בעוד הרבה שנים, מה שיזכרו יותר מכל מהעידן הנוכחי, יהיה כנראה הדור הייחודי של נבחרת ספרד וברצלונה, זה שהכיל את המאבקים בין ז'וזה מוריניו לקטאלונים ובעיקר את מלחמת הכוכבים בין כריסטיאנו רונאלדו לליאו מסי. 

כשידברו על סמואל אטו, יזכרו מכונת שערים שחוררה רשתות בבארסה, וגם במיורקה ובאינטר. חלק יזכרו את מלך האריות כפייטר גדול, אחרים כווינר שכבש בשני גמרי ליגת אלופות מול מנצ'סטר יונייטד וארסנל וזכה בעוד אחד עם הנראזורי, חלק יזכירו את האגו הגדול של הקמרוני ואולי את האהבה הגדולה לכסף ולמכוניות.

מעטים יודעים שאטו, שנדחק כיום לשולי הכותרות לאור העובדה שהוא משתייך לאנז'י מחצ'קאלה הרוסית, תרם לברצלונה הרבה יותר מ-130 שערים ושלל תארים, להם היה שותף בכיר.

הוא אחראי לכך שבמחלקת הנוער של הקטאלונים, יש יותר מ-15 ילדים ונערים אפריקאים, רובם קמרונים, חלקם מוכשרים במיוחד ואחד מהם נחשב ליהלום הכי גדול שקיים בלה מאסיה – כזה שגורם לבאז כל-כך עצום, שמזכיר את הארגנטינאי הקטן עם מספר 10, זה שעושה דברים גדולים ומשגע את כל העולם כבר כמה חודשים.

מיהו אותו ילד פלא מקמרון? ז'אן מארי דונגואו שמו וכדי להבין את הטירוף סביבו, צריך לחזור עוד פעם אחת למסי, שהפך לפני שבוע וחצי למלך שערי בארסה בכל הזמנים. 5 ימים אחרי השלושער של הפולגה (פרעוש) ב-3:5 על גרנאדה, נעשתה עוד היסטוריה, שנראית היום כמשהו שולי ועשויה להפוך לגדולה בעתיד: דונגואו כבש את שער הבכורה שלו במדי בארסה ב' כשהוא רק בן 16 (!), וגם עשה את זה בסטייל.

דונגואו (ONE)
סרג'י רוברטו וקיקו חוגגים עם דונגואו
 

את המשחק הוא החל על הספסל ונכנס כמחליף רק בדקה ה-80, אבל אחרי פחות מדקה על המגרש, הבקיע בנגיעה הראשונה שלו וסידר לקבוצת המילואים של הקטאלונים ניצחון 1:2 על אלקויאנו. וזה – כדאי להזכיר – מול שחקנים שרובם גדולים ממנו ב-10 שנים (לפחות) ובליגה השנייה בספרד, שבה – ככל הנראה – כישרון שכזה שומע יותר משפטים כמו "עוד פעם אחת, אני שובר לך את העצמות!" מאשר "כל הכבוד, ילד".

שער הניצחון הדרמטי היה הגול ה-28 העונה של ז'ואן, כפי שקוראים לו העיתונאים וחלק מחבריו לקבוצה: 20 במסגרת הליגה לנוער, אותה בארסה מובילה כשהיא נאבקת על האליפות המחוזית מול אספניול ועוד 7 (ב-6 משחקים) בטורניר "הדור הבא" (סוג של ליגת האלופות לנוער) – כולל שלושער מול סלטיק וצמד נגד מארסיי – שמתווספים לשער בקבוצת המילואים.

 
 "דונגואו חזק כמו מייק טייסון, מרכז הכובד שלו נמוך כמו שהיה אצל רומאריו ויש לו כח מתפרץ כמו של נחש קוברה במהלך תקיפה", מסביר העיתונאי גרהאם האנטר, "ראיתי את מסי משחק בגיל 16, אבל דונגואו הוא בן ה-16 הטוב ביותר שראיתי בחיי" 
 
 
 

כמה דקות אחרי שריקת הסיום והניצחון על אלקויאנו, דונגואו ירד מהדשא במיני-אסטאדי הסמוך לקאמפ-נואו וציפתה לו הפתעה בחדר ההלבשה. "קיבלנו אותו בסטנדינג אוביישן", סיפר חברו לבארסה ב', סרג'י רוברטו, שהסביר את הטירוף של הילד אחרי השער הדרמטי: "הוריו הגיעו במיוחד מקמרון והיו ביציע, כך שהוא היה מאושר יותר מבדרך כלל".

בדרכו של אטו
הסיפור של דונגואו מתחיל ב-20 באפריל 1995 במ'בנגה, לא הרחק מדואלה, העיר הגדולה ביותר בקמרון, שבה נולד אטו, לו הכישרון הצעיר חייב לא מעט. הילד הצטרף לקרן שמפעיל מלך האריות, העוזרת לבני נוער בחינוך, חברה ותחומים נוספים לצד הכדורגל. הקשר עם ברצלונה החל במסגרת הסכם בין אטו למועדון, לפיו הקטאלונים יתרמו ויקדמו את המותג של החלוץ, ובתמורה יקבלו את הכישרונות המבטיחים ביותר מהקרן.

דרכו של דונגואו למחלקת הנוער המפורסמת ביותר בעולם, נסללה אחרי שהרשים את הסקאוטים של בארסה בטורניר "פוטבול 7" (7 על 7), בו שיחק במדי נבחרת קמרון, והוא הגיע ללה מאסיה ב-2008. מאז, בכל קבוצה שבה שיחק, הוא היה פשוט רמה אחת מעל כולם והמספרים שלו מדברים בעד עצמם.

בעונתו הראשונה בקאנטרה של ברצלונה (2008/09), דונגואו הפציץ לא פחות מ-70 שערים עם קבוצת נערים א': 58 בליגה ועוד 12 במשחקי אימון ובגביע קטאלוניה. עונה לאחר מכן הוא כבר דילג מעל קאדטים ב' היישר לקאדטים א' ולמרות שהיה צעיר מכל היתר, חרך רשתות עם 35 שערי ליגה.

דונגואו חוגג שער במשחק מול מנצ´סטר יונייטד (MD) (ONE)
דונגואו חוגג שער מול מנצ´סטר יונייטד בעונתו הראשונה בבארסה (MD) (ONE)
 

ההתקדמות המטאורית נמשכה ודונגואו שיחק ב-3 קבוצות גיל שונות בעונה אחת, מה שמכונה בלה מאסיה כ"עשה מסי". הוא התחיל בקאדטים א' (בה כבש 3 שערים), הוקפץ לנוער ב' (17) וסיים את העונה בנוער א' (10), תוך כדי שהוא, כמובן, מתמודד מול שחקנים גדולים ממנו בשנתיים-שלוש. זה, אגב, לא מקרי, שכן אחת השיטות להאיץ התפתחות של כישרונות צעירים בלה מאסיה היא לגרום להם לשחק לצד שחקנים ולהתמודד מול יריבים גדולים ומנוסים יותר.

למרות ההצלחה המסחררת שהגיעה לשיא עם השער מול אלקויאנו, בברצלונה מספרים על ילד עם ראש על הכתפיים. דונגואו שגר ליד הקאמפ-נואו בסמוך לג'רארד דאולופאו, הוא חלוץ חזק מאוד, פיזית, למרות גילו הצעיר, שמתופקד בדרך כלל במרכז ויכול לשחק גם בצד שמאל, יש לו בעיטה עוצמתית, חוש לשערים וגם טכניקה ויכולת מסירה שלא רואים בדרך כלל אצל שחקן עם כאלה מימדים.

דונגואו ודאולופאו (Sport) (ONE)
דונגואו ודאולופאו באימון של בארסה ב' (Sport)
 

"קשה למצוא חלוץ ברמה כזו", אומר אלברט בנאייג'ס, האחראי על מחלקת הנוער של בארסה לשעבר ומי שדונגואו מחשיב כאב השני שלו, כשהוא מדבר על הכישרון שמעמיד ממוצע של יותר משער למשחק מאז נחת בלה מאסיה.

"הוא חזק כמו מייק טייסון, מרכז הכובד שלו נמוך כמו שהיה אצל רומאריו ויש לו כח מתפרץ כמו של נחש קוברה במהלך תקיפה", מנסה להסביר העיתונאי גרהאם האנטר, שכתב ספר על בארסה ("יצירתה של הקבוצה הגדולה ביותר בעולם") ומכיר טוב יותר מכל אחד אחר – מחוץ לבארסה – את הקמרוני, "ראיתי את מסי בגיל 16, אבל דונגואו הוא בן ה-16 הטוב ביותר שראיתי בחיי, וצפיתי בו בפעולה במשך מספר חודשים".

דונגואו (MD) (ONE)
דונגואו בפוזה מוכרת. שיחק ב-3 קבוצות בשנה אחת (MD)
 

דונגואו שהמודל לחיקוי שלו הוא – איך לא – אטו, וגם וויין רוני, הצטרף לאימונים של בארסה ב' רק בחודש ינואר. במהלך חלון ההעברות האחרון, כוכב קבוצת המילואים, ג'ונתן סוריאנו, נמכר לרד בול זלצבורג האוסטרית והותיר את המאמן אוסביו עם רודרי כחלוץ היחיד בסגל, זאת בנוסף לראפיניה (רפא אלקנטרה) שמתופקד לעתים כשחקן חופשי בעמדה דומה לזו של מסי, ועם הקיצונים דאולופאו, קיקו פמניה וכריסטיאן טייו, שעדיין לא קודם אז לסגל של פפ גוארדיולה.

במקביל לאימונים עם בארסה ב', דונגואו המשיך לשחק (ולכבוש) בקבוצת הנוער ובמקביל חיכה להזדמנות שלו במילואים. אחרי קצת יותר משבוע, היא גם הגיעה, בערך. החלוץ עלה להופעת הבכורה בקריירה המקצוענית שלו כשנכנס כמחליף במקומו של רודרי בדקה ה-85 של המשחק (2:4) מול הואסקה, אותו מועדון שהקמרוני התעלל בקבוצת הנוער שלו עם 5 שערים שהבקיע בשני משחקי הליגה מולה העונה.

דונגואו (MD) (ONE)
דונגואו חוגג על חשבון הואסקה בליגה לנוער (MD)
 

הבעיה הייתה שגם בהמשך, דונגואו לא זכה ליותר מדי הזדמנויות, למרות שהמשיך להוכיח את עצמו שוב ושוב בקבוצת הנוער. אוסביו המשיך להעניק אשראי כמעט בלתי מוגבל לרודרי והכניס את הקמרוני רק בדקות האחרונות. ב-6 משחקיו הראשונים במדי בארסה ב', הילד קיבל רק 27 דקות (לא כולל תוספת זמן), בסה"כ. השינוי הגיע במהלך הניצחון הביתי 2:3 על אלקורקון, בו נכנס בדקה ה-69 ובמשחק הבא כבר הגיע שער הבכורה בקבוצת המילואים.

הדור הבא של האריות
"הסלע", כפי שדונגואו מכונה על-ידי חברו לבארסה ב', קיקו פמניה, יחגוג רק ב-20 באפריל (יום לפני הקלאסיקו, בהנחה שייערך ביום שבת), את יום-הולדתו ה-17, ובגיל 18 הוא אמור לקבל דרכון ספרדי אחרי שחי במדינה במשך 5 שנים. אם עד אז, הוא לא יקבל דקות בנבחרת קמרון, הוא עשוי למצוא את עצמו בנבחרת ספרד.

דונגואו עם אדאמה (MD) (ONE)
דונגואו עם אדאמה בקבוצת הנוער. הגיעו לבארסה דרך הקרן של אטו (MD)
 

אם דונגואו ייצג בסופו של דבר את האריות הבלתי ניתנים להכנעה, לקמרון עוד יכולה להיות נבחרת עם פוטנציאל עצום, באדיבותו של אטו כמובן ובזכות שיתוף הפעולה שלו עם בארסה. החלוץ בן ה-16 הוא הכישרון הכי גדול שהצטרף לקטאלונים במסגרת ההסכם, אבל הוא לא היחיד במועדון עם עתיד מזהיר.

פרט אליו, גם פרנק בגנאק, ויואלדי בקאיוק, ארמנד אייה (משחקים עם דונגואו בקבוצת נוער א'), פבריס אונדואה, אוליבייה מוסימה, אלן אבוולה (נוער ב'), ליאונל אנגואנה, ווילפרד קאפטום, אנדריי אונאנה (קאדטים א') ואלכסיס מבה (קאדטים ב') הקמרונים משחקים בלה מאסיה.

בנוסף אליהם, הקרן של אטו הובילה שחקנים אפריקנים נוספים ללה מאסיה. כאלה הם אקפולו הניגרי (משחק בנוער), מוסטפה סק וממאדו טונקארה הסנגלים (קאדטים) ואדאמה טראורה דיארה (מאלי).

אונדואה (1.83 מ'), למשל, נחשב לשוער מבטיח בזכות הנתונים הפיזיים והתגובות המהירות שלו, והוא כבר הספיק להתאמן העונה עם הקבוצה הראשונה של בארסה.

מכולם, דונגואו - השחקן היחיד מקרן אטו ששיחק במשחק רשמי בליגה מקצוענית (ליגה המשנה בספרד) - הוא כמובן הקרוב ביותר להגשמת החלום: שיתוף פעולה עם מסי, צ'אבי ואנדרס אינייסטה. עד כמה הוא קרוב? להערכת האנטר, מדובר בעניין של שנה, מקסימום, עד שנראה את מכונת השערים מקמרון בקבוצה הראשונה של בארסה.

דונגואו (MD) (ONE)
דונגואו. בקרוב לצד מסי ואינייסטה? (MD)
 

ומה דונגואו עצמו חושב? לא תשמעו אותו מדבר בתקופה הקרובה מכיוון שאסור לו – עדיין – להתראיין. באחת הפעמים הבודדות שהוא הסכים לדבר מחוץ למגרש, הוא אמר: "אני תמיד רוצה לנצח, לא אכפת לי מי היריב ומה התוצאה באותו רגע". פלא שרבים רואים בדונגואו כיורשו של אטו?

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה