הקלאסיקו הראשון העונה בין ברצלונה לריאל מדריד יתקיים מחר (שבת, 17:15) ויועבר בשידור חי בערוץ ONE. המשחק, שישוחק במסגרת המחזור ה-11 בליגה הספרדית יעניין הפעם את האוהד הישראלי פחות מבעבר, בעיקר בגלל המלחמה בארץ ובשל האכזבה מהעמדות בהן נקטו רוב המועדונים בספרד בעקבות מעשי הרצח המתועבים של החמאס.

היחסים בין ישראל לספרד רחוקים מלהיות תקינים אחרי שהשרה לזכויות סוציאליות, יונה בלרה האשימה את ממשלת נתניהו ב-"פשעים נגד האנושות בעזה", דבר שגרר הודעת מחאה חריפה מצד שגרירות ישראל בספרד. גם העיתונות הספרדית מביעה תמיכה בפלסטינים, לא מגנה את הטרור של חמאס וכלי תקשורת המזוהים עם השמאל דוגמת העיתון 'אל פאיס' מזכירים את הדיווחים בעולם הערבי.

בנוסף, העובדה שהקבוצות הספרדיות, ביניהם ריאל ובארסה, לא גינו באופן חד משמעי את הטרוריסטים המתועבים של החמאס למרות מעשי הזוועות והטבח הנוראי שהם עשו לאזרחים תמימים, גורמת לאוהד הספורט הישראלי להזדהות פחות עם קבוצות ספורט ספרדיות. גם המקרה בו התבקש שון וייסמן להימנע מלהגיע למשחק של קבוצתו גרנאדה במגרשה של אוססונה, שאוהדיה ידועים כקיצוניים במיוחד, הוסיף גם הוא שמן למדורה.

אוהדי אוססונה מניפים דגלי פלסטין (אינסטגרם)אוהדי אוססונה מניפים דגלי פלסטין (אינסטגרם)

"השמאל תומך בפלסטינים אבל לא מייצג את כל ספרד", טוענים מנגד עיתונאים ספרדים שמביעים תמיכה בישראל ומגנים את הטרור. "הרוב הדומם לא חושב כמוהם, אבל הם עושים יותר רעש מאיתנו". יתכן שהדברים האחרונים נכונים, אבל על רקע המתיחות הזו, קשה להתלהב מכדורגל כמו בימים רגילים.

בתוך כך, הקלאסיקו יתקיים לראשונה בהיסטוריה באצטדיון האולימפי בברצלונה ‘לואיס קומפאניס’, שבעבר נודע כ-’מונז'ואיק’ (‘הר היהודים’ בקטלאנית) בשל הימצאות בית עלמין יהודי עתיק במקום. אותו אצטדיון משמש העונה כמגרשה הביתי של ברצלונה בשל העובדה שהשיפוצים בקאמפ נואו צפויים להימשך עד נובמבר 2024.

אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)

בית העלמין היהודי הוחרב והתגלה בחפירות

קיומו של בית העלמין היהודי העתיק במקום, אשר היה הגדול ביותר באירופה בימי הביניים, ידוע ממסמכים שהתגלו וכן מחפירות ארכאולוגיות שהתקיימו. הוא ממוקם בצד הצפון-מזרחי של הר בגובה של כ-100 מטר מעל פני הים, במקום בו שכן הרובע היהודי של ברצלונה.

המידע הקדום ביותר על קיומה של קהילה יהודית בברצלונה הינו משנת 1091, כאשר הרוזן רמון ברנגר הקים כרמים אשר גבלו במספר קברים יהודיים. אותו בית קברות התקיים עד 1391 אחרי שעבר הרס וביזת מצבות. בחפירות שהתקיימו במקום ב-1945 וב-2001 התגלו יותר מ-700 קברים יהודים.

האצטדיון שנקרא בעבר 'מונז'ואיק' שוכן על ההר המפורסם 'לה מונטניה מאחיקה' (ההר הקסום) המשמש כתצפית על העיר וקרוי כיום של שמו של לואיס קומפאניס, מושל קטלוניה בתקופת מלחמת האזרחים בספרד שנהרג על ידי חייליו של הרודן הגנרל פרנקו. ב-2010 התקיימה בו אליפות אירופה באתלטיקה, בעוד נבחרת ספרד הבוגרת בכדורגל מעולם לא קיימה בו משחק במסגרת רשמית אלא רק שמונה משחקי ידידות, ביניהם הפסד 2:1 לגרמניה הנאצית בפברואר 1936.

אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)

האצטדיון בן 47,000 מקומות הישיבה הינו השני בגודלו בברצלונה והשישי בגודלו בספרד. הוא נחנך ב-1929 (שופץ ב-1989 לקראת המשחקים האולימפיים ב-1992) במטרה לשמש כאצטדיון אולימפי שייארח את המשחקים האולימפיים של 1936. בסופו של דבר קיבלה גרמניה הנאצית את הזכות לקיים את המשחקים בברלין.

לאחר מכן פרצה מלחמת האזרחים בספרד והאצטדיון הפך למקלט עבור פליטים מהמלחמה כאשר העקורים עברו להתגורר בו. הוועד המרכזי לטיפול בפליטים החליט באותה התקופה שהמקום ישמש כמחסה עבור אלפי בני אדם שנמלטו מהתופת וישמש עבורם כמקום בו יקבלו מזון וחינוך. בחדר האוכל חולק מזון למשפחות והילדים שיחקו על הדשא ליד מסלול המרוצים תוך שזכו גם לקבל שיעורי ספורט.

אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)אצטדיון מונז'ואיק (La Liga)

ההיסטוריה מהתקופה האפלה תועדה על ידי עיתונאים וצלמים מפורסמים, ביניהם מרגרט דמיקליס, יהודיה ילידת פולין שנמלטה מהמשטר הנאצי והתגוררה בברצלונה בטרם היגרה ב-1939 לאוסטרליה, מדינה בה התגוררה עד מותה ב-1985. הצילומים שלה הוצגו בתערוכה במוזאון הנקראת ‘מונז'ואיק, אצטדיון של פליטים’.

בחורף 1937 נסגר האצטדיון בעקבות מגפת טיפוס שפרצה בקרב הפליטים שהתגוררו בו והועברו למקום אחר. בין 1997 ל-2009 שימש האצטדיון שבבעלות עיריית ברצלונה כמגרשה הביתי של אספניול והעונה הוא משמש כאמור כמגרש הביתי של ברצלונה בשל השיפוצים המתקיימים בקאמפ נואו. סביב משטח הדשא ישנו מסלול ריצה, כנהוג באצטדיון אולימפי.

אוהדי אספניול (La Liga)אוהדי אספניול (La Liga)

מספר הצופים במשחקי ברצלונה ירד בצורה ניכרת

למעבר הזמני לאצטדיון האולימפי יש השפעה מכרעת על אוהדי בארסה, שנהגו למלא את הקאמפ נואו עד אפס מקום. הקבוצה אמנם ניצחה עד כה בכל חמשת משחקי הבית שלה בליגה הספרדית ומגיעה לקלאסיקו אחרי ניצחון 1:2 על שחטאר דונייצק בליגת האלופות, אבל רק חלק קטן מאוהדיה זוכה העונה לצפות במשחקים בהשוואה לעבר.

לעומת הקאמפ נואו, בו קיימים 98,000 מקומות ישיבה, בלואיס קומפאניס ישנם רק 47,000 מקומות ולמרות זאת האצטדיון לא מתמלא עד אפס מקום במשחקים בשל מספר בעיות. בקאמפ נואו אמנם הייתה בעיה של מצוקת חניה, אבל להר היהודים האוהדים לא יכולים להגיע ברכבים פרטיים בכלל. הם נאלצים לעשות זאת בתחבורה ציבורית בלבד והלו"ז המסורבל מקשה עליהם.

אוהדי ברצלונה. כבר לא מגיעים באותן הכמויות (רויטרס)אוהדי ברצלונה. כבר לא מגיעים באותן הכמויות (רויטרס)

בעקבות המצב, ביקשו רבים מבעלי המנויים הקבועים לבטל העונה את המנוי. מתוך 27,385 המנויים שההנהלה הוציאה למכירה, רק 16,864 רכשו וגם הורדת מחירי המנוי ב-50 אחוז לא שיפרה את המצב. לשם השוואה, בעונה שעברה בקאמפ נואו נמכרו 84,000 כרטיסי מנוי.

בנוסף לכך, המדיניות שהייתה נהוגה בקאמפ נואו, לפיה בעלי מנוי יכלו לוותר על כרטיס למשק מסוים ולקבל סבסוד מהמועדון, לא קיימת במונז'ואיק. 40,000 בעלי מנוי נהגו בעבר לנצל זאת להשגת רווחים ממכירת כרטיסים (בין היתר ממכירה לתיירים רבים) והתופעה נעלמה העונה. רק 42 אחוזים מהמושבים באצטדיון תפוסים על ידי חברי מועדון, מה שמותיר לא מעט מושבים פנויים.

העבודות בקאמפ נואו. האוהדים מתגעגעים אליו (רויטרס)העבודות בקאמפ נואו. האוהדים מתגעגעים אליו (רויטרס)

המאזן השלילי של ריאל מדריד באצטדיון

עד היום התקיימו תשעה משחקי גמר גביע המלך באצטדיון לואיס קומפאניס, חמישה מהם בהשתתפות ריאל מדריד ואחד בהשתתפות ברצלונה, אבל שתי הגדולות של ספרד מעולם לא התמודדו זו מול זו באצטדיון המיתולוגי, מכיוון שעד העונה ברצלונה לא נהגה לארח בו משחקים.  

ריאל מדריד תחזור למונז'ואיק 14 שנה אחרי ששיחקה בו בפעם האחרונה, כשהמאזן של הבלאנקוס בו שלילי: הם ניצחו בו רק בחמישה מתוך 13 משחקים בהיסטוריה, סיימו שניים בתיקו ונחלו שישה הפסדים. מבחינת מאזן שערים, הלבנים כבשו באצטדיון 15 שערים וספגו 14. הפעם האחרונה בה שיחקה ריאל באצטדיון הייתה ב-28 בפברואר 2009, אז היא ניצחה 0:2 את אספניול משערים של גוטי וראול. את הבלאנקוס אימן אז חואנדה ראמוס ואת ה-’תוכים’ מאוריסיו פוצ'טינו.

ראול וגוטי. האם הפעם ויניסיוס ובלינגהאם יבקיעו באצטדיון המיתולוגי? (רויטרס)ראול וגוטי. האם הפעם ויניסיוס ובלינגהאם יבקיעו באצטדיון המיתולוגי? (רויטרס)

הקבוצה מבירת ספרד מגיעה למשחק כשהיא מוליכה את הטבלה עם 25 נקודות, נקודה יותר מהקטלונים המדורגים במקום השלישי. במשחק ישפוט חסוס חיל מנסאנו (בפעם השלישית בחייו בקלאסיקו), שטרם שפט העונה את בארסה אבל זכור אצלה לרעה מהמקרה בו הרחיק אשתקד את רוברט לבנדובסקי במשחק מול אוססונה. מנסאנו שפט העונה את ריאל במשחק בו ניצחה 0:2 את אתלטיק בילבאו.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה