הפקולטה לניהול ע"ש גילפורד גלייזר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב השיקה, לראשונה בישראל, מגמת לימוד בתחום ניהול עסקי ספורט, שתפעל במסגרת תואר ראשון בניהול. לרגל השקת המגמה החדשה, קיימה היום (חמישי) הפקולטה כנס ניהול עסקי ספורט ראשון מסוגו בארץ: Big Business Bigger Sports. 

המגמה הייחודית תציע הבנה מעמיקה של עולם הספורט, בישראל ובעולם ותשלב תחומים מגוונים כגון: שיווק, כלכלה, תקשורת, ממשל, חוק ומשפט ועוד, וזאת על מנת לצייד את הסטודנט בכלים הרלוונטיים לקריירה שלאחר הלימודים, ועם ההבנה הנדרשת של עולם הספורט כתעשייה רבת-היקף, המגלגלת מאות מיליוני שקלים ומעוררת עניין בכל מקום בעולם.

חסון: "יוזמה מבורכת של אונ' ב"ש".

בעוד שבישראל מגמה זו הינה חדשנית ופורצת דרך, הרי שבעולם פועלות מספר תכניות לימוד דומות, במוסדות אקדמיים מובילים כמו: אוניברסיטת לונדון, אוניברסיטת ניו יורק, האוניברסיטה האירופית מדריד, אוניברסיטת אוסטין טקסס ועוד. 

מייסד ונשיא שידורי קשת, סגן נשיא בחטיבת הספורט ברשת NBC וחבר הוועד האולימפי הבינלאומי, אלכס גלעדי, פתח את הכנס ודיבר על התפתחות הספורט בארץ: ״כל עסק צריך כסף, בטח שבספורט. Pay-per-view, שירות טלוויזיה בתשלום, המביאה למימון הצפייה על ידי הצופים, בארה״ב זה עובד מצוין. בארץ, יש 17 מיליון שקלים מזכויות השידור. מי שעוצר את השוק הזה מלהתפתח כמו שצריך הם בעיקר הפוליטיקאים״.

אלכס גלעדי (נעם מורנו)
אלכס גלעדי. "מי שעוצר את השוק מלהתפתח הם הפוליטיקאים" (נעם מורנו)
 

בנוסף הציג גלעדי את מודל הפירמידה ההפוכה, בה הבסיס הצר הוא השקעה בספורטאי בגיל רך וצעיר לעומת השקעה רחבה בזוכים ומצליחים: ״לדעתי כוכבי העתיד יגיעו משכונות המצוקה. הם צעירים שנולדו עם כשרון, תשוקה ותקווה, אך מבחינה עסקית, עדיף לקנות מוצר מוגמר״. 

מנכ״ל קבוצת אדלר חומסקי ובעלי הפועל י-ם, איל חומסקי, דיבר על מדיניות השקעה בספורט והתרגש לשמוע על התוכנית החדשה: ״אני חושב שאם יש משהו אופטימי בספורט הישראלי זה הכנס הזה. קיימת בעיה קשה בין המגזר העסקי לספורט בישראל. חברות לא רוצות להתחבר לספורט בארץ בניגוד לכל העולם. בשנים האחרונות יש רגרסיה ואני מקווה שהכניסה של אורן חסון, יורם באומן ומנהלת הליגה ייצרו פריצת דרך בגל הנושא של הספורט ועסקים״. 

איל חומסקי (נעם מורנו)
איל חומסקי. "קיימת בעייה קשה בין המגזר העסקי לספורט" (נעם מורנו)
 

״הכדורגל הוא מה שמושך את ההמונים ולאחרונה יש הדרדרות בתדמית הכדורגל והפוטנציאל הכי גדול לדעתי יכול לבוא ממנו. ברגע שלא הולכים לכדורגל, זה משליך על שאר ענפי הספורט, לכן המהפכה חייבת להיות בכדורגל. יש לעשות שינוי תפיסתי של 180 מעלות״ הוסיף חומסקי ונתן דוגמא למופת דווקא מהתנהלותו של המועדון הצהוב: ״אני רוצה לתת קרדיט גדול למכבי ת״א, קבוצה שיצרה התנהלות עיסקית רציונלית, שיש לה תקציב מול ביצוע, יעדים ודברים טריוויטלים של עולם הניהול שלא מתקיימים בספורט. יש מאה אחוז ביקוש למשחקי מכבי ת״א. אין סיבה בעולם שהתופעה הזאת לא תקרה בהרבה איצטדיונים אחרים, והכל מתחיל בניהול עסקי. שמעון מזרחי בכדורסל יצר סטנדרטים שמשכו את הרעיון הזה קדימה, והביאו הרבה כסף. אני מקווה ששר הספורט שייכנס יהיה דומיננטי ויבין שצריך פה מנהיגות עסקית בכדי שהספורט לא ידשדש״. 

אוניברסיטת בן גוריון בנגב (נעם מורנו)
אוניברסיטת בן גוריון בנגב (נעם מורנו)
 

בסיום דבריו של בעלי קבוצת הכדורסל מהבירה, ציין את האבחנה העיקרית שלו: ״ברגע שאין בכדורגל ובכדורסל את הכסף, הוא לעולם לא יגיע ליתר ענפי הספורט. חייבים למצוא פתרון תשתיתי שיהיו 80 מיליון שקלים לכדורגל מזכויות שידור ולא מהספונסרים, ואז כ10-15 ילכו לשאר הענפים, דבר שיהווה שינוי תפיסתי מוחלט״. 

מנכ״ל מנהלת ליגות הכדורגל, אורן חסון, אף הוא התרשם לטובה מהיוזמה המבורכת: ״לקחת את כל מה שקשור לניהול הספורט לצד האקדמי ולפתח אותו. קיים קשר ישיר בין הניהול המקצועני לבין ההישגים. אני חושב שאלו תיאוריות שמוכחות בכל העולם, ויש גם דוגמאות טובות בישראל של מועדונים גם בכדורגל וגם בכדורסל שבאמצעות ניהול עסקי ראוי, מגיעים לתוצאות טובות יותר. זוהי יוזמה מצוינת ואני בהחלט מברך על כך״. 

אורן חסון (נעם מורנו)
אורן חסון. "קיים קשר בין הניהול לבין ההישגים" (נעם מורנו)
 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה