לפני יומיים, לורנזו בראון קבע הישג שלא קרה מאז 2003 – שחקן מכבי תל אביב הגיע לגמר היורובאסקט. במשך 19 שנים, מאז שאראס, אף נציג מקבוצה ישראלית לא דרך על הבמה הגדולה ביותר של היבשת הישנה בכדורסל נבחרות. כמו שאראס, גם בראון הצעיד את נבחרתו לגמר עם תצוגות ענק. בניגוד לשאראס, הוא עשה את זה כשיש ביקורת ציבורית רחבה מאוד במדינתו על כך שהוא בכלל משתתף בטורניר. למה? כי הוא מתאזרח.

סוגיית המתאזרחים בישראל תפסה בשנים האחרונות נפח מאוד משמעותי בספורט הישראלי. ממשהו שהיה בו בעיקר עיסוק בכדורסל, לאחרונה מספר כדורגלנים הגישו בקשות לאזרוח שמעוררות שיח בסדר היום הספורטיבי. בכדורסל האירופי אפשר לחלק את המשוואה לשניים: אלו שמאזרחות באופן קבוע שחקנים שיכולים לעזור לנבחרת הלאומית שלהן, כמו טורקיה וסלובניה, ואלו שמאזרחות רק שחקנים בעלי זיקה שיש להם חשיבות ספורטיבית רחבה, כמו ספרד.

בטורניר האחרון הם הפכו את יצריהם ואזרחו את בראון, שלא דרך במדינה מלבד כיריב, כשעל הדרך הוא מוותר על האזרחות האמריקאית שלו כדי לשחק בנבחרת הלאומית. מי היה מאמין שחודשיים אחר כך הוא יהיה האיש ש-47 מיליון אזרחים ינשאו אליו עיניים שיעניק להם את תואר אלופת אירופה.

לורנזו בראון (רויטרס)לורנזו בראון (רויטרס)

איך זה קרה? נתחיל מהעובדה הקיימת בשטח – אין לספרד בנמצא רכז ברמת יורוליג ומעלה שהיה יכול לשחק כדורסל בחודש ספטמבר. הכוכב הגדול ריקי רוביו משתקם מפציעה, קרלוס אלוסן פצוע גם הוא, סרחיו רודריגס פרש מהנבחרת וסרחיו יוי אמנם זומן, אבל נפצע גם הוא במהלך משחקי ההכנה. מאמן הנבחרת הוותיק, סרחיו סקאריולו, ראה את הפער ופנה ליושב ראש ההתאחדות הספרדית, חורחה גארבחוסה, שיציע הצעה לבראון – אנחנו נעניק לך אזרחות ואתה תשחק בנבחרת שלנו. הרכז האמריקאי הסכים, ויתר מרצונו על הדרכון שלו וקיבל אחד חדש. 

מיד ספרד נחצתה. היו כאלה שבירכו על המהלך וראו את טובת הנבחרת לנגד עיניהם. הרי אם אין רכז, שהוא לדעת רבים השחקן החשוב על המגרש, אז יש להביא אחד כזה. מהצד השני, היו כאלה שאמרו שזה “פינוק מביש”, מהלך לא הוגן שפוגע בכדורסלן הספרדי. למה להביא שחקן שלא קשור למדינה במקום אחד שגדל והתחנך כאן שרק מחכה להזדמנות להוכיח את עצמו.

לורנזו בראון ורודי פרננדס מחובקים (FIBA.COM)לורנזו בראון ורודי פרננדס מחובקים (FIBA.COM)

חלק נכבד מאותם אנשים היו שחקני כדורסל כמובן, ואחד מהם היה קפטן הנבחרת רודי פרננדס, שאמר: “האזרוח של שחקנים אחרים, כמו ניקולה מירוטיץ’ וסרג’ איבקה, היה מובן כי הם גדלו במדינה מגיל צעיר. אם בראון יגיע אז נעזור לו, אבל יש עוד המון רכזים ספרדים שמחכים להזדמנות ולא מקבלים את ההכרה שמגיע להם”.

אבל דיבורים לחוד ומציאות לחוד. ספרד הציגה סגל בינוני ביחס למה שהתרגלנו לראות בשנים האחרונות כאשר מלבד האחים וילי וחואנצ’ו הרננגומז, אין שם שבלט מעל כולם. בניגוד לכוכבים שהגיעו כמו לוקה דונצ’יץ’, יאניס אנטטקומפו וניקולה יוקיץ’, בספרד אף אחד לא זרח. בניגוד למה שאנשי הכדורסל הספרדי חשבו, היה שם שזרח מעל לכל – זה של לורנזו בראון.

לורנזו בראון (רויטרס)לורנזו בראון (רויטרס)

מהרגע הראשון שדרך על הפרקט עם החולצה האדומה הוא הראה שהוא שייך ואפילו יותר מזה – הוא הראה שהוא בעל הבית. למרות פתיחה יחסית צולעת במשחקי ההכנה ופציעה בכתף שסחב, בראון היה האיש שדרכו דברים עוברים בנבחרת הספרדית. בעוד שסקאריולו מנהל אותה מהקווים, הוא מנהל אותה על המגרש. הוא הפך להיות הרכז שכולם קיוו שיהיה. 

אחרי ההופעה הגדולה בחצי הגמר עם 29 נקודות ושישה ריבאונדים מול גרמניה, שהעלתה את לה רוחה לגמר, מאמנו לא הסתיר את שביעות רצונו: “לא יכולנו לבקש דרך טובה יותר ששחקן חדש ישתלב כאן, ילמד את המשחק שלנו, יתחבר עם השחקנים, יפתח איתם כימיה נהדרת ויהפוך למוביל על המגרש. כולנו כאן שמחים מאוד שהוא איתנו ואנחנו מקווים שגם הוא שמח איתנו”.

לורנזו בראון (רויטרס)לורנזו בראון (רויטרס)

לכאורה נראה שהרוחות נרגעו בספרד ושה”ויכוח” בין האם לאזרח אותו או לא הוכרע. הרי ספרד לא הייתה אמורה להגיע כל כך גבוה על פי כל התחזיות. בראיון ל’אל לונגוארו’, סקאריולו נשאל אם הוא ניצח בכך שבחר ללכת נגד העם הספרדי ולאזרח את בראון: “מבחינתי זה בכלל לא היה ויכוח. הוא לא יכול להתקיים אם הוא מבוסס על בורות, אופורטוניזם ושנאת זרים”.

ובראון? לו נראה ששום דבר לא מפריע. על המגרש הוא עושה קסמים ונהנה עם חבריו לחדר ההלבשה ואחרי שהעלה את הספרדים לרבע הגמר בזכות הצגה נגד ליטא (לה הפסידו בשני מפגשי הכנה לקראת האליפות) אמר: “הרעש מבחוץ לא מעניין אותי, אני מרוכז רק במה שחברים שלי לקבוצה חושבים. אני מרגיש כאילו כולם כאן פשוט צירפו אותי אליהם ואני באתי כבחור אמריקאי רגיל ופתאום כולם מדברים בספרדית סביבי ואני לא מבין מה קורה. כל יום אני לומד משהו חדש והיחס שלהם אליי מדהים, הם אוהבים אותי ואני אוהב אותם”.

לורנזו בראון וחואנצ'ו הרננגומז חוגגים (FIBA.COM)לורנזו בראון וחואנצ'ו הרננגומז חוגגים (FIBA.COM)

את הספרדים בטורניר הוא מוביל עם 7.1 אסיסטים ושני לווילי הרננגומז מבחינת כמות הנקודות (15.4) והמדד (16.4) בממוצע למשחק. בארבעת המשחקים האחרונים, שהיו גורליים מול נבחרות מאוד איכותיות, הוא שיחק קצת מעל 30 דקות בממוצע וסיפק 19.5 נקודות ושמונה אסיסטים בממוצע – אחראי בצורה ישירה על לפחות 35 נקודות מתוך 92.5 שאלופת העולם קולעת בממוצע – למעלה מ-37.8% מהנקודות שמגיעות ממנו. עדיין לא הגיע השחקן שהצליח לעצור אותו לאחר מהלכי פיק אנד רול בטורניר, הוא קולע פלואטרים בצורה יעילה ומצליח למצוא את השחקן הפנוי כמעט בכל מהלך, כאשר יש לו רק שני איבודים בממוצע (יחס של איבוד כל למעלה משלושה אסיסטים).

אותם אנשים שאז אמרו שהאזרחות של הרכז בן ה-32 היא לא צודקת, יחזיקו לו היום אצבעות כדי שיעשה היסטוריה ויחזיר את תואר אלופת אירופה למקום הטבעי שלו בעשור וחצי האחרונים. מאז ההפסד באולימפיאדת לונדון 2012, הספרדים לא הפסידו אף גמר בינלאומי אליו הגיעו. בכל אותם הפעמים, מי שהובילו אותם היו אחד מהאחים פאו ומארק גאסול יחד עם סקאריולו על הקווים ורכז אחד נוסף שנותן טורניר מופלא. בכל אותם הפעמים, הם הגיעו כפייבוריטים לזכייה. הפעם, מול צרפת, הם מגיעים כאנדרדוג מובהק וללא האחים גאסול, אבל הנוסחה נשארה – סקאריולו על הקווים, יש צמד אחים שהם הפנים של הנבחרת, סקאריולו על הקווים ויש רכז אחד נוסף, שלוקח את כל ההצגה.

נבחרת ספרד חוגגת את הזכייה ביורובאסקט 2015 (רויטרס)נבחרת ספרד חוגגת את הזכייה ביורובאסקט 2015 (רויטרס)

בגמר הקרוב העיניים יהיו נשואות אליו. כנראה שמקומו בחמישיית הטורניר כבר מובטח ופרס ה-MVP יגיע אליו במידה ויוביל את אלופת העולם לזכייה רביעית אי פעם. הטורניר הטוב שלו גם נותן לקבוצתו החדשה נחת, כשהיא יודעת שמגיעה אליה בעל הבית החדש ויהפוך להיות הספרדי הראשון שעולה למשחק ביד אליהו כשחקן מכבי תל אביב. לא סתם שלושה שחקנים מתוך ארבעה בחרו בו ל-MVP של העונה ביורוליג במדיה דיי המסורתי.

להזכירכם, שאראס היה הליטאי הראשון במכבי תל אביב. לפני ששיחק במועדון, הוא הוביל את נבחרתו לזכייה ביורובאסקט 2003 כאשר הוא נבחר ל-MVP של הטורניר. כאשר סיים אותו, הוא הגיע ליד אליהו וסחף אותה כל הדרך לזכייה כפולה ביורוליג. אמנם לורנזו בראון רחוק מלהיות שאראס, אבל הוא יהיה הספרדי הראשון בצהוב – כחול, שהוליך את נבחרתו לגמר היורובאסקט עוד לפני שהוא דרך במועדון ונחשב לאחד המועמדים החזקים לתואר ה-MVP. ההיסטוריה תכה שנית? התשובות ב-21:30

שאראס אחרי הזכייה ביורוליג ב-2005. ההיסטוריה תחזור על עצמה? (רויטרס)שאראס אחרי הזכייה ביורוליג ב-2005. ההיסטוריה תחזור על עצמה? (רויטרס)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה