא ימשיך לחרוך את האגפים, ואז מה אם יש לו רק תרגיל אחד בקנה? מי אמר שכל אחד חייב לעשות פדאלאדות?

מה אתם באמת יודעים על השחקנים שיש להם את החופש לעשות הכל על המגרש? הכנסו לטריוויות "תחיה את החופש" ואולי תזכו בבושם החדש - ל'הום ליברה מבית איב סאן לורן. לחצו כאן.

כתבות קודמות בפרוייקט:
מהעוני באפריקה לכסף הרוסי: על לאסינה טראורה
חי מאדום לאדום: תומאס רפקה והפיוז הקצר
נסיך הגאות והשפל: חייו של קווין פרינס בואטנג
סימבה החדש: העונה המופלאה של איקר מוניאין
 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה