ה-16/11/94, דקה 51, רוני רוזנטל לוקח כדור ליד רחבת ה-16 של נבחרת ישראל, מתחיל לדהור, השחקנים מסביב צועקים לו שימסור, הצופים בבית לא מבינים מה הוא עושה, רואים אותו דוהר ודוהר, וממשיך לדהור, עובר שחקן אזרי ועוד כמה אחריו, מערים על אלכסנדר ז'ידקוב, ההוא מצפרירים חולון, ומגלגל פנימה את השער שעתיד להיבחר לשער המילניום בישראל. המשחק, שנערך בטרבזון שבטורקיה אגב, זכר למלחמה באזרבייג'אן, הסתיים ב-0:2 לישראל לפרוטוקול בלבד.

הבנתם מה נקודות החולשה של אזרבייג'אן? זה הזמן לנצל את זה לטובת נבחרת ישראל. רשמו לנו עידוד מקורי ואולי תזכו במנוי זוגי למשחקי נבחרת ישראל במוקדמות המונדיאל. לחצו כאן >>

הרבה מים עברו בירקון מאז, הציפיות של ישראל מעצמה השתנו לאין שיעור ומנבחרת שמסיימת במקומות חמש-שש עם ניצחון בודד לאורך קמפיין שלם הפכנו לכזו שמתיימרת לעלות מהבית וגם אם לא מצליחה בכך, לפחות מתקרבת וכבר לא בשר תותחים לכל מי שתחפוץ.

אזרבייג'אן תהיה יריבת ישראל גם בקמפיין הראשון של אלי גוטמן על הקווים, מוקדמות מונדיאל 2014. לעומתנו, היריבה הסימפטית לא הצליחה להתפתח בכל הקשור לרמת הנבחרת שלה כמעט במאום. ישראל תצא שוב למשחק חוץ מול האזרים ב-7.9 במה שיפתח את המסע לברזיל 2014. הגיע הזמן לראות מה מכינה לנו היריבה.

על מה כדאי לנו לבנות?
כדורגל. האזרים לא מצטיינים בענף הזה, אין מה לעשות. בשביל להצליח בכדורגל צריך יותר מכישרון אחד או שניים, צריך תשתית שתאפשר מקצוענות, מה שברוב השנים היה חסר אצל המדינה שהוקמה רק אחרי פירוק ברית המועצות. ההתחלה של האזרים בכדורגל האירופי הייתה מזוויעה ואלכסנדר ז'ידקוב והקולגות שלו לעמדת השוער הוציאו לא מעט, בלשון המעטה, כדורים מהרשת. המצב השתפר אך לא פלאים. למרות ניצחונות פה ושם, האזרים עדיין נבחרת חלשה שמקומה במקומות חמש-שש ואסור לשכוח שמדובר בנבחרת צעירה שהחלה למעשה לשחק במתכונתה הנוכחית רק במוקדמות יורו 1996.

אלכסנדר ז´ידקוב (רויטרס)
סדאייגוב משאיר אבק למריו גומז. טוב גם בכדורסל (רויטרס)
 

קפטן הנבחרת הוא רשאד סדאייגוב שעם 79 הופעות עתיד בעוד הופעה אחת לעלות למקום הראשון במספר ההופעות של שחקן בנבחרת. אך הסיפור שלו אולי ממחיש הכל. ב-2006, לא מזמן בסך הכל, פספס הבלם את החלון בו מותר היה לרשום שחקן ולא הצליח להתברג לשורות נאפטצ'י באקו (אליה נגיע בהמשך). לסדאייגוב הוצע לשחק בליגה השנייה עם קבוצת המילואים אך הוא סירב ובמקום זאת, העביר שנה שלמה בקבוצת הכדורסל המקומית BK NTD כדי לשמור על כושר. סדאייגוב אגב, קלע 14 נקודות במשחק הבכורה שלו.

נכון לסגל ששיחק בקמפיין האחרון, שישה שחקנים בלבד הגיעו כליגיונרים וגם הם מקבוצות די חלשות ובינוניות. שאר סגל הנבחרת מורכב משחקנים מקומיים ולמרות שהליגה האזרית בהחלט השתפרה, רובם לא השחקנים המובילים בקבוצותיהם העשירות בזרים. ההישג הגדול ביותר של האזרים היה עלייה למקום ה-90 בדירוג פיפ"א בנובמבר 2010 אך מאז חזרה הנבחרת לסורה וכעת היא במקום ה-108.

האמת שאין לישראל יותר מדי ממה לחשוש. גוטמן ואבוקסיס יכולים לטעון במשך עוד הרבה זמן כי אסור לזלזל באזרים וכי הם התקדמו מאז השער של רוזנטל, ולמען האמת הם צודקים. לאף נבחרת בעולם, בטח שבטח לישראל, אין את הזכות לזלזל באף יריבה, ונכון שהאזרים מעט יותר מודעים לרזי משחק הכדורגל אך עדיין לא יהיה שום תירוץ לפחות משש נקודות משני המשחקים מולם. מה יכול להפתיע את ישראל? בעיקר שאננות ומספר דברים לא משמעותיים במיוחד.

 
 לסיכום, האזרים הם כנראה עדיין לא נבחרת שאמורה לאיים על ישראל. החסרונות בכדורגל שלהם עדיין בולטים ומביכים מדי פעם וייקח זמן עד אשר הפערים יגושרו. למרות זאת, לא מדובר באיי פארו, ליכטנשטיין או מלטה, אלא במדינה שרוצה ומנסה לעשות התקדמות 
 
 
 

יש ממה לחשוש?
לאזרים יש אוכל נפלא, תבשילים ביתיים, תבשילי קדרה נהדרים, מסורת ותרבות מפוארות ועשירות בפולקלור מקומי והם אפילו תרמו לעולם את ליאור רפאלוב. אבל אם מתעקשים למצוא באזרים נקודות חזקות שיכולות לגרום לאי שקט אצל היריבה כדאי לחזור לפברואר 2004 אז מונה למאמן הנבחרת קרלוס אלברטו טורס, קפטן נבחרת ברזיל שזכתה במונדיאל מקסיקו 70. הפתיחה של הברזילאי הייתה ב-18 בפברואר נגד ישראל והסתיימה ב-0:6 לכחולים-לבנים אבל ב-28 באפריל 2005 זכתה הנבחרת של אזרבייג'אן לניצחון החוץ הרשמי הראשון שלה אחרי שגברה על קזחסטן 2:3.

הברזילאי לא נחל הצלחה גדולה ולאחר מספר מאמנים מקומיים שהחליפו אותו, כעת המאמן של האזרים הוא ברטי פוגטס האגדי, ששיחק בגרמניה שזכתה במונדיאל 1974 וזכה כמאמן עם גרמניה ביורו 96. קריירת האימון של פוגטס אמנם לא נסקה לשחקים עד כה אך אין ספק כי אם את ניצחון החוץ הראשון האזרים השיגו תחת מאמן זר, אל תופתעו אם גם את הקמפיין הטוב ביותר שלהם הם יעשו זאת באותה מתכונת.

מאמן זר, בטח אושיית כדורגל כפוגטס, עשוי לספק לאזרים קפיצת מדרגה נוספת ולהוציא ואתם ממעגל הנבחרות הקטנות להן אסור לאבד נקודות. הפעולה הראשונה, אותה על פי שחקנים שמתאמנים תחת פוגטס הוא כבר עשה, היא לשנות את קו המחשבה. אם הגרמני יצליח להשריש בשחקנים את האמונה כי הם יכולים לנצח לא מעט נבחרות וכי לפחות בבית עליהם להתחיל לאגור נקודות, הרי שהוא עשה חצי עבודה. את החצי השני יצטרכו באזרבייג'אן לשפר בעזרת תשתיות והפיכת הכדורגלנים למקצוענים ברמה הגבוהה ביותר.

דולמה (ONE)
מאכל אזרי מסורתי העונה לשם דולמה. בזה הם מצוינים
 

גם החלק הזה כבר החל להתפתח. עירוני קריית שמונה, תפגוש בסיבוב הבא את נאפצ'י באקו, נציגת אזרבייג'אן, ומי שחושב שהשחקנים של גילי לנדאו בדרך לטיול טועה ומטעה. גם אם ק"ש תעבור בסופו של דבר, כדורגל הקבוצות באזרבייג'אן השתפר מאוד בשנים האחרונות.

את הסגל של באקו מאיישים תשעה זרים מתוכם שלושה ברזילאים, איגור מיטרסקי המקדוני שמוכר לנו מבית"ר ירושלים, סרבי אחד, פראגוואי ושחקן מצ'ילה. כמובן שכל אלה לא מבטיחים שהקבוצה עצמה תהיה טובה מקריית שמונה ובטח שלא מבטיחים שהנבחרת תיהנה מכך אך החשיפה של הכדורגל האזרי לשחקנים מקצוענים ולאירופה תביא במוקדם או במאוחר לשיפור ניכר ברמה, בטח כשגם כסף החל לשחק תפקיד.

לסיכום, האזרים הם כנראה עדיין לא נבחרת שאמורה לאיים על ישראל. החסרונות בכדורגל שלהם עדיין בולטים ומביכים מדי פעם וייקח זמן עד אשר הפערים יגושרו. למרות זאת, לא מדובר באיי פארו, ליכטנשטיין או מלטה, אלא במדינה שרוצה ומנסה לעשות התקדמות.

הבנתם מה נקודות החולשה של אזרבייג'אן? זה הזמן לנצל את זה לטובת נבחרת ישראל. רשמו לנו עידוד מקורי ואולי תזכו במנוי זוגי למשחקי נבחרת ישראל במוקדמות המונדיאל. לחצו כאן >>

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה