אוהדים של קבוצת ספורט הם המנוע שמאחורי הקבוצה. לקבוצות אין קיום ללא קהל אוהדים מסור הרוכש כרטיסים, מגיע למשחקים, מעודד את הקבוצה ודואג ליצירתה והנחלתה של מורשת ספורט של הקבוצה. אך כוחם של האוהדים יכול להגיע הרבה מעבר לרמת התמיכה. אוהדים יכולים לקיים פעילות מאורגנת לתמיכה, להשתמש בכח שלהם כקבוצה של אנשים בעלי מכנה משותף להנעת נושאים שמעבר לעניין הספורטיבי של הקבוצה, ואף להיות הבעלים.

איך עושים זאת ומאיפה מתחילים?
ראשית, על האוהדים להחליט מה המטרות שהם רואים לנגד עיניהם – האם ברצונם לקיים רק פעילויות תומכות בקבוצה? או, האם הם מעוניינים להפוך לבעלים של הקבוצה?

אוהדי בית&qout;ר (יוסי ציפקיס)
אוהדי בית"ר. רצוי לעבוד בליווי עורך דין (יוסי ציפקיס)
 

לאחר קבלת החלטות אלה, יש לפנות לעו"ד לשם קבלת ייעוץ על צורת ההתאגדות המתאימה, ולשם הקמת הגוף המשפטי שיכיל את התאגדות האוהדים. עוה"ד יסייע לאוהדים להגיע להסכמה על תקנון ההתאגדות, שיקבע את מטרות ההתאגדות, את סמכויות הארגון ואת דרך ניהולו – קבלת חברים לארגון, בחירת ההנהלה, סמכויות ההנהלה ועוד. כן יסייע עוה"ד לאוהדים לרשום את ההתאגדות באופן משפטי במשרדי הרישום המתאימים לצורת ההתאגדות שנבחרה ובניהול מו"מ עם בעליה הנוכחיים של הקבוצה אם מדובר על רכישת קבוצה.

צורות ההתאגדות העיקריות שיכולות להתאים הן עמותה, חברה לתועלת הציבור או אגודה שיתופית. המבנה המשפטי של עמותה אינו מאפשר חלוקת רווחים לחברים, אך מאפשר גיוס תרומות – במיוחד לאחר קבלת אישור על ניהול תקין של העמותה. התאגדות כעמותה מתאימה במיוחד לקבוצות אוהדים שמטרתן תמיכה בקבוצה וארגון פעילויות ספורטיביות ואחרות שלא למטרות רווח. הכנסות העמותה מגיעות בעיקר מדמי חבר, שהעמותה זכאית לגבות מחבריה, ומתרומות.

אוהדי הפועל ת&qout;א (שי לוי)
אוהדי הפועל ת"א. ימשיכו בשיטה של אוסישקין? (שי לוי)
 

חברה לתועלת הציבור גם היא ארגון שלא למטרות רווח. ייחודה הוא באפשרות להקצאת מניות המקנות תחושת בעלות. כאשר מדובר על התאגדות אוהדים שמטרתה רכישת קבוצת ספורט וניהולה, נמליץ על התאגדות במבנה של אגודה שיתופית (קואופרטיב). אגודה כזו מאפשרת מכירת מניות של בעלות על הקבוצה בסכומים גבוהים וכן מאפשרת הכנסת משקיע שמסוגל להשקיע סכום כספי ניכר לצורך הרכישה והתפעול. מאידך, בגלל המבנה המשפטי של אגודה, הכנסתו של משקיע לא תקנה לו שליטה העלולה לצמצם את כוחם של האוהדים ו/או בעלי המניות "הקטנים".

האגודה מאפשרת שמירה על מבנה דמוקרטי, שיאפשר ניהול הקבוצה באמצעות הנהלה שתיבחר על ידי האוהדים החברים באגודה השיתופית. מאחר ולקבוצה יש הכנסות ממקורות שונים, החל ממכירת כרטיסים למשחקי הקבוצה וכלה במכירות בדוכנים במגרש ובהשכרה של נכסים השייכים לקבוצה, המבנה של אגודה שיתופית יאפשר שימוש ברווחים לשם השקעה חוזרת בקבוצה, או לחלופין חלוקת הרווחים באופן שוויוני לחברים באגודה השיתופית.

בישראל יש מספר קבוצות בבעלות אוהדים. הידועות בהן הן הפועל קטמון ירושלים, שחבריה פועלים במסגרת העמותה ביוזמות חברתיות שונות, והפועל אוסישקין תל אביב. קבוצות מהמצליחות בעולם – ברצלונה וריאל מדריד הספרדיות – מנוהלות ע"י פרלמנט אוהדים, הבוחר ונבחר לראשות הקבוצה.

3000 אוהדי קטמון הגיעו לטדי (גיא בן זיו)
אוהדי קטמון. עסוקים גם בפעילות חברתית (גיא בן זיו)
 

הכותבת הינה מומחית בתחום דיני עבודה, משפט מסחרי ודיני מלכ"רים, עמותות ואגודות שיתופיות במשרד עורכות הדין, שמילוביץ, גרינגרד, פורשטט.
            

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה