הרבה ספקולציות היו סביב שמו של אנדראה פירלו מאז הועזב מיובנטוס לפני שנה ופינה את מקומו למסימיליאנו אלגרי. אחד הדיווחים המרתקים ביותר גרס כי קשר העבר האיטלקי נכלל ברשימה המצומצמת של מועמדים לאמן את ברצלונה, לפני שצ'אבי קיבל את המושכות. היו גם אופציות הגיוניות יותר, כמו ספציה הצנועה ששורדת בסרייה A כבר שנתיים, ועשויה להוות קרש קפיצה מעניין. בסופו של דבר, התוצאה הייתה לא צפויה באופן קיצוני, כי אתמול מונה פירלו למאמן פתיח קראגומרוק בטורקיה.

פתיח מה? איפה זה בכלל? כן, גם בארץ המגף תוהים עכשיו לגבי המועדון בו בחר המאסטרו האלגנטי להמשיך את הקריירה שלו, והאמת היא שהסיפור הזה אפילו יותר מטורף ממה שעשוי להיראות ממבט ראשון. כי הרי גם בטורקיה עצמה מעטים הכירו את קראגומרוק עד לפני 3 שנים. העלילה הזו יוצאת דופן, וכדאי להתעמק בה. בזכות פירלו, תזכה כעת הקבוצה המוזרה הזו לחשיפה גדולה הרבה יותר – וזו הרי מטרת המינוי הזה מלכתחילה.

נתחיל בכך שמדובר בקבוצה מאיסטנבול, ולא סתם – אלא ממש מהלב הפועם שלה. פתיח היא שמה של העיר העתיקה, וקראגומרוק היא אחת השכונות ברובע. הקבוצה הכי קרובה אליה מבחינה גיאוגרפית, ולכן גם היריבה המושבעת ביותר מבחינה היסטורית, היא קסימפאשה, אשר בשורותיה שיחק פעם רג'פ טאיפ ארדואן. פתיח קראגומרוק נוסדה עוד ב-1926, בחרה לעצמה חולצות בפסי אדום-לבן שמסמלות אש ועשן, והייתה פופולרית למדי בעיר, למרות ששר החינוך ממנה את השימוש באיצטדיונה ב-1942, ופעילותה הוקפאה ל-4 שנים. עובדה היא כי כאשר נוסדה הליגה הטורקית הבכירה במתכונתה הנוכחית ב-1959, הייתה פתיח קראגומרוק אחת המייסדות, והחזיקה מעמד בטופ עד 1963.

יתרגלו לחיים בטורקיה. אנדראה פירלו וחברתו ולנטינה בלדיני (רויטרס)יתרגלו לחיים בטורקיה. אנדראה פירלו וחברתו ולנטינה בלדיני (רויטרס)

היא עוד חזרה לביקור חטוף בליגה הבכירה בעונת 1983/84, אך מעבר לכך החיים היו קשים מאוד בשכונה הענייה, לאור הניהול הכושל. משבר רדף משבר, מאמנים התחלפו בתדירות, וב-2010 הדרדרה הקבוצה עד לליגה השישית. היא הייתה לא רלוונטית לחלוטין באותה תקופה, וסכנת היעלמות הייתה ממשית ביותר. למזלה, היא הצליחה לעלות עד לליגה השלישית ב-2014, אבל שם העסק נתקע. התקציב היה זעום, גרעין האוהדים כמעט נעלם, וב-2018 הייתה הקבוצה קרובה מאוד לרדת לליגה הרביעית. בלי כסף, בלי איצטדיון, אפילו בלי מתקן אימונים ראוי, לא היה לה עתיד. לו מישהו היה מדבר אז ביציעים על אפשרות הגעתו של פירלו, היו דואגים לאשפז אותו.

ואולם אז, לפני 4 שנים, חזר למועדון סולימאן חורמה. פעם, עד 1992, הוא עבד בפתיח קראגומרוק כמאמן ילדים, ושמר פינה חמה בלב לקבוצה גם כאשר עזב לטובת אתגרים גדולים יותר כמנהל ספורטיבי, בין היתר בטרבזונספור.

כעת, בחלוף יותר מרבע מאה, הוא החליט להציל אותה, ולהפוך לראשונה בחייו לבעלים של הקבוצה האהובה. המטרה המידית הייתה לבנות סגל נורמלי שיוכל להתמודד ולשרוד בליגה השלישית, אבל בפועל השאיפות היו גבוהות הרבה יותר. "נעלה לליגה הראשונה ונחזיר את המועדון לימי הזוהר", הבטיח חורמה והתעלם מכך שמעולם לא היו לקראגומרוק ימי זוהר.

העידן החדש נפתח עם שני הפסדים מול יציעים ריקים, אבל בטבלה הסופית ב-2018/19 סיימה קראגומרוק במקום השני והבטיחה עליה אוטומטית לליגה השנייה. בעונה שלאחר מכן, ההתאקלמות הייתה קשה, ובחודשי החורף ניבאו הפרשנים לחבורה באדום-שחור ירידה, אבל היא התאוששה, החליפה לא פחות מחמישה מאמנים, התגברה גם על החיים הקשים בצל הקורונה, וטיפסה איכשהו למקום החמישי שהוביל לפלייאוף – שם גברה על כולן כנגד כל הסיכויים כדי לרשום עליה שניה ברציפות. 36 שנה אחרי הירידה הקודמת, חזרה פתיח קראגומרוק לליגה הבכירה דרך הדלת הראשית, ומבטים סקרנים הופנו כלפיה.

חורמה רצה להישאר באצטדיון ופה הקטן, אותו שכר כאשר רכש את המועדון, אבל ההתאחדות קבעה שאינו מתאים לליגה הראשונה – אז הוא הלך ואירגן לעצמו את האיצטדיון האולימפי הענק. "הבטחנו שנהיה בליגה הראשונה, ועשינו זאת. עכשיו אנחנו רוצים להעפיל למפעלים האירופים. יש לי יותר מ-30 שנה של ניסיון בשוק ההעברות, ונעשה את הכל בצורה טובה ומסודרת. נוסיף המון צבע לליגה הטורקית, ושלא יהיה לאיש ספק בכך. נשחק כדורגל התקפי ותוסס", אמר הבעלים, ומינה את בנו סרקאן למנהל הספורטיבי. "יש לו קשרים מצוינים באיטליה, וננצל אותם", הוא טען.

וזה אכן קרה. כבר בקיץ 2020 צורף לעולה החדשה לוקאס ביגליה – הקשר הארגנטיני הוותיק שכיכב בלאציו ובמילאן. ביחד איתו הגיעו השוער האיטלקי אמיליאנו ויויאנו – דמות ססגונית ומוכרת מאוד מהקדנציות בפאלרמו, פיורנטינה וסמפדוריה, והבלם הבוסני ארווין זוקאנוביץ' שייצג בעברו מספר קבוצות בארץ המגף, כולל רומא.

השוער האיטלקי אמיליאנו ויויאנו (רויטרס)השוער האיטלקי אמיליאנו ויויאנו (רויטרס)

באמצע העונה הצטרף אליהם גם פאביו בוריני, ילד הפלא לשעבר שהיה פעם התקווה הגדולה של צ'לסי, ועבר גם בליברפול ובמילאן. במרץ 2021, כאשר המאמן שנול ג'אן פוטר בעקבות משבר קטן, מונה במקומו פרנצ'סקו פאריולי האיטלקי. עונת הבכורה בליגה הראשונה הסתיימה במקום השמיני המכובד, ועם 64 שערי זכות – המאזן הרביעי בטיבו בליגה אחרי השלישייה הגדולה – בשיקטש, גלאטסראי ופנרבחצ'ה.

החיזוק המשמעותי לסגל הגיע לפני שנה

לפני שנה, בוצע חיזוק משמעותי נוסף כאשר אחמד מוסא, קפטן נבחרת ניגריה לשעבר וחברו של ביברס נאתכו לצסק"א מוסקבה, מצא בית חדש באיסטנבול. החלוץ הסרבי אלכסנדר פשיץ' הגיע ישירות ממכבי תל אביב, וגם אקס מכבי חיפה קארים פריי צוות לסגל. הקבוצה פתחה מצוין, רצה בצמרת, אבל אז נקלעה לרצף תוצאות בעייתיות שעלה לאריולי במשרתו. שוער העבר וולקן דמירל מונה למאמן במקומו, והצעיד את הקבוצה שוב למקום השמיני. 

פשיץ', שהפציץ 14 שערים, נבחר לאחד המצטיינים של העונה, ובקבוצה בונים עליו גם לקראת העונה החדשה, בה היא כבר מחויבת לשבור את המחסומים ולהעפיל לאירופה, למרות עזיבתו של ביגליה. התפטרותו של דמירל פגעה בתוכניות, אבל המועדון החליט לנצל זאת לטובתו – והלך על הרכש הכי ראוותני שאפשר לדמיין במצבו. הבאתו של פירלו מציגה כעת את פתיח קראגומרוק באור שונה לחלוטין, והקבוצה תהיה באור הזרקורים ברחבי אירופה לראשונה בתולדותיה. 

אלכסנדר פשיץאלכסנדר פשיץ' (רדאד ג'בארה)

אז הנה לכם הקפיצה הגדולה של חורמה – מתחתית הליגה השלישית ב-2018 לשאיפות גדולות בצמרת עם כוכב על על הקווים ב-2022, באצטדיון הגדול של איסטנבול. איך שלא תסתכלו על זה, קצב ההתקדמות מרשים מאוד, ויהיה מעניין לעקוב אחרי המשך התסריט.

גם מבחינת פירלו מדובר בהזדמנות טובה שניתן לנצל כדי לבסס את עצמו בקבוצה שמתאימה הרבה יותר לניסיונו בשלב זה. אם יצליח להגשים את החלום ולהצעיד את פתיח קראגומרוק למאבק האליפות, יהיה זה קרש קפיצה טוב יותר להמשיך הקריירה מאשר עונה מתסכלת אחת ביובנטוס. המדים באדום-שחור יזכירו לו את מילאן, ואולי גם קרלו אנצ'לוטי יסכים לתת עצה או שתיים לחניכו הנערץ.

גמר הפלייאוף: תיקו בין טנריפה לג'ירונה
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה